коЖељ њацИ Написано Април 7, 2010 Пријави Подели Написано Април 7, 2010 Имам једно питање. Наиме и ви Муслимани и ми Хришћани који смо овде на Балкану Словенског порекла, мада ја сам уверења да су Словени на Балкану сви листом Српског порекла како то вели Џони Штулић ( иначе Хрват) , али то је сад нека друга тема. Дакле и ви и ми смо најближег могућег порекла и претежно у 90% случајева Словенског порекла, дакле по примању Хришћанства које је прва монотеистичка религија (Аврамовска) на овим просторима , ми Словени Балкана смо почели узимати за лична имена и имена везана за историју Хришћанства и Старог Завета Јудејска имена. Те тако код нас Србаља има имена као штио су Павле, Петар , Атанасије- која су Грчка Христијанизована имена , а исто тако и Јован ,Илија - која су Јеврејска а сва у контексту Хришћанске вере. Но и поред ових имена користимо и своја народан имена као што су Милан, Драган, Жељко, Радован и сл. Питање гласи зашто ви Словенски Муслимани - Муслимани Словенског порекла , којима је језик Словенски , не користите Словенска имена за лична имена, него узимате имена искључиво из Арапског језика ? Зар Арапи не користе своја народна имена за лична имена . Зашто су Арапска народна лична имена и речи привилегованије од Словенског језика у Исламу? Даље зашто су већином молитве које исламски свештеници изговарају на арапском језику, зашто нису преведене на Словенски (у овом случају Српско-Хрватски) језик . Или зашто нису преведене на Турски , на Бугарски, Албански и дуге нционалне језике , зашто је арапски језик привилегованији од других националних језика, зар Аллах разуме само када му се молите на арапском или ипак разуме сваки људски језик? Ако разуме ( а разуме) сваки људски језик , чему онда тај духовни империјализам арапског језика над другим националним језицима у богослужењу исламске заједнице. Овај језички централизам ме неодољиво подсећа на централизам латински и латинског језика који је владао западом све до недавно, тројезичници у Хришћанској Цркви су осуђени као јерес јер су учили да се Богу може молити само на Латинском,Грчком и Јеврејском. Св.браћа Кирило и Методије Словенски просветитељи су побили ово ускогрудо империјалистичко и централистичко учење и дали Словенима како књижевни језик тако и могућност богослужења на свом језику. Дакле зашто вама недостају св.браћа Кирило и Методије? Нарочито ме ово занима у вези имена, јер сви други исламски народи имају и своја народна имена сем вас у Босни. Зашто дакле неко од вас не носи име на пример Твртко ? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
selkoba Написано Април 8, 2010 Пријави Подели Написано Април 8, 2010 Имам једно питање. Наиме и ви Муслимани и ми Хришћани који смо овде на Балкану Словенског порекла, мада ја сам уверења да су Словени на Балкану сви листом Српског порекла како то вели Џони Штулић ( иначе Хрват) , али то је сад нека друга тема. Дакле и ви и ми смо најближег могућег порекла и претежно у 90% случајева Словенског порекла, дакле по примању Хришћанства које је прва монотеистичка религија (Аврамовска) на овим просторима , ми Словени Балкана смо почели узимати за лична имена и имена везана за историју Хришћанства и Старог Завета Јудејска имена. Те тако код нас Србаља има имена као штио су Павле, Петар , Атанасије- која су Грчка Христијанизована имена , а исто тако и Јован ,Илија - која су Јеврејска а сва у контексту Хришћанске вере. Но и поред ових имена користимо и своја народан имена као што су Милан, Драган, Жељко, Радован и сл. Питање гласи зашто ви Словенски Муслимани - Муслимани Словенског порекла , којима је језик Словенски , не користите Словенска имена за лична имена, него узимате имена искључиво из Арапског језика ? Зар Арапи не користе своја народна имена за лична имена . Зашто су Арапска народна лична имена и речи привилегованије од Словенског језика у Исламу? Даље зашто су већином молитве које исламски свештеници изговарају на арапском језику, зашто нису преведене на Словенски (у овом случају Српско-Хрватски) језик . Или зашто нису преведене на Турски , на Бугарски, Албански и дуге нционалне језике , зашто је арапски језик привилегованији од других националних језика, зар Аллах разуме само када му се молите на арапском или ипак разуме сваки људски језик? Ако разуме ( а разуме) сваки људски језик , чему онда тај духовни империјализам арапског језика над другим националним језицима у богослужењу исламске заједнице. Овај језички централизам ме неодољиво подсећа на централизам латински и латинског језика који је владао западом све до недавно, тројезичници у Хришћанској Цркви су осуђени као јерес јер су учили да се Богу може молити само на Латинском,Грчком и Јеврејском. Св.браћа Кирило и Методије Словенски просветитељи су побили ово ускогрудо империјалистичко и централистичко учење и дали Словенима како књижевни језик тако и могућност богослужења на свом језику. Дакле зашто вама недостају св.браћа Кирило и Методије? Нарочито ме ово занима у вези имена, јер сви други исламски народи имају и своја народна имена сем вас у Босни. Зашто дакле неко од вас не носи име на пример Твртко ? "...Дакле и ви и ми смо најближег могућег порекла и претежно у 90% случајева Словенског порекла, дакле по примању Хришћанства које је прва монотеистичка религија (Аврамовска)..." Ovo se ne moze tako definisati-vi kazete Hriscanstvo a Hriscantsvo nije isto sto i vjera Avramova.O tome se da polemisati. Allah swt obavjestava nas da je Avramova(Ibrahim a.s.) vjera Islam. A kod nas muslimana imas veoma veoma ako ne i vecina imena izvedenih iz 99 Allahovih imena. na zalost kada se jedno Allahovo ime uzme npr. El Aziz Snazni i da se ime dijetu Aziz mora ispred da stoji abd Aziz sto znaci rob Snaznog.Jer samo je Jedan Snazni Allah swt. A tu spadaju imena kao Ahmed, Malik, Tarik, Hakim, Latif, Hamid, Vahid, Zahir Sve Allahova imena Zatim imena poslanika Muhamed,Harun, Musa, Isa,Jusuf,Junuz... Kao sto vidis vecina imena poticu od Allaha swt a ne od Arapa moje ime npr. Selim izvedeno je od selam sto znaci mir Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zawisza Написано Април 8, 2010 Пријави Подели Написано Април 8, 2010 Da ne otvaram novu temu da pitam i ja nešto. Po mom povratku iz Tuzle, pričao sam kako sam video veoma lepe mlade devojke u odeći zavijene od glave do pete. Ovde mi kažu kako navodno dobijaju neku lovu ako se tako oblače ???? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
коЖељ њацИ Написано Април 8, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Април 8, 2010 Пријатељу selkoba Хвала ти на труду који си уложио да ми одговориш али осим што си полемисао са мном иако ми то није намера била о аврамовској вери, јер тврдим да и ислам као и јудаизам и хришћантво, све потичу од Аврамове вере, е сад која је права то је тема за полемику а не констатација да се историјски све три настављају на Аврамову веру. Дакле осим што си ушао у ову полемику не одговори ми ни на једно питање које сам поставио. Наиме ти кажеш: A kod nas muslimana imas veoma veoma ako ne i vecina imena izvedenih iz 99 Allahovih imena. na zalost kada se jedno Allahovo ime uzme npr. El Aziz Snazni i da se ime dijetu Aziz mora ispred da stoji abd Aziz sto znaci rob Snaznog.Jer samo je Jedan Snazni Allah swt. A tu spadaju imena kao Ahmed, Malik, Tarik, Hakim, Latif, Hamid, Vahid, Zahir Sve Allahova imena Zatim imena poslanika Muhamed,Harun, Musa, Isa,Jusuf,Junuz... Kao sto vidis vecina imena poticu od Allaha swt a ne od Arapa А ја кажем а на ком су језику ако не на Арапском , тачније сва ова имена која си навео су Арапске речи и ни једна реч није реч твог матерњег језика, дакле зашто немате име за човека из Босне који је Муслиман на свом матерњем језику као што то имају други мусимански народи(Турци,Албанци,Курди,Иранци...) ? Да ли је сад мало јасније ово питање? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Април 8, 2010 Пријави Подели Написано Април 8, 2010 Ево да појасним Жељково питање: Код нас такође постоје хришћанска имена инспирисана Библијом, на пример "Богољуб" је у ствари оригинално на Грчком језику "Теофил", или "Божидар" (Божији-дар) је оригинално "Теодор" итд. Ми, генерално говорећи, не користимо имена на грчком, већ на нашем језику. Значи, брат пита да ли постоји неки разлог зашто се код вас користе имена на оригиналном Арапском језику, "Ахмед" уместо "Славко" или "Абдулах" уместо "Богосав" и слично. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
selkoba Написано Април 8, 2010 Пријави Подели Написано Април 8, 2010 Ево да појасним Жељково питање: Код нас такође постоје хришћанска имена инспирисана Библијом, на пример "Богољуб" је у ствари оригинално на Грчком језику "Теофил", или "Божидар" (Божији-дар) је оригинално "Теодор" итд. Ми, генерално говорећи, не користимо имена на грчком, већ на нашем језику. Значи, брат пита да ли постоји неки разлог зашто се код вас користе имена на оригиналном Арапском језику, "Ахмед" уместо "Славко" или "Абдулах" уместо "Богосав" и слично. Arapski jezik je jezik na kojem je Kuran objavljen i na tome j jeziku i ostalo da se imena daju. To je tako Ne nazivamo Aziza Snazni nego Aziz. Arapski jezik je ljudima na ovim prostorima bio blizak pa je i ostalo da se imena tako daju. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
коЖељ њацИ Написано Април 8, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Април 8, 2010 Ево да појасним Жељково питање: Код нас такође постоје хришћанска имена инспирисана Библијом, на пример "Богољуб" је у ствари оригинално на Грчком језику "Теофил", или "Божидар" (Божији-дар) је оригинално "Теодор" итд. Ми, генерално говорећи, не користимо имена на грчком, већ на нашем језику. Значи, брат пита да ли постоји неки разлог зашто се код вас користе имена на оригиналном Арапском језику, "Ахмед" уместо "Славко" или "Абдулах" уместо "Богосав" и слично. Arapski jezik je jezik na kojem je Kuran objavljen i na tome j jeziku i ostalo da se imena daju. To je tako Ne nazivamo Aziza Snazni nego Aziz. Arapski jezik je ljudima na ovim prostorima bio blizak pa je i ostalo da se imena tako daju. Ипак ви у Босни сте изузетак од свих исламских народа јер други народи имају имена и на свом народном матерњем језику а ви немате. Дакако мораш признати да је ипак источним народима арапски језик далеко ближи него вама који говорите језик јужних Словена, па ипак ето они имају и имена на свом матерњем језику а који Словенским језиком зборите немате. Језици Словена и Арапски су далеко ко небо и земља. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
selkoba Написано Април 8, 2010 Пријави Подели Написано Април 8, 2010 Ево да појасним Жељково питање: Код нас такође постоје хришћанска имена инспирисана Библијом, на пример "Богољуб" је у ствари оригинално на Грчком језику "Теофил", или "Божидар" (Божији-дар) је оригинално "Теодор" итд. Ми, генерално говорећи, не користимо имена на грчком, већ на нашем језику. Значи, брат пита да ли постоји неки разлог зашто се код вас користе имена на оригиналном Арапском језику, "Ахмед" уместо "Славко" или "Абдулах" уместо "Богосав" и слично. Arapski jezik je jezik na kojem je Kuran objavljen i na tome j jeziku i ostalo da se imena daju. To je tako Ne nazivamo Aziza Snazni nego Aziz. Arapski jezik je ljudima na ovim prostorima bio blizak pa je i ostalo da se imena tako daju. Ипак ви у Босни сте изузетак од свих исламских народа јер други народи имају имена и на свом народном матерњем језику а ви немате. Дакако мораш признати да је ипак источним народима арапски језик далеко ближи него вама који говорите језик јужних Словена, па ипак ето они имају и имена на свом матерњем језику а који Словенским језиком зборите немате. Језици Словена и Арапски су далеко ко небо и земља. Kao sto rekoh mi imamo izvedenice imena Allaha swt a On je svoja Imena dao na arapskom jeziku.Mi muslimani smo srcem privrzeni vjeri i meni su kao i drugim veoma draga ta imena a i imenas POslanika.Moja cerlka se zove Maryam a sin Harun iz postovanja prema njima. A i ostala imena su nam veoma draga.Srcem ih osjecamo zato ih i dajemo Ne znam zasto ste vi navalili na to i koji problem je to.Nasa sloboda je da dajemo imena koja hocemo ili? Vi dajete koja vi hocete mi koja mi hocemo A pogledaj mnoge muslimane u svijetu pa ces da vidis koja imena najcesce daju.Pa ces da nadjes mnogo Abu Hamza,Muhameda Ahmeda itd... OPet ponavljam gdje je tu problem? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
selkoba Написано Април 8, 2010 Пријави Подели Написано Април 8, 2010 I nak kraju Imena koja se uzimaju iz drugog jezika kao sad arapskog se ne prevode nego uzimaju izvorno.Svako ime se pise izvorno i ne prevodi se Tako je i Ahmed Ahmed i Hamza Hamza a ne prijevod Iopet potpuno je svejedno nama je Muhamed s.a.w.s rekao da dajemo lijepa imena djeci nije ogranicio koja nego rekao samo da su lijepa.A nama muslimanima su ova najljepsa Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
коЖељ њацИ Написано Април 8, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Април 8, 2010 Мислим да се не разумемо. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
selkoba Написано Април 8, 2010 Пријави Подели Написано Април 8, 2010 Мислим да се не разумемо.Pojasni Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
коЖељ њацИ Написано Април 8, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Април 8, 2010 Мислим да се не разумемо.Pojasni Просто сам питао зар је могуће да за разлику од других муслиманских народа немате ни једно лично име изведено од свог матерњег језика? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
selkoba Написано Април 8, 2010 Пријави Подели Написано Април 8, 2010 Мислим да се не разумемо.Pojasni Просто сам питао зар је могуће да за разлику од других муслиманских народа немате ни једно лично име изведено од свог матерњег језика? Zatso bi to bilo nesto zacudjujuce?Nemamo mi nista protiv ni Aleksandar ni Zeljko ako nemaju lose znacenje samo eto daju se druga imena. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
коЖељ њацИ Написано Април 8, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Април 8, 2010 У реду , нећу више питати. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Eniz Написано Мај 10, 2010 Пријави Подели Написано Мај 10, 2010 Da ne otvaram novu temu da pitam i ja nešto. Po mom povratku iz Tuzle, pričao sam kako sam video veoma lepe mlade devojke u odeći zavijene od glave do pete. Ovde mi kažu kako navodno dobijaju neku lovu ako se tako oblače ????To brate nije istina.Laž koja se plasira da bi se ocrnili vjernici koji praktikuju vjeru.Zamisli brate kada bih ja rekao svaka časna sestra je pokvarena, ili ona prima lovu da nosi onu odjeću. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука