Искушеник Написано Април 8, 2010 Пријави Подели Написано Април 8, 2010 Бог те благословио и свако ти добро дао драги брате. Мир од Господа свима. Брате Дражо,првенствено бих Те замолио да не благосиљаш више и да не дајеш никоме мир. Јер,као што сам знаш, тако нешто је само у влашћу свештеника. "Мир свима", "Мир ти" су возгласи који произносе свештеници на Св. Литургији,то јест, сам Христос даје Мир кроз Свештеника (исти онај мир који је дао Христос после Васкрсења),тако и Благослов (освећење) је једино у власти свештеника. Нико од нас лаика нема право да Богом благосиља некога. Морамо научити шта значи благослов - освећење. Ово је само моје мало скретање пажње Теби,не замери. "Извор сваког зла је - нечастиво учење" Свети Јован Златоусти "Ми смо Јерусалимске вере" Патријарх Арсеније III "Тако живи да свакодневно можеш приступити (Причешћу)". Тертулијан Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest ага пије млеко Написано Април 8, 2010 Гости Пријави Подели Написано Април 8, 2010 Бог те благословио и свако ти добро дао драги брате. Мир од Господа свима. Брате Дражо,првенствено бих Те замолио да не благосиљаш више и да не дајеш никоме мир. Јер,као што сам знаш, тако нешто је само у влашћу свештеника. "Мир свима", "Мир ти" су возгласи који произносе свештеници на Св. Литургији,то јест, сам Христос даје Мир кроз Свештеника (исти онај мир који је дао Христос после Васкрсења),тако и Благослов (освећење) је једино у власти свештеника. Нико од нас лаика нема право да Богом благосиља некога. Морамо научити шта значи благослов - освећење. Ово је само моје мало скретање пажње Теби,не замери. искушениче, мислим да није проблем да мирјаним каже брату : "Мир ти" , "мир свима"....па и да каже "Бог те благословио"...знамо да постоје мајчин благослов за венчање, очев исто ....итд. мислим да није ништа проблем када је од срца лепа мисао и благослов.... 0104_cheesy Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Искушеник Написано Април 8, 2010 Пријави Подели Написано Април 8, 2010 На Светој Гори,конкретно у светом ман. Хиландару се сви причешћују уторком,четвртком,суботом и недељом. Осим монаха,причешћују се и сви мирјани који бораве тамо. На Светој Гори нигде нећете наћи мишљење стараца да је исповест обавезна и потребна пред свако причешће,јер је свакодневно причешћивање сасвим нормална ствар на Св. Гори,а свакодневна исповест (Св. Тајна) није. Тамо се врло добро зна шта је Исповест и када се њој приступа. Монаси редовно исповедају своје помисли свом духовном оцу - АЛИ ТО НИЈЕ ИСПОВЕСТ онаква какву мирјани познају и упражњавају; то је откривање помисли,жеља,настојања срца,итд духовнику - нешто сасвим различито од праксе која се примењује у свету. За мирјанина је ПОГУБНО да се исповеда сваки дан,јер самим тим ом ОМАЛОВАЖАВА Свету Тајну и сама Исповест губи цео свој смисао. Дакле,мишљење да је ИСПОВЕСТ насушно потребна и обавезна пред свако Причешће СТРАНА је православном Предању. Јер,што је најважније - КАНОНИ не говоре о томе. Да не спомињем то колико је опасна тврдња мисли да онај ко се не исповеди пред свако Св. Причешће да Га прима на суд и осуду. Такво мишљење нећете наћи код Светих Отаца - што је најбитније. "Извор сваког зла је - нечастиво учење" Свети Јован Златоусти "Ми смо Јерусалимске вере" Патријарх Арсеније III "Тако живи да свакодневно можеш приступити (Причешћу)". Тертулијан Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
сербон Написано Април 8, 2010 Пријави Подели Написано Април 8, 2010 а мени се све чини: што су услови за причешће лакши, то су тежа објашњења, а стручњаци за објашњења све ученији. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Oglo Написано Април 8, 2010 Пријави Подели Написано Април 8, 2010 На Светој Гори,конкретно у светом ман. Хиландару се сви причешћују уторком,четвртком,суботом и недељом. Осим монаха,причешћују се и сви мирјани који бораве тамо. На Светој Гори нигде нећете наћи мишљење стараца да је исповест обавезна и потребна пред свако причешће,јер је свакодневно причешћивање сасвим нормална ствар на Св. Гори,а свакодневна исповест (Св. Тајна) није. Тамо се врло добро зна шта је Исповест и када се њој приступа. Монаси редовно исповедају своје помисли свом духовном оцу - АЛИ ТО НИЈЕ ИСПОВЕСТ онаква какву мирјани познају и упражњавају; то је откривање помисли,жеља,настојања срца,итд духовнику - нешто сасвим различито од праксе која се примењује у свету. За мирјанина је ПОГУБНО да се исповеда сваки дан,јер самим тим ом ОМАЛОВАЖАВА Свету Тајну и сама Исповест губи цео свој смисао. Дакле,мишљење да је ИСПОВЕСТ насушно потребна и обавезна пред свако Причешће СТРАНА је православном Предању. Јер,што је најважније - КАНОНИ не говоре о томе. Да не спомињем то колико је опасна тврдња мисли да онај ко се не исповеди пред свако Св. Причешће да Га прима на суд и осуду. Такво мишљење нећете наћи код Светих Отаца - што је најбитније. Ovolika količina krajnosti,složenih jedna pored druge... 0110_hahaha @ Čavez Šta je za tebe suština i prednost ispovjesti? "Kakvi su da su, moji su" Džizs Apokrifno jev. po Oglu -taj njihov svijet će te ubiti Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Искушеник Написано Април 8, 2010 Пријави Подели Написано Април 8, 2010 Бог те благословио и свако ти добро дао драги брате. Мир од Господа свима. Брате Дражо,првенствено бих Те замолио да не благосиљаш више и да не дајеш никоме мир. Јер,као што сам знаш, тако нешто је само у влашћу свештеника. "Мир свима", "Мир ти" су возгласи који произносе свештеници на Св. Литургији,то јест, сам Христос даје Мир кроз Свештеника (исти онај мир који је дао Христос после Васкрсења),тако и Благослов (освећење) је једино у власти свештеника. Нико од нас лаика нема право да Богом благосиља некога. Морамо научити шта значи благослов - освећење. Ово је само моје мало скретање пажње Теби,не замери. искушениче, мислим да није проблем да мирјаним каже брату : "Мир ти" , "мир свима"....па и да каже "Бог те благословио"...знамо да постоје мајчин благослов за венчање, очев исто ....итд. мислим да није ништа проблем када је од срца лепа мисао и благослов.... 0104_cheesy Знаш Оче да се око тога баш не слажемо 0110_hahaha . Јер ако ја Теби то могу рећи,онда те могу и "имјанославно" закрсити и мораш ми пољубити руку. 0110_hahaha "Извор сваког зла је - нечастиво учење" Свети Јован Златоусти "Ми смо Јерусалимске вере" Патријарх Арсеније III "Тако живи да свакодневно можеш приступити (Причешћу)". Тертулијан Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Искушеник Написано Април 8, 2010 Пријави Подели Написано Април 8, 2010 На Светој Гори,конкретно у светом ман. Хиландару се сви причешћују уторком,четвртком,суботом и недељом. Осим монаха,причешћују се и сви мирјани који бораве тамо. На Светој Гори нигде нећете наћи мишљење стараца да је исповест обавезна и потребна пред свако причешће,јер је свакодневно причешћивање сасвим нормална ствар на Св. Гори,а свакодневна исповест (Св. Тајна) није. Тамо се врло добро зна шта је Исповест и када се њој приступа. Монаси редовно исповедају своје помисли свом духовном оцу - АЛИ ТО НИЈЕ ИСПОВЕСТ онаква какву мирјани познају и упражњавају; то је откривање помисли,жеља,настојања срца,итд духовнику - нешто сасвим различито од праксе која се примењује у свету. За мирјанина је ПОГУБНО да се исповеда сваки дан,јер самим тим ом ОМАЛОВАЖАВА Свету Тајну и сама Исповест губи цео свој смисао. Дакле,мишљење да је ИСПОВЕСТ насушно потребна и обавезна пред свако Причешће СТРАНА је православном Предању. Јер,што је најважније - КАНОНИ не говоре о томе. Да не спомињем то колико је опасна тврдња мисли да онај ко се не исповеди пред свако Св. Причешће да Га прима на суд и осуду. Такво мишљење нећете наћи код Светих Отаца - што је најбитније. Ovolika količina krajnosti,složenih jedna pored druge... 0110_hahaha @ Čavez Šta je za tebe suština i prednost ispovjesti? Замолио бих те да ми мало појасниш своју мисао,не разумем баш? "Извор сваког зла је - нечастиво учење" Свети Јован Златоусти "Ми смо Јерусалимске вере" Патријарх Арсеније III "Тако живи да свакодневно можеш приступити (Причешћу)". Тертулијан Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Oglo Написано Април 8, 2010 Пријави Подели Написано Април 8, 2010 На Светој Гори,конкретно у светом ман. Хиландару се сви причешћују уторком,четвртком,суботом и недељом. Осим монаха,причешћују се и сви мирјани који бораве тамо. На Светој Гори нигде нећете наћи мишљење стараца да је исповест обавезна и потребна пред свако причешће,јер је свакодневно причешћивање сасвим нормална ствар на Св. Гори,а свакодневна исповест (Св. Тајна) није. Тамо се врло добро зна шта је Исповест и када се њој приступа. Монаси редовно исповедају своје помисли свом духовном оцу - АЛИ ТО НИЈЕ ИСПОВЕСТ онаква какву мирјани познају и упражњавају; то је откривање помисли,жеља,настојања срца,итд духовнику - нешто сасвим различито од праксе која се примењује у свету. За мирјанина је ПОГУБНО да се исповеда сваки дан,јер самим тим ом ОМАЛОВАЖАВА Свету Тајну и сама Исповест губи цео свој смисао. Дакле,мишљење да је ИСПОВЕСТ насушно потребна и обавезна пред свако Причешће СТРАНА је православном Предању. Јер,што је најважније - КАНОНИ не говоре о томе. Да не спомињем то колико је опасна тврдња мисли да онај ко се не исповеди пред свако Св. Причешће да Га прима на суд и осуду. Такво мишљење нећете наћи код Светих Отаца - што је најбитније. Ovolika količina krajnosti,složenih jedna pored druge... 0110_hahaha @ Čavez Šta je za tebe suština i prednost ispovjesti? Замолио бих те да ми мало појасниш своју мисао,не разумем баш? Ne,ja bih tebe zamolio da objasniš makar ovo podvučeno,ako ništa drugo... "Kakvi su da su, moji su" Džizs Apokrifno jev. po Oglu -taj njihov svijet će te ubiti Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
trapa Написано Април 8, 2010 Пријави Подели Написано Април 8, 2010 а мени се све чини: што су услови за причешће лакши, то су тежа објашњења, а стручњаци за објашњења све ученији. Услов за причешће је да си крштен да си опростио свима и да себе сматраш недостојним причешћа тј. да си у покајању и да се уздаш у Божију милост да ће Својим Телом и Крвљу спрати твоје грехе и наравно да верујеш да је то Тело и Крв Господа и да којим случајем ниси под епитимијом. Шта је ту компликовано Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
trapa Написано Април 8, 2010 Пријави Подели Написано Април 8, 2010 Да услов је много тешка реч, али Христос говори да се прво помиримо са братом па тек онда пред жртвеник да одемо. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
trapa Написано Април 8, 2010 Пријави Подели Написано Април 8, 2010 Под "помиримо" ја подразумевам да опростимо брату наравно да је смешно инсистирати да се миримо са неким ко није у нашој близини или неће да се помири али ми можемо да опросимо другима или барем да покушамо да опростимо. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Искушеник Написано Април 8, 2010 Пријави Подели Написано Април 8, 2010 На Светој Гори,конкретно у светом ман. Хиландару се сви причешћују уторком,четвртком,суботом и недељом. Осим монаха,причешћују се и сви мирјани који бораве тамо. На Светој Гори нигде нећете наћи мишљење стараца да је исповест обавезна и потребна пред свако причешће,јер је свакодневно причешћивање сасвим нормална ствар на Св. Гори,а свакодневна исповест (Св. Тајна) није. Тамо се врло добро зна шта је Исповест и када се њој приступа. Монаси редовно исповедају своје помисли свом духовном оцу - АЛИ ТО НИЈЕ ИСПОВЕСТ онаква какву мирјани познају и упражњавају; то је откривање помисли,жеља,настојања срца,итд духовнику - нешто сасвим различито од праксе која се примењује у свету. За мирјанина је ПОГУБНО да се исповеда сваки дан,јер самим тим ом ОМАЛОВАЖАВА Свету Тајну и сама Исповест губи цео свој смисао. Дакле,мишљење да је ИСПОВЕСТ насушно потребна и обавезна пред свако Причешће СТРАНА је православном Предању. Јер,што је најважније - КАНОНИ не говоре о томе. Да не спомињем то колико је опасна тврдња мисли да онај ко се не исповеди пред свако Св. Причешће да Га прима на суд и осуду. Такво мишљење нећете наћи код Светих Отаца - што је најбитније. Ovolika količina krajnosti,složenih jedna pored druge... tanning @ Čavez Šta je za tebe suština i prednost ispovjesti? Замолио бих те да ми мало појасниш своју мисао,не разумем баш? Ne,ja bih tebe zamolio da objasniš makar ovo podvučeno,ako ništa drugo... Хтео сам рећи,да на Светој Гори влада правилан Православни дух,највише изворно сачуван,са мањком уплива разних неправославних учења који су се увукли у православље у последњих неколико векова,тако и однос према Светој Тајни Покајања,тј. Исповести је сасвим правилан. На Светој Гори је настао тзв. покрет Кољивара коме су припадали Св. Никодим Светогорац и Макарије Коринстки који су били поборници често причешћивања. Иначе књигу имаш да скинеш у потпису Меде Админастратора овог форума. Монаси на Светој Гори се не исповедају по аутоматизму пред Причешће,већ једноставно онда када за то имају потребу. Исповести могу бити различите. Ево ја могу сада јавно рећи,да сам данас баш био духовно слаб,расејан,нисам се молио онолико колико сам требао,у цркви сам био расејан итд. Ово што сам ја рекао је исповест. Али није Света Тајна Исповести. Тако и монаси свакодневно исповедају свом духовном оцу своје погрешке,мисли,дела. Али не приступају стално Светој Тајни Исповести. То је монашка пракса сталног откривања својих помисли и исповедања оцу која се не примењује у мирјанском свету. Ово треће подебљано је сасвим добро објаснио овај владика : "Kao prvo, što se tiče tajne ispovesti. U vizantijskoj i savremenoj grčkoj tradiciji, koliko ja mogu to videti, nikada nije traženo da se svaki puta ispoveda pred pričešće. Ispovest i Pričešće se uzimaju kao dve odvojene tajne. Nije mi poznato, da su Vasenjenski Sabori donosili bilo kakve kanone u odnosu na obaveznu ispovest pred pričešće. Taj običaj je imao osnovu u Rumunskoj i slavenskim crkvama. Ja dajem prednost grčkom prilazu ovom pitanju. Pri tom je svaki hrišćanin obavezan regularno ispovedati se, no nije obavezno svaki put kada pristupa Pričešću.Takva je praksa u Oksfordu, kako kod grka tako i kod rusa. Ja bi hteo da ispovest razmatramo kao odvojenu tajnu, a ne prosto element pripreme pred Sveto Pričešće. Ja razumem da, u Rusiji postoje pastirske poteškoće, gde vrlo mnogo ljudi želi da pristupi pričešću, a sveštenici prosto nemaju dovoljno vremena da saslušaju sve ispovesti. Mislim, da bi bilo bolje ne ispovedati se tako često, da bi ispovest bila shvaćena ozbiljnom tajnom. Da bi bilo dovoljno vremena za onoga koji se kaje da svoje srce otvori, a za sveštenika da ozbiljno istraži njegovo duhovno stanje, što je nemoguće napraviti, kada za onim koji se kaje stoji i čeka na ispovest stotinu ljudi." остатак прочитај овде : https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,5026.0.html Јер, Светој Тајни Исповести се приступа једино са покајањем и жељом за преумљењем. Мирјанину је немогуће да се правилно исповеда сваке недеље. Осим,ако се такав мирјанин не одаје страшним смртним гресима: Блуду,разврату,прељуби,пијанству,свађи,тучи,оговарању,врачању,препирању,мржњи,гневу... итд. Такав човек мора да се исповеда и НЕ СМЕ да приступа Чаши без Исповести,а самим тим такви људи се НЕ причешћују сваке недеље. Не знам шта ту није јасно. Канони Свете Цркве нигде не говоре да је Исповест обавезна пред Свето Причешће. "Извор сваког зла је - нечастиво учење" Свети Јован Златоусти "Ми смо Јерусалимске вере" Патријарх Арсеније III "Тако живи да свакодневно можеш приступити (Причешћу)". Тертулијан Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Oglo Написано Април 8, 2010 Пријави Подели Написано Април 8, 2010 Ово треће подебљано је сасвим добро објаснио овај владика : "Kao prvo, što se tiče tajne ispovesti. U vizantijskoj i savremenoj grčkoj tradiciji, koliko ja mogu to videti, nikada nije traženo da se svaki puta ispoveda pred pričešće. Ispovest i Pričešće se uzimaju kao dve odvojene tajne. Nije mi poznato, da su Vasenjenski Sabori donosili bilo kakve kanone u odnosu na obaveznu ispovest pred pričešće. Taj običaj je imao osnovu u Rumunskoj i slavenskim crkvama. Ja dajem prednost grčkom prilazu ovom pitanju. Pri tom je svaki hrišćanin obavezan regularno ispovedati se, no nije obavezno svaki put kada pristupa Pričešću.Takva je praksa u Oksfordu, kako kod grka tako i kod rusa. Ja bi hteo da ispovest razmatramo kao odvojenu tajnu, a ne prosto element pripreme pred Sveto Pričešće. Ja razumem da, u Rusiji postoje pastirske poteškoće, gde vrlo mnogo ljudi želi da pristupi pričešću, a sveštenici prosto nemaju dovoljno vremena da saslušaju sve ispovesti. Mislim, da bi bilo bolje ne ispovedati se tako često, da bi ispovest bila shvaćena ozbiljnom tajnom. Da bi bilo dovoljno vremena za onoga koji se kaje da svoje srce otvori, a za sveštenika da ozbiljno istraži njegovo duhovno stanje, što je nemoguće napraviti, kada za onim koji se kaje stoji i čeka na ispovest stotinu ljudi." Ma ja ne govorim o kanonima... Ovo podebljano je meni suština sve priče, i ako se i ti slažeš sa tim,ja nemam više nedoumica... "Kakvi su da su, moji su" Džizs Apokrifno jev. po Oglu -taj njihov svijet će te ubiti Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Искушеник Написано Април 8, 2010 Пријави Подели Написано Април 8, 2010 Ово треће подебљано је сасвим добро објаснио овај владика : "Kao prvo, što se tiče tajne ispovesti. U vizantijskoj i savremenoj grčkoj tradiciji, koliko ja mogu to videti, nikada nije traženo da se svaki puta ispoveda pred pričešće. Ispovest i Pričešće se uzimaju kao dve odvojene tajne. Nije mi poznato, da su Vasenjenski Sabori donosili bilo kakve kanone u odnosu na obaveznu ispovest pred pričešće. Taj običaj je imao osnovu u Rumunskoj i slavenskim crkvama. Ja dajem prednost grčkom prilazu ovom pitanju. Pri tom je svaki hrišćanin obavezan regularno ispovedati se, no nije obavezno svaki put kada pristupa Pričešću.Takva je praksa u Oksfordu, kako kod grka tako i kod rusa. Ja bi hteo da ispovest razmatramo kao odvojenu tajnu, a ne prosto element pripreme pred Sveto Pričešće. Ja razumem da, u Rusiji postoje pastirske poteškoće, gde vrlo mnogo ljudi želi da pristupi pričešću, a sveštenici prosto nemaju dovoljno vremena da saslušaju sve ispovesti. Mislim, da bi bilo bolje ne ispovedati se tako često, da bi ispovest bila shvaćena ozbiljnom tajnom. Da bi bilo dovoljno vremena za onoga koji se kaje da svoje srce otvori, a za sveštenika da ozbiljno istraži njegovo duhovno stanje, što je nemoguće napraviti, kada za onim koji se kaje stoji i čeka na ispovest stotinu ljudi." Ma ja ne govorim o kanonima... Ovo podebljano je meni suština sve priče, i ako se i ti slažeš sa tim,ja nemam više nedoumica... Наравно да се слажем, у потпуности. О томе и све време причам/о. "Извор сваког зла је - нечастиво учење" Свети Јован Златоусти "Ми смо Јерусалимске вере" Патријарх Арсеније III "Тако живи да свакодневно можеш приступити (Причешћу)". Тертулијан Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Oglo Написано Април 8, 2010 Пријави Подели Написано Април 8, 2010 зато морају Владике да отворе причешће за све, а не да условљавају мора се постити и исповедити јер онда народ ни не долази. Када отворе за све и народ почне да долази редовно онда могу то да раде да кажу е ниси му опростио па не можеш прићи. Овако је смешно. Коме да опростим када никога ни нема. Мада је ту мали проблем када народ не долази редовно не можеш га пустити да приђе тек тако али мислим да је то ретко и да треба прећи преко тога тј не шпијунирати. Čavez,ja ipak mislim da nije baš drastično kako izgleda na prvi pogled,ovako napisano...Zar ne? Hoću da kažem,kod nas pred svako pričešće,sveštenik napomene,ko se nije ...kako to već ide... ali još nisam vidio da je nekoga vratio od čaše (barem ja,možda i ima,ali ja to ne vidim) "Kakvi su da su, moji su" Džizs Apokrifno jev. po Oglu -taj njihov svijet će te ubiti Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука