Jump to content

БЕСЕДА ABBE АРТЕМИЈА НА ВЕЛИКИ ЧЕТВРТАК У МАH. ФЕНЕК

Оцени ову тему

Guest свештеник Иван

Препоручена порука

Кад ме већ питаш,па да ти одговорим....

Направим једно, од прилике 3890000020000000000000 грехова,мада сигурно више...то јест безброј...

И шта те онда спречава да се исповедиш пред причешће?

Брате ако мислиш на мене, (мада ја не волим да  јавно говорим колико се причешћујем и исповедам) ја се исповедам врло,врло редовно,готово сваке друге недеље,а током овог поста сам и чешће. Тако да ја са тим немам никаквих проблема. Не схватам Исповест као нешто што ће ме удостојити Св. Причешћа,нити то све схватам као магију. Православни хришћанин треба да се исповеда по својој потреби,онда када за то осети покајање и жељу за преумљењем,а не онако како то пише у овом тексту беседе Владике Артемија (можда је и оне нешто друго хтео рећи,али како сам већ рекао,остао је недоречен и несхватљив),где преосвећени каже да они који хоће да се причешћују сваке недеље то не смеју да чине без исповести (јер ће им то бити на суд и осуду) : "То је наука Цркве Православне, то је пракса која се држи две хиљаде година, и не треба сада, по некој новој науци, као што многи на западу раде, да се причешћујемо на свакој Литургији без икакве припреме. То није на спасење, то је на суд и на осуду!" - Владика јасно каже да је нова наука ако се неко причешћује на СВАКОЈ ЛИТУРГИЈИ без ПРИПРЕМЕ ( а припрема по овоме што је Он у тексту рекао је : ИСПОВЕСТ,МОЛИТВА И ПОСТ). Врло је јасно. Већ сам на почетку рекао,да онда логички следи да ми можемо питати Владику, да ли он пости и исповеда се сваке недеље пред Свето Причешће. Молитва се,бар по мени,сматра са нераскидиви и саставни део живота сваког хришћанина,а та молитва,без причешћа и Литургије не може да буде молитва,јер одатле произилази!

Иначе,Исповест није Та која нас очишћује и разрешава грехова,већ то једино добијамо Светим Причешћем.

Ово је истовремено и део одговора брату feeble.

"Извор сваког зла је - нечастиво учење" Свети Јован Златоусти

"Ми смо Јерусалимске вере" Патријарх Арсеније III

"Тако живи да свакодневно можеш приступити (Причешћу)". Тертулијан

Подели на овим сајтовима

По твоме је Света Тајна Покајања(Исповест) ничему не служи?Исповест нам није потребна,довљно је рећи сам себи "грешан сам" и причестити се,чак не мораш ни да постиш(како неки овде тврде).Па по томе онда нам не треба ни пост,одмах ће се наћи неки новотарац да каже,"зар ће пост да ме одвоји причешћа"?Људи најбитније је колико видим да дође што више људи у Цркву и да остави прилог,а пост и исповест нису битни,битно је да ви оставите паре и слободно приђите да се причестите.Све ово почиње на ово да ми личи.

"Православан си стално и сваког дана, у свакој животној ситуацији, или уопште ниси православан"

Подели на овим сајтовима

Како је лијепо видјети све оне људе у Фенеку.... Дивни наш Владика.... Слава теби Господе нек нам је жив и здрав!!!!

"И кад стојите на молитви, праштајте ако шта имате против кога; да и Отац ваш који је на небесима опрости вама сагрешења ваша. Ако ли пак ви не опраштате, ни Отац ваш који је на небесима неће опростити вама сагрешења ваша." (Марко 11, 25-26)

Подели на овим сајтовима

Искушеник, зашто искључујеш могућност да владика, или било ко од нас, може да се исповеди и онда се причешћује пар недеља или месеци без потребе за исповешћу. Зато ово не значи експлицитно исповест пред свако причешће. Мало сад већ безвезе расправљамо, али ето и то је могуће.

Подели на овим сајтовима

По твоме је Света Тајна Покајања(Исповест) ничему не служи?Исповест нам није потребна,довљно је рећи сам себи "грешан сам" и причестити се,чак не мораш ни да постиш(како неки овде тврде).Па по томе онда нам не треба ни пост,одмах ће се наћи неки новотарац да каже,"зар ће пост да ме одвоји причешћа"?Људи најбитније је колико видим да дође што више људи у Цркву и да остави прилог,а пост и исповест нису битни,битно је да ви оставите паре и слободно приђите да се причестите.Све ово почиње на ово да ми личи.

Ај полако,смири се, и боље прочитај шта сам написао.

Како може мени да Исповест ничему не служи ?!? Зар не видиш да сам написао да се ја исповедам скроро сваке ДРУГЕ НЕДЕЉЕ ! Јер Ти читаш пажљиво све и трудиш се да разумеш,или видиш само оно што желиш да видиш? Ти "неки" који кажу да је довољно бити скрушен и и остетити се ггрешним (и то рећи себи и истински то осетити), нису "НЕКИ", већ свети оци,али колико видим Ти ништа не читаш (бар оно што је овде постављено),нити се трудиш,већ само тераш по своме,наравно без икаквог аргумента,што ти никако то не ваља. Мада сасвим те разумем,био сам сличан Теби...само полако.

Подели на овим сајтовима

Искушеник, зашто искључујеш могућност да владика, или било ко од нас, може да се исповеди и онда се причешћује пар недеља или месеци без потребе за исповешћу. Зато ово не значи експлицитно исповест пред свако причешће. Мало сад већ безвезе расправљамо, али ето и то је могуће.

Право да Ти кажем, ништа те не разумем шта си овде хтео рећи...

Подели на овим сајтовима

Иначе,Исповест није Та која нас очишћује и разрешава грехова,већ то једино добијамо Светим Причешћем.

По твоме човек не може да добије очишћење грехова ако се не причешћује?Значи Исповест нам не треба.

А шта је са онима који се покају пред смрт?И не стигну да се причесте?

Зашто онда ову Свету Тајну називамо другим крштењем?

"Православан си стално и сваког дана, у свакој животној ситуацији, или уопште ниси православан"

Подели на овим сајтовима

По твоме човек не може да добије очишћење грехова ако се не причешћује?

ne moze, situacija koju si naveo je sasvim netipicna i samim tim nije pravilo

radost zivljenja je svesnost obitavanja u liturgijskoj zajednici

Подели на овим сајтовима

По твоме човек не може да добије очишћење грехова ако се не причешћује?Значи Исповест нам не треба.

Зашто онда ову Свету Тајну називамо другим крштењем?

Ово подебљано си сасвим добро питао. Заправо то је истина,највећа истина! То нам сведочи Сам Господ и цела наша Света Црква !

" Примите једите,ово је Тело моје које се за вас ломи ЗА ОТПУШТЕЊЕ ГРЕХОВА" !

Мислим да је ово сасвим довољно,да не улазим у проблематику.

Такође мислим,да је боље да Ти на ова постављена питања одговори неко од наших клирика одавде.

Подели на овим сајтовима

ne moze, situacija koju si naveo je sasvim netipicna i samim tim nije pravilo

Та реченица је везана са овом другом

Подели на овим сајтовима

-Искушеник  hvala на дружењу  :)

hvala isus-sinai на свему Брате !  :drugarstvo:

Подели на овим сајтовима

sveta tajna ispovesti je neodeljiva organski od svete tajne pricesca ali ne zato sto ona direktno uslovljava pricesce po nekom magijskom uzrocno posledicnom odnosu, vec stoga sto sveta tajna ispovesti svoje ispunjenje ima upravo u Evharistiji, kao uostalom i sve druge svete tajne i svete vrline i blagoslovi u Crkvi Bozijoj.

I postavlja se pitanje na koji nacin mi uopste posmatramo pricesce: kao individualni medju odnos poboznosti izmedju Uzroka tj Boga i stvorenog odn coveka, ili kao nesto sasvim drugo, sto je osnova Liturgije a to je ZAJEDNICA.

Van zajednice i to jasno definisane LITURGIJSKE ZAJEDNICE sa Gospodom se ne moze uspostaviti vecni spasavajuci spoj, jer sam govori ko jede telo moje....

Dakle pricescivanje jeste istinski razresatelj i sagoritelj greha, jer je iskaz nase slobodne volje da ne zelimo da prebivamo u palom svetu vec u Eshatonu....

Pokajanje ne krunisano pricescem cini divan primer probudjene svesti i savesti o dobrom i losem i od Boga je ali bez pricesca nije nista drugo do uslovno delotvoran, prazan i usamljen akt poboznosti, koji se neumitno gubi pred posastima gresne ucmalosti.

Sa svetim Zlatoustom ispovedamo u Crkvi vekovima da slobodnom voljom zelimo da nam svete tajne budu na oprostenje grehova i na zivot vecni, tj na spiranje propadljive i oblacenje u nepropadljivo vecno bivstvovanje u radosti dana nevecernjeg, u zajednici svetih- udeonika u Telu Gospodnjem

radost zivljenja je svesnost obitavanja u liturgijskoj zajednici

Подели на овим сајтовима

nije, ta recenica poslednja je redak jedinstven slucaj poput prepodobne Marije Egipcanke

Читајући житије преподобне МАрије Египћанке видимо да је она у трену доживела преобраћење а већ следећег дана се у манастиру на обали Јордана причестила. Не помиње се да се исповедала пре тога. После тога одлази у пустињу и тако даље. Хоћу да кажем да је она у сваком погледу изузетак и да се не може узимати као образац. Они који је узимају као оправдање за ванредни пост пре причешћа нека размисле и о овом моменту.

Baner-Pouke.jpg

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...