Deja Vu Написано Октобар 1, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 1, 2016 Juče sam imao veliku, mada haotičnu diskusiju na poslu sa jednim kolegom gde smo iznosili medjusobne argumente oko toga da li će roboti uništiti kapitalizam. Povod diskusije je bio neki video vezan za universal basic income za koji sam rekao da je levičarska glupost, medjutim na mene su skočili sa pitanjem ''zašto ako će automatizacija i robotizacija i razvoj veštačke inteligencije uzeti veliki broj poslova od ljudi?''. Da ne širim dalje, njegov glavni argument je da basic income mora postojati jer imaćemo veliku populaciju ljudi bez posla, kao i veliku populaciju AI robota sa poslom. To u suštini dovodi do propasti kapitalizma i dovodi do kako je on to lepo jasno nazvao utopije gde ćemo svi imati sve na raspolaganju i moćićemo konačno ko Stari Grci da sedimo i filozofiramo i osvajamo druge planete. Mene zanima šta vi imate da kažete, kakve vi argumente imate. Da li će AI zaista uzeti veliki broj poslova, ako ne sve poslove od ljudi ili će i dalje biti neki poslovi koje ćemo mi raditi? Što da, što ne? Иван ♪♫ је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
geronymo Написано Октобар 1, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 1, 2016 Lično mislim da će mo se tad probuditi u Matrixu. Jer nepostoji ili je skoro uništen normalan ljudski pogled, tj izgubili smo se. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Октобар 2, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 2, 2016 Mislim da je tako nešto nemoguće predvideti. Danas smo na daleko većem stupnju razvoja i automatizacije nego pre samo sto godina, pa opet se razbijamo od posla (što mi i nije baš najjasnije). U svakom slučaju, poslovi će se sve više prenositi u digitalni svet, čega smo svedoci još danas. Da li će doći do toga da baš ništa ne moramo da radimo - ne znam, ali i ne verujem, ljudi će uvek imati potrebu da stvaraju i pomeraju granice, to nam je u prirodi U prilog, jedna izjava Alana Tjuringa: “It seems probable that once the machine thinking method had started, it would not take long to outstrip our feeble powers… They would be able to converse with each other to sharpen their wits. At some stage therefore, we should have to expect the machines to take control.” ― Alan Turing Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Октобар 2, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 2, 2016 34 minutes ago, Иван ♪♫ рече Danas smo na daleko većem stupnju razvoja i automatizacije nego pre samo sto godina, pa opet se razbijamo od posla (što mi i nije baš najjasnije) Иван ♪♫ and Justin Waters је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Октобар 2, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 2, 2016 21 hours ago, Deja Vu рече Juče sam imao veliku, mada haotičnu diskusiju na poslu sa jednim kolegom gde smo iznosili medjusobne argumente oko toga da li će roboti uništiti kapitalizam. Da sam ti shef kao Li Roj Kolu za ovo bih ti dao neki kazneni poen. Sta se raspravljas sa leftistima/nacionalistima (protivnicima globalizacije) narocito kad vas niko ne slusa/cita pa da bi od toga bilo neke koristi?! Svima njima je zajednicka jedna stvar. Boli ih uvce sta je tacno a sta nije oni samo ne mogu da dosanjaju takvu zemlju dembeliju u kojoj nista ne bi moralo da se radi (za njih) a bilo bi svega "dovoljno". Na temu. Nece! Nece cak ni kad svako od nas bude imao svoj privatni matriks koji ce mu generisati realnsot po zelji. Jer i tada ce ukupan skup ljudskih zelja biti daleko veci od procesorske snage tih racunara i opet ce se morati trgovati i raditi nesto za nesto. Sa tim sto biti tada sami harvderski resursi mogli postati nova valuta, sto je dobro jer bi onda imali garantovan austrijski kapitalizam sa valutom koju nije moguce stampati i frakciono bankarisati. Ronald, Justin Waters and Deja Vu је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Октобар 2, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 2, 2016 6 hours ago, Aquilius Cratus рече Sta se raspravljas sa leftistima/nacionalistima (protivnicima globalizacije) narocito kad vas niko ne slusa/cita pa da bi od toga bilo neke koristi?! Pa on i nije lefista i nacionalista, reklo bi se da je snob, ali ako se secas nekih diskusija na temi za americke izbore, spominjao je Huan, kako srednja klasa i ovi noviji bogatasi daju podrsku levim idejama pre svega socijaldemokratskim (jedna od razlog što ovakve partije dominiraju na svakom kutku planete). Lik je kreativni direktor, ima para, radi u marketingu tj- brendingu kao najtipičnijoj kapitalističkoj oblasti, a smatra da će kapitalizam pasti zbog AI. Pritom, neverovatni je vizionar i futirista, baš smo pre neki dan on i ja zajedno gledali predavanje Ilon Maska o slanju ljudi na Mars i bili smo oduševljeni. Ima neku sjajnu ideju da od svog starog auta napravi električni i ono pomeša retro stalj sa futurizmom. I lik smatra da je dobro što će AI preuzieti neke poslove od manuelnih radnika, što neće neko rmbačiti neki fizički posao i lomiti kičmu, samo što smatra da je eto universal basic income rešenje za eventualno nezapslenost. Ja kad mu kazem da će se pojaviti novi poslovi, on je u fazonu ''pa te poslove će opet raditi roboti''. Dakle on ima tu jasnu vizionarsku crtu, samo što očigledno ne zna neke stvari. Ali nebitno sad on, pošto mene zanima šta forum ima da iznese jer mislim da je zanimljiva tema koja će se sigurno provlačiti kad AI počnu polako da preuzimaju neke poslove, pa onda pravi levičari skoče, tako da izgradimo jasne argumente. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Октобар 2, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 2, 2016 Neće,sirotinja raja će uništiti kapitalizam. Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Agnostik Написано Октобар 2, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 2, 2016 O robotima se uglavnom prica do sada samo. U zapadno evrospkim zemljama rast produktivnosti nikad nije bio manji od pocetka industriske revolucije. Tako da su Roboti uzeli vise radna mesta 60tih nego danas. Vazno je u tome da ljudi vecu produktivnost i vide u platama a ne da zarade na tome samo superbogati koji ne znaju sta cu za parama. Danas imamo previse pare u sistemu koje samo rade gluposti. Bogati ne znaju gde da investiraju pare. To ce pre slomiti kapitalizam nego roboti. Владимир Васић је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
geronymo Написано Октобар 2, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 2, 2016 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Октобар 2, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 2, 2016 ja sam davno razmisljao na ovu temu i mislim da ce vjestacka inteligencija zadati smrtni udarac kapitalizmu, nema teorije da nece. i bice to veliki korak za covjecanstvo. kapitalizam inace pociva na cistoj ucjeni, to mu je osnovna funkcija, mocniji tiranise slabijeg, postoji vise vrsta moci u ekonomiji i nacini na koji se oni sticu, vjestacka inteligencija ce da neutralise mnoge izvore moci na kojima su neki krugovi stekli svoju moc Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука