коЖељ њацИ Написано Септембар 30, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 30, 2016 Romi u Srbiji su duboko pobožni. Živopisnu tradiciju uvek mešaju sa religijom svog izbora, bilo da je to katolička, pravoslavna ili muslimanska vera. Ove podele su i uzrok mnogih sukoba među Romima, i čestih zloupotreba. Ali nije svuda tako. Duboko na jugu Srbije, upoznali smo živog boga. http://www.vice.com/rs/video/upoznajte-rome-otac-sin-i-sveti-duh Лазар Нешић, Ћириличар, verum est in beer and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
коЖељ њацИ Написано Септембар 30, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 30, 2016 Док сам био клинац и док сам имао живаца да обилазим протестантске секте по Новом Саду, приметио сам да је највише заступљено Рома у свим тим сектама. Распитивао сам се и код њих самих а и овако зашто је то тако. Прво сам мислио да је то стога што су им секте нешто наобећавале, сигурно је да су многима материјално и помогле, али то ипак није био одговор. На крају сам скотао некако да је то зато што та слобода од религијске форме коју има протестантизам некако највише одговара менталитету тих Рома. И заиста они су мање више у тим сектама били своји на своме. Нису одавали утисак да су на неки начин присиљени да ту буду и да им је ту непријатно. Ипак највечи број Рома у Новом Саду и околини јесте православне вере, у насељу Шангај имају и велелепну цркву, а и неколико попова су Роми. Ова емисија је веома занимљива, мени пре свега по једној реченици коју изговара један младић као катихета отприлике како сам разумео у тој верској зајединици кад каже следеће: "Пре 20 година, махалом Срби нису смели проћи, сада нормално долазе, јер ми смо сада посвећени Богу." Размишљам зар смо ми толики бетери, ми православни, када за све те године нисмо могли исто то учинити за Роме што је сада ова ( очито америчка ) секта учинила? александар живаљев, verum est in beer, Милан Ракић and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
александар живаљев Написано Септембар 30, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 30, 2016 18 minutes ago, Жељко рече Ипак највечи број Рома у Новом Саду и околини јесте православне вере, у насељу Шангај имају и велелепну цркву, а и неколико попова су Роми. Ова емисија је веома занимљива, мени пре свега по једној реченици коју изговара један младић као катихета отприлике како сам разумео у тој верској зајединици кад каже следеће: "Пре 20 година, махалом Срби нису смели проћи, сада нормално долазе, јер ми смо сада посвећени Богу." Размишљам зар смо ми толики бетери, ми православни, када за све те године нисмо могли исто то учинити за Роме што је сада ова ( очито америчка ) секта учинила? Очигледно: јесмо. И у Цркви смо потпуно изгубили осјећај за мисију. Чак Хрватска бискупска конференција има комисију за пасторал Рома, а ми никакаву организовану форму рада са нашом православном ромском браћом. Немамо ни никакав медијски црквени ресурс на ромском. А, Роми су са нама много тога подијелили, па и недавно прогонство са Космета и показују да прихватају ту "фашистичку" Србију као своју државу, а народ их у највећој мјери прихвата као потпуно равноправне. Наравно, има скинхедс наци паћеника, али маригинално. Политичари их се сјете пред изборе, НГО Роме користе као средство за прање пара, а Црква никако. Но, Господ је с њима, јер они највише слиједују Ријечи његовој "не брините за сјутра, доста је сваком дану зла својега". Него, кад смо код етичких група ми не бринемо ни за најправославнију на Балкану - цинцарску. Само великим срцем старјешине Вазнесењског храма, успјесмо да од прошле године београдски Цинцари са иконом њиховог патрона Светог Атанасија Великог, учествују у београдској Спасовданској литији. А, колико су Цинцари учинили да нас оправославе током историје! АлександраВ, Светислав Павловић, коЖељ њацИ and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
коЖељ њацИ Написано Септембар 30, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 30, 2016 Мало је ко заинтересован за наше Цигане, сем странаца. После ће нам по обичају џаво бити крив. АлександраВ and Милан Ракић је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука