Jump to content

математика НИЈЕ баук!!!

Препоручена порука

Добро јутро радни и нерадни народе!

@БанеЛ је баш лепо објаснио случај за 50 килограма и могућност стављања тегова на оба таса, значи степени броја 3!!! А што се тиче Фибоначијевог проблема са 30 килограма и могућношћу стављања тегова само на један тас ваге, ту нам треба 5 тегова од 1, 2, 4, 8 и 16 килограма, значи степени броја 2. Да, баш занимљиво.

А, сада - ево задатка и за данашњи дан: познат и популаран проблем о 12 куглица. На тој гомили има 11 куглица једнаких маса и 1 која је другачије масе од осталих. Како можемо, помоћу теразија са два таса и са само три вагања, да одредимо која је то куглица и да ли она има мању или већу масу од осталих?!

Ајд сад прво на Литургију, па да причамо после и о овој главоломки...   :pop:

viber_image.jpg

Подели на овим сајтовима

Хајде људи, није тешко! 

Не брините се, дакле, за сутра; јер сутра бринуће се за се. Доста је сваком дану зла свога.

(Мт.6, 34)

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, БанеЛ рече

Хајде људи, није тешко! 

Па добро сад, није баш ни лако... :)))

viber_image.jpg

Подели на овим сајтовима

46 minutes ago, aстрофизичaр рече

Па добро сад, није баш ни лако... :)))

Ma lako je, ukucaš "12 balls problem" u Google i dobiješ rešenje. :)))

Блажени гладни и жедни правде, јер ће се наситити;

Подели на овим сајтовима

17 minutes ago, Иван ♪♫ рече

Ako nije bauk, što mene boli glava od nje? :( :) 

Зато што немаш доброг учитеља... :ani_biggrin:

viber_image.jpg

Подели на овим сајтовима

11 hours ago, aстрофизичaр рече

популаран проблем о 12 куглица.

Ja nisam u svom zivotu imao 12 kuglica od kojih je jedna malo drugacija. Nisam imao nicega u 11 identicnih kopija, a da je 12. kopija nepoznato drugacija. Takvih sam problema imao samo u zadacima koji su sami sebi generisali probleme i resenja. Ima li neki nacin da se zivotni problemi iskazu matematicki, a onda sa tri Gedanken merenja da se dodje do resenja?

Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life?
Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women.

Подели на овим сајтовима

Проблем 12 куглица:

Мериш три пута:

1. пут 6 на једној страни, 6 на другој страни. Лакша страна иде на даљу обраду, јер је у њој лакша куглица и онда креће мерење број

2. Од "лакше стране", ставимо 3 куглице на један тас, три на други. Она страна која је лакша у овом другом мерењу иде на мерење број

3. Од три преостале куглице ставиш по једну на сваки тас, трећу са стране, и видиш резултат. 

Могућа су два резултата:

1) Ако је једна лакша од друге, онда је проблем решен, једна од те две је најлакша.

2) Ако су једнаке тежине и не претегне ниједна, онда је најлакша она трећа коју смо ставили са стране, која једина има различиту масу.

Шта добијам што сам оволко паметан?

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

11 hours ago, aстрофизичaр рече

@БанеЛ

А, сада - ево задатка и за данашњи дан: познат и популаран проблем о 12 куглица. На тој гомили има 11 куглица једнаких маса и 1 која је другачије масе од осталих. Како можемо, помоћу теразија са два таса и са само три вагања, да одредимо која је то куглица и да ли она има мању или већу масу од осталих?!

Poredjam svih 12 kuglica na ivicu stola, uzmem mobilni uklkucim ga da snima, ukadriram astal i patos, nagnem astal da sve padnu odjedared, pregledam snimak da vidim koja je razlicito odskocila. Terazije prodam, sta ce mi kad se kvare nakon tri vaganja.

Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life?
Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women.

Подели на овим сајтовима

48 minutes ago, RYLAH рече

Проблем 12 куглица:

Мериш три пута:

1. пут 6 на једној страни, 6 на другој страни. Лакша страна иде на даљу обраду, јер је у њој лакша куглица и онда креће мерење број

2. Од "лакше стране", ставимо 3 куглице на један тас, три на други. Она страна која је лакша у овом другом мерењу иде на мерење број

3. Од три преостале куглице ставиш по једну на сваки тас, трећу са стране, и видиш резултат. 

Могућа су два резултата:

1) Ако је једна лакша од друге, онда је проблем решен, једна од те две је најлакша.

2) Ако су једнаке тежине и не претегне ниједна, онда је најлакша она трећа коју смо ставили са стране, која једина има различиту масу.

Шта добијам што сам оволко паметан?

А шта ако је 12. куглица била тежа, или боље речено веће масе? Пази - ми у старту не знамо да ли је 12. лакша или тежа...

:dobro:

viber_image.jpg

Подели на овим сајтовима

41 minutes ago, drvce рече

Poredjam svih 12 kuglica na ivicu stola, uzmem mobilni uklkucim ga da snima, ukadriram astal i patos, nagnem astal da sve padnu odjedared, pregledam snimak da vidim koja je razlicito odskocila. Terazije prodam, sta ce mi kad se kvare nakon tri vaganja.

Нема ту да се ради са неки марифетлуци!! А јок!!

:pucpuc2:

viber_image.jpg

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, drvce рече

Ja nisam u svom zivotu imao 12 kuglica od kojih je jedna malo drugacija. Nisam imao nicega u 11 identicnih kopija, a da je 12. kopija nepoznato drugacija. Takvih sam problema imao samo u zadacima koji su sami sebi generisali probleme i resenja. Ima li neki nacin da se zivotni problemi iskazu matematicki, a onda sa tri Gedanken merenja da se dodje do resenja?

Нема!  Ц!

:skidamkapu:

viber_image.jpg

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...