Jump to content

Осиромашени уранијум и обогаћена машта-Да ли грађани Србије заиста масовно умиру од рака због НАТО бомбардовања?

Оцени ову тему

Милан Ракић

Препоручена порука

3 minutes ago, Тања1 рече

О, Боже. :) Није у реду. Прочитала сам ЦЕО чланак што си поставио на страни 5, а не само ДИО, нисам била прочитала Милошев коментар на тај текст пре твоје препоруке. Значи, после мог коментара на тај текст препоручио си ми Милошев ЦЕО коментар на ЦЕО тај текст, а ја сам коментарисала само ЈЕДНУ реченицу тог целог текста, а не Милошев ЦЕО коментар. Да си ме питао зашто коментаришем баш тај дио чланка што си поставио, ту једну једину реченицу, не би дошло до неспоразума. Пренеси Милошу опуштено преко мејла да сам прочитала цео тај текст што је коментарисао, али да тебе није занимало шта сам мислила са тим, него си окренуо воду на своју воденицу. ;) Сада је у реду. :ok::)

Dobro kako ti kazes, ja sam okrenuo vodu na svoju vodenicu. Sve najbolje:)

Подели на овим сајтовима

• Одговори 82
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

31 minutes ago, Ronald рече

Dobro kako ti kazes, ja sam okrenuo vodu na svoju vodenicu. Sve najbolje:)

Добро, не мислим да јеси, твој фокус је био на Милошев коментар, вероватно познајеш материју много боље од мене, али питај шта сам мислила са коментаром  пре него што ми почнеш судити...или умислити да се разумело. А и моја је грешка што ти одмах нисам рекла да мој коментар на тај текст нема везе са коментаром Милоша на тај текст, а да тек има везе када после твоје препоруке коментаришем његов коментар на текст, то да је  Rak je prevashodno bolest duboke starosti. са чиме се не слажем, и да би било лепше да сам тако написала, а не да се 'налупао за медаљу', признајем није то лепо с моје стране - али и да ми за то да се са неким не слажем нису потребне докторске студије, већ реалност на терену о којој је говорио @Жељко. Надам се наставку доброг дијалога. Све најбоље такође. :)

• Волим 1

Јачи од смрти и лажи

Подели на овим сајтовима

9 minutes ago, Тања1 рече

Добро, не мислим да јеси, твој фокус је био на Милошев коментар, вероватно познајеш материју много боље од мене, али питај шта сам мислила са коментаром  пре него што ми почнеш судити...или умислити да се разумело. А и моја је грешка што ти одмах нисам рекла да мој коментар на тај текст нема везе са коментаром Милоша на тај текст, а да тек има везе када после твоје препоруке коментаришем његов коментар на текст, то да је  Rak je prevashodno bolest duboke starosti. са чиме се не слажем, и да би било лепше да сам тако написала, а не да се 'налупао за медаљу', признајем није то лепо с моје стране - али и да ми за то да се са неким не слажем нису потребне докторске студије, већ реалност на терену о којој је говорио @Жељко. Надам се наставку доброг дијалога. Све најбоље такође. :)

Ok Tanja, nismo se razumjeli, opusteno, nema potrebe da objasnjavas opsirno. :)

Подели на овим сајтовима

Милош Бабић је написао следеће:

'' Kako se ovi koraci događaju? Postoje spoljni uticaji. Pušenje je, recimo, među najgorim mogućim faktorima: izaziva vrstu zapaljenja koje povećava verovatnoću genetskih oštećenja u ćelijama, plus dim sadrži veliki broj supstanci koje direktno oštećuju gene. Ovo znači da pušač ima mnogo više genetskih oštećenja u ćelijama raznih vrsta, i samim tim ima veću šanse da jedna od tih oštećenih ćelija ubode onu "dobitnu kombinaciju" potrebnu za razvoj kancera. Slično (mada komplikovanije) važi za alkoholičare i rak jetre''.

Дакле, спољашни утицаји изазивају рак!!! Јасно и гласно...

Стога, сасвим је очигледно да је великог број италијанских, белгијски (и иних) војника фасовао рак, а сви су они били у непосредној близини са Сиротим Уранијумом,  такође велики је број оболелих из Хаџића где је НАТА нарочито тукла, Шиптара са Косова, и Срба по Србији, те Срба из Босне а нарочито су оболеле они који су били у близине НАТО мета...

Само у једној згради близу НАТО мете, коју је НАТА у неколико наврата тукла бомб(она)ма са ОУ оболео је од рака огроман број људи... напрасно...   јер ОУ, попут дима из цигарете, директно оштећује гене, јер онај ко је био у близини експлозија НАТО бомби има ''mnogo više genetskih oštećenja u ćelijama raznih vrsta, i samim tim ima veću šanse da jedna od tih oštećenih ćelija ubode onu "dobitnu kombinaciju" potrebnu za razvoj kancera'.

Јасно, ко дан!

"Господ је неизрециво милосрдан, али нам се даје у мери у којој смо ми, надарени неограниченом слободом, спремни да Га примимо"

Архимандрит Софроније

Подели на овим сајтовима

18 minutes ago, Golub рече

Милош Бабић је написао следеће:

'' Kako se ovi koraci događaju? Postoje spoljni uticaji. Pušenje je, recimo, među najgorim mogućim faktorima: izaziva vrstu zapaljenja koje povećava verovatnoću genetskih oštećenja u ćelijama, plus dim sadrži veliki broj supstanci koje direktno oštećuju gene. Ovo znači da pušač ima mnogo više genetskih oštećenja u ćelijama raznih vrsta, i samim tim ima veću šanse da jedna od tih oštećenih ćelija ubode onu "dobitnu kombinaciju" potrebnu za razvoj kancera. Slično (mada komplikovanije) važi za alkoholičare i rak jetre''.

Дакле, спољашни утицаји изазивају рак!!! Јасно и гласно...

Стога, сасвим је очигледно да је великог број италијанских, белгијски (и иних) војника фасовао рак, а сви су они били у непосредној близини са Сиротим Уранијумом,  такође велики је број оболелих из Хаџића где је НАТА нарочито тукла, Шиптара са Косова, и Срба по Србији, те Срба из Босне а нарочито су оболеле они који су били у близине НАТО мета...

Само у једној згради близу НАТО мете, коју је НАТА у неколико наврата тукла бомб(она)ма са ОУ оболео је од рака огроман број људи... напрасно...   јер ОУ, попут дима из цигарете, директно оштећује гене, јер онај ко је био у близини експлозија НАТО бомби има ''mnogo više genetskih oštećenja u ćelijama raznih vrsta, i samim tim ima veću šanse da jedna od tih oštećenih ćelija ubode onu "dobitnu kombinaciju" potrebnu za razvoj kancera'.

Јасно, ко дан!

Pa niko to i ne spori. Svako ko je bio u blizini detonacija ima povecan rizik obolevanja zbog neposrednog kontakta sa uranijumom... sumnjivi su navodi da cela srbija oboleva zbog bombi koje su padale 300-500km dalje...

• Волим 1
пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

Е, проблем и јесте у томе што се злочиначка удруга НАТА потрудила да бачи бомбе свукуда по земљи Србији, тако да не постоји насељено место у Србији које је удаљено 300-500км даље од места НАТО злочина...

"Господ је неизрециво милосрдан, али нам се даје у мери у којој смо ми, надарени неограниченом слободом, спремни да Га примимо"

Архимандрит Софроније

Подели на овим сајтовима

• 1 year later...

Као и неколико пута у последњих неколико година, односно од тренутка када се почело дискутовати о овој теми на форуму, појавила се нова вест, која иде у прилог заговорницима тезе да ОУ заиста јесте узрок обољевања у Србији. Овакви закључци овога пута долазе од комисије Италијанског парламента, која је, судећи према извору вести, утврдила повезаност изложености ОУ и канцера код италијанских војника из НАТО мисија. Претходно су пред италијанским судовима војници и њихове породице добили неке судске спорове за накнаду штете због болести изазваних ОУ. Занимљиво је да са друге стране стоји, као више-мање неспорна чињеница међу хемичарима и другим стручњацима да ОУ није хемијски елемент чије зрачење може да има штетне последице по здравље. Такође, имамо и релевантна сведочења људи који су непосредно после бомбардовања мерили радијацију на бомбардованим локацијама и нису нашли никакве појачане дозе. Мене и даље интригира чињеница да 20 година никако да се отклони дилема везана за ОУ и уопште последице бомбардовања, будући да особине једног хемијског елемента не би требало да буду спорне за стручњаке ХХI века. Такође, ако лаичка јавност барата са неколико могућих објашњења тзв. "експлозије" смртности од рака у Србији (напреднија дијагностика у односу на пре 20 година/већи удео старијег становништва/последице бимбардовања), чудим се како то да лекари не успевају да се усагласе око овог питања (др Чикарић и др Даница Грујичић имају потпуно супротно мишљење од др Радовановића - кога занима лако може игзуглати њихове ставове). Невероватно ми је и то што не може да се уставнови да ли некакве "епидемије" канцера уопште има (требало би да се ради о проверљивим подацима).

Да не дужим даље, вест коју сам поменуо се може наћи на следећем линку: http://www.politika.rs/scc/clanak/398079/Italijanski-parlamentarci-vojnici-na-Kosovu-umirali-od-osiromasenog-uranijuma

Италијански парламентарци: војници на Косову умирали од осиромашеног уранијума

Парламентарна комисија закључила је да су војници у мировним мисијама били изложени „застрашујућим” нивоима осиромашеног уранијума, што је узроковало туморе
Аутор: Љиљана Вујићпетак, 09.02.2018. у 23:21
KFOR.jpg
Италијански војници Кфора у Пећкој патријаршији (Фото А. Павловић)

Италијански војници били су изложени застрашујућим нивоима осиромашеног уранијума у међународним мисијама, што је „помогло” сејању смрти и болести рака. Ово је, сажето, закључак који је у завршном извештају донела италијанска парламентарна комисија која годинама истражује узрочну везу осиромашеног уранијума и појаве тумора код италијанских војника који су боравили у мировним мисијама од Авганистана и Ирака до Косова и Босне и Херцеговине.

У том извештају, који је нагласио „вишеструке и страховите ризике којима су војници, радници и грађани изложени”, пише и, наводи новинска агенција Анса, да су „нивои уранијума на радном месту ових војника били токсични и смртоносни”.

Председавајући комисије Ђан Пјеро Скану рекао је и да судске пресуде доследно потврђују постојање узрочне везе између излагања осиромашеном уранијуму и патологијама болести које имају војници.

„Ово је прекретница. Сада ће они који су били изложени имати могућност да добију правду, а да се за њу не боре, као што су то чинили до сада”, рекао је Скану.

Италијански медији јављају да није само уранијум већ и азбест – присутан у бродовима, авионима, хеликоптерима – допринео да се те болести шире и развијају, при чему излагање „загађивачима” у многим случајевима није ни надгледано. Тако је комисија утврдила да је само у морнарици 1.101 човек умро или се разболео због азбестних патологија.

Током истраге коју годинама води комисија, формирани су и конкретни предмети засновани на сведочењима, потом прослеђени судским органима. Комисија је основана по налогу тужилаштва, након забележених неколико смртних случајева, укључујући и смрт водника Еразма Савина, који је имао канцер, а боравио је у мисији на Космету.

Реч је, јавља Анса, и о сведочењу лекара Енија Летијерија, који је на једном од бројних рочишта тврдио да је у његовој последњој мисији на Косову, где је био директор амбуланте Кфора, вода била високо канцерогена. Комисија је тужиоцима проследила и документа са саслушања генерала Кармела Ковата, који је рекао да су италијански војници распоређени на Балкану били свесни присуства осиромашеног уранијума у оружју које су користили и да су стога били адекватно опремљени.

Доменико Леђијеро, из Војне опсерваторије, сматра да је извештај комисије „историјски” јер потврђује да је војни врх био свестан опасности у коју су војници упућени када су послани у „подложне зоне”.

Али, министарка одбране Роберта Пиноти истиче да је погрешно „криминализовати” оружане снаге јер у Италији никада није коришћена муниција с осиромашеним уранијумом, те да њихове службе највише пазе на здравље војника због чега их други наводе као пример „добре праксе”.

Везу између уранијума и појаве рака одбацио је и лекар чије је стручно мишљење тражено у овом процесу. Његово претходно сведочење – да је осиромашени уранијум одговоран за туморе које имају војници – наведено је међу доказним материјалом. Али, Ђорђо Трента сада пориче да је икада то тврдио.

О потенцијалној вези између излагања осиромашеном уранијуму и карцинома Анси је говорио и бивши председник италијанске асоцијације медицинске онкологије Кармине Пинто. Анса подсећа да је 2016. римски суд пресудио да министарство одбране исплати више од пола милиона евра породици Салватореа Вација јер је овај двадесеттрогодишњи младић умро од леукемије коју је добио јер се осиромашеним уранијумом изложио током мисије од 150 дана у Босни 1998. године. Суд је закључио да је војска крива јер није заштитила Вацу.

Већ годинама исто покушавају да докажу породице војника који су били у мисијама, укључујући и Косово, а умрли су или болују од рака. Војници су судске процесе покренули јер их држава, кажу, није упозорила нити су надлежни предузели одговарајуће мере заштите, као што су то урадиле америчке војне власти, које су, поучене искуством из рата у Ираку, предузеле опсежне мере заштите својих снага током бомбардовања Космета 1999. године. Анса је пре два месеца објавила да је 348 италијанских војника који су били у мировној мисији на Косову и Метохији умрло од последица уранијумског зрачења. У разним мировним мисијама у Босни и Херцеговини, Косову, Ираку, Авганистану, било је више од 70.000 италијанских војника.

Ипак, ови закључци више нису запањујући, као што су били пре готово 20 година, када је Пека Хависто изнео низ открића. „Њујорк тајмс” је 2001. године писао да је у тадашњој мисији на Косову, где је ишао да процени утицај НАТО бомбардовања Југославије 1999. Хависто са тимом „открио зрачење усред села где се деца играју”. Хависто је тада рекао да се изненадио што је зрачење нашао опет годину и по дана касније, где су видели краве да се хране на контаминираним подручјима. Његов тим потврдио је постојање ниског нивоа бета зрачења на осам од 11 локација.

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...