Jump to content

Најава музичко - сценских дела

Оцени ову тему

Препоручена порука

Какав сам ја кретен потпуно заборавих на ово !!!! Залудео ме тенис па заборавих ! Има ли можда на тубету негде ?

``А ти Србијо, куда си пошла за Европом? Ти никад ниси ишла њеним путем и никад за њом. Ти си имала своју мисао, своју веру, свога Господа и свој пут. Назад на своје, ако хоћеш да се спасеш и преживиш. Са туђе бљувотине врати се своме Христу и он ће те осветлити и спасити"

Свети Николај Српски

Подели на овим сајтовима

• Одговори 104
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

...brate ova ekipa se na racun Edikta dobrano nafatirala iz budzeta, vec mi je muka od svega toga! :.mislise.

Trkulja svira u čast Konstantina za 8,5 miliona dinara

Tom sumom pokriveno je pojavljivanje tridesetak umetnika na letnjoj pozornici Niške tvrđave, među kojima su i Dejvid Rouds, gitarista Pitera Gejbrijela, i prvi pojac Hilandara slobodan-trkulja-1378327430-361609.jpg

Kao da smo puni ko brod.
U okviru državnog programa obeležavanja 17 vekova od donošenja Milanskog edikta, 14. septembra na letnjoj pozornici Niške tvrđave, s početkom u 20 sati, biće premijerno izvedeno delo „Muzika Konstantinovog grada“. Modernu muziku filmskog karaktera, inspirisanu carskim Konstantinopoljem i njegovim uticajem na kulturu i razvoj hrišćanstva kod nas, napisao je Slobodan Trkulja, kompozitor, multiinstrumentalista i vokalni umetnik.

Iako je skromnost osnovna vrlina hrišćanstva, za izvođenje ove predstave izdvojeno je 8,5 miliona dinara, i to u vreme opšte besparice. Deo troškova, tačnije 550.000 dinara, pokriće domaćin večeri Žan-Danijel Ruh, ambasador Švajcarske. Oko 80.000 evra biće izdvojeno za honorare učesnika, troškove pripreme spektakla i smeštaj učesnika.

Sa Trkuljom na Niškoj tvrđavi nastupiće njegov ansambl Balkanopolis, koji s vizantijskim horom i gudačkim ansamblom broji tridesetak ljudi. Gosti grada na Nišavi biće prvi pojac manastira Hilandar Aleksandar Jovanović i Dejvid Rouds, čuveni britanski rok gitarista iz benda Pitera Gejbrijela.

Nežna kritska lira i drevni kanonaki samo su neki od specifičnih instrumenata koji će muzici dati boju mističnog istoka. Svečanosti u Nišu prisustvovaće predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić, patrijarh srpski gospodin Irinej, ministri u Vladi Republike Srbije i diplomatski kor.

(Lj. R.)

dejvid-rouds-1378327430-361607.jpg

http://www.kurir-info.rs/trkulja-svira-u-cast-konstantina-za-85-miliona-dinara-clanak-969419

Jesus said to him, “Away from me, Satan! For it is written: ‘Worship the Lord your God, and serve him only.’'

Matthew 4:10

Подели на овим сајтовима

ПОНЕДЕЉАК, 16. СЕПТЕМБАР

12 сати  -  МОКРАЊЧЕВА РОДНА КУЋА

Научна трибина : Утицај Мокрањчевог мелографског стила на записиваче црквених

мелодија у XX веку

Предавач : мр Предраг Ђоковић

Модератор : др Соња Маринковић

19 сати  -  ГАЛЕРИЈА ДОМА КУЛТУРЕ

Изложба скулптура из колекција породица Тодоровић и Томчић

Од Декирика до Мештровића

20 сати  -  ДОМ КУЛТУРЕ

Зона Замфирова, мјузикл

Адаптација и режија : Кокан Младеновић

Позориште на Теразијама, Београд

• Волим 1

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Подели на овим сајтовима

УТОРАК, 17. СЕПТЕМБАР

19 сати  -  МАЛА СЦЕНА БИОСКОПА КРАЈИНА

Студио за рану музику, Београд

21 сат  -  ДОМ КУЛТУРЕ

Хор Гортинија, Ђевђелија – победник Натпевавања хорова 2012.

Диригент: Илија Атанасов

• Волим 1

Подели на овим сајтовима

СРЕДА, 18. СЕПТЕМБАР

18 сати  -  МОКРАЊЧЕВА РОДНА КУЋА

Промоција књиге: Музичка умјетност

Аутор: Академик Дејан Деспић

21 сат  -  ДОМ КУЛТУРЕ

Српски и светски музички бисери

Јадранка Јовановић, мецосопран

Никола Рацков, клавир

ЧЕТВРТАК, 19. СЕПТЕМБАР

12 сати  -  МАЛА СЦЕНА БИОСКОПА КРАЈИНА

Промоција монографије: Уметничка музика и традиција хорског певања у Неготину и Крајини (1853-2013)

Аутор: Проф. Никола Плавшић

Издавач: Дом културе „Стеван Мокрањац,,

20 сати  -  ДОМ КУЛТУРЕ

Концерт поводом 200 година од рођења П.П.Његоша

Црногорски хорски ансамбли

Солисти:

Снежана Савичић Секулић, сопран

Срђан Сретеновић, виолончело

Олс Цинцо, виолина

Диригенти:

Даринка Матић Маровић

Александра Кнежевић

Михајло Лазаревић

Илија Дапчевић

Зоја Ђуровић

• Волим 1

Подели на овим сајтовима

ПЕТАК, 20. СЕПТЕМБАР

12 сати  -  МУЗИЧКА ШКОЛА ,,СТЕВАН МОКРАЊАЦ“

Концерт ученика Музичких школа „Стеван Мокрањац“ из Пожаревца, Зајечара и Неготина

20 сати  -  ДОМ КУЛТУРЕ

КУД “Абрашевић 1905” Београд

21 сат  -  ДОМ КУЛТУРЕ

Свечаност затварања  Фестивала

Додела признања 48. Мокрањчевих дана

Завршна реч : др Бранка Радовић, селектор

Фестивал затвара : мр Милан Уруковић, председник општине Неготин

• Волим 1

Подели на овим сајтовима

Они су јако, јако добри. Цијеним да ће узети неку награду ;)

Ево нешто из њиховог опуса

Хор из Приједора је победник овогодишњег натпевавања :aplauz: :aplauz: :2hf007n:

Подели на овим сајтовима

Хор из Приједора је победник овогодишњег натпевавања

Ма шта сам ти ја рекла..................људи разваљују! :) Кад сам их једном слушала, просто ме срамота било рећи да И ЈА пјевам у хору. :D  :D  :D  :D  

Благо онима који плачу, јер ће се утjешити; (Матеј; 5,4)

Подели на овим сајтовима

:good2: Драгана извештаваш супер. Пуно ми значи јер ове године баш нисам могла да уклопим  и да скокнем до Неготина . 8086.gif

Ваистину Воскресе !!!

Подели на овим сајтовима

Ма највеће расипништво је куповати "Курир" и сличне неквалитетне марке тоалет-папира.

"В церкви смрад и полумрак..." (В. Высоцкий, Моя цыганская)

"Утопија је место где се рађају секте и расколи" (ђакон Андреј Курајев)

--- Упокој, Господи, души усопших раб твојих: дједа мојего Мирослава, оца мојего Слободана. ---

Подели на овим сајтовима

Директан пренос на РТС 2.

Ако смем рећи, подстицај форумашима да гледају пренос могла би бити чињеница да смо супруга и ја на одређен начин учествовали у састављању садржаја програма. Сад, не смем да кажем на који - пословна тајна :) Али гледајте - чућете

Рок пословне тајне је истекао :) Црквенословенски препев двеју песама са претходног албума, "Анђео" и "Небо", изашао је из наше мале породичне преводилачке радионице.

На Јутјубу се појавио аматерски снимак "Неба"

"В церкви смрад и полумрак..." (В. Высоцкий, Моя цыганская)

"Утопија је место где се рађају секте и расколи" (ђакон Андреј Курајев)

--- Упокој, Господи, души усопших раб твојих: дједа мојего Мирослава, оца мојего Слободана. ---

Подели на овим сајтовима

Тркуља подигао Ниш на ноге

У суботу 14. септембра, пред препуном сценом летње позорнице Нишке тврђаве, изведено је јединствено музичко дело “Музика Константиновог града“.

sajt-trkulja.jpg

Модерну музику филмског карактера инспирисану царским Константинопољем, креирану у част обележавања јубилеја Миланског едикта, извео је Слободан Тркуља и ансамбл „Балканополис“.

Tan2013-9-14_215119349_9.jpg

Домаћин вечери био швајцарски амбасадор у Србији, Његова екселенција Жан Данијел Рух, који је рекао да учешће у обележавању јубилеја Миланског едикта представља велику част за његову земљу.

„Посебно ми је задовољство што сам вечерас домаћин једног изузетног догађаја у овој прелепој тврђави и радујем се што имамо прилику да чујемо концерт византијске музике талентованог српског уметника и ансамбла који га прати“, рекао је амбасадор.

На летњој позорници Нишке тврђаве учествовало је 30 музичара који су изводили вокалне и деонице на необичним инструментима. Од електричне гитаре коју је свирао Дејвид Роудс, из чувеног бенда Питера Гебријела, преко базукија и мандолине до канонакија, инструмента који подсећа на положену харфу.
Tan2013-9-14_215138787_0.jpg

Концерт који је изведен на 50 инструмената пратили су и визуeлно – сценски ефекти а посебном музичком угођају допринео је и вокал првог појца манастира Хиландар Александар Јовановић.

Аутор „Музике Константиновог града“ Слободан Тркуља ово музичко дело назвао је „византијском рапсодијом“, нагласивши да је његова идеја била да споји источно и оријентално у јединствену музичко-сценску форму.

„Музика Константипоља била је пре свега под утицајем источног хришћанства, али и оријенталне културе. Ја сам кроз ово дело све то спојио“, рекао је Тркуља.
Tan2013-9-14_215140537_1.jpg

Гитариста Питера Гебријела, Дејвид Роудс нагласио је да је музика узбудљива и да има различитих ритмова.

Тркуља је успео у овом величанственом спектаклу да споји рок, филмску и духовну музику.

Градоначелник Ниша, проф. др Зоран Перишић рекао је овом приликом да је „задовољан што је са не много средстава све прошло у најбољем реду.“
sajt-trkulja-publika.jpg

У оквиру обележавања Миланског едикта, државног пројекта иза кога стоји Влада и председник Републике Србије Томислав Николић као и Његова светост патријарх српски господин Иринеј, на нишкој летњој позорници до сада је одржано неколико музичких спектакала а оно по чеми ће Нишлије посебно памтити концерт Слободана Тркуље су овације које су на крају концерта трајале пуних 10 минута.

Подели на овим сајтовима

Имали ко овај концерт ? :sossos:

``А ти Србијо, куда си пошла за Европом? Ти никад ниси ишла њеним путем и никад за њом. Ти си имала своју мисао, своју веру, свога Господа и свој пут. Назад на своје, ако хоћеш да се спасеш и преживиш. Са туђе бљувотине врати се своме Христу и он ће те осветлити и спасити"

Свети Николај Српски

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...