Jump to content

Саопштење из Канцеларије Епархије крушевачке у вези са ктиторском фреском у цркви на Багдали

Оцени ову тему

Guest

Препоручена порука

On 7. 9. 2016. at 10:53, Срђан Шијакињић рече

Да, мислим да је у контексту о коме говоримо политичка одговорност мања одговорност, него да је човек био директно уплетен у пад хеликоптера, нпр. да је он баш инсистирао да се полети, иако није могло, или да се слети на опаснији начин или слично (за шта понављам, несумњивих доказа нема). Свакако да би било добро да је он преузео одговорност и дао оставку, али чињеница да то није урадио, сама по себи, га не чини неким посебним грешником у мојим очима, то је нажалост прилично људски да не преузимамо више одговорности него што је неопходно...

Тек ово за новинарку ми није ништа посебно страшно, сељачка фора и то је то.

Све у свему, да не испадне да браним Гашићево министровање, само ми се чини да је тешко одбити нечију помоћ, јер тиме тај који га одбија преузима на себе да му суди и пресуди и заузме став у име Цркве, а нити му је исповедник, нити је судија нити је имао икакве информације, сем оних које се појављују у медијима. А судити некоме на основу медија, нарочито када имамо (с разлогом) предрасуде према сваком политичару, је клизав терен.

Expand  

Jeste, tesko je uzeti pare ali tesko je i snositi odgovornost za uzete pare.

Подели на овим сајтовима

I meni je na prvi pogled glupo ali
kad bilo ko od nas priloži crkvi, 
ne pita niko jesi li dobar čovek...

Mislim da je mnogo gore što uopšte komentarišemo nekoga o kome znamo samo iz tabloida.
Pa ljudi na Kosovu stoji statua klintona, mislim šta više da pričamo.

Подели на овим сајтовима

On 7. 9. 2016. at 10:03, Срђан Шијакињић рече

У суштини се слажем, само ми и даље није јасно како би то у пракси изгледало да је неко из Цркве хтео да одбије донацију коју су браћа Гашићи понудили. Прво, осим политичке одговорности за пад хеликоптера (колико сам ја имао времена и живаца да пратим, Гашићу није нека директна кривица за хеликоптер била приписивана, већ су помињани министар Лончар и још неки, али све је завршено мутно и нејасно), које то несумњиве јавне грехе има да би неко могао да му каже, твоје паре нам нису потребне? Друго,што би он уопште морао да даје помоћ као неки посебан покајани грешник, а не као било ко други?

Све то у страну међутим, када се зна ситуација и када се могло претпоставити какве ће реакције бити на ово, можда се могло наћи неко тактичније решење, са макар укуснијом фреском.

Expand  

Мислим да није никакав проблем што је приложио новац. Па како би иједан покајник могао, а он да не може? Сви грешимо.

Дакле, проблем није ни што је дат новац, ни што је узет, АКО је дат као покајни дар за грехе (е ту је улога оног који прима да расуди и испита). Проблем је што се уз примљен прилог даје и фреска...

"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

On 5. 9. 2016. at 15:28, о.Небојша рече

Али кад узмемо у обзир неког средњовјековног великаша који се борио у двобојима, ловио, пио, живио на рачун рада кметова, био господар живота и смрти у својој области, па саградио и он неку задужбину и нико му то данас не замјери, ако није смио у његово доба.:mahmah:

Expand  

Nemojte uporedjivati danasnje velikase sa srednjovekovnim, malo je smesno to raditi. Ipak su to bili ljudi koji su zasluzili da budu na freskama a mnogi su i svetitelji. Uostalom cak i da je bilo takvih velikasa a opet to mozemo samo da nagadjamo, to nije razlog da i danasnji mogu da se stavljaju na freske pa ma kakvi bili. Ipak je ovo jedan politicar koji je radio na stetu naroda kao i svi u zadnji 70 godina tako da ce ipak biti da je malo neukusno slikati se on na fresci.  A da ne pominjemo to od kojih para je on finansirao crkvu i iz koji mozda politickih razloga. Crkva je kriva sto je dozvolila da joj se svi mesaju u sve. Tj crkva se sad i najmanje pita zato smo i toliko daleko od zlatnog srednjeg veka. 

Подели на овим сајтовима

On 8. 9. 2016. at 10:51, Јанко рече

Мислим да није никакав проблем што је приложио новац. Па како би иједан покајник могао, а он да не може? Сви грешимо.

Дакле, проблем није ни што је дат новац, ни што је узет, АКО је дат као покајни дар за грехе (е ту је улога оног који прима да расуди и испита). Проблем је што се уз примљен прилог даје и фреска...

Expand  

Ja искрено нисам упућен, како иде да кажем "процедура" - да ли мора да се нагласи да ли се прилог даје за покајање или без неког поседбног разлога, само помоћи ради?

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

On 8. 9. 2016. at 11:29, novaknovak рече

Nemojte uporedjivati danasnje velikase sa srednjovekovnim, malo je smesno to raditi. Ipak su to bili ljudi koji su zasluzili da budu na freskama a mnogi su i svetitelji. Uostalom cak i da je bilo takvih velikasa a opet to mozemo samo da nagadjamo, to nije razlog da i danasnji mogu da se stavljaju na freske pa ma kakvi bili. Ipak je ovo jedan politicar koji je radio na stetu naroda kao i svi u zadnji 70 godina tako da ce ipak biti da je malo neukusno slikati se on na fresci.  A da ne pominjemo to od kojih para je on finansirao crkvu i iz koji mozda politickih razloga. Crkva je kriva sto je dozvolila da joj se svi mesaju u sve. Tj crkva se sad i najmanje pita zato smo i toliko daleko od zlatnog srednjeg veka. 

Expand  

Да ипак  направимо поређење тадашњи великаши су до положаја дошли рођењем, а данашњи изборима.Паре су добијали од пореза или пљач...:dobro: ратним плијеном од сусједних области. Не би нам се баш свидио тај златни средњи вијек, јер су наши преци сигурно били кметови, па нису учествовали у биткама у којима је гинуло племство.

А из тога доба нам је остала ћирилица и није ми јасно зашто се људи њоме данас не служе.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...