Deja Vu Написано Септембар 2, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 2, 2016 44 minutes ago, florenntina рече EU hoce da kazni Irsku jer su nizim porezima privukli investitore, izmedju ostalog i Apple. Nisu reagovali jer su ih pustili prvo da naprave lovu, posto je Irska bila u zescoj recesiji a sad ih jure da im to otmu. Ja tu ne vidim nikakvu misteriju vec prosto gramzivost briselskih bandita. Da su odmah reagovali, naravno da bi i Apple i svi ostali odmah zbrisali a EU bi ostala Irska sa dugovima. Ako nesto ne razumes, prati samo tokove novca i sve ce ti biti jasno... Pa 13 milijardi ide Irskoj vladi, ne ide evropijama. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ћириличар Написано Септембар 2, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 2, 2016 3 hours ago, florenntina рече EU hoce da kazni Irsku jer su nizim porezima privukli investitore, izmedju ostalog i Apple. Зашто забога? О.о Зашто је то у интересу ЕУ? Који геостратешки план имају остварити кажњавањем Епла? Још к томе, у геополитици нема овако ситничавих "реванша". Мислим да непристрасности ка ЕУ не видиш другу страну приче. Истрага је спроведена и нађено је да је Епл пословао под повољнијим условима него што би иначе пословао да су се примјенила иста правила на њих као и на остале, јер су некако потегли да им се инвестиције мало "подмажу" ( ако то није буразерство или како већ, онда не знам шта је ). То је суштинско нарушавање поштене конкурентности на тржишту коју "социјалистичка" ЕУ држи на првом мјесту што се тиче привреде. Deja Vu and Justin Waters је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
florenntina Написано Септембар 3, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 3, 2016 Pa evo razmislite i sami, zasto EU insistira da Irska naplati porez iako sama Irska kaze da joj Apple nista ne duguje? Imate li ijednu ideju zasto se EU plasi smanjenja poreza? Evo vam mali "hint"... kada je Engleska izasla iz EU, jedna od mnogih optuzbi koja se cula jeste i da Englezi planiraju "dumping" poreza iako koliko znam niko pre toga nije koristio u ekonomiji ovaj termin u kontekstu poreza. Umrla sam od smeha kada sam cula... Meni je nekako to bilo sasvim dovoljno da zakljucim ko se plasi smanjenja poreza i zasto. https://freestateproject.org/about/101-reasons-move-new-hampshire Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Септембар 3, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 3, 2016 3 hours ago, florenntina рече Imate li ijednu ideju zasto se EU plasi smanjenja poreza? Nema to nikakve veze sa smanjenjem poreza, EU nikakve nadleznosti sa porezima nema, barem ne u ovoj oblasti, nego sa poreskim olaksicama samo jednoj od stotine drugih IT firmi. Zasto samo Apple? Sta mislis koliko su poreske olaksice istom ostetile druge IT kompanije, pogotovo one male koje pokusavaju nesto da urade ali zbog nefer ponasanja Irske vlade to ne mogu? Opet EU od tih 13 milijardi nece videti ni dolar jer je ne zanima. Njoj su bitne neke druge stvari, Komisiji npr. da kao nadnacionalna institucija pokaze zube Savetu ministara kao medjuvladinoj. Komisija je radila u skladu sa nadleznostima i pravilima vezanih za zastitu konkurencije. To je institucionalno objasnjenje. Politicko je ovo sto je Justin napisao - osveta SAD-u zbog VW, jer je verovatno da ima jos firmi po Evropi koje posluju sa poreskim olaksicama pa ih za sad niko ne dira, mada da su pametne nikakav dil ne bi pravile sa bilo kojom vladom kao sto je Epl pravio. 3 hours ago, florenntina рече zasto EU insistira da Irska naplati porez iako sama Irska kaze da joj Apple nista ne duguje? A Irska ne moze da laze kako bi odbranila svog poslovnog parnera koji je obezbedio irskim biracima zaposlenost u godinama iza? Misis da irski politicari ovo ne vide kao pretnju svom polozaju ako ima opadne podrska zaposlenih gradjana? GeniusAtWork and Ћириличар је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ћириличар Написано Септембар 3, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 3, 2016 3 hours ago, florenntina рече Pa evo razmislite i sami, zasto EU insistira da Irska naplati porez iako sama Irska kaze da joj Apple nista ne duguje? Imate li ijednu ideju zasto se EU plasi smanjenja poreza? Evo vam mali "hint"... kada je Engleska izasla iz EU, jedna od mnogih optuzbi koja se cula jeste i da Englezi planiraju "dumping" poreza iako koliko znam niko pre toga nije koristio u ekonomiji ovaj termin u kontekstu poreza. Umrla sam od smeha kada sam cula... Meni je nekako to bilo sasvim dovoljno da zakljucim ko se plasi smanjenja poreza i zasto. EU nije protiv nizih poreza. Ona je protiv neosnovanih i nedozvoljenih nizih poreza koji se odnose samo na probrane kompanije, kao na Epl, a koje ne bi trebale imati privilegovan tretman. EU ovim stiti slobodno trziste od nepravedne konkurencije. A evo, sad sa revansa Americi dodjosmo do straha od engleskih niskih poreza. Ako UK drasticno smanji svoje poreze, a EU nema ingerencine da to sprijeci, zar za EU ne bi bilo logicnije da bude konkurentnija i ponudi takodje nize poreze? Ali, avaj, UK ne moze priustiti drasticno smanjenje poreza jer ipak ima solidne javne izdatke a jos je neizvjesno kako ce Bregzit uticati na ekonomiju UK, pa sumnjam da bi se usudjivali da talasaju toliko. A da ne spominjem kako ce na kraju krajeva UK ostati najvise vezana ekonomski za EU i morace tu biti koordinacije i medjusobnog dogovaranja. Uostalom, slava EUSSR-u, smrt hipsteraju! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
florenntina Написано Септембар 3, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 3, 2016 Pa dobro, sta da vam kazem. Ako mislite tako, proterajte zli Apple iz EU i zivite slobodno u EUSSR- u Аурор је реаговао/ла на ово 1 https://freestateproject.org/about/101-reasons-move-new-hampshire Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Септембар 6, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 6, 2016 Овако вам ту стоје ствари. Епл није прекршио никакав закон. Ако је Ирска прекршила некакав договор са ЕУ, онда они то треба међусобно да реше. У том случају нема никакве логике да ЕУ кажњава Епл, него нека казне Ирску. Што се "конкуренције" тиче, ту је најважнија ствар конкуренција између држава. Јер та конкуренција одржава слободни свет да се не суноврати у диктатуру и тиранију, омогућава бизнисима да држе незасите бирократе колико-толико под контролом тиме што бар имају могућност да изаберу друго место за пословање. Без тога, не би било ни Епла, ни компјутера, ни радних места. ЕУ је срамота за цивилизован свет. florenntina and Аурор је реаговао/ла на ово 2 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
florenntina Написано Септембар 6, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 6, 2016 @Grizzly Adams Dobrodosao glasu razuma, lepo je videti te opet na forumu Grizzly Adams and Аурор је реаговао/ла на ово 2 https://freestateproject.org/about/101-reasons-move-new-hampshire Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Септембар 6, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 6, 2016 4 hours ago, Grizzly Adams рече Овако вам ту стоје ствари. Епл није прекршио никакав закон. Ако је Ирска прекршила некакав договор са ЕУ, онда они то треба међусобно да реше. У том случају нема никакве логике да ЕУ кажњава Епл, него нека казне Ирску. Што се "конкуренције" тиче, ту је најважнија ствар конкуренција између држава. Јер та конкуренција одржава слободни свет да се не суноврати у диктатуру и тиранију, омогућава бизнисима да држе незасите бирократе колико-толико под контролом тиме што бар имају могућност да изаберу друго место за пословање. Без тога, не би било ни Епла, ни компјутера, ни радних места. ЕУ је срамота за цивилизован свет. Kako konkurencija izmedju drzava dovodi do slobodnog sveta kada su npr. Rusija i Kina diktatorske birokratske zemlje? Valjda konkurencija medju drzavama ne dovodi do oslobađanja sveta? Uostalom, videli smo kako je konkurencija funkcionisala u Prvom svetskom ratu i kolonijalnom osvajanju pre toga. Takvi stavovi nikakve veze sa liberalizmom nemaju, jer liberalizam kao politicka teorija zapravo predvidja postojanje svetske minimalne drzave koja sa univerzalnim pravilima i sudovima koji omogućavaju neometanu svetsku trgovinu, protok robe, kapitala, usluga i radne snage. Konkurencija sa druge strane to ne omogućava, jer jedan Rus ne moze doci da radi u UK jer birokratija iste moze da kaze ''njet'' i ovaj moze samo da se slika pored Big Bena i vrati se nazad majcici Rusiji koju 20+ godina siluje Putko i ne planira da silazi. A kada ovo shvatimo, onda ćemo videti da EU jeste takav prototip svetske drzave jer je zasnovana na jedinsvetnom slobodnom trzistu na kom ljudi, roba, kapital i usluge mogu neometanu da prelaze izmišljene granice, da jedan Rumun radi bez problema u UK. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Септембар 6, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 6, 2016 2 minutes ago, Deja Vu рече liberalizam kao politicka teorija zapravo predvidja postojanje svetske minimalne drzave koja sa univerzalnim pravilima i sudovima koji omogućavaju neometanu svetsku trgovinu, protok robe, kapitala, usluga i radne snage То је онај тренутак када те родитељи забринуто погледају и тихим гласом упитају "да ли се ти сине дрогираш...?" Аурор је реаговао/ла на ово 1 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Септембар 6, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 6, 2016 Вид`о сам само две књиге које предвиђају постојање "светске државе" - Комунистички манифест и Откривење Јованово. Што се граница тиче, пре Првог светског рата у Европи није било никаквих граница. Ако си хтео да се преселиш из Беча у Париз седнеш на воз и то је то. Није било виза, пасоша, радних дозвола итд. А није било ни ЕУ. Аурор and GeniusAtWork је реаговао/ла на ово 2 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Септембар 6, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 6, 2016 23 minutes ago, Grizzly Adams рече Вид`о сам само две књиге које предвиђају постојање "светске државе" - Комунистички манифест и Откривење Јованово. I ja sam dve knjige od dva liberala ''Otvoreno društvo i njegovi neprijatelji - tom I i II '' od Karla Popera i ''Večni mir'' od Imanuela Kanta. Pritom, radi se o svetskoj minimalnoj državi. Ako ti je država sa policijom i sudstvom problem, onda bi trebao da znaš da i anarho-kapitalizam pretopostavlja postojanje slobodnog ujedninjeg sveta bez postojanja 200+ nacionalnih država koje sprečavaju slobodnu trgovinu i remete slobodno svetsko tržište zbog svojih plemenskih fantazija o ''narodu, etnosu, naciji, plemenu, klanu, klasi, rasi''. Kontradiktoran si sa sopstvenim stavovima. Hajde se malo koncentriši i pokušaj da shvatiš šta sam napisao i pokušaj da preispitaš svoj argument da treba da postoji ''konkurencija medju državama'' i da razumeš zašto je to nehumana i antihrišćanska ideja, jer je uostalom sam Hristos bio kosmopolita, a nikako ne neko ko misli da bi ljudi trebali biti podeljeni izmišljenim granicama. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Септембар 6, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 6, 2016 I ne moze postojati ''konkurencija medju drzavama'' jer kako na tržištu mogu države jedna drugoj da konkurišu? To valjda rade privatne firme i pojedinci, a kada država konkuriše na svetskom tržistu onda očigledno imamo totalitarnu komunističku državu u kojoj nema nijednog privatnog privrednika nego je sve državno i kolektivno i onda tako svojim mehanizmima proizvodi neku robu pa je onda prodaje na stranom tržištu. A to je valjda suprotno liberalizmu. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ћириличар Написано Септембар 6, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 6, 2016 6 hours ago, Grizzly Adams рече Овако вам ту стоје ствари. Епл није прекршио никакав закон. Ако је Ирска прекршила некакав договор са ЕУ, онда они то треба међусобно да реше. У том случају нема никакве логике да ЕУ кажњава Епл, него нека казне Ирску. Што се "конкуренције" тиче, ту је најважнија ствар конкуренција између држава. Јер та конкуренција одржава слободни свет да се не суноврати у диктатуру и тиранију, омогућава бизнисима да држе незасите бирократе колико-толико под контролом тиме што бар имају могућност да изаберу друго место за пословање. Без тога, не би било ни Епла, ни компјутера, ни радних места. ЕУ је срамота за цивилизован свет. Само што се на тржишту ЕУ не такмиче државе, него компаније. ЕУ право има одређене стандарде по којима мјере да ли је конкуренција "праведна" ( што са америчког становишта изгледа као потпуно самовољно одређивање, мада не мислим да је баш такав случај ), и има политику изразито супротстављену джравној помоћи приватном сектору. Ту спада супротстављеност како директним, тако и индиректним субвенцијама ( у виду пореских олакшица које неко неоправдано добије нпр. ). Јесте, Ирска је прекршила норме о конкуренцији, како је то у ЕУ процијењено од надлежног органа, а санкција је она реститутивне природе ( чији циљ није да се неко кажњава, него да се стање регуларизује ) и стога мора да наплати порез који је, по праву ЕУ, морала наплатити. Мало је комплекснија слика која баш не одговара наслову "ЕУ казнила Епл", иако је наслов у суштини тачан. Занимљиво је како када ЕУ поступа по својој изразито либертаријанској норми и тјера своје чланице да је поштују, највише се буне - либертаријанци. Ваљда јер ту постоји размак у схватању како се чува слободно тржиште. Либертаријанци то гледају тако да је свако неучествовање државе једини одговор, док они блажи либерали ( у било ком смислу "либерали" ) сматрају да је државна присила могућ савезник у чувању слободе и конкурентности тржишта, јер сматрају како и сами приватни субјекти на тржишту могу имати моћ и подстицаје да утичу на тржиште у своју корист, а на штету других ( директно или индиректно ). А то су скоро увијек огромне мултинационалне компаније. Не знам, по мени, ако Епл заиста јесте нешто муљао са ирском владом, и заслужују овакву шљагу ( поред тога што су једни од главних елемената хипстераја.. .брррр ). Него, добро нам дошао натраг Међедовићу Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ћириличар Написано Септембар 6, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 6, 2016 On 9/3/2016 at 16:00, florenntina рече Pa dobro, sta da vam kazem. Ako mislite tako, proterajte zli Apple iz EU i zivite slobodno u EUSSR- u Ено, какво протјеривање Епла? Нисам на то мислио уопште, али није да ми није драг што је симбол хипстераја добио шљагу Микрософт фенбој овдје, види се. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука