Jump to content

Dan sećanja na stradanje i progon Srba

Оцени ову тему

kordun

Препоручена порука

2 hours ago, Дијана. рече

Је ли то план који су предлагали/наметали странци, да РСК има ограничену, више симболичну аутономију, који је подржавао Рашковић? Хрвати нису прихватили, јер су хтјели да Србе претворе у безначајну мањину, што су на крају, (силом) и успјели, а Рашковића су судили и прогонили док човјек није од муке свиснуо.

Рашковић је преминуо 1992, а овај план је предложен 1995.

Нису га наметали странци, већ је био предложен хрватским и крајишким властима од стране САД, Русије и Европске уније. Аутономија која је предлагана за Крајину била је прилично широка (практично држава у држави).https://sr.wikipedia.org/sr/План_З-4

Подели на овим сајтовима

Нешто сам побркала; али он је свакако био за мирно рјешење и компромис са Хрватском, па није одговарао ни нашима који су хтјели РСК у заједници са Југославијом, а ни Хрватима.. нашао се између чекића и наковња. 

Хрвати такву аутономију никад не би прихватили. Њима је требао само изговор за остварење вијековног циља, да отјерају српске узурпаторе њихове лијепе. 

Уосталом, имају званични преговори, и договори у 4 ока. Амери су војно подржали Олују. 

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Дијана. рече

Нешто сам побркала; али он је свакако био за мирно рјешење и компромис са Хрватском, па није одговарао ни нашима који су хтјели РСК у заједници са Југославијом, а ни Хрватима.. нашао се између чекића и наковња. 

Па најбоље рјешење је оно којим ниједна страна није потпуно задовољна. Тако нико не може мислити да је потпуно зезнут.

Подели на овим сајтовима

Нико не пристаје на то, осим силом. Мали морају да имају подршку великих. Хрвати су одиграли мудро, и обезбиједили подршку великих сила за свој циљ. Само што њихов циљ није био хуман, у складу с међународним правом, нити је њихово понашање данас у складу са принципима ЕУ, нпр. 

Подели на овим сајтовима

6 hours ago, Ћириличар рече

Него, Кордуне, да ли би ти био проблем да напишеш мало дужи пост о твојим сјећањима на РСК, од почетка до краја? Било би корисно имати лично свједочанство од некога ко је био у средишту збивања у Крајини.

pa ja bi mogao da objavim 5 tomova na tu temu, roditelji su mi bili jedni od stvaralaca krajine u onom obliku u kom je startovala, ne mnogo izvikani u medijima, ali od pocetka su u tom bili, mama je recimo skupila pare da se raskovicu kupi mercedes, oboje su dok su bili zivi bili na interpolovoj potjernici, zato smo i morali napustiti banjaluku gdje smo zivjeli 9 godina poslje oluje, meni ta oluja nije nikad ni prestajala, danas ako zelim da posjetim tetku u svom rodnom karlovcu, ona mora skupljati hrabrosti za to jer komsije kad vide da sam bio ne pricaju sa njom po pola godine. tri kuce u karlovcu, dve moje i jedna sestrina su srusene eksplozivom, jedna 1992, druga 1993 , treca u oluji 1995, ova treca im nije bila dostupna do oluje. 

svoju pricu bas iz oluje sam ispricao nekim clanovima foruma, bas sam gadno prosao, mislim da sam od tad malo skreno sa zivcima, meni ej bog dao bas da budem na najgorem mjestu u oluji, sam, ne znam gdje su mi roditelji, negdje napred, ja zaglavio otraga, okruzeni 24 sata, bilo je i par avio bombi, danas se cimnem na svaku petardu, ostao refleks iz oluje, pa presjekli muslimani , ja ostavio auto, pobjego prema napred, taman krenula kolona jer su nasi ponovo oslobodili dvor na uni poslje zestokih borbi, tamo sretnem tatu kako je posao mene da trazi, ja mu kazem pobjego od muslimana da ne ide dole, nema auta vise, ebo ga auto, on jok, ode i nema ga vise, dva sata sam plako sa bosanske strane mosta kod dvora, gledajuci kad ce tata da naidje, ali vise niko odavno ne prelazi sa one strane, vidim dvadesetak nasih vojnika kako brane most i prilaz a napadaju ih sa tri strane, na kraju se bogu hvala tata pojavio, al tek nakon sto sam ja sviso, jer tata mi je bio sve u zivotu u ono doba ne treba meni moj zivot bez mog tate.

imo sam 15 godina, zavrsio taman osnovnu skolu, bio sam i naoruzan, jedan leonardo , komsija mi poklonio snajper za rodjendan koji je zarobljen na bihacu, kad su nas muslimani presjekli ja sam se bojao pucati u covjeka, kukavica bio, pobjego , priznam, bili smo ponizeni do daske, al ime odusevio narod republiek srpske, pogotovo ljudi iz prijedora, to su nasi krajsinici, isti mentalitet, vodili ans iz kolone svojim kucama da jedemo, da se tusiramo, nosili hranu, pekli hljebove, uvijek to pricam, svaka im cast! ja sam bio ona polovica korduna koja je presla preko dvora na uni, jer sam zivio u topuskom u to doba, blizu banije, a ovi moji karlovcani nisu tako prosli, oni su svi zarobljeni i isli su autoputem preko hrvatske tamo ih je narod gadjao kamenjem sa nadvoznjaka na autoputu, jedan ponajbolji moj prijatelj pedja, je drzao peskir ispred glave svog oca koji je vozio auto, zaustavljao kamenice, sajbu na autu nisu imali, a ruke mu bile krvave, to je bio ispracaj direktno od hrvatskog naroda, a ovaj sluzbeni dio je bio korektniji, djelili su hranu narodu, sokove, pogotovo pred unproforom i kamerama, mada sa strane je nestalo dosta naroda, za neke ljude meni drage ne znamo ni danas sta je sa njima bilo i gdje su zavrsili.

ne mogu pricati nista u detalje, nemam zivaca o tome, bilo je gadno i neka je, ko zna sta me sutra ceka.

Подели на овим сајтовима

32 minutes ago, Дијана. рече

Да, Рашковић је био за мирно решење. Говорио је: “Ако хоћете рат, потражите другог вођу. Ви ме називате својим ћаћом. Где сте видели да ћаћа своју децу води на кланицу. Деци треба живот, а не гробови”.

43 minutes ago, Дијана. рече

Хрвати такву аутономију никад не би прихватили. Њима је требао само изговор за остварење вијековног циља, да отјерају српске узурпаторе њихове лијепе. 

Уосталом, имају званични преговори, и договори у 4 ока. Амери су војно подржали Олују. 

Милошевићево одбијање Плана З4 било је савршен изговор за почетак "Олује".

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Управо сада, Marjanovic рече

Да, Рашковић је био за мирно решење. Говорио је: “Ако хоћете рат, потражите другог вођу. Ви ме називате својим ћаћом. Где сте видели да ћаћа своју децу води на кланицу. Деци треба живот, а не гробови”.

raskovic je bio pametan, posten ali nerealan covijek, ta utopija za koju se on zalagao je bila nemoguca, u startu je bio mnogo podrzan od naroda jer je poslje austrougarske on osnovao prvu srpsku nacionalnu stranku i bio prvi glas srpskog otpora hrvatskom separatizmu i stvaranju nove ndh, kada je shvatio da nema podrsku u narodu za svoj program povukao se, njegovo mjesto  je preuzeo milan babic koji je bio mnogo agilniji i sposobniji od raskovica.

taj z 4 je glupost obicna, uzmi pa ga procitaj , da je neko to potpisao onda narod bi ga potrgao, ne mozes ti nakon 4 godine rata da se vratis u sastav hrvatske i to sa 3 sume i 4 livade, a hrvati su sami odbili taj plan odma u startu, stoga ne vidim zasto je srpska greska bila u tome, to bi mozda odgodilo oluju na mjesec ili dva, vec bi oni napravili neki incident kao prilikom operacije bljesak kad su poslali koljaca da ubije covijeka na benziskoj pumpi, pa sta ti mislis da su se oni dzabe pripremali godinu dana za oluju, trosili pare i da bi odustali od svega stu su izgradili za tu priliku, nemoj biti tako lakomislen, trazis krivnju na supljoj stvari....

Подели на овим сајтовима

8 minutes ago, Marjanovic рече

Који Хрвати свакако не би прихватили! А Милошевић је наредио нашој војсци да се повуче. Војници су пролазили погнуте главе крај немоћних цивила. Амери су Олују подржали, само што је нису они извели. Сребреница је била савршен пропагандни изговор за ту 'реперкусију' и равнодушност свјетске јавности за српско страдање. УН нису могли да спријече бомбардовање 1999. које су њене чланице и потписнице извеле. Нити да заштите Србе на Косову. 

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

18 minutes ago, Дијана. рече

Амери су Олују подржали, само што је нису они извели. Сребреница је била савршен пропагандни изговор за ту 'реперкусију' и равнодушност свјетске јавности за српско страдање. УН нису могли да спријече бомбардовање 1999. које су њене чланице и потписнице извеле. Нити да заштите Србе на Косову. 

Ipak su ameri izvrsili prvi udar, to priznaju cak i hrvatski oficiri, zvanicno obrazlozenje NATO-a je da su nasi radari ozracili njihove avione sa nisanskim radarima, ne ovim za pracenje, razlikuje se frekfencija i rezim rada, to je naravno bila laz, zasto bi nasi u ono doba nisanili NATO avione po nebu iznad krajine i zasto bi patrolni avioni NATO-a  u standardnoj lovackoj patroli (imali su mandat da sprovode zabranu leta iznad hrvatske) bili naoruzani sa pametnim projektilima za dejstvo po kopnenim ciljevima, oluja je pocela tako sto je NATO izvrsio udare na 4 komunikacijska cvorista cime je napravio velike probleme u komandovanju koji se nisu rjesili do kraja oluje i time jako pomogao da pocetak oluje bude efektan, posebno rejon lika i dalmacija.

ovo za srebbrenicu i ja mislim, mislim da je ona bila sastavni dio oluje, a neko od nasih je primio dobre pare da srebrenica zavrsi onako kako je zavrsila

Подели на овим сајтовима

Да, људи из Сребренице (цивили) су пролазили аутобусима кроз Зворник. Већина цивила је стигла безбједно до Тузле! То су били озбиљни договори и преговори, под окриљем УН-а, Младић би био луд да је то изиграо, и он је био частан човјек,  никакав љигави политичар, и због непослушности политичарима је и сам платио високу цијену. Алија је наредио Орићу да се повуче, који је као вук 3 године клао српске цивиле из 'безбједне зоне', нешто као што је и Милошевић наредио нашој војсци да се повуче, слична ситуација. А неки наши изроди су мимо званичног плана српске војске урадили то што су урадили. Мањи број је убијен него што се пласира, али свеједно...

Подели на овим сајтовима

11 hours ago, Дијана. рече

РСК не постоји јер Милошевић није хтио да ратује у Хрватској, јер социјалисти нису хтјели да шаљу своје синове да гину за неке тамо Србе у Хрватској, тј. није био у одсудном тренутку Карађорђе, ратни вођа цијеле нације већ ипак је чувао своју фотељу у Србији (ако не може да буде предсједник Југ. може бар Србије). него је био блиједа и лоша копија Милоша. Није логично да највећа-најјача нација изгуби рат, кад већ до рата дође, а углавном је изгубљен на дипломатском пољу, неслози и буквално издаји. Све је било погрешно и трагично. Онда није могао да да пола Косова и дозволи окупацију Србије, јер би га за то убили, не само склонили... Тако је настрадало и Косово и згромило Србију бомбардовање.

ајме мени у какву сам ја причу ушла. Идем спавати. 

Dijana, tebe izuzetno cenim i sa većinom tvojih postova se slažem, ali sa ovim se ne slažem.

Hajde da se prisetimo činjenica koje su veoma bitne.

Idemo redom:

1.  Iza Hrvatske su stajale najjače imperijalističke sile, NATO, OUN, OEBS, Vatikan, EEZ i još mnoge druge organizacije. I iste te organizacije su se angažovale politički, diplomatski, finansijski i vojno u korist Hrvatske.

2. SB OUN je donosio sramne rezolucije koje su bile uperene protiv interesa Srba. Da ih se podsetimo, a naročito da obratimo pažnju na godine kada su stupale na snagu.

Rezolucija 713. (1991.godina) - svaka promena granica izvojevana silom unutar Jugoslavije, neće se priznati. Znači, akcenat se stavlja na unutrašnje, a ne na spoljne granice SFRJ.

- Rezolucija 724. (1991.godina) - verifikovan Vensov plan, koji je i pored ostalog regulisao povlačenje i skladištenje teškog srpskog naoružanja.

- Rezolucija 762. (1992.godina) - bez obzira što je hrvatskoj vojsci naloženo da se povuče, omogućeno je da se nagomilaju ogromne snage njihove  policije i time je u praksi legalizovana oružana operacija hrvatske vojske na Miljevačkom platou.

- Rezolucija 752. i 769. - nalaže se da i poslednje jedinice JNA napuste teritoriju HR i BiH.

- Rezolucija 815. (1993.godina) - utvrdjuje se da su zone pod zaštitom UN integralni deo Republike Hrvatske i time se praktično RSK izbacuje kao deo rešenja.

- Čuvena rezolucija 820. (1993.godina) - maksimalno pooštravanje sankcija protiv SRJ, totalne sankcije, zabrana svaka vrsta saobraćaja van svoje teritorije, čak je i zabranjeno upućivanje humanitarne pomoći u RSK i RS.

- Rezolucija 871. (1993.godina) - ukida se validnost RSK kao strane u procesu.

- Rezolucija 981. (1995.godina) - ukida se UNPROFOR i osniva UNCRO.

Sve ove rezolucije su lukavo i perfidno smišljene protiv srpskog interesa u celini.

3. Suspendovana stolica SRJ u UN.

4.Nismo imali saveznike, a trupe NATO alijanse su se nalazile na granicama bivše SFRJ.

5. Njihova saveznička komanda u Napulju je u to vreme bila u punoj borbenoj gotovosti.

6. NATO pakt je dejstvovao po RSK, protiv Republike Srpske, a kasnije izvršio agresiju na SRJ.

7. Srbija je bila razvučena na još dva fronta.

8. Pre hrvatske operacije "oluje", odnos boraca koji su branili Krajinu naspram pripadnika hrvatske vojske je bio neravnopravan i na štetu Srba.

I sad u takvoj krajnje nepovoljnoj situaciji, matirani od strane imperijalističkih sila, postavimo sami sebi neka pitanja.

Da li bi bilo ko od nas mimo Ustava SRJ u tako nezavidnoj poziciji poslao VJ na teritoriju Hrvatske koju su već imperijalističke sile podmuklo priznale kao nezavisnu državu?

Da li bi neko od vas objavio rat Hrvatskoj i kako bi pored prisustva NATO trupa i brojnih neprijatelja, uputio borbene i adekvatno naoružane sastave?

Da li bi bilo ko od vas preuzeo odgovornost za masovne srpske pogibije do istrebljenja i nesagledive posledice takvog postupka?

Činjenica je da smo sve izgubili zbog krojenja, upliva i silnih intervencija najjačih svetskih sila. Rezolucijom 713 su poslali jasnu poruku Srbima kakav scenario im se sprema.

Подели на овим сајтовима

• Гости

KAKO javlja Indexov reporter s terena, u Kninu se upravo odvija sramotni incident. Naime, IX. bojna maršira gradom i pritom urla "Za dom spremni!" i pjeva ustaške pjesme.

> IZ MINUTE U MINUTU Kolinda u Kninu napala Milanovića: RH nije slučajna država, nije ju stvorila Udba

Policija ne reagira nego ih propušta, a časnici Hrvatske vojske u svečanim odorama im mašu i dižu palac u znak podrške. Policija na motorima nije ni trznula prolazeći kraj povorke, a drugi su im pak pomaknuli barikadu kako bi mogli mirno proći.

Na snimkama se, uz ustaške pjesme, u više navrata jasno čuju uzvici: "Bog i Hrvati!" te "Za dom spremni!". Bojnu vodi pukovnik Marko Skejo te se upravo njega može čuti kako uzvikuje "Za dom!", na što mu ostali odgovaraju "Spremni!".

Glasnogovornica PU šibensko-kninske Marica Kosor nije bila dostupna za komentar, iako smo je u više navrata pokušali kontaktirati.

Ured Predsjednice: Najoštrije osuđujemo ovakve incidente

Skandal su za Index prokomentirali i iz Ureda Kolinde Grabar-Kitarović.

> S PANTOVČAKA ZA INDEX OSUDILI "ZDS!" U KNINU "Predsjednica najoštrije osuđuje ovakve incidente"

"Predsjednica najoštrije osuđuje ovakve incidente i posebno naglašava da proslava Oluje nije ni vrijeme ni mjesto za tako nešto", rekao je za Index glasnogovornik Predsjednice Luka Đurić.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...