Гости Guest Написано Јул 7, 2016 Гости Пријави Подели Написано Јул 7, 2016 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Goku Написано Јул 7, 2016 Пријави Подели Написано Јул 7, 2016 Један свештеник којег пратим на Фб, а чији сам мисионарски онлајн рад јако цијенио (цијеним још увијек) је недавно (тј за Бајрам, кад бијеше прекјуче?) поставио статус да је честитање Бајрама муслиманима издаја православља (!?). Па још (поред теолошких или "теолошких" образложења) постави и овај видео као примјер (у фазону: ево како они нама). александар живаљев, Kaludjerovic Sreten and АлександраВ је реаговао/ла на ово 3 Χριστός ανέστη εκ νεκρών, θανάτω θάνατον πατήσας, και τοις εν τοις μνήμασι ζωήν χαρισάμενο Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лидија Миленковић Написано Јул 7, 2016 Пријави Подели Написано Јул 7, 2016 Sad nesto pokusavam da se setim, al' mi ne ide..... da li za Bozic i Vaskrs, kada nas na vestima obavestavaju o tome ko nam je sve uputio, kurtoazne doduse, cestitke, pominju muftiju i islamsku zajednicu ? александар живаљев је реаговао/ла на ово 1 Потпис: Надање је моје- Отац; Прибежиште моје- Син; Покров мој- Дух Свети; Тројице Свесвета, слава теби. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Јул 7, 2016 Пријави Подели Написано Јул 7, 2016 1 hour ago, Лидија Миленковић рече Sad nesto pokusavam da se setim, al' mi ne ide..... da li za Bozic i Vaskrs, kada nas na vestima obavestavaju o tome ko nam je sve uputio, kurtoazne doduse, cestitke, pominju muftiju i islamsku zajednicu ? http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/124/drustvo/2164540/muftija-jusufspahic-cestitao-bozic.html александар живаљев је реаговао/ла на ово 1 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Јул 7, 2016 Пријави Подели Написано Јул 7, 2016 Честитање таквих празника лично доживљавам као жељу муслиману да лепо и радосно прослави тај дан, а не као прихватање тог празника као своју светињу, или учествовање у њему на било који верски начин. Тако тумачим и њихово честитање нама. У томе не видим проблем. Носу то пагански, сатанистички празници на којима се дешавају разне грозоте који не смемо честитати. Јелена011, Лидија Миленковић, Данче* and 6 осталих је реаговао/ла на ово 9 http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Биљана Написано Јул 8, 2016 Пријави Подели Написано Јул 8, 2016 Не капирам, зашто ми не можемо једни другима честитати празнике!? Какве то везе има и са чим!? Гледала сам овај видео прије пар дана и заиста ми није јасно. Мени је посебно драго када ми пријатељица (неправославна) честита празнике. Знам да то искрено каже. А вјерујем да је и њој драго када јој ја честитам њене. Све оно што јој кажем, искрено и мислим. Не видим ту никакав проблем. Једне прилике сам једној кинескињи честитала (њихову) нову годину, жена се баш изненадила и одушевила. Као да сам ја прва особа која јој је честитала. Видјело се да јој је било драго. Стварно не разумијем. Милан Ракић, Ignjatije, Данче* and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Благо онима који плачу, јер ће се утjешити; (Матеј; 5,4) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
zuti car Написано Јул 8, 2016 Пријави Подели Написано Јул 8, 2016 A ovaj je doktor cega , plasenja dece i vrana ? Da ga sretnem negde u mraku mislio bi -necastivi Лидија Миленковић, Kaludjerovic Sreten, Милан Ракић and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Јул 8, 2016 Пријави Подели Написано Јул 8, 2016 3 hours ago, Биљана рече Не капирам, зашто ми не можемо једни другима честитати празнике!? Какве то везе има и са чим!? Гледала сам овај видео прије пар дана и заиста ми није јасно. Мени је посебно драго када ми пријатељица (неправославна) честита празнике. Знам да то искрено каже. А вјерујем да је и њој драго када јој ја честитам њене. Све оно што јој кажем, искрено и мислим. Не видим ту никакав проблем. Једне прилике сам једној кинескињи честитала (њихову) нову годину, жена се баш изненадила и одушевила. Као да сам ја прва особа која јој је честитала. Видјело се да јој је било драго. Стварно не разумијем. Da bi se to skapiralo treba poznavati Kuran/Koran ali ne samo ga pročitati već shvatiti "spirit of Quran" - "duh Korana". I treba poznavati muslimane tj. živjeti neku dobu s njima. Vi pravoslavni imate kanon koji zabranjuje zajedničke molitve sa inovjernima. Kod nas katolika važi taj kanon takodjer ali se ne odnosi na različite hrišćanske konfesije i denominacije jer se nekatolički hrišćani od 2VK više ne smatraju inovjernima. Kako onda tome razumijete a ne razumijete ovaj islamski stav? U islamu (takvom islamu kakv on u suštini jestte) postoji samo JEDAN Bog, Allah, JEDNA Božija prava objava Koran objavljen Muhamedu itd. Postoje "narodi knjige" Jevreji i hrišćani koji su bliski muslimanima ali nevjerodostojni jer su s islamske tačke gledišta monoteistički jerretici. I postoje ostali: budisti, hinduisti, ateisti itd. koji praktično ne postoje jer su to bezvjercui a na njih čeka džehenem, pakao i gotovo. Kad su pitali nekog sultana iz vremena prvih osvajanja arapskih po Egiptu šta uraditi sa hrišćanskim knjigama on im je rekao: ako u njima piše nešto drugo od tog što piše u Kuranu, spalite ih jer onda su to tamo laži. Ako tamo piše slično to što piše u Kzranu, spalite ih opet jer su onda to suvišne knjige. To je i jeste zaista taj pravi smisao islama, sve ostalo što tome ne odgovara je otklon od njega, bilo da mi to shvaćamo pozitivno ili negativno. Kod njih je ta zabrana molitvenog opštenja proširena, extended i na te praznike, islam je prije svega jedinstvo vjere i prakse, orthodoxie i ortopraxie što znači da ne postoji nikakva suštinska, bitna razlika izmedju čestitati i vjerovati. Slično su to imali i prvi hrišćani u ranom antičkom hrišćanstvu, ko bi čestitao nekom paganu nekakve rimske/grčke praznike bio je smatran otpadnikom od hrišćanstva. Čestitati u islamu znači priznati da postoje i druga naboženstvi, vjere, religije. A one NE POSTOJE. Postoji samo islam. Биљана је реаговао/ла на ово 1 Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Јул 8, 2016 Пријави Подели Написано Јул 8, 2016 Kao što znate, ja sam aktivan u slovenskim grupama na FB i sveslovenskom pokretu. Tamo imamo više raznih struja, sekularnu, hrišćansku ćirilometodijsku a takodjer i neopagansku, jazičničku, rodnovjernu. Što se tiče tih rodnovjernih, neopaganskih ili prosto slovenskih paganskih praznika niko od nas hrišćana ni katolika ni pravoslavaca a ni protestanata što smo tamo aktivni nikada nije čestitao nikome nikakav paganski slovenski praznik ni individualno i neoficijalno a niti se to kad desilo grupno, kolektivno i oficijalno. A uopšte se oko toga nismo ni dogovarali, prosto to nejde. Ne možeš biti hrišćan a čestitati nekom "jari godi", "Peruna" i "djedi" itd. ili učestvovat u takvim proslavama. U istom smo pokretu ali se ne miješamo nikad. Oni su oni a mi smo hrišćani. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Биљана Написано Јул 8, 2016 Пријави Подели Написано Јул 8, 2016 24 minutes ago, Zayron рече I treba poznavati muslimane tj. živjeti neku dobu s njima. Бураз, ако ко познаје муслимане онда смо то ми из Босне. Цијели свој живот живим са њима и увијек смо једни другима честитали све могуће празнике. Чиста глупост је тврдити да уколико честиташ некоме вјерски празник да аутоматски поништаваш своју вјеру и прихваташ вјеру онога коме си честитао. Али ок, ако они тако мисле, нека им буде. Сад ми је жао што нема нити једног муслимана на форуму па да одговори на ово. 34 minutes ago, Zayron рече Čestitati u islamu znači priznati da postoje i druga naboženstvi, vjere, religije. A one NE POSTOJE. Postoji samo islam. Ово не бих ни коментарисала, само ћу рећи хвала Богу па сам хришћанка. Suncokret54 and Sofija_ је реаговао/ла на ово 2 Благо онима који плачу, јер ће се утjешити; (Матеј; 5,4) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Јул 8, 2016 Пријави Подели Написано Јул 8, 2016 17 minutes ago, Биљана рече Бураз, ако ко познаје муслимане онда смо то ми из Босне. Цијели свој живот живим са њима и увијек смо једни другима честитали све могуће празнике. Чиста глупост је тврдити да уколико честиташ некоме вјерски празник да аутоматски поништаваш своју вјеру и прихваташ вјеру онога коме си честитао. Али ок, ако они тако мисле, нека им буде. Сад ми је жао што нема нити једног муслимана на форуму па да одговори на ово. Ово не бих ни коментарисала, само ћу рећи хвала Богу па сам хришћанка. I ja sam draga Biljana iz Bosne, iz Zenice, tamo sam proveo mladost. A imao sam se čemu učiti i ja poslije koji sam mislio da o islamu nešto znam. Onakav islam kakav smo mi imali prilike sresti na Balkanu i takav koji je moguće vidjeti u dijelovima Poljske, Ukrajine i Rusije i na Kavkazu, dakkle u tim graničnim oblastima gdje se islamski svijet susreće sa hrišcanskom civilizacijom, taj islam od strane pravovjernih muslimana nije smatran tim pravim i autentičnim. No, prosto takva nepovedena verzija ili bolje reći "subverzija", podvrsta islama a zato ih sad u Federaciji prevaspitavaju na taj islam pravi i autentični. No, dobro znaš da je u BiH bilo moguće za YU vremena pisat se musliman a pit alkohol i mezit kobasice i salame sa šunkom i svinjetinoom. Bilo je svuda takvih "liberalnih" kojim je bilo svejedno šta jedu i šta piju a islam, o džamiju i klanjanja se nisu uopšte zanimali. maximalno su se pojavili na nečijoj dženazi, proslavili Bajram kako su stigli, pa i pijući pivo, vino i rakiju u kafani i sl. No to taj pravi islam nikad nije ni bio, malo smo mi od pravog islama tamo vidjeli za SFRJ vremena. Tek poslije s importom džihadlija i salafista, vehabija je počelo to "prevaspitavanje" tokom cijelog rata a koje traje sve do danas.. Suncokret54, Биљана, Лидија Миленковић and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Јул 8, 2016 Пријави Подели Написано Јул 8, 2016 5 minutes ago, Zayron рече dobro znaš da je u BiH bilo moguće za YU vremena pisat se musliman a pit alkohol i mezit kobasice i salame sa šunkom i svinjetinoom. Bilo je svuda takvih "liberalnih" kojim je bilo svejedno šta jedu i šta piju a islam, o džamiju i klanjanja se nisu uopšte zanimali. maximalno su se pojavili na nečijoj dženazi, proslavili Bajram kako su stigli, pa i pijući pivo i rakiju u kafani i sl. No to taj pravi islam nikad nije ni bio, malo smo mi od pravog islama tamo vidjeli za SFRJ vremena. Tek poslije s importom džihadlija i salafista, vehabija je počelo to "prevaspitavanje" tokom cijelog rata a koje traje sve do danas.. Тако је у већини и данас... Suncokret54 је реаговао/ла на ово 1 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Биљана Написано Јул 8, 2016 Пријави Подели Написано Јул 8, 2016 @Zayron Слажем се ја са тиме. А зар не мислиш да је то мало "чудно"!? Поновићу још једном; хвала Богу па сам хришћанка Suncokret54 је реаговао/ла на ово 1 Благо онима који плачу, јер ће се утjешити; (Матеј; 5,4) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Јул 8, 2016 Пријави Подели Написано Јул 8, 2016 15 minutes ago, Биљана рече @Zayron Слажем се ја са тиме. А зар не мислиш да је то мало "чудно"!? Поновићу још једном; хвала Богу па сам хришћанка Čudno kome? Nama može biti čudno svašta, njima koji si svoju vjeru shvaćaju ozbiljno nije ničeg k čudu nikakvome. Isto da pitaš, ti hrišćani što nisu htjeli čestitat bahanalije (orgije u čas boga Bacchusa/Dionizija) i učestvovat u njima su baš čudni bili, zar nisu? Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Јул 8, 2016 Пријави Подели Написано Јул 8, 2016 A da i ne spominjem "žensku verziju" bosanskog islama. Tako kako su živjele mnoge mlade muslimanke, danas se gdjekojem islamskom salafisti diže kosa na glavi kad se toga sjeti, kako su se oblačile, polugole hodale i po bazenima, opštile sa mladencima slobodno i svakako drugačije, kako su prije stigle, pile isto ko i muški itd. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука