Jump to content

Svetogrđe u umetnosti

Оцени ову тему

Da li ste za ograničavanje umetničkih sloboda?  

10 члановâ је гласало

1. 1. Kako biste regulisali umetnost?

• Potpuna sloboda (sa eventualnim sankcionisanjem pozivanja na nasilje)
      7
    • Sankcionisati izazivanje verske mržnje
      2
    • Sankcionisati vređanje ranjivih/manjinskih grupa
      1
    • Sankcionisati vređanje svih verskih osećanja
      2
  2. 2. Ko se štiti sankcionisanjem bogohulnih sadržaja?

• Bog se ne sme vređati
      2
    • Verska osećanja građana se moraju zaštititi
      1
    • Nijedno od ovih ne bi trebalo da ima zakonsku zaštitu
      7

Препоручена порука

1 hour ago, Нифада рече

Босанац? Шта се подразумева под Босанац?

Човјек поријеклом из Босне, као и грађанин БиХ. 

Подели на овим сајтовима

10 hours ago, Џуманџи рече

мислим да је једино плагијаторство светогрђе, тј. да скрнави самог уметника. 

или како каже Пикасо : "Добри уметници краду, они лоши копирају" :)

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Нифада рече

Постоји Босна и Херцеговина,колико знам

За коју се такође колоквијално каже и само "Босна", јер се зна на шта се конкретно мисли, а лакше је за изговор.

Још к томе, ја и живим у географској Босни, оној из средњег вијека, тако да... ето, зов'те ме Боске.

Подели на овим сајтовима

Светогрђе у уметности не постоји, ако је уметност онда може бити само тражење, певање, осликавање Истине. граница уметности је граница слободе самог уметника и не копчам како би се то уметност угурала у законске оквире  а и зашто би се угуравала осим ако се нема жеља да постане ангажована уметност. Једино светогрђе које уметник може да направи је унижавање и траћење дара од Бога му датог.

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

11 minutes ago, Ћириличар рече

За коју се такође колоквијално каже и само "Босна", јер се зна на шта се конкретно мисли, а лакше је за изговор.

Још к томе, ја и живим у географској Босни, оној из средњег вијека, тако да... ето, зов'те ме Боске.

Изгледа да је то земља у којој се свако зове како хоће,а зову га како неће

Нифада :)

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Нифада рече

Изгледа да је то земља у којој се свако зове како хоће,а зову га како неће

Ниси далеко од истине. Имаш мали милион подгрупа:

-Босанац ( у смислу грађанин БиХ и национално Босанац)

-Бошњак ( у смислу јужнословенски-српскохрватски муслиман  )

-Босанац ( у смислу становник или човјек поријеклом из праве Босне, значи источна БиХ, Сарајево, Тузла, зеница, Добој, Брчко и све ти предјели нукелуса средњевјековне босанске државе )

-Србин из Републике Српске, а не Босанац ( мислим да је само по себи очигледно на шта се мисли )

-Босанац ( у смислу грађанин БиХ, али без националне идентификације, ђе ја спадам )

Хеј, Босна је земља чуда, шта ћеш.

Подели на овим сајтовима

Država bi trebala da ima neki zapanjujuće sitničav filter, kroz koji bi mogla da sankcioniše sve ono što bi imalo elemente svetogrđa...u umjetnosti. Danas tako nešto bi možda moglo da se sprovede u atrofiranim sistemima kao što je onaj u rusiji, gdje recimo država i rpc izgrađuju neke post-komunističke afere u kojem rpc izlgleda kao zabagovan krpelj. Tamo recimo jedan potpuno nebitan anarhističko-feministički pank bend sa performansom od par minuta u nekom hramu, može da se goni i osuđuje za vjersku mržnju, i da se njihovo zahebavanje sa diktaturom Putina kolektivno doživljava kao svetogrđe 1 stepena.

Čak nije neobično da se baš u rusiji od nedavno neki muzički sastavi poput Cannibal Corpse, Belphegor, Marlyn Manson, Behemoth itd. suočavaju sa pravoslavnim ekstremistima kojima smetaju raznorarne perverzije, sadomazohizmi, satanizmi, blasfemije, oklutnosti u tekstovima. A pojedinačnih degena i fanatika ima na sve strane:

Подели на овим сајтовима

Zabrniti sve sem pravoslvalja , sve svesteike i vodje kojekakvih religija  organizacija poslati na prevaspitavanje u rudinke . Sve ateiste uhapsiti i poslati na prinudni rad , zapleniti im svu imovinu. Umetnost da bude iskjlucivo crkveno pravolslavna , sve van toga zabraniti a autore na robiju . 

Подели на овим сајтовима

17 hours ago, zuti car рече

Zabrniti sve sem pravoslvalja , sve svesteike i vodje kojekakvih religija  organizacija poslati na prevaspitavanje u rudinke . Sve ateiste uhapsiti i poslati na prinudni rad , zapleniti im svu imovinu. Umetnost da bude iskjlucivo crkveno pravolslavna , sve van toga zabraniti a autore na robiju . 

Powerslavlje!!1

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...