Dijasporka Написано Јун 29, 2016 Пријави Подели Написано Јун 29, 2016 1 hour ago, cloudking рече A sto bi tek bilo lepo videti ovakav nivo analiticnosti u vestima koje govore o raznoraznim pravoslavnim cudima... A zar ga nema? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Јун 29, 2016 Пријави Подели Написано Јун 29, 2016 1 hour ago, Dijasporka рече To ti i kazem...ono sto je meni bljutavo je to sto su Ateisti Srbije iskoristili ovu tragicnu pricu (jer, ponavljam, meni je u svakom slucaju tragicna, cim jedan zivot mora da se prekine) u svoje populisticke i politicke svrhe. Kao sto ni ti ni ja ne znamo sta se zapravo desilo, tako ne znaju ni oni, ali su skocili odmah kao opareni da se uzasavaju...vidim, bas im je mnogo stalo do zene, te bebe i njene porodice...ne, odmah po popovima (a nije mi uopste jasno ni kakve veze imaju popovi sa ovim slucajem, kao da su oni odbili bilo sta). I izvini molim te, ali meni uopste nije najverovatnije da su je vratili kuci zato sto im se nije radio abortus na crveno slovo...naprotiv, to mi je najteze da zamislim, valjda bas zato sto verujem u lekarsku etiku, kao sto ti onomad napisa da verujes u lekarsku praksu. Ma verujem ja u etiku al verujem i u pravoslavni talibanuzam... пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Јун 29, 2016 Пријави Подели Написано Јун 29, 2016 1 hour ago, Dijasporka рече A zar ga nema? Ne. Nikada. Zasto pitas? пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Dijasporka Написано Јун 29, 2016 Пријави Подели Написано Јун 29, 2016 1 minute ago, cloudking рече Ne. Nikada. Zasto pitas? Mislis na ovom forumu ili uopste? Sta znam, ja uvek cujem neko moguce racionalno objasnjenje na cuda... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Јун 29, 2016 Пријави Подели Написано Јун 29, 2016 11 hours ago, kordun рече dje si golube, odkad te skinulo sa bana stalno mi se prikazujes u onom chat prozoru ko utvara, sad te ima sad te nema Eo mene, vrapčiću! Nisam u prilici da cesce uzimam ucesce u forumskoj socijalizaciji ali uskoro ce chat da ti svitka ko lampica za gorivo na stojadinu... пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Dijasporka Написано Јун 29, 2016 Пријави Подели Написано Јун 29, 2016 On 27/6/2016 at 17:55, Ћириличар рече Ali, ako je tacno da svestenici ucestvuju u donosenju medicinskih odluka, to je neprihvatljivo. Postojanje uslova za prekid trudnoće utvrđuje: 1) do navršene desete nedelje trudnoće - lekar specijalista akušerstva i ginekologije zdravstvene ustanove; 2) od navršene desete nedelje trudnoće do navršene dvadesete nedelje trudnoće - konzilijum lekara odgovarajuće zdravstvene ustanove; 3) posle navršene dvadesete nedelje trudnoće - etički odbor zdravstvene ustanove. http://www.paragraf.rs/propisi/zakon_o_postupku_prekida_trudnoce_u_zdravstvenim_ustanovama.html Samo u trecem slucaju postoji uopste mogucnost da se o prekidu pita bilo ko ko nije zdravstveni radnik. U tom slucaju se odlucuje o prekidu trudnoce ne iz medicinskih razloga (majcin zivot i zdravlje nisu ugrozeni) vec iz etickih razloga. Znaci majka hoce da prekine visoku trudnocu iz nekog razloga a oni razmatraju opravdanost toga (npr. verovatno nece dopustiti pobacaj ako detetu fali jedan prst na ruci ali hoce ako mu fali mozak). Cula sam i ja da su cesto u tim etickim odborima i predstavnici SPC, ali ne vidim bas sta je tu tako strasno...naravno da to sto je neko predstavnik SPC ne znaci automatski da je razuman, mudar i trezven covek, ali koji kriterijum nam to uopste moze garantovati? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Јун 29, 2016 Пријави Подели Написано Јун 29, 2016 1 minute ago, Dijasporka рече Mislis na ovom forumu ili uopste? Sta znam, ja uvek cujem neko moguce racionalno objasnjenje na cuda... Bilo gde. Informacija: "Pojavila se bela golubica od svetlosti na krovu manastira, i zapevala pesmu o Isusu" Reakcija: "Oooo, hvaljen Gospod! Prevelika je bozija milost!!!" Informacija: "Doktori odbili abortus zbog crvenog slova" Reakcija: " Da li je bas tako bilo? Da li su doktori odbili ili je odluka medicinski opravdana? Da li su uopste doktori? Da li je zena zaista trudna? Da li je ova vest lazna? Da li zena uopste postoji? Da li je bas svaka trudnica zaista trudna? Da li je beba bebina ili je bebina beba? Avocado and Ћириличар је реаговао/ла на ово 2 пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Dijasporka Написано Јун 29, 2016 Пријави Подели Написано Јун 29, 2016 1 minute ago, cloudking рече Bilo gde. Informacija: "Pojavila se bela golubica od svetlosti na krovu manastira, i zapevala pesmu o Isusu" Reakcija: "Oooo, hvaljen Gospod! Prevelika je bozija milost!!!" Informacija: "Doktori odbili abortus zbog crvenog slova" Reakcija: " Da li je bas tako bilo? Da li su doktori odbili ili je odluka medicinski opravdana? Da li su uopste doktori? Da li je zena zaista trudna? Da li je ova vest lazna? Da li zena uopste postoji? Da li je bas svaka trudnica zaista trudna? Da li je beba bebina ili je bebina beba? Mi onda ne citamo i ne slusamo iste komentare izgleda... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ћириличар Написано Јун 29, 2016 Пријави Подели Написано Јун 29, 2016 1 hour ago, Dijasporka рече Postojanje uslova za prekid trudnoće utvrđuje: 1) do navršene desete nedelje trudnoće - lekar specijalista akušerstva i ginekologije zdravstvene ustanove; 2) od navršene desete nedelje trudnoće do navršene dvadesete nedelje trudnoće - konzilijum lekara odgovarajuće zdravstvene ustanove; 3) posle navršene dvadesete nedelje trudnoće - etički odbor zdravstvene ustanove. http://www.paragraf.rs/propisi/zakon_o_postupku_prekida_trudnoce_u_zdravstvenim_ustanovama.html Samo u trecem slucaju postoji uopste mogucnost da se o prekidu pita bilo ko ko nije zdravstveni radnik. U tom slucaju se odlucuje o prekidu trudnoce ne iz medicinskih razloga (majcin zivot i zdravlje nisu ugrozeni) vec iz etickih razloga. Znaci majka hoce da prekine visoku trudnocu iz nekog razloga a oni razmatraju opravdanost toga (npr. verovatno nece dopustiti pobacaj ako detetu fali jedan prst na ruci ali hoce ako mu fali mozak). Cula sam i ja da su cesto u tim etickim odborima i predstavnici SPC, ali ne vidim bas sta je tu tako strasno...naravno da to sto je neko predstavnik SPC ne znaci automatski da je razuman, mudar i trezven covek, ali koji kriterijum nam to uopste moze garantovati? Није ту чак у питању разумност и мудрост, него догматичност. Ниједан ( или мало који ) свештеник СПЦ не подржава абортус у било ком смислу, зато је готово сасвим сигурно предвидјети да ће њихово размишљање ићи у конзервативном правцу чисто из идејних и вјерских разлога, а не медицинских. Додуше, нисам уопште упућен у стање ствари на терену, само ми је веома глупо доводити људе немедицинске струке да рјешавају о медицинским стварима. Начелно ми "не мирише" на добро. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Dijasporka Написано Јун 29, 2016 Пријави Подели Написано Јун 29, 2016 2 minutes ago, Ћириличар рече Није ту чак у питању разумност и мудрост, него догматичност. Ниједан ( или мало који ) свештеник СПЦ не подржава абортус у било ком смислу, зато је готово сасвим сигурно предвидјети да ће њихово размишљање ићи у конзервативном правцу чисто из идејних и вјерских разлога, а не медицинских. Додуше, нисам уопште упућен у стање ствари на терену, само ми је веома глупо доводити људе немедицинске струке да рјешавају о медицинским стварима. Начелно ми "не мирише" на добро. Veruj mi da postoji mali milion situacija... sta znam, pade mi na pamet psihicki poremecaj, gde se utvrdi da ce zena izvrsiti samoubistvo ako joj ne odobre prekid, a recimo da pritom ima jos dece kod kuce (kazem, ovo je prvo sto mi pada na pamet, mozda cak i nije najbolji primer)...i nije lose da postoji neko "konzervativniji" u odboru, to ipak sprecava da se prekidi odobravaju suvise olako. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Јун 29, 2016 Пријави Подели Написано Јун 29, 2016 28 minutes ago, Dijasporka рече Mi onda ne citamo i ne slusamo iste komentare izgleda... Ja uglavnom citam Pouke i posmatram svoju okolinu u srbiji. Za tebe ne znam. Dijasporka је реаговао/ла на ово 1 пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ћириличар Написано Јун 29, 2016 Пријави Подели Написано Јун 29, 2016 2 hours ago, Dijasporka рече Veruj mi da postoji mali milion situacija... sta znam, pade mi na pamet psihicki poremecaj, gde se utvrdi da ce zena izvrsiti samoubistvo ako joj ne odobre prekid, a recimo da pritom ima jos dece kod kuce (kazem, ovo je prvo sto mi pada na pamet, mozda cak i nije najbolji primer)...i nije lose da postoji neko "konzervativniji" u odboru, to ipak sprecava da se prekidi odobravaju suvise olako. Не би мени био проблем да је неко конзервативнији ( или чак либералнији ), само нека има неку ( одговарајућу ) подлогу у медицини уз то своје морално становиште. Исто би било нечувено да физичар рјешава о овоме, а да притом нема знања о ствари о којој одлучује. Ено, исто као и на теми за Зукорлића - није проблем што је он вјерник, нити што је муслиман, него што је човјек који има догматичну подлогу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Dijasporka Написано Јун 29, 2016 Пријави Подели Написано Јун 29, 2016 14 minutes ago, Ћириличар рече Не би мени био проблем да је неко конзервативнији ( или чак либералнији ), само нека има неку ( одговарајућу ) подлогу у медицини уз то своје морално становиште. Исто би било нечувено да физичар рјешава о овоме, а да притом нема знања о ствари о којој одлучује. Ено, исто као и на теми за Зукорлића - није проблем што је он вјерник, нити што је муслиман, него што је човјек који има догматичну подлогу. Ali u tim slucajevima nema nikakve medicinske nedoumice, razumes... Oni prakticno odlucuju o tome da li je u detetovom najboljem interesu da se rodi... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ћириличар Написано Јун 29, 2016 Пријави Подели Написано Јун 29, 2016 1 hour ago, Dijasporka рече Ali u tim slucajevima nema nikakve medicinske nedoumice, razumes... Oni prakticno odlucuju o tome da li je u detetovom najboljem interesu da se rodi... Добро, у тим случајевима нема практичних проблема. Али шта ако је у питању и неки здравствени проблем, а прошло је двадесет недјеља? Да ли онда одлучује етички савјет? То ме занима. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Јун 29, 2016 Пријави Подели Написано Јун 29, 2016 13 hours ago, Dijasporka рече To je opet tvoje proizvoljno tumacenje. Ti zapravo ne znas zenino stanje i kako onda znas ko je tu u pravu? Nigde nema potvrde da je crveno slovo zaista razlog odlaganja (ako jeste, onda se slazem s tobom da je necuveno), sasvim je moguce da je izvuceno iz konteksta/lose protumaceno/cak i potpuno izmisljeno (ovo poslednje od strane novinara, ne zene, naravno), a da je pravi razlog druge prirode, pa mozda cak i medicinske. Jesi li video njen zdravstveni karton, znas tacno sta u njemu pise, koji je razlog zbog kog je upucuju na prekid trudnoce? Da li je taj razlog utemeljen u lekarskoj praksi, da li je dr koji ju je uputio obavio nephodne preglede i analize? Evo jednog suludog nagadjanja...recimo da doktori nisu hteli da prekinu trudnocu dok se ne uvere u valjanost indikacije...a za to im je bio potreban odredjeni aparat/lekar specijalista/sta god...do kog nisu mogli da dodju jer je praznik...u tom slucaju praznik jeste uzrok odlaganja ali ne iz nekih zatucanih i besmislenih ubedjenja, vec iz prakticnih razloga. Ne, zapravo je tvoje tumačenje proizvoljno tj. nema nikakvog osnova, osim što ne želiš da vest bude tačna... Klaudovo viđenje događaja ima osnov u svim vestima koje su objavljene u vezi sa ovim... tvoje nema osnov ni u čemu (niko nije demantovao te vesti)... što ne znači da je njegovo tačno, a tvoje netačno, jer naravno, moguće je ta žena lagala i da su novine lagale, a da bolnicu jednostavno mrzi da sastavi demanti, ili neće iz kojeg god razloga... ali to je puko nagađanje, a ne ono što Klaud piše... njegovo možda ima osnov koji nije potpuno pouzdan, ali tvoje nema nikakav osnov... Ћириличар and Juanito је реаговао/ла на ово 2 А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука