gane Написано Април 2, 2010 Пријави Подели Написано Април 2, 2010 И мени је Хочевар увек тако деловао. А још мање мислим да је он нешто лоше мислио изјавама о православцима и католицима.За погледе и циљеве РКЦ Хочевар је сасвим на линији,доследан и приципијелан вековним тежњама РКЦ, који су стални,неумитни и безусловни!Сви Хришћани под Папине скуте,без обзира шта је Папа чинио,говорио и/или иницирао... "Заповест је Господња да не останемо неми у временима кад је вера у опасности. Када је вера у питању нико нема право да каже, ко сам ја? Нико нема право да каже није моја ствар или то ме не занима. Камење ће завикати а ти зар да останеш нем и незаинтересован?" (Св. Теодор Студит) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Цвеле1993 Написано Април 2, 2010 Пријави Подели Написано Април 2, 2010 И мени је Хочевар увек тако деловао. А још мање мислим да је он нешто лоше мислио изјавама о православцима и католицима. Хочевар је у Агапе емисији рекао да му се много свиђа наша Литургија, посебно појање. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
gane Написано Април 2, 2010 Пријави Подели Написано Април 2, 2010 Па да знају шта раде (себи), не верујем да би то икад радили. Како изостаје реакција и одређење према неким деловима изјаве-знају они шта раде,а ми ћемо бојим се накнадно да сазнамо! "Заповест је Господња да не останемо неми у временима кад је вера у опасности. Када је вера у питању нико нема право да каже, ко сам ја? Нико нема право да каже није моја ствар или то ме не занима. Камење ће завикати а ти зар да останеш нем и незаинтересован?" (Св. Теодор Студит) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Оливера Написано Април 2, 2010 Гости Пријави Подели Написано Април 2, 2010 Полако брате гане...време ће рећи своје. Мени је мило кад видим човека добронамерног, а верујем да он јесте. Не можемо сваког човека оцењивати по томе да ли нам се нека вероисповест свиђа. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Маша Написано Април 2, 2010 Пријави Подели Написано Април 2, 2010 Па да знају шта раде (себи), не верујем да би то икад радили. Како изостаје реакција и одређење према неким деловима изјаве-знају они шта раде,а ми ћемо бојим се накнадно да сазнамо!Могу ли ја да одговарам за њега или било кога другог (осим за своју децу), па да га позовем на информативни разговор и објасним му да је у заблуди?Наивно .. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
gane Написано Април 2, 2010 Пријави Подели Написано Април 2, 2010 Полако брате гане...време ће рећи своје. Мени је мило кад видим човека добронамерног, а верујем да он јесте. Не можемо сваког човека оцењивати по томе да ли нам се нека вероисповест свиђа.Мислим за себе да маколико волео Србе и нашу СПЦ,трудим се да трезвено гледам на свет,али ми смета,и као човеку и вернику,што се ћутке прелази скоро са одобравњем,према изјавама које нас и РКЦ скоро да изједначавају,готово нас братиме, а знамо како је изгледало то "јединство у Христу" не тако давно,његову форму знамо,итд...Знамо исто тако да је Ватикан само нас заобишао у свом (назови покајању)!Зар је то толико тешко нашој "браћи у Христу",и дали је случајно?Ако су им намере овог пута искрене,нека нечим то и покажу!Крајње је време,ако и јесте уопште,јер су сви рокови давно прошли,па би свако извињење имало бљутав укус дневно политичке и дневно потребне реторике лишене суштинске вредности и значења!На граници лицемерног! "Заповест је Господња да не останемо неми у временима кад је вера у опасности. Када је вера у питању нико нема право да каже, ко сам ја? Нико нема право да каже није моја ствар или то ме не занима. Камење ће завикати а ти зар да останеш нем и незаинтересован?" (Св. Теодор Студит) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
gane Написано Април 2, 2010 Пријави Подели Написано Април 2, 2010 Па да знају шта раде (себи), не верујем да би то икад радили. Како изостаје реакција и одређење према неким деловима изјаве-знају они шта раде,а ми ћемо бојим се накнадно да сазнамо!Могу ли ја да одговарам за њега или било кога другог (осим за своју децу), па да га позовем на информативни разговор и објасним му да је у заблуди?Наивно .. Ћутати на ово је наивно!Ја им заиста од свег срца желим оно што су и они желели нама,и да им Бог то стоструко врати,неби им било тешко да разумеју!А заблуда...довољно би било да се у "одговору" каже,да нису зацељене ране из прошлости,и да стоје као порушен мост над понором разлика између нас,те да ми-који нисмо рушитељи моста,очекујемо и сматрамо за нужно,да они који су га срушилу почну да га граде сами,па ако видимо да радови заиста напредују и уверимо се у њихову решеност да у грађењу истрају-можда решимо и да им се придружимо! "Заповест је Господња да не останемо неми у временима кад је вера у опасности. Када је вера у питању нико нема право да каже, ко сам ја? Нико нема право да каже није моја ствар или то ме не занима. Камење ће завикати а ти зар да останеш нем и незаинтересован?" (Св. Теодор Студит) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Маша Написано Април 2, 2010 Пријави Подели Написано Април 2, 2010 Па да знају шта раде (себи), не верујем да би то икад радили. Како изостаје реакција и одређење према неким деловима изјаве-знају они шта раде,а ми ћемо бојим се накнадно да сазнамо!Могу ли ја да одговарам за њега или било кога другог (осим за своју децу), па да га позовем на информативни разговор и објасним му да је у заблуди?Наивно .. Ћутати на ово је наивно!Ја им заиста од свег срца желим оно што су и они желели нама,и да им Бог то стоструко врати,неби им било тешко да разумеју!А заблуда...довољно би било да се у "одговору" каже,да нису зацељене ране из прошлости,и да стоје као порушен мост над понором разлика између нас,те да ми-који нисмо рушитељи моста,очекујемо и сматрамо за нужно,да они који су га срушилу почну да га граде сами,па ако видимо да радови заиста напредују и уверимо се у њихову решеност да у грађењу истрају-можда решимо и да им се придружимо! Шта, значи треба после сваког обраћања и коментара ркц да копи/пејствујем своје мишљење?Немам ти ја шинко времена а ни снаге за то. Ти пиши ако ти се пише. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
suza Написано Април 2, 2010 Пријави Подели Написано Април 2, 2010 "...Београдски надбискуп Станислав Хочевар честитао је Васкрс патријарху српском Иринеју, свим јерарсима, свештенству и божјем народу Српске православне цркве, поручивши да заједничко славље ове године указује на заједничку „снагу вере и делотворност љубави”.„Док се данас читаво човечанство хитрим корацима повезује пре свега економијом, техником и многим софистицираним системима комуникације, ми хришћани позвани смо да објединимо читаву породицу човечанства Божјим Духом који нам предаде Васкрсли Господ”, навео је београдски надбискуп, чија честитка почиње православним поздравом – Христос васкресе. „Ако Бог не буде све више присутан међу нама, и у читавом космосу, осетићемо, сви ми, врло горко Његову одсутност”, каже се у честитки надбискупа и истиче да је дужност хришћана да људима помогну да сагледају истинске циљеве живота - „ново небо и нову земљу”.„Ево зашто се толико радујем Ваша Светости заједничком слављу велике тајне Ускрса! Ево зашто толико чезнемо за све бољим односима и све већој сарадњи”, поручио је београдски надбискуп у честитки српском патријарху Иринеју...." Шта овај прича? Како смо то "ми хришћани....",ко МИ,који ХРИШЋАНИ? Да не мисли да нас стави под управу педофилске братије ( немој ово да брише администратор-да подсетим о томе бруји сав нормалан свет и то сад)? Или нас Надбискуп већ види "окупљене у Христу" око Папе!!! Ова изјава је за мене увредљива,на њу би требало реаговати,а ја му у своје име,желим исто оно што је нама Србима,католичка црква одувек желела и (кад је могла) и радила! ovdje se valjda o vaskrsu prica i tako ,pokazali su nam primjer mozda da mozemo bar taj dan da sa radoscu cestitamo jedni drugima, ma koliko je silovanja i van crkve mnogo vise i tima mnogima je isto pritekla crkva katolicka u pomoc o tome niko neprica nigdje samo to sta lose se desilo ,tja Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Април 2, 2010 Пријави Подели Написано Април 2, 2010 Када чујем ове жалопојке и страховања од разниха -изама, не могу то другачије да схватим него као недостатак вере. Ако је Христос рекао "да Цркву неће ни врата паклена надвладати", чега онда да се плашимо? Чувајмо себе да не отпаднемо од Цркве, а за Цркву се не секирајмо. Она има своју Главу која добро мисли. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
gane Написано Април 3, 2010 Пријави Подели Написано Април 3, 2010 Смешно је и са примесом цинизма,(уз дужно уважавање),што се превиђа онај део његове изјаве која каже: "...Док се данас читаво човечанство хитрим корацима повезује пре свега економијом, техником и многим софистицираним системима комуникације, ми хришћани позвани смо да објединимо читаву породицу човечанства Божјим Духом који нам предаде Васкрсли Господ..."! И ако не гледамо оно што желимо да видимо,ако не гледамо онако како желимо да други разумеју,него ако САМО читамо како пише и разумемо како је речено,тешко је и кратковидо превидети да нас види уједињене јер смо по њему "...ми хришћани позвани смо да објединимо читаву породицу човечанства Божјим Духом који нам предаде Васкрсли Господ..."!Не треба бити научник па разумети да нас заједно види! Погрешно је говорити о страху,од кога да се бојимо?Али о неповрењу (доказано-врло разложном),можемо дисертације да пишемо у доказивању доказаног и очигледног "јединства у Христу",знамо како је Ватикан и на који начин Србима био "пријатељ"! И сумњам да би у Србији било добродошло свако приближавање Ватикана нашој Цркви!Нека њих где јесу,ми смо ту где јесмо,а "просперирао" је овај народ уз благослов Ватикана много пута досад!Никад Ватикан није пропустио прилику да се о нама негативно изрази,али јесте пропустио да нам се као "искрен пријатељ" извини за сопствено чинодејствије над православним живљем у НДХ!Сви су добили извињење осим Срба!Колико би Срба било више на земљи да није било деловања Степинца и њему сличних? Одговорност за то треба да преузме и призна Ватикан и Папа ма ко то био,осим ако нисмо толико остали без људског поноса,да нам је свеједно шта се са нама догађа! "Заповест је Господња да не останемо неми у временима кад је вера у опасности. Када је вера у питању нико нема право да каже, ко сам ја? Нико нема право да каже није моја ствар или то ме не занима. Камење ће завикати а ти зар да останеш нем и незаинтересован?" (Св. Теодор Студит) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Април 3, 2010 Пријави Подели Написано Април 3, 2010 А на шта бисмо друго требали да будемо позвани? Наше је да испуњавамо Христову молитву "да сви једно буду". Ко буде хтео, добро је дошао. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
trapa Написано Април 3, 2010 Пријави Подели Написано Април 3, 2010 А на шта бисмо друго требали да будемо позвани? Наше је да испуњавамо Христову молитву "да сви једно буду". Ко буде хтео, добро је дошао.Старац Порфирије је пред смрт само понављао и молио се "да сви буду једно" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Цвеле1993 Написано Април 3, 2010 Пријави Подели Написано Април 3, 2010 Мислим да многи мисле да се они причешћују само хлебом али то није тачно а то значи да се не познајемо довољно. Код њих се у неким црквама причешћују само хостијом, а у неким умачу то у вино. Код њих је све то чудно. Био сам једном на Литургији коју је служио епископ Хризостом, и чудно ми је било што се моли ка западу, а читао сам да при крштењу, када се особа која се крсти, одриче сатане, то чини окренута ка западу, јер је запад символ зла, заласка сунца. И тај дан читам у "Православље" часопису, да Ватикан врши реформу, тј. враћа се окретању ка истоку! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Цвеле1993 Написано Април 3, 2010 Пријави Подели Написано Април 3, 2010 РК могу да траже да се причесте и вином, али рецимо само њих 10 посто то тражи јер се плажи да се не зарази од грипа рецимо. Иначе могу и једно и друго. Али није тачно да им се не даје крв Господа ако желе. Управо тако. Кад је била паника око свињког грипа, забрањено је било узимање свете водице. Чак мислим и целивање икона, због преношења заразе. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука