Jump to content

ИРАЧАНИН ТАИР ЗБОГ МАРИЈЕ ПРЕШАО У ПРАВОСЛАВЉЕ: Сада се зове Владимир због једног посебног човека (ФОТО) (ВИДЕО)

Оцени ову тему

Препоручена порука

*offtopic

Молитва којом се знаменује дете, кад добија име, у осми дан по свом рођењу

Према Типику Цркве осмога дана по рођењу бабица доноси новорођенче у припрату храма, где му се, пред вратима храма, уз нарочиту молитву даје хришћанско име. У вези са именом Типик каже: „И даје му име по светоме чији је спомен осмога дана, или којег светог изволи“. Код нас у Русији раније је увек постојао благочестиви обичај – да се новорођеном младенцу име не бира, него да се назове по светоме чији спомен Црква празнује на дан његовог рођења, или на дан наречења имена. Али Црква не брани ни да се име да у част било кога светог. Чин наречења имена састоји се из почетног возгласа јереја: „Благословен Бог наш…“ читања уводних молитава од Трисвете песме до „Оче наш“, и певања тропара дана или храмовног светог, након чега свештеник благосиља дете по челу, устима и прсима, и говори молитву, осењујући новорођенче крсним знамењем и дајући му име. Затим јереј узима новорођенче на руке и чини њиме знак крста пред иконом Пресвете Богородице певајући тропар Сретења Господњег: „Радујсја, Благодатна Богородице Дјево“. После тога произноси отпуст са помињањем светога по коме је новорођенче добило име.
Ту је дата примедба, да ако је новорођенче болесно („ако услед слабости не сиса, већ изгледа да ће умрети“), не треба чекати осми дан, него га истог часа по рођењу „само окупати и одмах крстити, да не би умрло непросвећено (то јест некрштено)“.
Ако је дете рођено мртво, и за тај случај постоји нарочита молитва – Молитва жени кад побаци дете,у којој јереј моли опроштај грехова за ону која је „зачето у њој побацила“.

https://svetosavlje.org/sr/liturgika/51/

Знаменовање детета је обичај православне цркве, према коме се осмога дана по рођењу новорођенче доноси храм, где му се читају молитве и даје му се име којим ће касније бити крштено у обреду крштења.

Новорођенче се доноси у припрату где му се, пред вратима храма, уз молитву даје хришћанско име. Према Типику Српске православне цркве новорођеном се даје име по светитељу који се помиње тога дана. У Русији је постојао обичај да се новорођеном даје име по светоме чији спомен Црква празнује на дан његовог рођења, или на дан знаменовања имена. Након читања молитви свештеник благосиља дете по челу, устима и прсима, и говори молитву, осењујући новорођенче крсним знамењем и дајући му име. Затим јереј узима новорођенче на руке и чини њиме знак крста пред иконом Пресвете Богородице певајући тропар Сретења Господњег: „Радујсја, Благодатна Богородице Дјево“.

Након завршеног обреда знаменовања новорођенче постаје оглашени за крштење.

Уколико је новорођенче рођено болесно и постоји опасност да ће умрети, према типику, не треба чекати осми дан, него га истог часа по рођењу „само окупати и одмах крстити, да не би умрло некрштено“.

Сведочанства о овом обичају датирају из 8. века, али је он сигурно знатно старији. Он представља сећање на јеврејски обичај по коме је Пресвета Богородица донела Исуса Христа, у четрдесети дан по рођењу, у јерусалимски храм да би га, сходно закону, посветила Богу и себе очистила (Левит 12, 2-7; Исход 12, 2). Овај догађај празнује се посебно на дан Сретења Господњег.

"Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?"

sv. Ignjatije Brjančanjinov

Подели на овим сајтовима

Nose i vise nego sto pretpostvljate i znate.

"Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?"

sv. Ignjatije Brjančanjinov

Подели на овим сајтовима

1 minute ago, 3006 рече

А и нешто не верујем да је велики број родитеља који дете, осми дан по рођењу, носе у храм.

За обичај знам, али га сматрам за управо то - обичај. Није обавеза.

Али има логике, да би дете било 'оглашено'. :)

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

2 minutes ago, Џуманџи рече

Али има логике, да би дете било 'оглашено'. :)

Па наравно.

6 minutes ago, 3006 рече

носе у храм.

Није ни облигатно да се носи у храм. Може попа и кући да дође... Таман и д`узме пелцер и "цепи" ти кошуљу :)))

Подели на овим сајтовима

29 minutes ago, 3006 рече

А и нешто не верујем да је велики број родитеља који дете, осми дан по рођењу, носе у храм.

Ama ljudi, nije li prerano da novorodjence staro par dana iznosis iz kuce?

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

И никако, ш`о б` рек`о др Арсланагић (powered by TopListaNadrealista), да дођем "до даха" :)))

Сам текст којим је започета тема је у свом `заметку`, још једна од многих русољубних пашквила, а како јој и сам наслов каже!

Да ли је Таир заиста"морао" да промени име (јер пред престолом Господњим капирам да не мањка Таира из редова православних Арапа), или је пак аутор текста склонији русољубној (и нациЈоналној) "прдаљки" (хвала Види Огњеновић, ђе чула и не чула за овај конструкт); како год, било је потребно, у складу са реформама, фантомкама и "Престоном граду на води", малко испиновати јавност, прибележити један свакако егзотичан догађај и придодати му, када је већ могуће, мало `путлерофилије`... Тол`ко о томе.

Подели на овим сајтовима

19 minutes ago, 3006 рече

17 minutes ago, Danijela рече

Nose i vise nego sto pretpostvljate i znate.

Ношење детета у храм је тешко изводљиво, у данашњим условима. Да је беба у породилишту осам дана, и да у оквиру породилишта постоји храм, па хајде некако.

Код нас се знаменовање обавља без присуства детета. Обичај је да дете на знаменовању добије име по ономе ко оде да знаменује дете. Ја сам зато на знаменовању добио име Зоран. Тада се и освештава вода која се користи при купању бебе.

Ја сам сину знаменовао име Никола, пошто је тог дана слављен св. Николај Велимировић. Први пут сам га у цркву носио у четрдесети дан, када је уцерковљен (приликом тога је и уношен у олтар), а крштен је пар дана после тога, када је добио име Урош, које и данас носи.

Свештеници су били пријатно изненађени са мојим захтевима, пошто ти обичаји (у пракси), не постоје у Новом Саду.

Подели на овим сајтовима

37 minutes ago, cloudking рече

Ama ljudi, nije li prerano da novorodjence staro par dana iznosis iz kuce?

Моји нису ни проходали, а већ су "забележили" у "Летачкој књижици": полетање, школски круг и слетање :))) 

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Sasa Vojvoda рече

Bas je lijepo ime Stefanija.Mnogo je nasih lijepih imena, nema potrebe za stranim imenima.

Ja prvi put cujem za ovo.

Lepo je, a i zanimljivo je da su nam se posle nekoliko meseci putevi ukrstili sa jednom (jedinom) monahinjom Srpkinjom na jugu Italije, kojoj je ime bas Stefanija...a ona kad je cula kako mi je znamenovana cerkica, da poludi od dragosti, i jos uvek je zove "moja Stefanijica" :) Moja deca nisu samo Srpcici, tako da bas i ne mogu da insistiram na srpskim imenima za njih...

Подели на овим сајтовима

42 minutes ago, Ђорђе Р рече

Први пут сам га у цркву носио у четрдесети дан, када је уцерковљен (приликом тога је и уношен у олтар), а крштен је пар дана после тога, када је добио име Урош, које и данас носи.

Штааа? Прво уцрковљење па крштење??? Па некрштен човек, ма био и дете, не сме да улази ни у наос, а камо ли у олтар. 

Код нас у Македонији, дете се не знаменује на 8. дан веќ на крштење. На 40. дан, када мајка узима Велику молитву (е ову молитву узимају сви), дете се уцрковљује ако и само ако је крштено. Ако није крштено не уноси се чак ни у наос, а уцрковљење биќе када дете буде крштено.

Ти ме волиш, ал ја не осећам.

Подели на овим сајтовима

53 minutes ago, Милан Ракић рече

Моји нису ни проходали, а већ су "забележили" у "Летачкој књижици": полетање, школски круг и слетање :))) 

Iha, drugo je to! I ovaj moj je pre prve godine izaso na scenu pred 300 ljudi i glumio u spotu :)

Ja pricam za one smezurane, zguzvane, i ruzne majmuncice koje zovemo novorodjencad :)

Подели на овим сајтовима

10 minutes ago, Orthophill рече

Штааа? Прво уцрковљење па крштење??? Па некрштен човек, ма био и дете, не сме да улази ни у наос, а камо ли у олтар.

Ne zezaj!! Oo

11 minutes ago, Orthophill рече

Код нас у Македонији, дете се не знаменује на 8. дан веќ на крштење. На 40. дан, када мајка узима Велику молитву (е ову молитву узимају сви), дете се уцрковљује ако и само ако је крштено. Ако није крштено не уноси се чак ни у наос, а уцрковљење биќе када дете буде крштено.

Pa dal ste vi ljudi normalni?! Pa ne radi se tako pobogu... Jadni švrćani...

Подели на овим сајтовима

52 minutes ago, Orthophill рече

Браво, видиш да сам оматорио, па заборавио, тако је било. :)

Подели на овим сајтовима

47 minutes ago, Ђорђе Р рече

Браво, видиш да сам оматорио, па заборавио, тако је било. :)

А баш си ме исплашио... Помислио сам ови из Бачке Епархије надвор су од све вере, фаре и законе. :D 

Ти ме волиш, ал ја не осећам.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...