Jump to content

B92 i CESID: Srbi za Rusiju, ne žele u EU i NATO

Оцени ову тему

Препоручена порука

3 minutes ago, Deja Vu рече

Meni se cini da ovim bogohulis, mada i ove gore hegelovske recenice nisu daleko od toga. 

a meni se ne cini, tvoji korijeni su tvoji bliznji, onaj ko svoje bliznje nipodistava ne moze biti kod boga na cjeni, mozda mozes meni da slozis pricu kako to da imas ljubavi prema bliznjima a ne prepoznajes svoj narod kao bliznjega medju drugim narodima, ali ne mozes bogu to prodati, on vidi sta ti je u srcu. ljubav brate ne postoji samo prema pojedincu, postoji i prema kolektivu, tvoj kolektiv je tvoj bliznji

Подели на овим сајтовима

7 hours ago, Deja Vu рече

Tvrdis tako sto ih svrstavas u varvaska necivilizovana plemena koja ne znaju nista drugo do da haraju okolo, sto si pokazao tako sto si obezvredio citav doprinos Arabljana matematici i kod arhitekture. Naravno tacno je da su mnogo toga kopirali od Vizantije, Persije i drugih, ali to nije nikakav problem jer su svi ostali to radili ukljujuci i Slovene koji su isto tako bili varvarska necivilizovana plemena. 

problem je brate sto ti njima pripisujes ono sto im ne pripada, ti si na osnovu arapskih brojeva zakljucio da su arapi bili sjajni matematicari i kao potvrdu tog tvog logickog proizvoda navodis tu neke lomljene germanske lukove, koji veze nemaju sa nekim pronalaskom koji bi se ticali matematike brojeva, radi se o vizuelnom, estetckom pronalasku, cak nije ni arapski vec germanski.

arapi imaju neke druge kvalitete o kojima se moze govoriti, rimski brojevi nisu bili bas prakticni, arapima kao cuvenim trgovcima nije bio nikakv problem da nametnu svoje brojeve evropljanima jer su bili prakticniji, samo sto to veze nikakve nema sa lomljenim lukovima .

zamisli putanju tvoje logike, {[(brojevi = matematika), (lomljeni lukovi = geometrija), (geometrija = matematika) ]  = (arapski brojevi = arapski lomljeni lukovi) }

hahah

Подели на овим сајтовима

4 minutes ago, kordun рече

a meni se ne cini, tvoji korijeni su tvoji bliznji, onaj ko svoje bliznje nipodistava ne moze biti kod boga na cjeni, mozda mozes meni da slozis pricu kako to da imas ljubavi prema bliznjima a ne prepoznajes svoj narod kao bliznjega medju drugim narodima, ali ne mozes bogu to prodati, on vidi sta ti je u srcu. ljubav brate ne postoji samo prema pojedincu, postoji i prema kolektivu, tvoj kolektiv je tvoj bliznji

Nikoga ja ne nepidostavam niti sam kojekakav autosovinista, nego ti samo ukazujem sta narod predstavlja. Reci da narod ima duh, kolektivnu svest, davati mu atribute zivog bica je hegelizam. To je kao da si rekao da duh ima porodica, pleme, klan, sindikat, politicka partija, lgbt udruzenje, EU, UN itd. 

Isto tako ti jasno kazem da posto kod Boga nema naroda, onda je svako cuvanje istog besmisleno. Sto bi andjeli cuvali narode koji ce sa Drugim dolaskom nestati? 

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Deja Vu рече

Nikoga ja ne nepidostavam niti sam kojekakav autosovinista, nego ti samo ukazujem sta narod predstavlja. Reci da narod ima duh, kolektivnu svest, davati mu atribute zivog bica je hegelizam. To je kao da si rekao da duh ima porodica, pleme, klan, sindikat, politicka partija, lgbt udruzenje, EU, UN itd. 

Isto tako ti jasno kazem da posto kod Boga nema naroda, onda je svako cuvanje istog besmisleno. Sto bi andjeli cuvali narode koji ce sa Drugim dolaskom nestati? 

brate vec za gradove se kaze da imaju svoj duh, kamo li ne za narod, naravno to nije bukvalno, to ljudi bukvalisti ne kontaju, radi se o jezickoj analogiji, ruska dusa, slavenska dusa, sretao si te izraze u literaturi 1000 puta...  kazem ti jos jednom, mani se pojedinaca kada govoris o narodu, ne budi toliko ogranicen. 

ovo sto pricas sto bi andjeli cuvali narod koji ce nestati je potpuno isto kao sto si rekao sta ce ljudima andjeo cuvar kad ce sveejdno svaki covijek umreti, znaci glupost na kvadrat, sta ja znam sta ce narodima andjeo, nisam ja to izmislio nego stoji u nebeskoj jerarhiji, narodi imaju svoju bitnu funkciju na zemlji, to je bozija promisao, ti je negiraj

Подели на овим сајтовима

5 minutes ago, kordun рече

brate vec za gradove se kaze da imaju svoj duh, kamo li ne za narod, naravno to nije bukvalno, to ljudi bukvalisti ne kontaju, radi se o jezickoj analogiji, ruska dusa, slavenska dusa, sretao si te izraze u literaturi 1000 puta...  kazem ti jos jednom, mani se pojedinaca kada govoris o narodu, ne budi toliko ogranicen. 

Pa ako je jezicka analogija, zasto je koristis u ovakvim filozofskim diskusijama gde im nije mesto? 

7 minutes ago, kordun рече

ovo sto pricas sto bi andjeli cuvali narod koji ce nestati je potpuno isto kao sto si rekao sta ce ljudima andjeo cuvar kad ce sveejdno svaki covijek umreti

Nije isto jer ce ljudi vaskrsnusti sa Drugim dolaskom i ziveti vecno, sto se ne moze reci za narode. 

Подели на овим сајтовима

10 minutes ago, Deja Vu рече

Pa ako je jezicka analogija, zasto je koristis u ovakvim filozofskim diskusijama gde im nije mesto? 

Nije isto jer ce ljudi vaskrsnusti sa Drugim dolaskom i ziveti vecno, sto se ne moze reci za narode. 

ceraj onda bukvalizam i negiraj sve sto se u nejga ne uklapa, ali mene neces tako ogranicavati, samo trosim vreme sa tobom oko banalnih stvari.

otkud ti sebi dajes pravo da znas kakve Bog odnose ima sa nekim narodom, ako je nama dato na znanje da postoje andjeli iz drugog cina koji su zaduzeni za neki narod na zemlji, to je onda jer tako bog zeli, koji su sve razlozi ja ne bi znao, nit je bitno da znam, kako gore funkcionise komandni lanac ja ne bi znao, ali znam za neke odnose Boga sa narodom, to imas u svetom pismu na mnogim mjestima, posebno kad je u pitanju izraelski narod, mozda odnos boga sa narodom ide posredstvom andjela, zasto ne bi islo, recimo srbi biraju patrijarha, mislis da se Bog ne pita tu?

Подели на овим сајтовима

3 hours ago, kordun рече

dobro prije si tvrdio da je uvijek stetna, sad si presao da je dobra, samo nije za nauku dobra, evoluirao si, episkosmoloski

Da, zato sto smo tada pricali o naucnim i/ili filozofskim stvarima gde je, eto ako ne racunas matek i logiku, uvek stetna. U najsirem smislu ima situacija gde je veoma korisna kao sto sam rekao. Ako bi posao od toga da sma to otkrio nakon nase predjasnje prepiske, sto nije slucaj, bio jedan od mnogih argumenata protiv generalizacije. Zasto? Pa zato sto kad bi to tako bilo znacilo da sam svoj predjasnji stav korigovao za novootkrivenu dlaku u jajetu. Sve iole sofisticiranije sto si u zivotu naucio naucio si tako, neku opstu generalizovanu sliku o doticnoj situaciji si korigovao za sve dlake u jajetu na koje si mogao da naidjes. Sah, poker, bridz, video igre, kosarka sta god, svaki put kad si gubio ili pravio greske sledeci put si se bolje pripremio i imao bolje rezultate jer si prvobitnu ideju ispravio izmenio za sve dlake u jajetu  sa kojima pocetnu nosi racunao i koje i bili uzroci tih neuspeha/lekcija.

A generalizujemo, po instikntu, jer onaj nas predak koji nije svaki sum i susanj generalizovao u tigra/lava/medveda nije uspeo da bude nas predak. Sto ujedno objasnjava zasto nam je trebalo toliko hiljada godina da svhatim oda se takav nacin zakljucivanja ne moze primeniti na ista sofisticiranije od prezivljavanja u divljini. :)

• Волим 1

Подели на овим сајтовима

12 minutes ago, Aquilius Cratus рече

A generalizujemo, po instikntu, jer onaj nas predak koji nije svaki sum i susanj generalizovao u tigra/lava/medveda nije uspeo da bude nas predak.

Е ово не разумем механизам.

Како се то искуство инкорпорира у ДНК? То се и не дешава...

Подели на овим сајтовима

34 minutes ago, Dragi рече

Narod je poslednja faza čovekove formiranje zajednice.

Da jeste nikad ne bismo imali nadnacionalne zajednice poput EU ili civilizacija koje su nastajale jos u stara vremena poput civilizacije Bronzanog doba.

Narod postoji uvek, ostaje uvek

Nije postojao uvek, nego su prvi narodi kao skupovi veceg broja plemena nastali verovatno sredinom neolita, nesto pre pronalaska pisma. Cak ni Jevreji nisu postojali pre Avrama, a on je pretpostavlja se ziveo negde oko 2000 god pne., da ne pricam o nama Srbima koji smo verovatno prvo bili pleme unutar Slovena, dok je nacionalizam kao ideja rodjen tek u 18. veku.  Pre njih su dominirala plemena, a pre plemena skupine i klanovi i desetine hiljada manjih zajednica zasnovane na lovacko-sakupljackoj ''privredi''. Isto tako ne znaci da ce postojati i dalje kao sto danas u civilizovanim zemljama nemas plemena i skupine. 

Moderna ideja ujedinjenog čovečanstva želi da stvori novog čoveka. Ona ne trpi porodicu, ne trpi rodbinu, ne trpi narod, za državu da ne govorimo, i ne trpi Boga.

Kako izgleda, u ujedinjenom čovečanstvu čovek mora da bude sam. Usamljen.

Moderna ideja nacionalizma zeli da stvori novog coveka. Ona ne trpi porodicu, ne trpi rodbinu, ne trpi klan, ne trpi pleme, za autonomna sela da ne govorimo, i ne trpi totemske bogove. 

Kako igleda, u nacionalizovanoj zajednici covek mora da bude sam. Usamljen. 

Vidis kako se isto moze upotrebiti ovde. Dakle, to sto si napisao je teska zabluda zasnovana na jos tezim predrasudama. 

Подели на овим сајтовима

On 4/16/2016 at 5:00, Dragi рече

Sa druge strane, zaljubiš se u jednu crnkinju, uzmete se, dobijete decu - zar ona a naročito vaša deca nisu Srbi?

Nisu Srbi, osim ako ih ti tako ne indoktrinises, ili se oni sami jednog dana odluce da se tako izjasne. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Otac je pola Irac, pola Francuz. Majka je pola Njemica, pola Filipinka. Sta je dijete? 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

20 minutes ago, Justin Waters рече

Nisu Srbi, osim ako ih ti tako ne indoktrinises, ili se oni sami jednog dana odluce da se tako izjasne. 

mozes se ti indoktrinisati dje oces, ali recimo jevrej nikada neces biti, jer jevrej nije samo nacionalnost, vec rasa i narod, isto srbin ne znaci samo nacionalnost vec pripadnost srpskom narodu, a pripadnost enkom narodu ne moze da se mjenja, kao sto ne mozes svoju genetiku da mjenjas

Подели на овим сајтовима

12 minutes ago, Dragi рече

Jesu Srbi.

Ево брате ми имамо овде на форуму нашег човека чије је женче, колико сам схватио, Мексиканка, и колико сам схватио тренутно живе у Холандији. Ако буду имали потомство шта ће оно бити по националности?

Јер овај син мој бјеше мртав, и оживје; и изгубљен бјеше, и нађе се. Сваки човјек најприје добро вино износи, а када се опију, онда лошије; а ти си чувао добро вино до сада. Што око не видје, и ухо не чу, и у срце човјеку не дође, оно припреми Бог онима који га љубе. Јер сад видимо као у огледалу, у загонетки, а онда ћемо лицем у лице; сад знам дјелимично, а онда ћу познати као што бих познат.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...