Jump to content

Зоран Ђуровић: Св. Григорије Богослов, Писмо 80, Филагрију ретору

Оцени ову тему

Препоручена порука

Помаже Бог!

Напоменуо бих да је у ПГ овај текст штампан као писмоЕвдоксију ретору” (ПГ 37.153).

Интересантно је да га у XV веку налазимо код деспота Стефана Лазаревића као “Одговор Григорија Богослова Филагрију”. Парафразирајући Св. Григорија, деспот Стефан Лазаревић у овој рукописној јеремијади осликава време у којем је живео. Ако се не варам, овај српскословенски текст је, са преко 1000 средњевековних српских рукописних књига и 300.000 наслова, изгорео у пламену 6. Априла 1941 год. када је између осталих здања наше престонице бомбардована и Народна Библиотека у операцијиОдмазда”.

о. Мирољуб

Подели на овим сајтовима

Помаже Бог!

Напоменуо бих да је у ПГ овај текст штампан као писмоЕвдоксију ретору” (ПГ 37.153).

Да, и ја сам у једном мом старом тексту навео ово као Евдоксију. Мињово је погрешно. Зато постоји наука која исправља такве омашке. Овде нисам хтео да гушим са напоменама, тако да сам и то прескочио да напоменем. Битан ми је био текст и интригантност и његова актуелност. 

Подели на овим сајтовима

neće!!!

јеси ли пробао 20-30 пута?  :))

Eво "турио" сам на МЕГА-у...

https://mega.nz/#!WhBiBZzY!FSkt8SakELF-WUiBRTXKPvZwl1TK_hXMmphXOeOKJEU

Подели на овим сајтовима

Чекај оче, ти као патролог би требао да знаш да су у старини, посебно у првим вековима, земљом ходали свеци, који су једини били достојни причешћа и славе Божије.

Шалу на страну, ове ствари су невероватно потребне народу, јер као што су ови из Цркве направили велики пропуст и створили неку слику Цркве која није природна и која је монашко-бајковита, тако је ово веома потребно да се направи баланс и да људи почну да схватају шта је све то. Једини је проблем, што је Хумберт већ рекао, нема воље да се то финансира и штампа.

Предложићу Патријарху да ме постави за срБског интернет Архиепископа, а ако је то много, онда барем за Архимандрита! :D Први Сајбер архимандрит, како то гордо звучи! :))  А зашто не протојереја? Зато што овде проводим више времена него са рођеном ми женом!

Подели на овим сајтовима

А што не протојереја? Кад би већ уводили сајбер протојереје, онда би морали увести и сајбер "требе". А где има "треба" има и пара   :)) 

Протиница би се онда можда (?) макар мало мање љутила. А још кад би увели и митрофорне протојереје! Где би вам био крај. И слава и част, и паре и протиница. Све. 12:smeha: 

Само како би се спасавали кад вам ништа не би фалило?  ne_shvata

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

Kriste, Sine Boga živoga, ti si s križa razbojniku raj otvorio

-pokojnike koji su smrću i ukopom tebi postali slični pridruži k sebi u slavi uskrsnuća.

Molitva iz casosl. 2 večernja , velika subota .Što više čitam časoslov , ove liturgijske molitve ko da je sastavio sam Ava.

Подели на овим сајтовима

Kriste, Sine Boga živoga, ti si s križa razbojniku raj otvorio

-pokojnike koji su smrću i ukopom tebi postali slični pridruži k sebi u slavi uskrsnuća.

Molitva iz casosl. 2 večernja , velika subota .Što više čitam časoslov , ove liturgijske molitve ko da je sastavio sam Ava.

:D

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...