Ведран* Написано Март 27, 2016 Пријави Подели Написано Март 27, 2016 И опет наставак протеста, и опет стигоше пред Цркву, а у њу не уђоше да се помоле, и опет (случајно?) стигоше у време бденија. "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Март 27, 2016 Пријави Подели Написано Март 27, 2016 Јел им ово "митрополит" дошао да благослови Патријарха? Симпатичан неки дедица. PredragVId је реаговао/ла на ово 1 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
МилошБГ Написано Март 27, 2016 Пријави Подели Написано Март 27, 2016 On 27. 3. 2016. at 5:14, Vedran рече И опет наставак протеста, и опет стигоше пред Цркву, а у њу не уђоше да се помоле, и опет (случајно?) стигоше у време бденија. kad vec hoces da izvuces zakljucak i kad vec hoces da ispadnes pametan,onda si trebao i napisati da je bio kordon policije koji im nije dozvolio da pridju patrijarsiji i sabornom hramu. Sad me i ne cudi sto ipak nisi "objektivan posmatrac" nego itekako subjektivan i neobjektivan. Jer sad nema teorije posto vidim da kacis slike sa njihovog sajta da nisi video i slike kordona koji nije dao prilaz crkvi i patrijarsiji,ali ti to nije smetalo da das ironican komentar ni ne udjose u nju,pa nisu ni mogli od kordona. Medjutim posto vidim gore da si vec okacio sliku sa sajta,to govori samo o tvojoj zloj nameri,jer nema teorije da nisi video sve one slike,ako si vec u masi nasao "mitropolita" i to sve zbog kape koju mozes kupiti u nasim manastirima,ali nisi nasao kordon policije na silnim slikama. PredragVId је реаговао/ла на ово 1 Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Март 27, 2016 Пријави Подели Написано Март 27, 2016 Хаха! Баш си смешан. А они су пошли у Цркву па их полиција спречила? Хаха "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
МилошБГ Написано Март 27, 2016 Пријави Подели Написано Март 27, 2016 On 27. 3. 2016. at 6:59, Vedran рече Хаха! Баш си смешан. А они су пошли у Цркву па их полиција спречила? Хаха Ja ne znam gde su posli i da li bi neko usao a neko ne u to nisam siguran ni ti ni ja,ali znam sigurno i u to sam siguran 100 posto da ih je kordon sprecio da tu prodju uopste. Medjutim ti si tu cinjenicu "sakrio" i govorio u smislu eto opet su dosli ispred hrama u vreme vecernje sluzbe,opet niko nije usao,opet nista,a vamo kordon i policija ne daju da se uopste prodje tuda.Dakle policija nije dala da prodju pored patrijarsije i hrama,tacka. Pa onda kacis slike sa sajta sto govori da si itekako zainteresovan za tu borbu,pa ne vidis 10tak slika kordona,ali vidis "mitropolita" iz mase,sve u svemu Vedrane bracela pokazao si da tvoja objektivnost jeste sve,samo ne to. Dexi је реаговао/ла на ово 1 Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
МилошБГ Написано Март 27, 2016 Пријави Подели Написано Март 27, 2016 ali ne brini volim ja vas "objektivne",prosto obozavam kad se sami razotkrijete. Dexi је реаговао/ла на ово 1 Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Март 27, 2016 Пријави Подели Написано Март 27, 2016 Драги мој, Ја сам добро, пажљиво и објективно приступио овој ствари и добро погледао чињенице пре него што сам било шта закључио и неке од тих чињеница сам изнео у ономе тексту. Ти се бавиш нечим другим, јер теби смета то што сам изнео, па си почео са мном овде да се расправљаш, износећи неке неодрживе ствари као аргументе (попут овога сада што кажеш да ти не знаш где су они пошли? Хаха! Па најавили су где су пошли? Зар не? Сећаш ли се да си пре пар дана ти као мени доказивао како су они имали свој план и разрађену путању па зато нису ушли у Цркву. Тиме си их правдао што у суботу увече иду на протестне шетње против своје Цркве, а не у Цркву. Сад ти мени кажеш да не знаш где су пошли. Стварно смешно. Одлучи се, или знаш или не знаш? Ако се не сећаш онда мало прелистај коју страну уназад па се онда пребери. Док год ови не почну да се понашају као православни Хришћани (не говорим о њима лично, а свакако не појединачно, него колективно о њиховим поступцима, нарочито не зато што сам сигуран да међу њима има много оних који то раде чиста срца, а Бог ће све то да разабере) имам право да чињенично и аргументовано причам о томе. Имам право и да се нашалим на њихов рачун, јер ће можда неко и кроз иронију да прогледа и види дубину бесмисла оваквог начина борбе. И да, тема ме интересује. Зато и пратим шта раде. "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Март 27, 2016 Пријави Подели Написано Март 27, 2016 Шта је требало да уради Патријарх? Да крене с њима у шетњу по Београду? Патријарх се понашао право српски, традиционално, готово епски. По оној "Бјеж у Цркву Краљевићу Марко! И он као да је чуо глас да бежи у Цркву кад су најрођенији устали на њега, као отац на Марка. П.С. Шта би са поруком ДанијелеПГ да "патријарх бежи"? Нестаде. PredragVId је реаговао/ла на ово 1 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Blaža Željko Написано Март 27, 2016 Пријави Подели Написано Март 27, 2016 On 8. 7. 2012. at 19:32, Жељко рече ...некоћ био... Jedna mala anegdota: onomad kada sam radio kao trpezarac u Patrijaršiji svakog dana sam se sretao sa vladikom Danilom. Par puta me je vodio na neka dešavanja ... i tako jednom u kolima ja kažem ovu gore spomenutu Alan Fordovsku kovanicu ...kad mi se Danilo nagnu nad rame (sedeo je pozadi) i upita: "Zašto kažeš "nekoć"? Ja rekoh da mi je to ostalo iz mladih dana od jednog romana ... a on će: Vidiš, ako za "nekad" kažeš "nekoć" onda za "kad" moraš da kažeš "koć"!? Naravno, onda se nasmejao kao deda mraz "ohohoho" ..jer je savetovao da se svi tako smeju - "na taj način se ne stvaraju bore oko usana" .. PredragVId је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан-Марковић Написано Март 27, 2016 Пријави Подели Написано Март 27, 2016 Ми се одувек поносимо и са разлогом хвалимо, како смо имали а и сада имамо одличне грађевинске фирме и стручњаке, које и сада свуда по свету граде, поготово те велике инфраструктурне пројекте. Брану су градили "Енергопројект" и "Хидротехника" и не трипујте се да ће брана да пукне, јер нема шта да пукне. Проучите мало технологију саме израде. http://www.stubo-rovni.rs/krsv-stubo-rovni/brana-stubo-rovni/ "Ембрион је од самог зачећа личност и целовито људско биће" - Свети Григорије Ниски "Ембрион до четрдесетог дана не поседује потпун људски облик, али зато од тренутка зачећа поседује умну и разумну душу" - Свети Максим Исповедник http://www.serbian-iconography.com/ www.youtube.com/watch?v=sJRslkLQRyU Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DanijelaPG Написано Март 27, 2016 Пријави Подели Написано Март 27, 2016 Како не може да пукне кад влажи у једном дијелу...и за Титаник су говорили да је непотопив. -Љубав је од смрти јача- Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Март 28, 2016 Пријави Подели Написано Март 28, 2016 Мени неко овде рече следеће: On 21. 3. 2016. at 12:03, МилошБГ рече Ja ko sto rekoh protest je krenuo mnogo pre vecernje sluzbe,i postoje objektivni razlozi sto se pred patrijarsiju (a ne pred hram i sluzbu!) doslo u to neko vreme,ja ti to samo objasnjavam da nije nikom namera da dodje i ugrozava i remeti sluzbu, e sad ti veruj onako kako mislis da treba. А бивши Антоније вели да је патријарх "претрчао" у Цркву 10 минута раније. Раније од чега? Од непланираног доласка баш у то време? Они су тачно знали у које време долазе пред цркву, а не како Милош збори да се ето случајно десило, из "објективних разлога" да су дошли баш у то време. Још вели бивши Антоније следеће: „Мислио сам да променим ово време, да не би ометали молитву, међутим, џаба је, од те молитве нам је све горе и горе…“ И сад, они нису баш у то време хтели да буду пред Црквом и да ометају молитву? Али да не заборавимо да они нису били пред Црквом, која је иначе пред Патријаршијом, него су били пред Патријаршијом, а то није пред Црквом. On 21. 3. 2016. at 12:03, МилошБГ рече Skup nije bio ispred saborne crkve,nego patrijarsije. Милан Ракић је реаговао/ла на ово 1 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DanijelaPG Написано Март 31, 2016 Пријави Подели Написано Март 31, 2016 (измењено) Evo sada Vucic prebacuje loptu na Patrijarha Irineja a on na Vucica i tako u nedogled se odlaze...dok ne bude prekasno... koliko sam shvatila ima tacka posle koje je prekasno da se manastir spasi. Измењено Март 31, 2016 од Милан Ракић Потребно је наводити звања црквених великодостојника PredragVId and Dexi је реаговао/ла на ово 2 -Љубав је од смрти јача- Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Април 1, 2016 Пријави Подели Написано Април 1, 2016 А што ови сад скупљају петицију за Патријарха кад је Патријарх одговорио и дао "зелено светло" Вучићу, које му је наводно требало. "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
МилошБГ Написано Април 3, 2016 Пријави Подели Написано Април 3, 2016 Intervju sa monahom nemonahom Antonijom iliti Draganom,ima puno odgovora na pitanja koje su i ovde postavljana apropo protesta i nacina protesta http://www.vidovdan.org/tradicija/item/72059-n-h-n-n-h-dr-g-n-n-ni-d-vid-vic-p-p-nju-v-lj-vs-gr-c-nic-i-drugi-pi-nji-v-r 1. Neki su tvrdili da su oni nasli da protestvuju danas,a pitali su se gde su ti ljudi bili juce,prekjuce Цитат *Кад је почела ваша борба за манастир Ваљевску Грачаницу? - Негде 2002 год. сам послат из манастира Црна Река да региструјем кола која смо купили (а која су била на Ваљевским таблицама) у Ваљево. Пошто је био петак, службеници суда су отишли раније кући, па сам ја морао да останем тај викенд са благословом игумана и да преноћим код родитеља. Испоставило се да је та недеља на Мратиндан била предвиђена као последња Литургија у манастиру Ваљевска Грачаница, манастир из којег сам пошао и духовно се пробудио. Тада нисам знао докле је ствар са Грачаницом и браном Ровни стигла и тад сам сазнао за намеру потапања светиње и коначног прекида даљег Богослужења, раскопавања и пустошења Светиње. На тој Литургији су били и игуманија Гликерија из манастира Ћелије, отац Марјан са Става, игуман Петар из Ђурђевих Ступова и још многи монаси, монахиње, свештеници из Ваљева. Тада смо били заједно сви уједињени, исти је проблем био као и данас, али, нажалост, данас сам углавном сам са народом у тој борби, а осим тајне подршке коју имам, јавна изостаје. Међутим, уз светог Архангела Михајла уз којег је све могуће, надам се да ће се и то променити. Ко не зна, манастир Ваљевску Грачаницу су саградили три брата Немањића по народном предању, заједно са манастирима Пустињом и Јовањем, црква је посвећена као што знате св. Архангелу Михајлу. У време Турака, Турци су што протерали, што побили монахе, па је манастир био запуштен и пропао је кров од олтара, па је из олтара израсла липа и та липа је била наткрила као кров цркву, па се народу на тој липи привиђале свеће, кандила и то су схватили као поруку Божију да обнове храм. Липа је одсечена и тај пањ у олтару заливен воском и дан-данас стоји у светом олтару у ћошку. Велика је то светиња. О томе сведоче и гробови монаха који су насилници на погубан начин распудили и оскрнавили само како би то било оправдање да древне споменике и све што народ подсећа на побожност уклоне од Грачанице. 2. Neki su pitali za ikone,sto nisu iznete svete stvari iz potapane crkve Цитат *Неки вам замерају то што сте нисте у тренутку кад сте видели да ће манастир бити потопљен иконе и остале свете ствари изнели из манастира већ оставили да буду потопљени? - При насилном упаду полиције у августу месецу, они су однели иконе и насилно ишчупали иконостас, развалили браве и врата на манастиру и цркви - очерупали све, срушили конаке и звоник. Од тог тренутка, веран народ је почео да доноси иконе и да поново украшава светињу Божију. Један брат је донео часни крст из Јерусалима са мноштвом светиња. И то је занимљиво - тај брат је најавио долазак и доношење часног крста, међутим, имао је и иконе које је оставио себи и кад је полазио у манастир Ваљевску Грачаницу, он је неколико пута чуо глас: „И мене да понесеш”, и тако је он понео и своје иконе Богородице Јерусалимске, икону Господњу и многе друге. Ја сам од стараца учио да треба украшавати светињу, а не насупрот, пустошити је. Кад је кренуло потапање изнели смо тај Часни крст са светињама, изнели смо путире и изнели смо још неке светиње из цркве, иконе нисмо, јер шта би било да је црква иконописана, да су биле фреске на зидовима?! Иконе су ту ради покајања народа, покајања није било кад је Црква била на сувом, нека га буде бар сада, када се потапа можда и стота Црква по комунистичким језерима по Србији. И то је било на моју одговорност, јер иконе сведоче саму страхоту и велики грех потапања Ваљевске Грачанице, шта да су биле фреске на зидовима, већа је Светиња Свето Место. Ангео чувар остаје да чува темеље. Ко верује у воду бране Ровни, тај нека пустоши Цркву. Ја не верујем и зато сам на непрестаним протестима испред Владе. Као што рекох, путире, часни крст из Јерусалима и још ствари смо изнели, а иконе су остале као сведоци нашег великог греха који траје од 1945.г, али и као чувари светиње. Можда ће бити чудотворне те иконе када се вода, наредбом Светог Архангела, исуши. 3. Neki zlonamerni su pitali sto se protest organizuje pred vecernju sluzbu subotom od 16-17h i da li je to radi ometanja sluzbe?! Цитат *Поједини критикују то што ваш протест, односно литију, организујете тик пред почетак Богослужења у Саборном храму у Београду? - Организација православне литије за манастир Ваљевску Грачаницу је суботом само из разлога што народ не може да се скупи у већем броју радним данима, изузев викендом, јер на литију долазе и људи из других градова у Србији. Из тог разлога је она у суботу. Свети оци кажу - послушање је пре поста и молитве, као и да нема искрене молитве без добрих дела која је потврђују. "Срцем се верује, а устима се исповеда за спасење", каже Апостол Павле. Такође, народ само у том тренутку, тих десетак минута пре почетка служења, може да сретне патријарха и да га опомене како ће добрим делима појачати своју молитву за цео народ, како би нам бивало све боље, а не све горе духовно стање у земљи. А ја да уђем у храм на молитву, па да неко од мноштва људи који су дошли на литију нешто неприкладно добаци - неприлично је, онда би ти исти мене кривили да сам реметио службу и молитву Богу. Овако, будемо ту пред почетак да укажемо како се правилно припрема за искрену молитву - прво спасавањем Грачаничке архангелске Цркве, па тек онда молитвом у Саборном архангелском храму Саборне Цркве, и кад почне служба ми одемо, да је не реметимо, до друге институције која може, а неће да помогне у ширењу истине о Грачаници. Уосталом, и ово је молитва и народ на литији се моли, пева црквене песме и св. Јефрем Сирински каже: „Не затварајте молитву у речи, већ нека свако ваше дело буде Богослужење." И на крају крајева, ако се патријарх преобрати у ставовима допуштања скрнављења и потапања Светиње и стане у одбрану Њеног Светог Места, ми бисмо одмах кренули за њим на молитву и захвалили се Господу Богу на томе, наравно, притом би патријарха незаобилазно приупитали и за непристојан и неправославан став према кривоверју Ватикана и осталом саблазном неретком заједничарењу са иновернима. Trudio sam se na svako pitanje ovde bilo zlonamerno bilo dobronamerno postavim, monah nemonah Antonije ili Dragan je pristao da na ta pitanja odgovori bez po reci,znam zlonamernima nece biti nista dovoljno,trazice tacke,zareze pogresne ali to je vec njihov problem. A siru pricu imate na linku http://www.vidovdan.org/tradicija/item/72059-n-h-n-n-h-dr-g-n-n-ni-d-vid-vic-p-p-nju-v-lj-vs-gr-c-nic-i-drugi-pi-nji-v-r Svaka cast Antoniju sto je pristao da odgovora na sve bez pardona,rizikujuci da ga pljuje i kurta i murta,ali posteno. Bas se pitam da li bi druga strana pristala da se pita sve sto zanima ljude... Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука