Grizzly Adams Написано Март 7, 2016 Пријави Подели Написано Март 7, 2016 И деца су и те како тема, пошто их те исте компаније искоришћавају, погледај мало за Самсунг, Епл, модне куће... То су те компаније које су им донеле посао, просперитет и хуманост. Па ако су спремни и на то, онда си у праву, ови нехумани услови су мед и млеко. Па супер, иди ти кажи свим оним људима што раде у тим фабрикама да им није добро и да им је боље да иду тамо на село и надају се да нађу неко корење за јело. Они ваљда знају шта им је боље. А да иронија буде већа, већ живе боље него народ у Србији који се "саблажњава" намештеним "документарцима" Мајкла Мура. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Март 7, 2016 Пријави Подели Написано Март 7, 2016 У индустрији какаоа. Тек су скоро компаније почеле да купују директно од малих фармера и да обележавају производе од таквог какаоа (што су научили из искуства са кафом), али је ситуација и даље јако жалосна. Па вероватно има више везе са географијом (не знам одакле долази какао) него са врстом индустрије... Вероватно нека бедна афричка земља. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
зеленизуб Написано Март 7, 2016 Пријави Подели Написано Март 7, 2016 Ово нису демонстрације него ред за нови ајфон - у Кини, 2010: 35 dead, 42 injured in Shanghai New Year's celebration stampede http://mashable.com/2014/12/31/shanghai-new-years-stampede/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Март 7, 2016 Пријави Подели Написано Март 7, 2016 Мени је Јужна Америка лакмус папир. У капиталистички орјентисаним привредама (Чиле, Колумбија, Перу) може пристојно да се живи (финансијски боље него у Србији). С друге стране, комунистичке земље су туга. Ronald and verum est in beer је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ronald Написано Март 7, 2016 Пријави Подели Написано Март 7, 2016 У индустрији какаоа. Тек су скоро компаније почеле да купују директно од малих фармера и да обележавају производе од таквог какаоа (што су научили из искуства са кафом), али је ситуација и даље јако жалосна. Sta ti mislis da li je bolje da djeca u losim ekonomski uslovima rade ili ne? http://forum.b92.net/topic/50270-naucnik-koga-ne-postuju/page-5#entry2447353 https://en.m.wikipedia.org/wiki/Duhem–Quine_thesis Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Март 7, 2016 Пријави Подели Написано Март 7, 2016 Или се ти информиши. Покажи ми где су се то развили само због компанија, а да је то доказано. Па компаније су једино због чега се привреда развија. Културно-уметничка друштва не повећавају просечну плату... Па у Кини се за оволицки ред каже да је криза и да нико није дошао. А покажи ми ко од њих ради у фабрикама о којима причамо? А где раде? У посластичарама? Ко их онда тако добро плаћа да могу да купе ајфон? Централни Комитет? Па ти пишеш бесмислице, рекао си да је њима потребно 10 година за оно што је западу било потребно 100, јер им је запад донео све на тацну. А ја не видим да су се толико развили, па је онда или у питању њихов интелект или је западни толико супериорнији. Не видиш зато што пишеш на основу предрасуда. Ако се информишеш видећеш да је тако. Шангај 1990 - 2010: Не, нису се развили... Уопште. У ствари, јесу - ал` то није због безвезних фабрика него је друг Минг Пјаоцедунг Пинг Понг направио ни из чега снагом својих комунистичких уверења. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
GeniusAtWork Написано Март 7, 2016 Пријави Подели Написано Март 7, 2016 Ова тема је била већ пуно пута на форуму. Мени је то једна од најмучнијих дилема. С једне стране капирам да кад нека корпорација дође у неку државу, она то ради због профита а не из неког алтруизма или хуманости. На крају крајева, циљ сваке фирме је профит и ту нема ничег чудног. С друге стране незамисливо ми је да не ураде све што је у њиховој моћи да побољшају колико год могу услове у којима раде њихови радници. Не због неке формално легалне обавезе, већ чисто из основног етичког, људског принципа. А ово управо пишем јер не мислим да су сви капиталисти по дефиницији зли садистички монструми, напротив... verum est in beer, Плутон and Grizzly Adams је реаговао/ла на ово 3 https://www.pouke.org/forum/topic/29554-zanimljivi-youtube-kanali-o-nauci-i-mnogo-%C4%8Demu-drugom/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Март 7, 2016 Пријави Подели Написано Март 7, 2016 С друге стране незамисливо ми је да не ураде све што је у њиховој моћи да побољшају колико год могу услове у којима раде њихови радници. Не због неке формално легалне обавезе, већ чисто из основног етичког, људског принципа. А ово управо пишем јер не мислим да су сви капиталисти по дефиницији зли садистички монструми, напротив... Ма раде бре, није тачно да не раде. Из личног искуства - радио сам са аутсорс компанијом која има људе у Индији, власник Индијац. Њих су њихови највише малтретирали, јер је таква култура тамо. Некакве касте, слојеви, шта знам... Они су раднике пуштали кући само на спавање, иначе су дежурали у канцеларији нон-стоп. Кад сам дошао тамо са још пар Амера, прво смо укинули ненормално радно време. Јер није људски, а и не исплати нам се да они буду неиспавани, преморени и неспособни за рад. Људи су радили осам сати и тачка. Ал` ту је био проблем да им објасниш да је то стварно, а не само "замка" да се види ко је лењ... Па су они својевољно остајали по 12 и више сати, не можеш да их истераш из канцеларије... Једва сам им објаснио да треба да иду кући и да нико неће бити отпуштен што је изашао после 8 сати. Има ту хиљаду проблема и ствари које се сретну у пракси. Компаније са запада доносе западну културу и обичаје, често поправљају ствари пуно, некад и насупрот локалним обичајима уз ризик да направе сукоб и проблеме. GeniusAtWork је реаговао/ла на ово 1 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Март 7, 2016 Пријави Подели Написано Март 7, 2016 Причамо о конкретним страним компанијама које израбљују. А није им то једина грана, раде ваљда и нешто друго. Кина се развила у многим смеровима, од радника у фабрикама који раде за стране израбљиваче, сигурно није. Они су то сами постигли, када су се опоравили од предходног периода. Погледај остале земље Африке и Азије у којима су те компаније. Кина је једна од 100. Не предајеш се... Па како су то Кинези "сами постигли"? Зашто нису "сами постигли" педесет година пре "страних израбљивача" него одједном "постигли" кад су дошли "израбљивачи"? Занимљива коинциденција... Да, погледај и остале земље. Колико имају "израбљивача" толико добро живе. Ови што се чувају "израбљивача" живе и даље срећни и задовољни. И бедни. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Март 7, 2016 Пријави Подели Написано Март 7, 2016 Sta ti mislis da li je bolje da djeca u losim ekonomski uslovima rade ili ne? Najbolje su radila u koncentracionim logorima,najveća produktivnost je bila a i te generacije žive daleko duže.Arbajt mah fraj. Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Плутон Написано Март 7, 2016 Пријави Подели Написано Март 7, 2016 Па можемо и тако да га зовемо. Само што одговорност за такво стање и даље не лежи на послодавцу. Он људима само нуди још једну могућност. И та могућност је боља од алтернативе. Тако да не знам зашто се кривица и гнев сваљују на њих... Нема никакве логике. Ако видиш просјака на улици који нема за храну и понудиш му да ти почисти двориште за 100 динара, ти си њему помогао. А онда прође комшија и види како неко поцепан ради у твом дворишту и прогласи те за "екплоататора" који некога "израбљује"... Што наравно нема везе с везом. А за то време он за тог сиромаха није урадио ништа. Вероватно га не би ни пустио у своје двориште да уђе, већ би га отерао. Ето тако мени изгледа ова папина изјава, као и многе сличне које слушам свакодневно - обично лицемерје. Ја то не спорим, само хоћу да ти кажем, да поред тога што економија јача доласком тих компанија, постоје случајеви где се оне понашају варварски (у пуном смислу те речи). Дакле, не причам о томе како би било боље да оду и да ти људи остану без посла, већ да компаније (неке, не све, дакле не генерализујмо ситуацију, нити су све добре, нити су све лоше) могу да послују тамо и без злостављања радника, као што то на истом месту чине и друге компаније из богатијег дела света. И у праву си када кажеш да је главни кривац држава (Кина, Индија итд.), али то није никакав изговор за оне који се окоришћавају положајем тих људи. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Март 7, 2016 Пријави Подели Написано Март 7, 2016 Радила су деца код нас на селу до скоро само тако (могуће је да још увек понегде раде). Grizzly Adams and Ronald је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
GeniusAtWork Написано Март 7, 2016 Пријави Подели Написано Март 7, 2016 @@Grizzly Adams, Да, читао сам за такве случајеве где се локалне бирократе, посредници или шта већ понашају као тешка говеда према сопственим земљацима. Мислим да је и у Кини било таквих екстремних случајева. То је тек баш одвратно да човек нема речи. Grizzly Adams and Плутон је реаговао/ла на ово 2 https://www.pouke.org/forum/topic/29554-zanimljivi-youtube-kanali-o-nauci-i-mnogo-%C4%8Demu-drugom/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Март 7, 2016 Пријави Подели Написано Март 7, 2016 Мени је Јужна Америка лакмус папир. У капиталистички орјентисаним привредама (Чиле, Колумбија, Перу) може пристојно да се живи (финансијски боље него у Србији). С друге стране, комунистичке земље су туга. Čim proteraš amere odmah se lakše živi.Latino su suva socijaldemokratija,Budućnost u koju verujemo. Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Март 7, 2016 Пријави Подели Написано Март 7, 2016 Јер као што сам већ рекао, били су уништени од хуманих Јапанаца. Они су се, може се рећи, за кратко време уздигли, али им није пало са неба, нити су им то омогућили радници у израбљивачким компанијама. То је био државни пројекат, а не успех сваког појединца који је направио компанију. И нема шта да одустајем или не, једноставно ме ниси убедио, а имамо различите погледе на то. Исто тако могу да кажем да и ти не одустајеш, а сам си рекао да си Индусима дао хумане услове, а браниш ове што их израбљују. Па није баш. Кину је уништавао комунизам, а и дан данас их кочи. Могли би да се развијају још брже и да народ много боље живи. Њихов "државни пројекат" био је само да отворе границе у неколико "слободних економских зона" и пусте компаније из развијеног света да слободно раде. Ништа друго они ту нису урадили. Све остало донеле су им "израбљивачке компаније". ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука