JESSY Написано Фебруар 25, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 25, 2016 Znaju li ono što pisanje smatraju razbibrigom i besposlicom za užas piščev nad belinom hartije kad reči odbiju da pristanu na smisao.*Tamna, teška i duga decembarska noć. Samo psi laju zagledani u nešto što ljudsko oko ne vidi. Uzalud gomile knjiga oko mene kad ni u jednoj ne piše kako dočekati dan, unapred svestan da će i on proći. Kako li je sada zaljubljenima, samima, nesrećnima i bolnima. Ako se reči izuzmu — prljave od blata, pljuvačke, sline, znoja i krvi — lišene smisla, značenja, energije, muzike, lepote i tajne — ostaju samo Bog i Grob gde će najzad istrunuti duša i telo.*Sve sam budniji: u ilovači na grobljima, na putevima seoskim u umi i smonici, na brdima u peskuši i belici, na ugarima u crnicu do grla utonuo.Vratiću ti sve tvoje: oči i uši, ruke i usta što su te slavila. Ništa nije moje, velika majko!*Ćuti kuća u kojoj sam odživeo najranije detinjstvo. Zaključana. Napuštena. Sama. Iza tamnih prozora tišina i mrak, kraj basamaka bujna kopriva i pelin. Otišla je i stričeva porodica u "srećnu budućnost". Hodam po dvorištu pust i sam. Kraj bunara burjan i pavitine, umesto loze koja se pitomo granala po jabukama. Na staji otvorene vratnice, a unutra mrak i paučine.U strašnoj samoći pred napuštenom kućom detinjstva pukla je nit što me vezivala za ovu dolinu i dovodila u nju. Nikad se više neću vratiti. Bežim od duha mrtve kuće. *Jasno se sećam oskudnog detinjstva u planinama istočne Srbije. Siromaštvo je bilo opšte blago moga naraštaja. U svemu se škrtarilo, samo ne u igri koja je bila bogata i maštovita. Sve što nam je za igru nedostajalo morali smo samo da izmislimo i napravimo.Tako smo rano postajali ljudi i majstori. *Veličanstvena je igra jaganjaca uoči Đurđevdana po livadama i proplancima. Tu sliku nosim iz detinjstva, čistu i jasnu kao oko kladenca.Gledao sam kako umiru prerezanih grla u praznično jutro. Kad se telo umiri, ostanu samo oči otvorene, plavlje od letnjeg neba, a potom se lagano zamagle, zamute i pobele. Liče na oči uplakanih devojčica, ništa u njima nema od one mržnje i besa kad ljudi umiru. Tu su se, jedino, oni prelepi skokovi u svetlost, zaustavili da još malo svedoče o proleću.Ko jagnjad nije voleo u detinjstvu taj ne zna kako se kida tanki končić života razapet između naših nerazumnih potreba i višeg smisla igre. ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Фебруар 25, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 25, 2016 *Gledam kako trule i propadaju seoski plotovi oko avlija ispleteni od grabovog, leskovog i drenovog pruća. A koliko su ljubavi i umeća uneli u njih njihovi graditelji, majstori po nuždi.Vidim kako plotovi umirući najtrajnije pamte snegove, kiše i žege dok se vraćaju zemlji iz koje su izrasli.Ljudsko pamćenje je nepouzdano i kratko. *U proleće procvetaju džanarike na grobljima u zavičaju. Rojevi pčela u belim, cvetnim oblacima iznad krstača, sivih peščara i mrkih kamenova.Šljive na grobovima, sa korenom tako duboko i žilama koje grle kosti poraženih, i rastu ravno iz večnosti o kojoj sve znaju oni što ih zasadiše.Groblja se ne vide u proleće kad šljive procvetaju. Šljivici na tužnim mestima za retke namernike i putnike izdaleka.Ali, tako se život nastavio. *Još leleču seljanke na grobljima u istočnoj Srbiji uoči praznika: pohode mrtve, nose ponude.Poštovanje mrtvih ovde je još veoma jako, mada svakojakim nanosima novih razdoblja — razvodnjeno.Taj lelek (samo žešći i prodorniji), prati me iz detinjstva, duboko negde pritajen i usađen u mene.Pričini mi se ponekad u vrevi ulica velegradskih ili u letnjoj tišini i izmaglici Panonije.Tako sam ga jednog leta čuo i u šumama Bavarske.Večan je lelek seljanki. *Zime u selu su teške i duge kao starost, a leta kratka, bez odmora i spokojnog sna. Večna zebnja i strepnja sinova zemlje za čeljad, stoku i useve i na san se produžila. Strah od ratova, bolesti, suše i poplave večan je. Nema praznika, svadbe i sahrane gde on nije prisutan.Da nije straha ko zna da li bi se ruka ratareva nežno nadnela nad klasjem? *Zagubile se u vremenu, izbledele, seoske svetkovine: vašari, slave, svadbe i litije. Nove igre zamenile su stare.U seoske domove naprečac su ušle i nafrakane golišave igračice iz beloga sveta i promukli glasovi naših kafanskih pevača. *Video sam u Knjaževcu na autobuskoj stanici mladu seljanku lepog produhovljenog lica — ali tela već iskopnelog od težačkog načina života, poslova i rađanja.Namah su mi u sećanju iskrsle one vitke, nežne, bledolike kokete iz gradskih kafana, gde se okuplja takozvani umetnički svet. ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Фебруар 25, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 25, 2016 *Kad odlazim u zavičaj skoli me neka tuga pregolema. Svaki susret sa zemljacima mi je teret i bol. Znam da ću ih videti u autobusu sa izanđalim korpama i torbama kako se tiskaju i gužvaju, svađaju i pričaju grube šale. Tužni lakrdijaši u izdrndanom autobusu vraćaju se s pazara iz palanke gde su prodali svoju muku i kupili sitnice. Vraćaju se u svoje pustinje i pričaju da rečima pokriju prazninu koja ih je zatekla na samoj obali ovog veka.*Danas svako gleda "svoja posla" i ćuti o krupnim i presudnim pojavama i pitanjima.Mali ljudi jedu, piju, množe se, i žele da tako jedino bude i ostane. Nakratko smetnuli s uma sudbinu. Mali ljudi kupuju šarene sitnice da ih razvesele u pustinji života.Nesrećni ljudi žive u velikom strahu i zaboraviće da govore.*Tiho je danas u šumama Tresibabe. Nad šumske puteve i progone nadneli se i zgusli glogovi, grabovi i hrastovi.Putevi detinjstva koji su vodili u nepoznato i pitko plavilo neba iznad šuma. Oni su odveli u svet, i nema na njima tragova povratnika.Samo vreme niz njih otiče. To je sudbina puteva.*Noć zavičajna, mukla i duboka. Toplo. Strava. Negde sa istoka grmi, sprema se nevreme. Još jedna jesen; lišće je već sluti. Duboko dišu tamne šume.Kako prolaze leta, kako nas izdaju! *Tamna, teška i duga decembarska noć. Samo psi laju zagledani u nešto što ljudsko oko ne vidi. Uzalud gomile knjiga oko mene kad ni u jednoj ne piše kako dočekati dan, unapred svestan da će i on proći.Kako li je sada zaljubljenima, samima, nesrećnima i bolnima. *Kad okopne snegovi koji podsećaju na večnost, na nepromenu — s prvim lišćem probudi se i slutnja jeseni.Sve zeleni, mladi se, i ide ka zrenju.*Starost je onespokojavajuća, ali se o njoj u mladosti ne misli, kao ni o tome koliko je potrebno voćki od cvetanja do zrenja.*Zime u selu su teške i duge kao starost, a leta kratka, bez odmora i spokojnog sna. Večna zebnja i strepnja sinova zemlje za čeljad, stoku i useve i na san se produžila. Strah od ratova, bolesti, suše i poplave večan je. Nema praznika, svadbe i sahrane gde on nije prisutan. Da nije straha ko zna da li bi se ruka ratareva nežno nadnela nad klasjem?*Ima časova kada se nađeš sam pred previsokim tamnim zidom. A na zidu ni jedan prozor ne svetli, a iza zida ni jedan glas ne dopire.Onda se svode računi. ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Фебруар 25, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 25, 2016 TRI MALA ESEJA O REČI, O LJUBAVI, O NEBUO REČIReči žive u jeziku uspravne i postojane, svemu prethodne i iz same suštine proishode, teške i tamne kao nesreća, bolest i smrt, ili lagane i prozračne kao osmeh i nežne kao latice cveta. Reči brda pomeraju, granice zemaljske menjaju, rečne tokove ispravljaju, o sudbinama naroda odlučuju. Rečima se nesreća, propast i ropstvo najavljuju: njima se mrak odgoni, svetlost priziva i sloboda nagoveštava. Reči gospodare, ranjavaju i vidaju, vid vraćaju i oslepljuju neoprezne. One uspravljaju, bodre i vode posustale, nejake, bolne i neutešne, ali i obaraju, survavaju i urnišu moćne, silne i bahate. Reči mogu biti veličanstvene pobede, ali i strašan i sramotan poraz. Njima se može zlo dozvati, prokletstvo prizvati, u crno zaviti, čast izgubiti, pravda zatrti i laž ovekovečiti. Reči o slobodi govore, a neslobodu uzdižu, nepravdu veličaju, zločin opravdavaju, varaju, pakoste i potkazuju. Reči zanose i zavode one koji u njih veruju, a zbunjuju i zastrašuju slaboumne, samotne i izopštene. Reči jesu muka i bol ljudskog trajanja, ali i sjaj i uzlet u večno i neprolazno; one će zauvek biti jedino sredstvo kojim se grade krhke građevine u kojima misao boravi i postojano utočište duhu, lepoti i ljubavi. Reči saznanje potvrđuju, mudrost vaznose, Svevišnjeg slave, zanos učvršćuju i blagost čuvaju. Njima se žalost kazuje i radost pronosi, nada naznačuje i želja najavljuje, a budućnost nagoveštava. Čoveku je pružena božanska mogućnost da u rečima istinski postoji, jer ono drugo biološko postojanje ograničeno je i neizvesno.LJUBAVLjubav je čudesno ostvarenje Gospodnje, njegova reč i delo. Eterična energija koja sve uspravlja, uznosi, zanosi i uspokojava. Ona se može naslutiti i osetiti, ali se ne može videti i dodirnuti, jer dodirom bi bila poništena njena lekovitost. Mnogobrojna su lica ljubavi i vidovi u kojima se ona ispoljava i prikazuje. Ona lišće na drveću obnavlja, cvetove rascvetava, stoluje u ljudskom duhu i pali onu zanosnu vatru u nežnom oku žene. Ona nemoćne uspravlja, slabe osnažuje, a silnike kroti i sputava da sasvim ne potonu u krv i zločin. Ljubav je topla kao dah novorođenčeta, kao razvigorac prolećni greje ozebla bića i pouzdano čuva sve ono što puže, hoda i leti. Ljubav je u svemu što se budi i uspavljuje, ona je duša svega i besmrtna je. Ljubav je san i govor ljudski, i svako novo delo uma i srca. Ona živi u klasu žita koji će gladne nahraniti. Ona je pravda i istina, saosećanje, nežnost i razum, srčanost i solidarnost. Svrha ljubavi je visoka mera koju ljudsko umovanje neće doseći, i takva će zanavek ostati. Čoveku je ljubav velikodušno data, ali mu nije dano da je tumači, ogoljuje i razlaže. Ljubav sazreva u tajni, kao što biser sazreva u školjci. Samo Tvorac zna od čega je načinjena i gde će biti njeno konačno ishodište. Ljubav je i onaj vrhunski zanos i omaja tela u spajanju, koja tim činom večnost ljubavlju potvrđuju. Sve je ljubavlju prožeto: strast, bol i tuga, smernost, radost i razuzdanost. I mrtvi žive u ljubavi živih, traju u njihovom sećanju, postoje u uspomeni. Zahvaljujući ljubavi ostvarila su se mnoga saznanja, ali znanje o ljubavi je nepoznato. Božja je volja da se o ljubavi mnogo govori, a malo zna.O NEBUNebo je večna zagonetka i beskrajna tajna. Kako želja za odgonetkom biva veća, tako i tajna postaje još tajnovitija. Nema kraja duhovnom naporu da se zagonetka razreši i tajna osvetli. Ta pregolema žudnja za otkrićem i dalje će grejati ozeble duše. Nebo je jedina uteha tužnima, neutešnima i bolesnima. U toj nežnoj plaveti pulsira, živi, plamsa nada da će možda biti ono što biti ne može, ono što nije bilo. Tu borave i sazrevaju snovi onih što su bili i onih što će biti. Ta modra i tajnovita dubina skriva razrešenje svih sudbina. Nebo za verujuće biva veliko svevideće oko koje bdi nad životom mirno, nenametljivo, spokojno. Zaljubljeni u očima voljenog bića vide nebo, a u nebu naslućuju oči voljenih. Nevernici i grešnici nebo slute i primaju kao kaznu koja će se na njih obrušiti mrakom, hladnoćom i prazninom. Nepravedno optuženi od neba očekuju pravdu, a zatočeni — slobodu. Nebo je mera svih stvari. Od njegove milosti zavisi sve što se miče i raste na zemaljskoj obali. Njegova životodajna svetlost cvetove i oči otvara, biljke uspravlja, osmeh izmamljuje i govor razlistava u raskošno stablo jezika. Ono na okupu drži svo to obilje i štiti ga od studeni, pustoši i tmine. Ima uverenja da je nebo samo omamljujuća praznina, ali ima i pouzdanih tvrdnji da je ono nedostižna i jedinstvena punina, koja budno čuva i umnožava nadu. ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Фебруар 25, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 25, 2016 ONO ŠTO MI OSTAJE (Pisma)1.Najnežiija, osmeh tvoj vidim kroz balkanske magle i glas tvoj čujem jasno, preko oranica. Razgovetni su obrisi tvoga lica u dnevnoj plaveti i ponoćnoj tmini. Volim te daleku, na nebeski, anđeoski način; dodirujem ti krilima trepavice dok spavaš. Udaljen sam, ali u san tvoj zavirujem i put kroz tamne šume osvetljavam.Ako se sretnemo pod suncem podnevnim, buktinja moje krvi preobraziće se u čudesan ud božanski. Budna je i obesna, kao stihija, kao poplava — vatra koja mene ispunjava svetlošću, a od nje i ti blistaš i treperiš.2.Najnežnija, putujem i bdim na putevima. Da nije straha od bespuća, odavno bih stigao. Strepnja učvršćuje moj korak koji osmišljava putovanje prema tebi što se kao stabljika uspravljaš i povijaš ka meni.Klonem na beskrajnoj stazi, ali me tvoje kao kladenac bistro oko podigne. U dugom danu zanemognem, ali tvoj žarki dah kao leptir doleprša izdaleka i izbriše mi sa čela ledene graške. U noći zanemim pred neizvesnim danom, ali me svitanje tvoga glasa — raznemušti.3. Najnežnija, u pustinji sam, u snegovima stoletnim; okružen nerazumevanjem, neznanjem, mrzovoljom i mržnjom. Izložen sam na vetrometini, sputan teskobom, ispunjen strahom i nespokojstvom. U gudurama balkanskim, u rukav čobanskog gunja gurnut sam.Da si bar ti ovde da me zagreješ osmejkom, večnim letom ženskosti, dahom iz kojeg veju neiskazive rečenice, blagošću i čistotom duha. Da te gledam usnulu u praskozorje, dok ti usne izgrevaju kao pupoljak bulke, a pod kapcima sazreva plavetna dubina koja će me obasjati kada se probudiš.4. Najnežnija, usamljen sam i uspravljen u nebesa prozračna, prolećna. Kroz mene struje zakoni svemirski, niz mezgru i srž koštanu, u matericu zemlje. Iz pramajke, kroz vene i krv, u visinu uzleću plodovi puni sunca.Gledam žito kako raste: njega je moja ruka zasejala. Tako je ona i tvoje kose doticala, unoseći u njih bezmerje i toplinu zemlje i vode. Tako je ona i tvoje grudi kao zaspale grlice budila. I evo, one još lete iz daljine u moj blagi umor, tople i drhtave.3. Najnežnija, izopšten sam a pevam o duši, o duhu, o tajni ljudskog postojanja. Govorim — obnavljam maternji jezik, rastem uspravno kao drvo. Silazim polako u tajnu koja će se jednom otvoriti, a pored mene promiču godišnja doba i ljudi kojima se korak skraćuje i um vene.I tvoje ženstvo je tajna. Tvoja toplina tajanstvo. Tvoj osmeh zagonetka. Ti daruješ i primaš blaženstvo. Usnama smetove topiš i voćke rascvetavaš. Tako se obnavljaš i slutiš da se u istom izvoru ogledaju starost i iščeznuće.4. Najnežnija, tišina je, ali čujem, diše zemlja kao steona krava. Travke su pune topline i podzemnog govora. Ja osluškujem, i sve više razumem da nismo osamljeni i razdvojeni, već na jedinstven način spojeni voljom bogova.Udaljen, ipak sam zrak sunčev koji ulazi u tvoju utrobu, u ružu što se čudesno rascvetava. A plod će biti ono konačno i poslednje savršenstvo koje ni jedna umetnost neće dosegnuti.5. Najnežnija, tamo između škola i fabrika, kasarni i bolnica hodaju ljudi; boluju i trpe, snevaju i pevaju. Ja sam ovde, u šumama koje čuvaju istoriju. Svako je drvo — stoleće. Čitam sa kore i panjeva slavu i prokletstvo plemena.Idem ka tvome snu, kao Hrist preko vode da ti nepokvašen stignem. Šaljem ti proleće, ono je moja želja u laticama rascvetane breskve što svu noć padaju na tvoje lice. I ja ću doći: tvoje srce biće svetiljka u pomrčini, ka kojoj idu izgubljeni putnici.6. Najnežnija, na drumovima, u strašnoj žurbi, neutešnima se čini da su srećni. U gradovima, ucveljeni još veruju u obećanu zoru. U brdima i dolinama, bolni i nemoćni, nadaju se zdravlju i berićetu. U mračnim sobama, ostavljeni čeznu za šapatom i smehom. Na sivim trgovima, nevoljeni, snevaju zagrljaje.Ti nisi sama; moja te ruka greje kada je položim na zemlju. Kad progovorim, cveće se u tvojoj bašti rascvetava. Kada list nehotice na usne priviješ — to te ja ljubim iznenada. Moja su usta u vodi kojom se umivaš.Najnežnija, ima vidilaca koji znaju šta će biti. Budućnost nije tajna za one u sebe zagledane. Ima zamišljenih koji o budućnosti govore kao o minuloj nadi. Ima nasilnika koji se budućnošću zaklinju i brane. Ima tupoumnih tirana koji se krvlju nevinih umivaju u ime budućnosti. Samo si ti bila juče, i danas bivaš, i sutra bićeš — da braniš moju misao od bezmislećih. Ti si jedinstvo u koje sam sišao duhom i telom, sam i nag, da postojim, da volim.Stado je krotko i umiljato pred mrkim čobaninom. Horda je hrabra i jaka — ali, bez ljubavi i snova, zauvek izgubljena i zavejana pepelom vremena.10.Najnežnija, na brdu po kojem hodam svi su na okupu: pastiri i vezilje, sinovi i oci, frulaši i odmetnici, matere i čedomorke, braća i krvnici, sestre i bludnice, vojnici i silovane. Mnogo je mudre trave koja mi se oko nogu upliće. Tu mi se prošlost otvorila i kroz nju vidim budućnost. To je škola od koje maloletna braća pobegoše. Sišao je dan u napušteno groblje.Ti jedino znaš da sam ovde i pamtiš šta govorim. Ti si knjiga u kojoj je zapisano sve što sam naučio. Tvoje stranice su otvorene za jagode moje krvi koju kap po kap u tvoje pamćenje prelivam. To je jedini rukopis koji neće izgoreti. http://riznicasrpska.net/knjizevnost/index.php?PHPSESSID=g0j2unqrldml99mttteuqbhji6&topic=993.0 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука