Jump to content

Састанак руског патријарха и папе први пут у историји.

Оцени ову тему

Препоручена порука

Брате Зајроне, сматрам да нема никаквог смисла да више дискутујемо. Рекли смо шта смо имали, све даље губи смисао.

Притом, моја маленкост нигде није тврдила (па чак ни помислила) он што Ти мени имплицираш. Нигде нисам споменуо, нити се то може извући из мојих порука, ако се безпристрасно читају, да су православни патријарси "ишли код папе да му кажу да је јеретик". Такав начин демагогије стран је хришћанском етосу и културном човеку, већ личи на слабост изражену кроз сарказам и иронију. Такође, нити сам проклињао или шта било слично писао о римокатолицима. Тако да Ти је грех од Бога што ме спајаш са "Артемијевцима" и тиме, из слабости, наносиш штету самоме себи. Моје писање је, од прве поруке на овој теми, у немоћи се трудило да искаже православно учење и констатацију чињенице да сте у јереси (то мисли преко 90% православних хришћана).

Поновићу још једном и тиме завршавам ову дискусију. 

У Православној Цркви партријарх не представља, нити је икада представљао и чинио, пуноћу и израз саме Цркве, као што је то у Латинској цркви. Сваки потез патријарха се посматра, првенствено, као његов лични акт (јер је он архијереј који је одговоран, првенствено, за своју епархију, па тек онда за целу помесну Цркву). У Православној Цркви патријарх није папа, нити се тако посматра, доживљава и сагледава. Потези свјатјејшег Вартоломеја цариградског, никада нису били одобрени, нити поздрављени у пуноћи Јелинске Цркве, а камоли потврђени у пуноћи васцеле Цркве Православне. Већина Архијереја Јелина је против таквог начина испољавања екуменизма. Ниједан Сабор (Архијерејски - помесни) није одобрио било какве церемоније и заједничке молитве са римокатолицима (=папом). Засебна је прича колико су те молитве бесмислене у сваком смислу. Посебно оном најважнијем - литургијском. Сваки од ових заједничник молитава, да ли патр. Вартоломеја или појединих (мањини у ПЦ) епископа, не приказује и доказује оно што Православна Црква у својој пуноћи исповеда и мисли о Западној католичкој цркви.

Лични став Вартоломејев, може да буде да католици нису јеретици, да су благодатна црква, /као што је мислио покојни Атинагора/, али то је само његов лични став (читај заблуда), а не САБОРНО, и опште мишљење целе Васељенске Православне Цркве.

И у свему томе, наравно да неће, па и да мисле (Вартоломеј, Кирило) /да је јеретик/ (папа), у таквим церемонијама, или политичким сусретима, да му кажу да је јеретик. То није чинио ни Св. Марко Евгеник, целивао је папу, клањао се. Наш св. Павле патријарх је у писму ословљављао папу са "светости", а притом никада није признавао папу за канонског благодатног епископа. Једно је куртоазија и снисхођење, ради веће користи, а друго је признање и заједничарење. Св. Марко је на крају доказао шта мисли о римокатолицима назвавши их, јасно и гласно, - јеретицима. Тим ставом мисли и живи Православна Црква.

Иначе, православни патријарси, са ових видеа који су поставељени, су искључиво Вартоломеј и Кирил. Остали су давно осуђени јеретици.

Овим завршавам и желим ти свако добро од Васкрслог Господа Исуса Христа !

Služiš se jeftinom demagogijom, prvo razvučeš priču o tome kako su RIMOkatolici jeretici, kako je papa jeretik, kako ni njih ni papu niko ne šljivi ni za bob, kako se RIMOkatolička crkva ne može nazivati crkvom već ne znam čime, kako tamo nema i ne može biti blagodati pa onda kako tim jadnim propalim RIMOkatolicima i papistima dolaze svi u Rim isključivo radi ikonomije ko nesrećnom Jovu kako bi oplakivali njihovu tužnu jeretičku sudbinu i osud pa na kraju dodaš i krunišeš to tim urnebesnim finalom, mi ništa, mi muzikanti, mi smo papu celivali i klanjali se, govorili mu vaša svetosti. A ako su bili patrijarsi Kiril i Vartolomej (i mnogo drugih daljih) onda to opet ne znači ništa jer nisam tamo bio ja Vasijan i moj komšija Todor i baba Persa crkvenjakinja što prodaje svijeće i brojanice na porti, ahahahahaha. Priznajem, s takvim načinom "razgovora" to ne bi ugovorio ni sam Einstein, prije bi toj babi Persi uspio obajsnit tu svoju teoriju relativiteta. U svakom slučaju Pravoslavna Crkva - to je Vasijan, to proizlazi iz svega što pišeš. Ti odredjuješ ko jeste pravim pravoslavcem a ko nije a šta su patrijarsi mislili ili htjeli reći tim kad su se pojavili u Rimu i u Vatikanu i tamo se našli s papom i sa kardinalima i o nečem potom tamo vodili razgovore i potpisivali nekakve deklaracije. To onda u pravoslalju je suvišno imati toliko patrijarha, dovoljan je jedan Vasijan koji zna sve to što ti patrijarsi ne znaju. I kojii je toliko predusretljiv i ljubazan da nam sve to objasni umjesto njih - za šta oni smatraju papu i katolike i čime ih drže i zašto za njima idu i šta to sve zajedno znači i ne znači. U svakom slučaju slažem se s Arsenijom, bez tvog znanja pravoslavlje bi propalo i zabludilo sasvim. Patrijarsi imaju sreću što se našao neko takav koji će sve to rastumačiti i objasniti umjesto njih.

Подели на овим сајтовима

И у свему томе, наравно да неће, па и да мисле (Вартоломеј, Кирило) /да је јеретик/ (папа), у таквим церемонијама, или политичким сусретима, да му кажу да је јеретик. То није чинио ни Св. Марко Евгеник, целивао је папу, клањао се. Наш св. Павле патријарх је у писму ословљављао папу са "светости", а притом никада није признавао папу за канонског благодатног епископа. Једно је куртоазија и снисхођење, ради веће користи, а друго је признање и заједничарење. Св. Марко је на крају доказао шта мисли о римокатолицима назвавши их, јасно и гласно, - јеретицима. Тим ставом мисли и живи Православна Црква.

Иначе, православни патријарси, са ових видеа који су поставељени, су искључиво Вартоломеј и Кирил. Остали су давно осуђени јеретици.

Овим завршавам и желим ти свако добро од Васкрслог Господа Исуса Христа !

Zaboravljaš dodati da je to OBOSTRANO snishodjenje, kod katolika je ono još i prihvaćeno na 2VK kao norma i ozvaničeno.

Sve što si napisao ti o tom kako pravoslavni snishode katolicima to važi i za katolike koji takodjer snishode pravoslavcima .

U toj fazi ekumenskih dijaloga ono je preduslov svega, kako bi razgovarali kao ravni s ravnima, o tom sam već pisao ovdje:

https://www.pouke.org/forum/topic/42486-да-ли-се-не-православне-хришћанске-заједнице-а-п/?p=1419508

https://www.pouke.org/forum/topic/42486-да-ли-се-не-православне-хришћанске-заједнице-а-п/?p=1419539

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...