Volim_Sina_Bozjeg Написано Фебруар 4, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 4, 2016 у ово нисам сигуран, шта је филтер овде? систем? To ti je kao kad igraš košarku, možeš da budeš jak pojedinac ali ako gušiš tim, onda postoji ozbiljan problem. Postoje dva rešenja, jedan je da napustiš košarku, jer očigledno nisi za tim a drugi je da prilagodiš igru ekipi. U koliko se prilagodiš, onda i tvoj rdjav karakter ne dolazi više do izražaja, ukoliko ostaneš bahati soler, koji vredja vojnike tu onda ni oficiri kolege nisu poštedjeni a oficiri sigurno to neće dozvoliti. Pošto sam se ja malte ne rodio u kasarni, znam već od ranije, da je pre titove smrti i dve tri godine posle, jedina zamerka bila to, što se nisu dovoljno poštovali, hrabri,časni i spremni oficiri i podoficiri, nego više oni koji su se angažovali oko komunističke partije. Ta istina stoji, ponekad je bilo bahatog ponašanja na tu temu. No doduše tu vrstu komunističkog mobinga su naši očevi doživljavali u svim službama, što civilnim što vojnim. Pouzdano znam, da je problem kdo samih oficira bio taj što vojnu spremu nisu uspeli da stave na prvo mesto već je to bila pripadnost ideolgiji komunističke partije i to je poprilično bolelo same oficire. No to je još jedan dokaz, da vojska kao vojska nije bila poštedjena one muke koja nas je sve redom u SFRJ mučila. Nije bio bitan kvalitet već partijska pripadnost, pa ne bi voleo onda da se to pripisuje samo vojsci kao zlo. Da bi neke stvari bolje poznavali moramo biti malo i unutar vojske što bi se reklo a ne samo na odsluženju vojnog roka. Milan Rakić, je neko ko čuva čast i dostojanstvo, koje iskreno oseća u sebi ali i koji je imao prilike to da vidi i kod svojih kolega. Njemu površne i generalizovane izjave smetaju kao izmedju ostalog i meni, koji je imao prilike čitav svoj život družiti se sa profesionalnim pripadnicima vojske već od JNA. To su listom časni i ponosni ljudi, koji zaista ali zaista ne žale da u toj vojnoj borbi polože život za drugog. Kukolja ima, kukolj se sam odvaja a Telo ostaje Telo. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Фебруар 4, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 4, 2016 Не лупам. Još jedared je po običaju forumski dijalog pokazao svoju nedostatnost u pojedinim segmentima. Imam potrebu i javno da ti uputim izvinjenje. Nismo se očigledno razumeli. Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 1 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Рилски Написано Фебруар 5, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 5, 2016 Još jedared je po običaju forumski dijalog pokazao svoju nedostatnost u pojedinim segmentima. Imam potrebu i javno da ti uputim izvinjenje. Nismo se očigledno razumeli. И ја имам исту потребу за извињењем, тако да мислим а ево и верујем, да је ,,То'' што је (обострано) родило ту потребу, надоместило недостатност форумског дијалога из извесних сегмената. Volim_Sina_Bozjeg and Милан Ракић је реаговао/ла на ово 2 الحرية أو الموت Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Фебруар 5, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 5, 2016 Ja kad sam bio u JNA nisam doživio nikakvo šikaniranje niti sam o nečem takvom čuo u cijeloj kasarni. Možda to zavisi od roda vojske (inžinjerija), kod nas svaki drugi bio budući student s već upisanim nekim fakultetom a bilo je dosta i starijih oženjenih i ozbiljnijih momaka. Kad sam došao u Češku zaprepastio sam se kad sam ustanovio da je ovdje za komunizma u socijalističkoj Čehoslovačkoj vladala pa može se reći direktno cvjetala posebno kruta i rijetzko vidjena zaista patološka šikana koja se može ravnat toj u američkoj i sličnim vojskama. Tako nešto u JNA je bilo nezamislivo, za mene je i danas ogromna misterija i zagonetka kako se u rodnoj zemlji "Dobrog vojnika Švejka" pojavila tako brutalna i nemilosrdna šikana medju momcima, Česima i Slovacima koji inače uopšte nisu ni izgledali na to da bi nekog šikanovali, nisu bili medjedi i ormari ko oni naši, čovjek bi rekao učinjeni andjeli, plava kosa, plave oči, reko bi nježni, skoro providni ko djevojčice, samo im krila andjeoska falila po tom kako su izgledali. A šikanovali su se svuda i vrlo krutim i nemilosrdnim načinima, bilo čak i momaka koji takvu šikanu nisu pishički unijeli i počinili samoubistvo. A za razliku od našeg oficirskog kadra, barem od klapetana pa višeg koji su tu šikanu zaista svuda potirali i u zarodku, ovdje su, naročito niži podoficiri čestoi bili i glavni inicijatori šikanovanja. Ni danas mi to nije nikako jasno. A čuo sam da je tako bilo i u Rusiji, tj. tadašnjem SSSR, ustvari je to tamo i dan danas tako u ovoj sadašnjoj ruskoj, bjeloruskoj i ukrajinskoj vojsci, ista ta tradicija. Možda imitirali Ruse, nekakvim načinom to preuzeli od njih, drugačije to nejde objasnit. Šikanovalo se svuda i medju gardistima, tamo pogotovu. Kako je kod Poljaka bilo ne znam ali izgleda slično kao i kod dederona DDR armije. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Фебруар 5, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 5, 2016 Na You Tube sam našao četvorku obstarožnijih momaka koji očigledno evokuju svoje vojničke dane prije 30 godina i pri tom kako je vidjet se odlično zabavljaju. Ali tada 1983. to nikakva zabava nije bila po tog vojnika koji je bio objektom tih "igara" na razveseljivanje okolostojećih dosadom i nedostatkom iživljenja smorenih vojnika. Prije nekoliko godina se takav slučaj čak sexualnog zlostavljanja desio i medju samim gardistima, to su oni gore na Praškom gradu, Hradčanima a bilo oko toga velike buke. Ovo što praktikuju na videu se zove "vyklep", klofanje, nekom vojniku bi skinuli hlače i švihali ga remenom, on ječi a oni se smiju, spada to još u najblaže praktike, bilo ih je i takvih sadističkih da je tada tim nesrećnicima, žrtvama te šikane nerijetko išlo i o život. https://goo.gl/pR6C7v Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Фебруар 5, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 5, 2016 Evo kako je to izgledalo tada u ČSLA - československé lidové armadě u ČSSR, prije je to bila kasarenska zona sumraka nego nekakav dobri vojnik Švejk https://goo.gl/o6jVt0 https://goo.gl/iEfbXC https://goo.gl/ACJNxR https://goo.gl/yQoqY3 Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука