Jump to content

Oсећање кривице као средство емотивне манипулације

Препоручена порука

Атеисти не верују у родитеље?!

Ej, nisam ja rekla, cika Frojd je rekao ovo o odnosu sa Bogom i roditeljima :) davnijeh dana... Da kazem, odnos prema autoritetu, bio to Bog Otac ili otac porodice (ne uzimam u obzir sad feministicke teorije), je potekao iz istog korena: Superega.

Naravno, posle su dosle na red teorije M.Klajn koje superego ne dovode samo u vezu sa odnosom prema autoritetu i postovanjem pravila, ali to mu dodje vec druga prica.

"We are such stuff
As dreams are made on; and our little life
Is rounded with a sleep."

Подели на овим сајтовима

Покајање превазилази то, милост Божија превазилази све то.

A tome prethodi osećaj krvice,pa kajanje pa pokajanje kao krajnje stanje uma(preumljenje).A to znači da ono zbog čega si osetio krivicu,kajanje više ne činiš.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

Pa onda za tog čoveka budi bludnica a za Boga i svog partnera svetica. U čemu je problem? To je Krst koji Pravoslavlje i propoveda sve ostalo je psihički problem.

Ne Pravoslavlje kaže baš da je to greh.Čak i da je iz čiste ljubavi pred Bogom je nečisto iz ugla tumačenja Crkve.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

Ne Pravoslavlje kaže baš da je to greh.Čak i da je iz čiste ljubavi pred Bogom je nečisto iz ugla tumačenja Crkve.

Da, ali to Pravoslavje kaže takodje da će ti se oprostiti 7x77 grehova, Takodje sam Isus Hristos kaže da ne kamenujemo, jer reče im: Ko nema greha neka baci kamen na tu bludnicu. Dakle neka ona bude sveta pred Bogom kao što mu je i jeste sveta inače bi je on sam kamenovao, a Crkvu ne treba tumačiti u bukvalu i po potrebi udarca nego po potrebi ljubavi. Savest je ta koja na kraju krajeva ima poslednju reč pred Bogom a nećemo naravno stići da imamo svi u istom trenutku jednu i istu kolektivnu savest nego prvo i prvenstven ličnu okrenuti svojim postupcima a ne svekoliko čovečjim.

Lepa je teorija ali ja praksa zato predvidjena gde teorija može i kako može da se razvija.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

A koja je razlika?Šta je to krivica u teološkom smislu?

Moram reci da ne znam bas tacno da ti definisem krivicu u teoliskom smislz)nesam skolovala:)), ali recimo da je krivica u psiholoskom smislu uzi pojam. Tj.odnosi se na to da di nesto lose uradio, kajes se i hocesvda budes bolji. Pricam o nepatoloskom osecanju krivice. Dpk u teoloskom smislu tu ulazi i osecanje grehovnosti, nosenja krsta i verovatno jos neki pojmovi.

Ajde da napravim ogroman iskorak i da dam hipotezu da hriscani, ako konstantno nose u sebi misao o tome koliko su gresni i koliko je ovaj svet "pali svet", da su svi odgovorni za stanje u svetu, da bi trebalo da su uzasno depresivni, do nivoa psihoticne depresije, a opet (vecinom) nisu. Mora da postoji nesto sto stiti od tog ogromnog osecanja krivice, nesto sto je transformise.

"We are such stuff

Подели на овим сајтовима

Ajde da napravim ogroman iskorak i da dam hipotezu da hriscani, ako konstantno nose u sebi misao o tome koliko su gresni i koliko je ovaj svet "pali svet", da su svi odgovorni za stanje u svetu, da bi trebalo da su uzasno depresivni, do nivoa psihoticne depresije, a opet (vecinom) nisu. Mora da postoji nesto sto stiti od tog ogromnog osecanja krivice, nesto sto je transformise.

Da, ovde su se lomila silna koplja.

Jedan od najčešće citiranih jeste misao da : Drži um u adu( svestan svoje grehovnosti, nesavršenosti, smrtnosti ) i ne očajavaj.

Ovo može biti fantastičan recept uz konstantno i stalno opominjanje Božje milosti koja oprašta i upravlja životom čoveka ne kao deo krivice nego kao deo nade vere i ljubavi.  

Подели на овим сајтовима

Eto i sama nazivaš to stanje ogrehovljenosti kao stanje osećaja krivice.Nije li taj osećaj nametnut od strane hrišćanstva?I onda kad se ljudi indoktriniraju takvim svetonadzorom lakše je njima manipulisati jer grešni su,okrivljeni samim rođenjem,rođeni u tom zlom i palom svetu.Nije li to odlična podloga za emotivnu manipulaciju što ovde i jeste tema?  

Подели на овим сајтовима

Eto i sama nazivaš to stanje ogrehovljenosti kao stanje osećaja krivice.Nije li taj osećaj nametnut od strane hrišćanstva?I onda kad se ljudi indoktriniraju takvim svetonadzorom lakše je njima manipulisati jer grešni su,okrivljeni samim rođenjem,rođeni u tom zlom i palom svetu.Nije li to odlična podloga za emotivnu manipulaciju što ovde i jeste tema?

Pazi, moze da bude osnova za manipulaciju i indoktrinaciju, ali ako odvojimo to od drustvenog smisla, osecanje kad stojis pred Bogom i znas sa si nedostojan, bedan i jadan, a opet nisi ocajan zbog toga, nego si srecan, je svetlosnim godinama daleko od krivice i manipulacije...

"We are such stuff

Подели на овим сајтовима

A ko to potencira u Hrišćanstvu? 

Ovo je inputacija.

Подели на овим сајтовима

Pazi, moze da bude osnova za manipulaciju i indoktrinaciju, ali ako odvojimo to od drustvenog smisla, osecanje kad stojis pred Bogom i znas sa si nedostojan, bedan i jadan, a opet nisi ocajan zbog toga, nego si srecan, je svetlosnim godinama daleko od krivice i manipulacije...

Danka ja mislim da hriscani ne osjecaju nikakvu krivicu, jednostavno vecina teoriju ne uzima u obzir i ne osjeca se tako u zivotu vec isfrustrirano i "pravedno".

Подели на овим сајтовима

Danka ja mislim da hriscani ne osjecaju nikakvu krivicu, jednostavno vecina teoriju ne uzima u obzir i ne osjeca se tako u zivotu vec isfrustrirano i "pravedno".

Ronald ti si čovek obrazovan. Znaš da u Hrišćanstvu ima obrazovanog i zdravog naroda, otkud tebi to da se oni osećaju tako?

Milsim, sve je ok zdrava kritikika treba da postoji ali ovo su već opštenice koje nemaju veze sa realnošću, pogotovo ako mi sami ovde govorimo, da nije Hrišćanin samo onaj koji viče Gospode Gospode.

Možeš misliti samo zbog vere, tako jedne male i minorne stvari da se osećam moralniji, pravedniji od drugih.? Kako je to moguće zdravom razumu?

To što si naveo nije delo Hrišćanstva već neko sasvim drugo delo i ne vidim smisaoni kontekst. Ako već govoriš o Hrišćanstvu i Hrišćanima.

• Волим 1

Подели на овим сајтовима

A ko to potencira u Hrišćanstvu? 

Ovo je inputacija.

Pa potencira Crkva pričom o grehu,pokajanju i opraštanju.Šta ima Bog da ti oprašta ako nizašta nisi kriv?Zašto bi se pokajao ako nemaš nikakav osećaj krivice?Iz osećaja krivice se sve to rađa.Propovedanje Jevanđelja je počelo rečima pokajte se.Bez greha nema ni Hrišćanstva,nema iskupljenja,nema vaskrsenja.Uostalom i sam Adam po padu prvi osećaj koji ima je osećaj krvice,stida,sramote.

Подели на овим сајтовима

Ronald ti si čovek obrazovan. Znaš da u Hrišćanstvu ima obrazovanog i zdravog naroda, otkud tebi to da se oni osećaju tako?

Milsim, sve je ok zdrava kritikika treba da postoji ali ovo su već opštenice koje nemaju veze sa realnošću, pogotovo ako mi sami ovde govorimo, da nije Hrišćanin samo onaj koji viče Gospode Gospode.

Možeš misliti samo zbog vere, tako jedne male i minorne stvari da se osećam moralniji, pravedniji od drugih.? Kako je to moguće zdravom razumu?

To što si naveo nije delo Hrišćanstva već neko sasvim drugo delo i ne vidim smisaoni kontekst. Ako već govoriš o Hrišćanstvu i Hrišćanima.

Dobro mozda sam pretjerao, ali dobar dio ljudi u Crkvi ne osjeca nekakvu krivicu, ne vidim da su oni nesto moralniji od drugih ljudi, meni se cini da su cesto i licemjerniji. Uzmes par djakona i svestenika u mom gradu, pricaju o Hristu, a onda izlaze nedeljom iz kladionice i zapinju za listu koliko je duga. Ne vidim ni da su vjernici nesto bolji, mozda dok su u Crkvi,ali u drustvu je to sve isto, mozda je 1% vjernika moralniji.
Подели на овим сајтовима

Pa potencira Crkva pričom o grehu,pokajanju i opraštanju.Šta ima Bog da ti oprašta ako nizašta nisi kriv?Zašto bi se pokajao ako nemaš nikakav osećaj krivice?Iz osećaja krivice se sve to rađa.Propovedanje Jevanđelja je počelo rečima pokajte se.Bez greha nema ni Hrišćanstva,nema iskupljenja,nema vaskrsenja.Uostalom i sam Adam po padu prvi osećaj koji ima je osećaj krvice,stida,sramote.

Opet sa druge strane priča o tome da čovek nema nikakv greh i da postoji čovek koji nije u stanju ili nije počinio ništa loše ne pije vodu.

Dakle, ovo je moje realnije i sagledanije, čovek jeste taj koji ume da greši ali to ne znači da smo se predali tome u potpunosti, nego nas obavezuje da se toga čuvamo. Hrišćanstvo ne opominje na greh na sud i osudu, na kamenovanje i pogibiju, nego na preumiljenje i preumnjenje.

Подели на овим сајтовима

Dobro mozda sam pretjerao, ali dobar dio ljudi u Crkvi ne osjeca nekakvu krivicu, ne vidim da su oni nesto moralniji od drugih ljudi, meni se cini da su cesto i licemjerniji. Uzmes par djakona i svestenika u mom gradu, pricaju o Hristu, a onda izlaze nedeljom iz kladionice i zapinju za listu koliko je duga. Ne vidim ni da su vjernici nesto bolji, mozda dok su u Crkvi,ali u drustvu je to sve isto, mozda je 1% vjernika moralniji.

Ma vernik ne mora da bude moralniji, nek je moralan eto koliko i svi ljudi kad se potrude, vernik samo nije onaj koji misli da je uzvišen nad ostalima. Nadam se da se razumemo oko toga ko je i šta je vernik a ne ko i šta hoće da bude.

• Волим 1

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...