Jump to content

БЛИЦ: Истрага против бившег еп. Артемија (Марка) Радосављевића

Оцени ову тему


Препоручена порука

  • Гости

ISTRAGA Artemije na prevaru zaradio MILION EVRA

Protiv raščinjenog vladike Artemija i grupe njegovih sledbenika vodi se istraga zbog lažnog predstavljanja i prevare, saznaje „Blic“

 

985e27646539f1240436512b9887216f.jpg

 

Krivične prijave podnele su eparhije Šumadijska i Raško-prizrenska jer se na njihovoj teritoriji raščinjeni vladika i grupa oko njega lažno predstavljaju kao monasi SPC, odnosno Eparhije raško-prizrenske u egzilu. Služe liturgije, krštavaju, venčavaju... i - zarađuju. Sumnja se da su u poslednje dve godine zaradili najmanje milion evra.

 

- Tužilaštvo u Mladenovcu radilo je na slučaju u Barajevu po krivičnoj prijavi Eparhije šumadijske, gde je grupa smeštena u privatnoj kući u okviru koje se nalazi takozvana crkva. Saslušana su sva lica koja se predstavljaju kao monasi. Izdat je nalog o zabrani korišćenja objekta i delovanja, kao i da u roku od 30 dana podnesu zahtev za registraciju grupe. Za krivično delo lažnog predstavljanja i prevare zaprećena je kazna i do osam godina zatvora - kaže za „Blic“ izvor blizak Tužilaštvu.

Dok se ispituju elementi krivičnog dela, raščinjeni vladika mora po nalogu Tužilaštva da registruje svoju organizaciju. U Ministarstvu pravde kažu za „Blic“ da je prvi zahtev odbijen, a novi rok je do sredine februara.

- Prvobitni zahtev ove organizacije vraćen je na dopunu. Oni traže da se upišu kao Eparhija raško-prizrenska u egzilu, a već imamo zvaničnu Eparhiju raško-prizrensku. Za versko učenje naveli su već postojeće učenje SPC. Oni nastoje da se registruju kao posebna crkva, a sve koriste od SPC - kažu u Ministarstvu.

Prema saznanjima nadležnih organa, raščinjeni vladika raspolaže sa dvadesetak objekata po Srbiji. Negde je kuća pretvorena u crkvu, a ima i novosagrađenih objekata.

Dr Mileta Radojević, direktor Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama Ministarstva pravde, kaže za „Blic“ da „neformalna grupa bivših monaha ne može da se koristi nazivima SPC“.

- U Srbiji u skladu sa zakonom može da se registruje verska zajednica. Mogu da se nazovu i Artemijeva crkva. To je sloboda izbora. Međutim, ne mogu da koriste SPC ili da se predstavljaju kao klirici Raško-prizrenske eparhije - kaže Radojević.

Oduzeto mu monaško ime

SPC je zbog raskolničkog delovanja i milionskih finansijskih malverzacija sa novcem namenjenim kosovskim Srbima 2010. isprva oduzela Artemiju čin vladike, a potom ga, jer je nastavio da odbija saborske i sinodske odluke, 2015. vratila u red civila. To znači da ne samo što ne sme da nosi mantiju i činodejstvuje, nego ne sme ni da koristi monaško ime Artemije, već isključivo svetovno - Marko Radosavljević. Juče nije bilo moguće dobiti komentar od bivšeg vladike.

 

http://www.blic.rs/vesti/drustvo/istraga-artemije-na-prevaru-zaradio-milion-evra/skv1518

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Нијсу вукови, већ магарци у овчјој кожи, али то не значи да их држава смије толерисати у каквом било покушају представљања Црковом Православном, епархијом и сл. Као такви никако не могу да имају статуус правног лица.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Ево, како ме као "интерсантну тему" пронађе магарећа истина. Само ми је до једног демантија стало, нажалост, не пишем пјесме од 1994.

https://www.facebook.com/93589526605/photos/a.216440681605.144462.93589526605/10153304069466606/?type=3

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Чланови који сада читају   0 чланова

    • Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
×
×
  • Креирај ново...