Јанко Написано Јануар 12, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 12, 2016 На мом статусу се прикупило заиста лепих и духовитих, али и корисних савета по овом питању. Неизмерно хвала свима, а ако неко од админа може нека и ископира одговоре. Унапред хвала, нарочито @florenntina на тексту: http://www.svetosavlje.org/biblioteka/Porodica/AndrejKonanos_OstaviDeteNaMiru.htm Дакле, изволите сви... florenntina, Плутон and Иван ♪♫ је реаговао/ла на ово 3 "Христос васкрсе, радости моја!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DankaM Написано Јануар 12, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 12, 2016 Moram reci, Janko, avatar ti je pravi za temu Enivejz, proci ce i ta adolescencija. Za neku decu moze da bude nezgodna, za drugu ne; moj brat i ja smo imali dva potpuno razlicita dozivljaja tih godina: meni su bile potpuna katastrofa, pu-pu-ne-povratilo-se, a moj brat kaze da mu je to bio najgotivniji period u zivotu. A oboje smo iz iste porodice, i slicno vaspitani. Da nisu to samo licni utisci, rekli su mi i moji roditelji, koji su u fazonu da su jedva preziveli moju adolescenciju, dok se burazerove i ne secaju. U svakom slucaju, moja majka je imala dobar sistem, kad smo mi poceli da izlazimo: ona bi samo lepo zalegla i spavala. Nema cekanja, nema cimanja, posto sto si do tada vaspitao, vaspitao si. I mozes samo da se uzdas u Boga da ce sve biti relativno OK. Na koncu, koliko god smo mi bili buntovnici, moje drustvo i ja, ipak "vuces" kucno vaspitanje, koje je pocelo od trenutka kad smo se rodili. Asolescencija nikome nije laka; tad se desavaju krupne stvari: nisi vise dete, niti si odrastao covek. Stices svoj identitet, psiholoski i telesni. Oprastas se od detinjstva i ulazis u "ozbiljni" svet. Potrebno ti je drustvo, ali su ti potrebni i roditelji, koliko god dosadni bili. Ja imam kriterijum: ako adolescent kaze da su mu roditelji kul i da ga ne gnjave, tu mi nesto ne stima Roditelji, makar i najzabavniji na svetu, moraju bar malo da ugnjave svoje adolescentno dete, da "zabadaju nos" u njegove stvari, da ga potajno proveravaju i dr. To ide u rok sluzbe. Cak je i moj cale, koji stvarno nije u fazonu kontrolisanja dece, prolazio kroz jedan lokalni parkic u kom je "visio" moj brat sa svojim drustvom, svako vece na putu do posla. Ono, prodje i mahne mu, ne zaustavlja se, samo prodje. Burazeru je tek 15 godina kasnije postalo jasno zasto je ovaj prolazio. A znam da je meni citao dnevnik cisto da se informise. To je bila zrtva, posto sam ja samo pisala o tome kako sam zaljubljena u neke tamo klince, i kako su slatki Imao je malo vise zastitnicki stav prema meni, kao zenskom detetu, i secam se kad sam ja usla kukajuci da sam se poljubila sa nekim drugarom i da necu da se zabavljam sa njim, cale je ponudio da burazer ili on odu da raskinu u moje ime to mu je bio jedan od zabavnijih "ispada". Sto se price o seksu i seksualnosti tice, pa, ne znam. Treba pricati, a kako cete... Roditeljima je neprijatno, klincima jos neprijatnije. Moja drugarica je do tinejdzerskih godina verovala da su njeni roditelji spavali dvaput u zivotu: prvi put kad su nju napravili, a drugi put kad su napravili mladjeg brata. Nije dobro da dodje bas do toga Koliko god bilo neprijatno, mora se i to. Secam se da su moji potencirali da treba da cekam, da prvi put treba da bude iz ljubavi, i da treba da osecam da je to u redu, da sam dovoljno zrela psiholoski za to. Pricu o kontracepciji i polnim bolestima je davno obavila moja tetka ginekolog. Pitacu brata da li je i on dobio istu spiku, posto je moj otac covek koji i dalje veruje da zensko dete treba da bude romanticna i slatka princeza, a musko da bude "pastuv" . Ni brat ni ja nismo opravdali njegova ocekivanja Juanito, Плутон, Јанко and 4 осталих је реаговао/ла на ово 7 "We are such stuffAs dreams are made on; and our little lifeIs rounded with a sleep." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Јануар 12, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 12, 2016 Današnju decu treba više tući. Evo, nas su roditelju tukli, pa vidite kako smo ispali pametni i pošteni ljudi. Juanito, DankaM, Јанко and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јелена011 Написано Јануар 12, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 12, 2016 Ima zanimljivih knjiga, doduse pocinjati u tinejdz godinama malo je kasno... Recimo anomalije roditeljske ljubavi ima je na svetosavlju isto. Ko sto rekoh, to je vreme udahnes i cekas deset godina da plodovi vaspitanja prodeluju. Tamo posle 25te sve ce biti drugacije. Pre tinejdz perioda, mozda upisati dete na neki sport, aktinost, gde ce i drustvo koje stekne biti relativno normalno pa ono bice vam kolektivno lakse hehe Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Јануар 12, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 12, 2016 Poslat je u internatnu školu u Engleskoj i dozvolit joj da se vrati kad sav taj pubertet bude imala za sobom: https://goo.gl/cIBfOc drvce је реаговао/ла на ово 1 Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јанко Написано Јануар 12, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 12, 2016 (измењено) Данијелин предлог ми се учинио конструктивним: DanijelaVako... Iskopaj rov dubok bar 4 m, naspi vodu da ga potopis, ubaci metalne siljke i pusti izgladnele aligatore da plivaju. Онда сам почео да се осећам као Никола Којо у "Ми нисмо анђели 2" а Кратос ме "нањушио" уз малу иницијативу Лепог звану "мотку у руке": /извин`те на вулгарности/ ****mislim da svi znaju tu scenu, izvini sto sam obrisala link ipak ima golotinje :/ А сад једно озбиљно питање: Зна ли неко озбиљну књигу а да није "Младост и страсти" од В.Д. Не бих да се детету помеша монашки став према телесним односима и доживљај сопственог тела. Не бих да је траумирам. То могу да читају млади монаси и монахиње који су већ у манастиру а не збуњена тинејџерка. Дакле? Измењено Јануар 12, 2016 од Danijela Izbrisala sam link, izvini. Danijela Кратос је реаговао/ла на ово 1 "Христос васкрсе, радости моја!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дијана. Написано Јануар 12, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 12, 2016 ЈанкоБити отац тинејџ-девојчице... Имате неки користан савет? Yesterday, 22:17 · Delete · Lock Danijela Vako... Iskopaj rov dubok bar 4 m, naspi vodu da ga potopis, ubaci metalne siljke i pusti izgladnele aligatore da plivaju. Yesterday, 22:18 · Delete prolaznik_ Види ово. Можда није много али вреди прочитати.https://www.pouke.org/forum/topic/41886-lažni-autoritet-roditelja/ Yesterday, 22:27 · Delete Jелена* Сад ми треба онај смајли са паролом - Ту само молитва помаже! П.С. Држаћу се по страни и читаћу будуће корисне савете, јер ме то, од Бога здравља, чека х2 Yesterday, 22:29 · Delete Иван ♪♫ Bensedin? Šalim se, nemam decu, al' sam bio svedok. Samo smirenje, i poštovanje, nema ništa od ljutnje Yesterday, 22:45 · Delete Danijela Jao Ivane nemas pojma Yesterday, 22:47 · Delete Јелена011 hmm, savet? beziiiiiiii al posto i nije neki koristan savet, onda zaboravi sve sto znas, moli se Bogu da sve ono sto ste do pre deset godina pokazivali detetu je ostalo u glavici i cekaj narednih deset godina da prodje bura. Intervenisi minimalno i to blago, prvo molitvom pa opet molitvom pa posle jos jedne molitve nesto kazi. Ako vidis da je bunt preveliki, onda je diskretno uputi na drugu odraslu osobu u koju imas poverenja tipa tetke, strine, komsika, kumova, profesora, trenera ili slic... Yesterday, 23:08 · Delete Јанко Пролазниче хвала, али се нисам нашао ни у једном типу. Ма немам проблем са знањем или ентузијазмом него просто - много тешко... Само увек се сетим да је њима теже. Yesterday, 23:20 · Delete Јанко Јелене - хвала. Да, ту само молитва помаже. Yesterday, 23:23 · Delete Јелена011 izbrisalo mi se pola komentara, ali da nama je sustina u molitvi...neko usmerenje ok, mislim nisam za pracenje i okrivljavanje...bolje da prodje sav taj bunt sada u pubertetu nego da je saceka iza coska, a kad tad ta separacija mora da se zavrsi. Yesterday, 23:26 · Delete Јелена011 sve je to prirodno i normalno, ne sablaznjavajte se ili barem ne dozvolite da ona to vidi i pricajte sa prijateljima, sa drugim roditeljima, olaksavajte sebi muke mozda je teze mami, jer cerka obicno slabo tolerise majku tada, oca jos i nekako... Yesterday, 23:28 · Delete DankaM savet za oca tinejdzerke? i adolescencija (srecom) ima rok trajanja Yesterday, 23:29 · Delete Јанко Јелена011 - чини ми се да ћу лакше проћи са ћерком него са женом. Она тешко проживљава овај пубертет ДанчеМ - та ме мис`о крепи Today, 00:22 · Delete Јанко Него, иза иду 2 сина. Јел` гори мушки или женски пубертет? Today, 00:23 · Delete Јелена011 hahahaha, ne znam sta bih ti rekla slusaj Danku procice zenu cvrsce pod ruku, izvodi, setaj, skreci joj misli, iniciraj vase cesce aktivnosti, da malo skrene misli i ne stigne da se bavi pubertetom Today, 00:25 · Delete Јанко Жену чвршће под руку... Хммм... Имам пар идеја Today, 00:30 · Delete Јелена011 posto sam bukvalista da pojasnim cvrsce pod ruku da se necim ne izgovori i da ne ostane da strazari, nego izlazite vas dvoje, setajte, ako mozete finansijski smislite nesto da zajedno radite, necim da se bavite, krenite i vi na neki ples, neku zajednicku aktivnost, posto krecu izlasci kod pubertetlija izadjite i vi uvece, ne morate naravno u ponoc ali opet to je par sati manje razmisljanja o tome sta rade decaaaaaaaa Today, 00:34 · Delete Volim_Sina_Bozjeg Pojacaj molitvu!!!! Today, 00:47 · Delete Јанко Финансијски не можемо, а и ова двојица млађих су ту да их пазимо. Значи, држаћемо се света ВСБ-а и свих Јелена Today, 01:04 · Delete Lepi motku u ruke! Today, 01:07 · Delete Јелена011 hahaha Lepi aj se zacrveni pliiiiz pretpostavila sam..ne znam, meni je recimo super planinarenje ko moze, to finansijski ne zahteva trosak, ima super planinarskih klubova, lepih setnji oko Bg, a i svuda po Srbiji. Znam da sam dosadna, ali jos jednom muski kamp preporuka svakome http://muskikamp.blogspot.rs/zamisljen kao druzenje oceva i sinova i porodicna varijanta...jeftino a kvalitetno porodicno i grupno vreme ko moze bube i ostalu gamadiju u satoru Today, 01:10 · Delete Kratos ****Today, 01:19 · Delete Јанко Кратосе, предухитрио си мој одговор Лепом Today, 01:45 · Delete Јанко Јелена, ја сам у Ужицу на обронку планине, и деца сваки дан планинаре 3,5 км пешке до школе и назад, тако да им је та опција смор... Today, 01:46 · Delete Јелена011 Onda brige nema Today, 01:59 · Delete Lepi more, motku u ruke, pa da viš onda! šalim se, otkud ja znam ... (legao i zaspao oko 22h ... sanjao mrtvog Bovija i sad ne mogu da spijem) ... Today, 02:04 · Delete Јанко Ти си бар спавнуо, ја ни тренуо а устајем у пола 7. А Боувија ко шиша кад су му очи различите. И њему епитимија на причешће јер није нормалан к`о и сви други Today, 02:10 · Delete Lepi lele Today, 02:14 · Delete Јанко Today, 02:16 · Delete florenntina http://www.svetosavlje.org/biblioteka/Porodica/AndrejKonanos_OstaviDeteNaMiru.htm Today, 05:02 · Delete Јанко Неизмерно хвала на тексту, веома корисно. Да ли имаш неки текст о младима и телесним искушењима, али да није Димитријевићево "Младост и страсти"? Да ли "Једном за цео живот" обрађује такве теме, нисам читао? Today, 08:56 · Delete javor Pazi ovamo:svaku ruznu rec koja ti dodje da joj kazes p r o g u t a j, to zlata vredi, moli se u sebi, ne dosadjuj sumnjama, povremeno provuci da svoj zivot mora da osmisli i zivi sama, a ako joj nesto treba ti si za nju uvek tu, u svakoj situaciji, ma kako ruzna bila, moras da pokazes hladnokrvnost jer si ti njen Roditelj-poslednja odbrana i skroviste od svega i ... ima tu, mnogo toga ... otac cerku mora da gleda sa iskrenim divljenjem jer se njen ego i dusa time hrane, to ne zaboravi... Today, 09:08 · Delete Сања Т. Ово што Јавор каже подржавам и додајем ...мени је помагало да их гледам из друге перспективе-као туђу децу.Не буквално, грубо се изражавам, али у смислу да се пребацим у току дијалога са њима ,као да предамном стоји туђе дете,које неизмерно волим и желим му свако добро.Тада не схватам њихове речи и дела лично, а стрпљење и разумевање ми порасте.Поштовање моје према њима је далеко веће, и то онда поприми једам тихи ,нормални тон и прави ток.Кад жели да прекине разговор или каде је спремна да г... Today, 12:11 · Delete Сања Т. ...каде је спремна да га започне, то поштујем максимално. Today, 12:12 · Delete Сања Т. Морам још нешто ...Кад кажем нешто да се уради,јако су се бунили, али кажем и пустим да прође време (наравно да некад нисам била сигурна хоће ли урадити то) међутим иако јако негодују и гунђају, на крају послушају.Битно је да их пустим,да сами преломе са собом. Today, 12:17 · Delete Плутон Јанко, брате, отвори тему, видиш колико је интересовање, 34 коментара. Today, 13:07 · Delete DankaM tema, tema, tema Today, 13:40 · Delete Gordana . Samo se dogovori sa njom da svakog momka dovede kuci da ga ga upoznate...pa onda pusku u ruke, sta da ti kazem. Today, 14:19 · Delete Add A Comment... Јанко је реаговао/ла на ово 1 ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надамo да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Acquila non capit muscas Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Јануар 12, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 12, 2016 Uzdaj se u promisao Božiju,drži svoj um u adu i ne očajavaj. javor, Јанко and Gordana . је реаговао/ла на ово 3 Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јелена011 Написано Јануар 12, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 12, 2016 Pomislila sam odmah na tebe ВИЛМА, javor, Јанко and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DankaM Написано Јануар 13, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 13, 2016 Зна ли неко озбиљну књигу а да није "Младост и страсти" од В.Д. Не бих да се детету помеша монашки став према телесним односима и доживљај сопственог тела. Не бих да је траумирам. То могу да читају млади монаси и монахиње који су већ у манастиру а не збуњена тинејџерка. Дакле? Ja sam ipak za to da krenes tezim putem. Pusti "Mladosti i strasti", pusti "Jednom za ceo zivot"... Popricaj sa njom. Ne samo o seksu. Nego i o tome kakva po tvom misljenju treba da bude veza izmedju muskarca i zene. Mislim, najvise ce da "pokupi" iz odnosa tvoje zene i tebe, ali pricajte o tome. Meni je to bas nekako falilo. Dan-danas pamtim jedan (jedini) razgovor koji je moj otac imao sa mnom u vezi sa ponasanjem jednog momka koji mi se dopadao: razjasnio mi covek zasto se kompletna situacija odigrava tako kako se odigrava zao mi je sto cesce nije pricao sa mnom o tome. Preziveces sto ti je neprijatno, a detetu ce mnogo da znaci... Јанко and javor је реаговао/ла на ово 2 "We are such stuffAs dreams are made on; and our little lifeIs rounded with a sleep." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јанко Написано Јануар 13, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 13, 2016 Ja sam ipak za to da krenes tezim putem. Pusti "Mladosti i strasti", pusti "Jednom za ceo zivot"... Popricaj sa njom. Ne samo o seksu. Nego i o tome kakva po tvom misljenju treba da bude veza izmedju muskarca i zene. Mislim, najvise ce da "pokupi" iz odnosa tvoje zene i tebe, ali pricajte o tome. Meni je to bas nekako falilo. Dan-danas pamtim jedan (jedini) razgovor koji je moj otac imao sa mnom u vezi sa ponasanjem jednog momka koji mi se dopadao: razjasnio mi covek zasto se kompletna situacija odigrava tako kako se odigrava zao mi je sto cesce nije pricao sa mnom o tome. Preziveces sto ti je neprijatno, a detetu ce mnogo da znaci... Ма наравно, обавио сам прелиминарни разговор у 4+2 ока (супруга је рекла да ће бити ту али ће ћутати. Није успела да издржи већ је кренула ђоном, али сам је одма` погледом ућуткао ). Жена ми је признала да је паметно поступила што је пустила мене да причам. "Ја никад не бих умела тако". У принципу, лакше ми је причати о свему са ћерком него са женом. Тако да сам питао за ову литературу јер - као што ми је први линк који сам поставио одлично дошао да супруга сконта неке ствари (јер лакше је слушати тамо нечији савет него мужа ), тако се надам да има много паметнијих који су писали о теми сексуалности и искушењима младих али са свештеничко-пастирског а не монашко-аскетског становишта. Негде сам видео да је била нека кратка тема од свега пар постова овде о томе, неко је помињао правилно усмеравање ероса ка Богу али није наведена никаква литература. Обзиром да ми после долазе и двојица будућих тинејџера... Волео бих мало да се просветлим ка овој теми. Ја сам своје прегурао онако како сам прегурао али нити су исти услови тада у мојој младости са овима, нити мој и њихов однос према Богу у истом животном добу. Дакле, интересују ме православна искуства - ако их има... "Христос васкрсе, радости моја!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јанко Написано Јануар 13, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 13, 2016 Pomislila sam odmah na tebe Ово морам сачувати и одштампати, па да делим дечици кад почну да "мудрују" javor је реаговао/ла на ово 1 "Христос васкрсе, радости моја!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
javor Написано Јануар 13, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 13, 2016 Не само да им потуриш под нос, ... него и да спроведеш у дело. Како ? Отвориш врата и пустиш их да изађу у ... Ж и в о т . фиг. , наравно, али и буквално, онолико колико траже ... одмах кажеш може, чим изговоре ти кажеш може, ... али, ако се деси ово они су одговорни, ако испадне да не ваља они ће сносити последице и тд. Наравно, ово би био добар покушај да се зауставе у срљању и усмере у неком бољем правцу и ... тако, брате, добијеш мало на времену и то све некако прође . Ево, моји пријатељи су имали двоје малих, предшколски узраст, који су били, јел'те, незадовољни демократијом у кући, па ... су решили да крену у Свет. Одлука је била чврста, спакују они своје ствари у ранце за вртић и право на врата. Где сте кренули вас двоје, ми хоћемо да одемо од куће у Свет, 'естел' ви то баш сигурни, јесмо, а, па добро ондак, ево децо отварам врата ... и срећан пут. Затвори отац врата и закључа, време осам сати увече. Мајка разрогачена, не дише Прошло десет минута, још пет, ... још десет и онда отац који чучи крај врата и ослушкује ... чује тихо јецање. Отац службено очима прострели мајку, отвори врата и каже: Ви сте се вратили, ... 'оћете код нас? Ааа, ... изволте унутра ... Ти родитељи су били исте битке као и остали, али ... те теме су били поштеђени и у пубертету. Родитељима није лако укачити следеће, а мора се ... морају се деца пустити да проживе своје животе, па, шта им драги Бог да. Где родитељи настоје да управљају животима своје деце, ту среће слабо има. Фигуративно, они тиме ''поткрадају'' своју децу, коју им је Бог дао. Па, и мечићи трче код мечке кад нешто шушне у грмљу ... ... и код Треба да пожеле, кад буду одрасли, да дођу понекад ... кући. Јанко and Sanja Т. је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Arsenija Написано Јануар 13, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 13, 2016 Ja sam imala starije sestre . One su me tokom celog zivota mucile i ugnjetavale . Hvala Bogu sto se ne secam nicega pre 3. godine zivota , uvek su me dozivljavale kao zivu igracku ... Sta je sve bilo , ne zelim ni da zamisljam . Rekli su mi samo da mi je na jednu nogu , kad majka nije bila kuci , neko obuo 7 carapa ...Ali pamtim kako su pokusavale da me nauce da vozim biciklu na 2 tocka , samo stavis sestru na biciklu i pustis je niz brdasce .... Lepo je imati vise dece , lakse im je kad su zajedno , mladji su pouceni iskustvima starijih . Devojcice , kao i sve devojcice , omiljena igracka lutka , omiljena boja roze , kad pocinju da rastu i sazrevaju prvo sto ce reci je - " Ja se vise ne igram " ... Tada sve pocinje ... javor and Јанко је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука