Милан Ракић Написано Јануар 10, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 10, 2016 Ево драги форумаши, овде можемо да разговарамо о вери Николе Тесле. Као "увод", могу вам послужити две теме са нашег некадашњег Форума "Верујем" Прва, "Никола Тесла и религија" https://www.pouke.org/verujem/index.php?topic=8007.0 и "Никола Тесла у крилу Православља" https://www.pouke.org/verujem/index.php?topic=866.0 Будући рођен у свештеничкој породици, свакако је био крштен по "источном обреду"... За остало-дискутујте. Изволите! Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
туриста Написано Јануар 10, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 10, 2016 Једно је сигурно. Никола Тесла је највише вјеровао у себе. За остало не знам. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Arsenija Написано Јануар 10, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 10, 2016 I Tesla je bio pravoslavni budista ... ? Aleksandar Ciganović је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Војвода7 Написано Март 25, 2016 Пријави Подели Написано Март 25, 2016 Nemoguće je valjano upravljati svijetom bez Boga i Biblije. Majka me učila da svu istinu uvijek tražim u Bibliji. Nikola Tesla LogosAgape, Kaludjerovic Sreten and NinaD је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Agnostik Написано Март 25, 2016 Пријави Подели Написано Март 25, 2016 Kako znam Tesline izjave o religiji su delimicno kontradiktorne. Tako da se ne moze sto posto reci dal je vernik bio ili nije. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Март 25, 2016 Пријави Подели Написано Март 25, 2016 Ово ми је лично интересантна тема, размишљао сам о овоме. Имам и његову аутобиографију па ћу преписати кад ми буде при руци. Много интересантних ствари је рекао (поред неких измишљања и претеривања)... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Џуманџи Написано Март 26, 2016 Пријави Подели Написано Март 26, 2016 Човек је био пантеиста, колико сам сконтала. "You know something is messed up when you see it" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Рапсоди Написано Март 26, 2016 Пријави Подели Написано Март 26, 2016 Никола Тесла је рођен 10. јула 1856. године у парохијској кући православне цркве Светог Петра и Павла у селу Смиљану у Лици, где му је отац, прота Милутин, службовао тих година. Крштен је већ следећи дан. Детињство је провео у цркви и порти и често је помагао оцу у вршењу службе. Српске јуначке народне песме, које је слушао од гуслара који су свраћали код његовог оца, заувек су му остале најдраже. Када је Милутин премештен са службом у Госпић, Никола је тамо наставио школовање. Касније се често сећао разних згода и незгода које је имао као дечак када је покретао велика црквена звона храма Светог Ђорђа, у чијој су близини и становали. Велику реалку похађао је од 1870. до 1873. године у Карловцу, где су га школски другови запамтили по томе што је био прилично повучен и „могли смо га срести једино недељом у цркви“, како сведочи Мојсије Мојо Медић.Да се Никола Тесла никада није одрекао прадедовске вере православне и да се читавог живота молио Богу, потврђује нам и вајар Мештровић, коме је Тесла тридесетих година прошлог века казивао: „Не молим се као некада, сваке вечери на коленима, али је све то у суштини исто“.Владика Николај Велимировић сусретао се са Теслом током Првог светског рата, и остала је запамћена прича о томе да је владика упитао Теслу: „Да ли сте Ви видели струју“? „Не“, одговорио је Тесла, „али знам да постоји. То Вам је као са Богом, иако га нико није видео, сви знамо да постоји“. Др Радован Казимировић пише 1940. године: „Још 1916. рекао је Никола Тесла епископу др Николају Велимировићу (тада архимандриту) у Њујорку: „Ја ћу ускоро чути јеку од гусала из моје Лике овде у Њујорку и то седећи на дивану“. Епископ Николај је те речи добро запамтио. Оне су му тада изгледале невероватне, а данас већ и по нашим кућама постоје радио апарати“. NinaD је реаговао/ла на ово 1 Carpe Aeternitatem Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско. Јеванђеље по Матеју глава 18:1-10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука