Jump to content

Никола Тесла и религија (веза са темом са "Верујем.орг")

Оцени ову тему

Препоручена порука

Ево драги форумаши, овде можемо да разговарамо о вери Николе Тесле.

w6u6jshhgx.jpg?resize=697%2C492

Као "увод", могу вам послужити две теме са нашег некадашњег Форума "Верујем"

Прва, "Никола Тесла и религија"

https://www.pouke.org/verujem/index.php?topic=8007.0

и "Никола Тесла у крилу Православља"

https://www.pouke.org/verujem/index.php?topic=866.0

Будући рођен у свештеничкој породици, свакако је био крштен по "источном обреду"... За остало-дискутујте.

Изволите!

Подели на овим сајтовима

• 2 months later...

Ово ми је лично интересантна тема, размишљао сам о овоме. Имам и његову аутобиографију па ћу преписати кад ми буде при руци. :)

Много интересантних ствари је рекао (поред неких измишљања и претеривања)...

Подели на овим сајтовима

Никола Тесла је рођен 10. јула 1856. године у парохијској кући православне цркве Светог Петра и Павла у селу Смиљану у Лици, где му је отац, прота Милутин, службовао тих година. Крштен је већ следећи дан. Детињство је провео у цркви и порти и често је помагао оцу у вршењу службе. Српске јуначке народне песме, које је слушао од гуслара који су свраћали код његовог оца, заувек су му остале најдраже. Када је Милутин премештен са службом у Госпић, Никола је тамо наставио школовање. Касније се често сећао разних згода и незгода које је имао као дечак када је покретао велика црквена звона храма Светог Ђорђа, у чијој су близини и становали. Велику реалку похађао је од 1870. до 1873. године у Карловцу, где су га школски другови запамтили по томе што је био прилично повучен и „могли смо га срести једино недељом у цркви“, како сведочи Мојсије Мојо Медић.

Да се Никола Тесла никада није одрекао прадедовске вере православне и да се читавог живота молио Богу, потврђује нам  и вајар Мештровић, коме је Тесла тридесетих година прошлог века казивао: „Не молим се као некада, сваке вечери на коленима, али је све то у суштини исто“.

Владика Николај Велимировић сусретао се са Теслом током Првог светског рата, и остала је запамћена прича о томе  да је владика упитао Теслу: „Да ли сте Ви видели струју“? „Не“, одговорио је Тесла, „али  знам да постоји. То Вам је као са Богом, иако га нико није видео, сви знамо да постоји“. Др Радован Казимировић пише 1940. године: „Још 1916. рекао је Никола Тесла епископу др Николају Велимировићу (тада архимандриту) у Њујорку: „Ја ћу ускоро чути јеку од гусала из моје Лике овде у Њујорку и то седећи на дивану“. Епископ Николај је те речи добро запамтио. Оне су му тада изгледале невероватне, а данас већ и по нашим кућама постоје радио апарати“.

• Волим 1

:1321_womens:  Carpe Aeternitatem  :1321_womens:    

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Јеванђеље по Матеју   глава 18:1-10

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...