Jump to content

психологија религиозности - анкета

Оцени ову тему

Препоручена порука

Поштовани форумаши, 

пишем дипломски рад из области психологије религиозности и треба ми Ваша помоћ. Моји испитаници треба да буду верници и вернице православне вероисповести. Међутим, велики број до сада испитаних себе сматра православним али не верују у Бога, па морам да их искључим из анализе! То је довело до тога да ми недостаје око 40 испитаника. Ако себе сматрате верником/верницом православне вероисповести, да ли бисте пристали да одвојите мало времена и попуните упитник? Напомињем да је истраживање је потпуно анонимно, не остављају се никакви лични подаци (име, адреса, годиште) а одговори ће се користити искључиво у сврхе научне анализе. То јест, за мој дипломски рад :)  Упитник се налази на следећем линку:  https://docs.google.com/forms/d/19QvCPnXxIcYdbpJ2KTsvvKholhoeuyE7F6aRl-jhRu0/viewform?usp=send_form

Није потребно улоговати се да би се попунио упитник. Као што сам навела, никакви лични подаци се не прикупљају па ни електронским путем, да би се осигурало искрено одговарање анкетираних особа. Када се заврши са попуњавањем, само добијете обавештење да су Ваши одговори забележени и то је све. Неки испитаници су ми рекли да не може да се учита на мобилном телефону, тако да треба одговарати само за рачунаром. 

Истраживање се бави темом блискости код религиозних особа. Не могу да кажем више од тога да не бих усмеравала одговарање испитаника. Обећавам, питања нису "шкакљива". Тема је занимљива, па ће можда, једног дана и инспирисати неког да ради нешто озбиљније од дипломског рада из ове области. 

Хвала унапред на свакој помоћи. 

Подели на овим сајтовима

Pa jesam, to je ta anketa, ali ne znam ko je Lili_Putin, da li moja drugarica ili neka njena koleginica :)

Već je desetak ljudi sa ovog foruma popunilo anketu - ko je popunio, neka ne popunjava opet :)

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

Samo nam jos jedna feministkinja treba, iš lili putin išššššššššššš :D

:))  :))  :))  :))

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

Тако је. Неки међу вама ово виде други пут јер је моја пријатељица пристала да ми помогне у прикупљању узорка. Нисам знала да је питала посетиоце овог форума. Нажалост, нисам у тој првој рунди прикупила довољан број испитаника. Моји пријатељи и родбина су сви попунили, па ми је преостало да питам овако. Ко је већ учествовао, не мора опет. Ако нисте попуњавали, тражим само 10-15 минута да попуните јер ми пуно значи. Хвала. 

Подели на овим сајтовима

У знак захвалности нама који смо попунили, могле би на крају да нам саопштите резултате анкете и до каквих сте закључака дошле (или шта је већ требао да буде циљ исте)  :)

Подели на овим сајтовима

Aha, atacment i religioznost. Zanimljivo. 

Da li je upitnik u vezi sa religioznoscu sastavljen za potrebe istrazivanje ili je deo nekog veceg (prevedenog ili naseg)?

"We are such stuff
As dreams are made on; and our little life
Is rounded with a sleep."

Подели на овим сајтовима

Попунило је више него десетак форумаша али и мени као и многима, што је неко већ тамо на статусу коментарисао, било је одма уочљиво систем 'контролиних питања'... то су она слична или преформулисана. Ал' ок, било би Ентересантно да се издвоје резултати ових "православних" без Бога, чисто овде за диван :)

Подели на овим сајтовима

Aha, atacment i religioznost. Zanimljivo. 

Da li je upitnik u vezi sa religioznoscu sastavljen za potrebe istrazivanje ili je deo nekog veceg (prevedenog ili naseg)?

Да, јесте тема атачмент и религиозност. Додуше, ништа превише амбициозно већ једно пионирско експлоративно истраживање. Упитник за религиозност је преведен и модификован Олпортов упитник о религиозној оријентацији. Има то своје мане, али озбиљних упитника на српском нема. Психологија религиозности као емпиријска наука у Србији једва постоји. У библиотеци сам налазила дипломске радове где упитници као да су испадали са претпоследње стране викенд издања неких новина "Решите наш тест и сазнајте колико сте религиозни!". Заиста су одговори били: много, средње религиозан и нерелигиозан! Шта да радим са тим??!! То у психолошком смислу не значи ништа! То је како мали Ђокица замишља психологију! 

Да, не дужим - неколико људи са овог форума је урадило упитник и ја им се свима захваљујем на томе. Недостаје ми још 30-ак испитаника да комплетирам узорак. Неопходно је да се испитаници изјашњавају као верујући и православни. Немам ја лично проблем са тим што је неко православан, а не верује у Бога (тренутно је то 13% мог узорка), али тема мог истраживања је лична религиозност. 

Иначе, ако неког интересују резултати, радо ћу их продискутовати овде кад завршим. 

Подели на овим сајтовима

Pa ako si na BG univerzitetu, da, vrlo malo ljudi se bavilo psihologijom religioznosti. Olportov upitnik je sasvim OK, posto imam pretpostavku kakve hipoteze treba da ti budu, mozes da dobijes sasvim OK meru dimenzije koju si izabrala.

Uostalom, diplomski rad sluzi da pokazes da umes da napravis samostalno istrazivanje od pocetka do kraja, sa pripremama i izvestajem. Ne treba da bude zivotno delo :)

Jedan (nezatrazeni) savet :) ako nisi, ukrsti varijable pravoslavan X religiozan, i vidi kako se ponasaju 4 grupe: verovatno nece biti priblizan broj slucajeva u svakom delu uzorka, pa ako se dobro secam, tad idu neparametrijski testovi (pitaj nekog kome je dobro isla statistika :) )  Ta grupa pravoslavnih,a nereligioznih mi deluje zabavno...

"We are such stuff
As dreams are made on; and our little life
Is rounded with a sleep."

Подели на овим сајтовима

Jedan (nezatrazeni) savet :) ako nisi, ukrsti varijable pravoslavan X religiozan, i vidi kako se ponasaju 4 grupe: verovatno nece biti priblizan broj slucajeva u svakom delu uzorka, pa ako se dobro secam, tad idu neparametrijski testovi (pitaj nekog kome je dobro isla statistika :) )  Ta grupa pravoslavnih,a nereligioznih mi deluje zabavno...

Читала сам неке чланке наших социолога и за њих "православно нерелигиозни" нису никакво изненађење! Веома су заступљени у популацији. 

Иначе, нисам предвидела нацртом да радим било шта са том групом. Православна вероисповест ми је контролна варијабла, тако да ће они бити искључени из анализе. Молим се само да добијем статистички значајне податке :) 

Ајмо, људи, помозите ми да то завршим. Попуњавање упитника траје колико и једна сеанса пасијанса. Не могу да верујем да од толико посетилаца овог сајта, тако релативно мали број је заинтересован да изађе у сусрет. Ипак је овде највећа концентрација православних особа на српском интернету. 

Подели на овим сајтовима

Не могу да верујем да од толико посетилаца овог сајта, тако релативно мали број је заинтересован да изађе у сусрет

Ма ови остали не верују у Бога  :0205_whistling: 

:)))  

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...