Гости Guest Написано Јун 9, 2011 Гости Пријави Подели Написано Јун 9, 2011 AMFILOHIJE: ODAZVAĆU SE SUDU JER POŠTUJEM ZAKON I DRŽAVU Sude mi za reči koje sam izgovorio u odbranu hrama i njegovog rušenja na Rumiji. Čujem i to da mi sude što sam prilikom te odbrane rušenja hrama Svete Trojice na Rumiji, preduprijedio jednog od poslanika da ne dođe do nečeg što bi bio nastavak turskog nasilja iz 1571.godine, kada je taj hram srušen, naveo mitropolit CETINJE - Mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije izjavio je da će se 23. juna odazvati sudu u Podgorici koji ga optužuje za klevetu i govor mržnje, objasnivši da se danas nije pojavio jer nije dobio nikakav poziv. „Sigurno da ću se odazvati. Zašto da se neću odazvati. Ja poštujem zakon, poštujem državu i odazvaću se", rekao je mitropolit Tanjugu. On je objasnio da je za današnje suđenje čuo iz medija i da se danas nije odazvao jer, kako je rekao, lično nije dobio nikakav poziv. Ipak, on kaže da vidi i oseća da će biti „poslednji čovek u Evropi, kome sude za verbalni delikt". Početak suđenja mitropolitu Amfilohiju bio je zakazan za danas, ali je zbog njegovog nedolaska odložen za 23. jun. „Sude mi za reči koje sam izgovorio u odbranu hrama i njegovog rušenja na Rumiji -hrama Svete Trojice. Čujem i to da mi sude što sam prilikom te odbrane rušenja hrama Svete Trojice na Rumiji, preduprijedio jednog od poslanika parlamenta Crne Gore da ne dođe do nečeg što bi bio nastavak turskog nasilja iz 1571.godine, kada je taj hram srušen", naveo je mitropolit. On je, takođe, rekao da čuje da ga optužuju što je negde u nekom razgovoru novocrnogrski jezik, nazvao „azbukom čirginicom". „Čini mi se, ako bi to bilo protumačeno na pravi način, trebalo da bude čast za onoga koga sam počastvovao. Da li sa razlogom, to je već drugo pitanje... da ponese naziv jednog pravopisa, jedne azbuke, jednog jezika kakav su poneli Sveti Ćirilo, koji je tvorac ćirilice, Vuk Karadžić, ili najveći naš filolog Drobnjak iz ovih krajeva, koji je dobio naziv svoje vukovice",naveo je Amfilohije. On je dodao da je, eto, došlo vreme da jedan jezik i jedno pismo dobiju naziv po jednom, prema njegovom saznanju, nepoznatom filologu. Mitropolit je crnogorski jezik nazvao "čirginicom" po filologu Adnanu Čirgiću, inače, prvom profesoru crnogorskog jezika. Čirgić je diplomirao u Osijeku na tezi "Govor podgoričkih muslimana" i bio je jedan od članova komisije koja je radila na gramatici i pravopisu novog crnogorskog jezika. „Svaki drugi istinski pravi filolog bi se obradovao, da po njegovom imenu jezik i pismo i azbuka dobije ime", kazao je on. Mitropolit je dodao da ne zna šta bi onda bilo proglašeno jezikom ljubavi ako se jezikom mržnje proglašava odbrana hrama i time odbrana časti i dostojanstva države Crne Gore i naroda da se ne upišu u istoriju rušitelja hramova. IZVOR Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Јун 9, 2011 Пријави Подели Написано Јун 9, 2011 Цитат Sigurno da ću se odazvati. Zašto da se neću odazvati. Ja poštujem zakon, poštujem državu i odazvaću se", rekao je mitropolit Tanjugu. facenew22222222 Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгољуб Написано Јун 9, 2011 Пријави Подели Написано Јун 9, 2011 isus-sinai мајко мила како су глупи ови дукљани. само себи дубљу јаму копају. мислим да се они плаше и надају да се Амфилохије неће појавити на суду, јер ако овако буде говорио на суду као што је говорио за новинаре, има начисто да их разбуца и смори! Бог нека поживи митрополита Амфилохија! “А ја кажем: ако би требало да се одржи Велика Србија злочином, ја на то пристао не бих никада; нека нестане Велике Србије, али злочином да се одржава – не! Ако би било потребно и нужно, једино да се одржи Мала Србија злочином, ја и на то не бих пристао! Нека нестане и Мале Србије али злочином да се одржи – не! И кад би требало да се одржи и последњи Србин, ја да сам тај последњи Србин, а да се одржи злочином – не пристајем, нека нас нестане али да нестанемо као људи, јер нећемо онда нестати, живи ћемо отићи у руке Бога Живога.” — Патријарх Павле. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зоран Написано Јун 9, 2011 Пријави Подели Написано Јун 9, 2011 Амфилохије: Одазваћу се суду јер поштум закон и државу Митрополит црногорско приморски Амфилохије изјавио је да ће се 23. јуна одазвати суду у Подгорици који га оптужује за клевету и говор мржње, објаснивши да се данас није појавио јер није добио никакав поyив. „Сигурно да ћу се одазвати. Зашто да се нећу одазвати. Ја поштујем закон, поштујем државу и одазваћу се”, рекао је митрополит Танјугу. Он је објаснио да је за данашње суђење чуо из медија и да се данас није одазвао јер, како је рекао, лично није добио никакав позив. Ипак, он каже да види и осећа да ће бити „последњи човек у Европи, коме суде за вербални деликт”. Почетак суђења митрополиту Амфилохију био је заказан за данас, али је због његовог недоласка одложен за 23. јун. „Суде ми за речи које сам изговорио у одбрану храма и његовог рушења на Румији -храма Свете Тројице. Чујем и то да ми суде што сам приликом те одбране рушења храма Свете Тројице на Румији, предуприједио једног од посланика парламента Црне Горе да не дође до нечег што би био наставак турског насиља из 1571.године, када је тај храм срушен”, навео је митрополит. Он је, такође, рекао да чује да га оптужују што је негде у неком разговору новоцрногрски језик, назвао „азбуком чиргиницом”. „Чини ми се, ако би то било протумачено на прави начин, требало да буде част за онога кога сам почаствовао. Да ли са разлогом, то је већ друго питање... да понесе назив једног правописа, једне азбуке, једног језика какав су понели Свети Ћирило, који је творац ћирилице, Вук Караџић, или највећи наш филолог Дробњак из ових крајева, који је добио назив своје вуковице”,навео је Амфилохије. Он је додао да је, ето, дошло време да један језик и једно писмо добију назив по једном, према његовом сазнању, непознатом филологу. Митрополит је црногорски језик назвао „чиргиницом” по филологу Аднану Чиргићу, иначе, првиом професору црногорског језика. Чиргић је дипломирао у Осијеку на тези „Говор подгоричких муслимана” и био је један од чланова комисије која је радила на граматици и правопису новог црногорског језика. „Сваки други истински прави филолог би се обрадовао, да по његовом имену језик и писмо и азбука добије име”, казао је он. Митрополит је додао да не зна шта би онда било проглашено језиком љубави ако се језиком мржње проглашава одбрана храма и тиме одбрана части и достојанства државе Црне Горе и народа да се не упишу у историју рушитеља храмова. Танјуг објављено: 09/06/2011 22:27 Радост Христова је у овоме: да останеш веран Њему у љубави и да не посустанеш, макако тешка била искушења. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зоран Написано Јун 16, 2011 Пријави Подели Написано Јун 16, 2011 БЕОГРАД, 16.06.2011 Амфилохије: Ако нас Црна Гора не поштује, идемо у Стразбур Митрополит црногорско-приморски Амфилохије изјавио је данас да Митроплија поштује независну државу Црну Гору, али очекује и да та држава испоштује вековно устројство Цркве, а у противном правда ће бити затражена у Бриселу и Стразбуру. Он је указао да Црква у Црној Гори постоји осам векова и да је она била и остала "кичмена мождина" државе коју је, како је рекао, практично створила у време династије Петровић. Амфилохије је рекао да има наговештаја од Владе Црне Горе да ће се престати с прогоном свештенства и монаштва, а уколико се то не догоди, СПЦ, односно Митрополија црногорско-приморска ће се обратити Бриселу, Стразбуру и свим релевантним међународним установама. "Не знам да ли је Србија у том погледу нешто реаговала, али што се тиче међународне заједнице, несумњиво, уколико би државна власт у Црној Гори наставила тај прогон над митрополијом, СПЦ, свештенством и монасима, спремни смо да се обратимо и Бриселу, Стразбуру и свим релевантним међународним установама и да тражимо заштиту својих права, а у исто време да тражимо реситуцију црквене имовине", навео је митрополит на приликом представљања књиге о манастиру Морача. Он је рекао да очекује да питање имовине буде решено, да имовина буде враћена и да у томе преовлада разум с обзиром на то да, како је рекао, у Црној Гори постоји тенденција да се Митрополији одузме свеукупна имовина и сви храмови. Митрополит је подсетио да је та прича започета са храмом Свете Богородице на Цхипуру за који је речено да треба да пређе у власништво цетињске општине, односно Историјског музеја и храма у Крушевцу. "Надам се да до тога неће доћи, као што се надам да неће доћи до рушења цркве на Румији коју смо ми обновили, као и да ће влада омогућити обнову цркве Александра Невског на Светом Стефану", рекао је он. Упитан да ли ће Митрополија бити регистрована, Амфилохије је одговорио да "нема никаквог закона који тражи да се региструјемо, нити било каквог разлога да ми то прихватити нећемо, сем неког насиља, за које се надама да неће доћи". Митрополит је потврдио да ће се појавити пред судом који га терети за говор мржње, мада, како је рекао, мора да призна да су чудне оптужбе против митрополита зато што брани и штити рушење храма. "То се десило са мојим преотходником Данилом Дајковићем &хеллип; једине демонстрације које су у Црној Гори биле после рата, биле су против митрополита Дајковића зато што је бранио да се сруши црква Светог Петра на Ловћену и погази завештање Петра Петровића Негоша", подсетио је митрополит. Амфилохије је рекао да има комуникацију са свим верским заједницама у Црној Гори и подсетио да је прошлог викенда позвао католике и исламске вернике да се придруже Митрополији у изношењу крста на Румију. Упитан о резултататима пописа, Амфилохије је одговорио да они још нису саопштени, али да без обзира на само декларисање народа по националној и верској припадности, односно језику којим говоре, Црква, по својој природи, није условељена - она је васељенска и обухвата сваки земаљски народ. "Без обзира на резултате пописа, Митополија обавља своју вековну мисију која је и локална и месна, али и универзална. Према томе, нема нико право да своје идеолошке предрасуде намеће Цркви и да је ограничава на неку државу или неки народ", рекао је Амфилохије. Извор: Танјуг Радост Христова је у овоме: да останеш веран Њему у љубави и да не посустанеш, макако тешка била искушења. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Фебруар 7, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2012 Mitropolit crnogorsko-primorski odgovorio na napade predsednika LDP Da sam znao da se na njega neće primiti pečat Božji, odustao bih BEOGRAD - I Čedu su krstili mutanti! Lider LDP Čedomir Jovanović, koji je SPC nazvao „mutantom pogrešne politike, koja je uništila sve dobro u Srbiji“, žestoko je razljutio mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija Radovića, koji ga je i uputio u svetu tajnu. - Lično sam ga krstio u velikoj svetinji, manastiru Ostrog. Sećam se, već je bio politički stasao. Ne morate da mi pričate šta je rekao, već sam sve pročitao. Mogu samo da mu poručim sledeće: „Krstiš vuka, a onda ti taj vuk ode u goru!“ - rekao je mitropolit Amfilohije. Prethodno je Jovanović na sednici Pokrajinskog odbora LDP u Novom Sadu, osvrćući se na nedavni sukob između gradonačelnika Igora Pavličića i Eparhije bačke, kritikovao Crkvu i, osim što ju je uporedio s mutantom, rekao: - Hvala vam što gradonačelnika Novog Sada niste bacili u Dunav. Mitropolitu ovo nije prvi put da javno izrazi kajanje što je Jovanovića uveo u carstvo Božje. Još pre pet godina uvideo je svoju grešku i zažalio što je krstio lidera LDP. - Žao mi je što sam u manastiru Ostrog krstio Čedomira Jovanovića. Da sam znao da se na njega neće primiti pečat Božji, ne bih ga krstio u vreme kad smo se pištaljkama borili protiv pokojnog Slobodana Miloševića. Tada sam rekao da krstimo čoveka, a ne minđušu, koju Jovanović nije želeo da skine ni tokom ceremonije krštenja. Danas shvatam da smo, ipak, krstili minđušu, a ne čoveka - rekao je tada Amfilohije, objašnjavajući da je Jovanovića upoznao na studentskim demonstracijama 1996/1997. Inače, Amfilohije je tada Jovanoviću zamerio zbog rečenice da se „u budućnost ne ide s tamjanom, nego računarima“. - Kad mi je otac Joil rekao: „šta ćemo sa ovim mladićem, kako da ga krstimo, neće da skine minđušu“, rekao sam mu da ne krštava minđušu, nego čoveka, koji će, kad se krsti, i sam shvatiti da mu minđuša ne treba. Sad kažem ocu Joilu: „Izgleda da mi minđušu krstismo.“ Ali Bog da dade zdravlje, mudrost i spasenje i našem Čedi. Nije samo on u iskušenju. Nadam se da će kod nas, a i šire, preovladati pravi odnos prema tehnologiji, jer su njom porobljeni i oni koji je proizvode - kazao je mitropolit Amfilohije. Цитат LDP ćutiU stranci Čedomira Jovanovića juče nisu želeli da komentarišu izjave mitropolita Amfilohija. Iako smo dobili obećanje da će dati komentar povodom izjava mitropolita, do zaključenja broja odgovor nije stigao. Čeda: Srpska crkva je mutant! IZVOR bgpj, keka and Хелена Вујовић је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Фебруар 7, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2012 Безвезе. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Фебруар 7, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2012 Nije mitropolit Amfilohije zagledao dobro u Cedine dzepove.Shvatio bi da je krstio paketic :lol: Crveni Baron, Јесењин, Срђан Ранђеловић and 4 осталих је реаговао/ла на ово 7 http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Anette Написано Фебруар 7, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2012 Jurise, opet se pecas Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Oglo Написано Фебруар 7, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2012 Dobri moj Vladika,nema mi ga u svijet Doduše neumjeren sa izjavama kao po običaju dusha, Хелена Вујовић and anajrim је реаговао/ла на ово 3 "Kakvi su da su, moji su" Džizs Apokrifno jev. po Oglu -taj njihov svijet će te ubiti Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Oglo Написано Фебруар 7, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2012 ...bolje bi bilo da naslov glasi: Čedo moje kako si mi ostarilo greengrin anajrim је реаговао/ла на ово 1 "Kakvi su da su, moji su" Džizs Apokrifno jev. po Oglu -taj njihov svijet će te ubiti Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
virtuelnim Написано Фебруар 7, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2012 (измењено) Kazu u nasemu narodu besposlen pop i koze krstava , cini mi se da je +Amfilohije otkako nije mjestobljustitelj besposlenim posto....Sta im da se osvrce na marginalce i poznate nam izjave a cini mi se i stanje u SPC....Zalosno jadno i bijedno prosto nepronadjeno u proslosti nasoj.... Измењено Фебруар 7, 2012 од Дејан ime episkopa se ne piše samostalno Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Фебруар 7, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2012 vladika Grigorije reče jednom,kad su Crkvu optužili da se povodom nečega nije oglasila da Crkkva nije tu da bi se oglašavala oko svake reklame,sitnici ili gluposti... na žalost,ima i izuzetaka žalim što sam te krstio... lol da je makar rekao kako krštenje ne znači ništa ako se ne živi Hristom ok ... ovako ostaje neki gorak ukus u ustima svakom verniku koji ovo čita-Aleksandar mi na nekoj temi reče-Vera ne znači pelcovati nekog Hristom-pitam se da li ovo misli i o vladikinom komentaru angst and Evdokija је реаговао/ла на ово 2 Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Фебруар 7, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2012 Није требало то да каже... ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
nedeljko Написано Фебруар 7, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2012 On 7. 2. 2012. at 16:40, ZvonkoM рече Није требало то да каже... а да ли је то рекао ? Mamica Forumska је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука