Eniz Написано Март 19, 2010 Пријави Подели Написано Март 19, 2010 ŠTA ISLAM NUDI A ŠTA KRŠČANSTVO NUDI KAO RJEŠENJE PO SLJEDEČIM PITANJIMA?! Ova tema ima za cilj da nam brat Zvonko u ime krščana napiše rješenje koje nudi krščanstvo po određenom pitanju! A u ime muslimana brat Eniz će napisati rješenje islama koje ta vjera nudi čovječanstvu po određenom pitanju. Pravila dijaloga na ovu temu: Eniz i Zvonko su oni koji pišu na ovu temu Najduže se tri teksta pišu pod jednom temom i to: Rješenje koje islam ili krščanstvo daje, zatim komentar na to rješenje i komentar na komentar! Sugovornici su se obavezali da će uz uzajamno uvažavanje i poštivanje pisati o temama! Nakon zadate teme u roku od 24 sata se piše o toj temi! Svako piše o rješenju koje nudi njegova vjera.U druga 24 sata komentari se pisšu na ono što je sugovornik napisao. Nakon toga komentar na komentar ide u treća 24 sata. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Eniz Написано Март 19, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Март 19, 2010 PRVA TEMA: ŠTA ISLAM A ŠTA KRŠĆANSTVO GARANTUJU OD PRAVA SVAKOM ČOVJEKU!¨ (BRAT ENIZ I BRAT ZVONKO U IDUĆA 24 SATA ĆE PREDSTAVITI ONO ŠTO NJIHOVE VJERE GARANTUJU SVAKOM ČOVJEKU) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest свештеник Иван Написано Март 19, 2010 Гости Пријави Подели Написано Март 19, 2010 Одлична тема, имамо много тога да научимо један од другог. Поклоните се и почните 8086.gif Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Март 20, 2010 Пријави Подели Написано Март 20, 2010 Помаже Бог свима, Има овде пуно бољих од мене за овај задатак, али ето некако је испало да ја овако духовно ћопав и ћорав на једно око добијем задатак да напишем нешто. Пошто је о. Иван већ благословио, има наде да нешто и испадне. PRVA TEMA: ŠTA ISLAM A ŠTA KRŠĆANSTVO GARANTUJU OD PRAVA SVAKOM ČOVJEKU!¨ Шта то значи "имати права"? Када кажемо да "имамо на нешто права" онда то подразумева да постоји неко или нешто што нас ограничава - неки "закон" који одређује шта је дозвољено, а шта не. Такође значи да постоји ауторитет који спроводи тај закон и санкције када се он прекрши. Значи "имати права" може се само тамо где постоје ограничења - тамо где не постоји слобода. Слободно биће "има права" на све што жели. Друга важна ствар овде је да постојање закона ослобађа личне одговорности. Ако "имам права", онда не постављам питање "да ли је то добро". Неко други је то већ одлучио уместо мене. Следеће, "имати права" може да значи бити "привилегован". Ако неко "има права", значи да неко други (може да) нема. Полицајац има по закону права да човека заустави на улици и легитимише, али обични грађани немају то право. Ми хришћани свесни смо да у овом палом свету никада нећемо моћи да имамо потпуну слободу. Све нас ограничава грех и смрт. Знамо ко је "кнез овога света" (Јн 12:31). Сваки покушај да се у таквом свету успостави неки закон по коме би "имали права" осуђен је на пропаст јер може да буде само иронично сведочанство наше немоћи. Наше темељно право је право на живот. Међутим, ми то право у овом палом свету немамо - сви умиремо. Тако обесправљени и понижени, да ли ми можемо да се задовољимо неким безначајним и привременим "правима"? Имамо ли права да једемо ово или оно? Имамо ли права да се облачимо овако ли онако? Чему све то...? Зато апостол каже: "Јер Закон ништа није довео до савршенства, а уводи се боља нада кроз коју се приближујемо Богу." (Јев. 7:19). Хришћанство поставља другачије питање - како да дођемо до савршене слободе? Ево списка наших "права" која нам је Христос дао: 3. Блажени сиромашни духом, јер је њихово Царство небеско; 4. Блажени који плачу, јер ће се утјешити; 5. Блажени кротки, јер ће наслиједити земљу; 6. Блажени гладни и жедни правде, јер ће се наситити; 7. Блажени милостиви, јер ће бити помиловани; 8. Блажени чисти срцем, јер ће Бога видјети; 9. Блажени миротворци, јер ће се синови Божији назвати; 10. Блажени прогнани правде ради, јер је њихово Царство небеско. 11. Блажени сте када вас срамоте и прогоне и лажући говоре против вас свакојаке рђаве ријечи, због мене. 12. Радујте се и веселите се, јер је велика плата ваша на небесима, јер су тако прогонили и пророке прије вас. (Матеј 5) Приметите да свака овоземаљска "обесправљеност" коју нам Христос обећава доноси једно "право" у Царству Небеском. Он нам даје пут како да кроз обесправљеност на овом свету дођемо до савршене слободе, "велике плате на небесима". Апостол Павле нам јасно ставља до знања да "права" и "правде" на овом свету нема: "а и сви који хоће да живе побожно у Христу Исусу биће гоњени" (2.Тим 3:12). Дакле, онај ко је решио да следи Христа Богочовека не треба да очекује овоземаљска права, јер "нам кроз многе невоље ваља ући у Царство Божије" (Дела 14:22). Зато права која нам Христос даје превазилазе све што би на овом свету могли да сањамо: 24. Тако нам закон постаде васпитач за Христа, да би се вјером оправдали; 25. А када дође вјера, више нисмо под васпитачем. 26. Јер сте сви синови Божији вјером у Христа Исуса. 27. Јер који се год у Христа крстисте, у Христа се обукосте. 28. Нема више Јудејца ни Јелина, нема више роба ни слободнога, нема више мушког ни женског, јер сте ви сви један (човјек) у Христу Исусу. (Галатима 3) 1. Али кахем, за вријеме док је насљедник дијете ништа се не разликује од роба, ако и јесте господар свега. 2. Него је под старатељима и управитељима до рока који је отац одредио. 3. Тако и ми, када бијасмо дјеца, бијасмо поробљени стихијама свијета; 4. А кад дође пуноћа времена, посла Бог Сина својега, који се роди од жене, који би под законом, 5. Да искупи оне који су под законом, да примимо усиновљење. 6. А пошто сте синови, посла Бог Духа Сина својега у срца ваша, који виче: Ава, Оче! 7. Тако ниси више роб, него син; ако ли си син, и насљедник си Божији кроз Христа. (Галатима 4) Ко има већа права у некој кући - син или роб? Који је једини начин да човек добије највећа права од домаћина? Ево шта каже апостол - "ниси више роб, него син ... насљедник си Божији". Син и наследник има сва права. Оно што јесте битно - колико сам се заиста "обукао у Христа"? Јер, као што сам рекао на почетку, "слободно биће има права да ради шта жели". Бог је људима дао потпуну слободу, чак да га одбаце и не верују у Њега ако то не желе. Међутим, када смо то урадили, сами смо себе потпуно обесправили. Јер "све ми је дозвољено, али све не користи; све ми је дозвољено, али не дам да ишта овлада мноме" (1. Кор 6:12). Бог ми даје сва права, али да би био слободан питање је - шта желим? Христос нам је да потпуну слободу, али зато тражи личну одговорност. "Све ми је дозвољено", али морам да будем довољно духовно зрео да "разликујем добро и зло" (Јев 5:14). Он од нас тражи да сазримо, да "будемо савршени као што је Отац наш небески" (Мат 5:48), јер Бог је потпуно слободан, има "сва права", али је уједно и морално савршен. Бог је Љубав (1.Јн 4:8) и ми смо слободно онолико колико имамо Божије љубави у себи. "Имамо права" онолико колико волимо Бога и ближњег. Претпостављам да ће моји саговорници бити разочарани још једном уобичајеном хришћанском "непрактичном философијом", али ми хришћани једина "права" очекујемо у Царству Божијем. На овом свету не очекујемо ништа (осим невоља), а и не тражимо ништа - шта ће ми овде било каква "права" када свакога дана умирем? Сва права која очекујемо јесу у Царству Божијем, као што је Отац обећао својој верној деци. Свако добро ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Eniz Написано Март 20, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Март 20, 2010 Najbolji nisam, najučeniji nisam, puno je boljih i učenijih od mene, ovo što radim radim iz jasne namjere a to je Allahu moj stojim na branicima tvoje vjere.Ne želim da ponizim drugoga,Allahu moj ti znaš da iskreno ovo govorim.Daj mi snage i razboritosti u ovome što izlažem! A onaj koji bude ovo čitao neka to čita bez predrasuda. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Eniz Написано Март 20, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Март 20, 2010 LJUDSKA PRAVA U ISLAMU Pošto je Allah subhanehu ve te'ala apsolutni i jedini Gospodar ljudi i svijeta, On je vrhovni Vladar, Branitelj i Hranitelj, Milostivi, čija milost obasjava sva bića, a pošto je On svakom čovjeku dao ljudsko dostojanstvo i čast, znači da su ljudi u suštini isti i da se među njima ne može praviti nikakva opipljiva niti stvarna razlika, na osnovu slučajnih razlika kao što su nacija, boja kože ili rasa. Tako su sva ljudska bića međusobno povezana i sva sačinjavaju jednu zajednicu bratstva u svom časnom i ugodnom služenju najmilostivijem Vladaru svijeta. U ovakvoj pobožnoj atmosferi islamsko propovijedanje jedinstvenosti Allaha subhanehu ve te'ala je dominantna i centralna tačka, i ono nužno podrazumjeva i jedinstvo čovječanstva i bratstvo ljudskih bića. Mada se islamska država može uspostaviti na bilo kojem dijelu Zemlje, islam ne želi ograničiti ljudska prava i privilegije na geografske granice vlastite države. Islam je postavio neka temeljna i univerzalna prava za cijelo čovječanstvo, koja se moraju poštivati i uvažavati u svim okolnostima, bez obzira na to da li određena osoba živi na teritoriji islamske države ili nije, i da li je u ratu ili miru s tom državom. Kur'an vrlo jasno kaže: "O vjernici, dužnosti prema Allahu izvržavajte i pravedno svjedočite! Neka vas mržnja koju prema nekim ljudima nosite nikako ne navede da budete nepravedni! Budite pravedni, to je najbliže čestitosti." (Maide 8) Ljudska je krv uvijek sveta i ne smije se prolijevati bez opravdanog razloga. A ako neko oskrnavi tu svetost ljudske krvi i ubije bez opravdanja, "Kur'an to poredi sa ubistvom cijelog čovječanstva." Ko ubije, a ne da nadoknadu za ubijenu dušu, ni za štetu napravljenu na zemlji, isto kao da je poubijao sve ljude. Nije dozvoljeno ugnjetavati žene, djecu, starce, bolesne i ranjene. Čast i nevinost žene moraju se poštivati u svim prilikama. Gladnu osobu treba nahraniti, golog obući, a ranjenog ili bolesnog liječiti bez obzira da li on pripada islamskoj zajdnici ili neprijateljskom narodu. Kad govorimo o ljudskim pravima u islamu, želimo reći da je ljudima ta prava dao Allah subhanehu ve te'ala, njih nije propisao nikakav kralj niti neka zakonodavna skupština. Prava koja daju kraljevi i zakonodavna tijela mogu biti oduzeta kao što su i data. Isto je i s pravima koja priznaju i prihvaćaju diktatori. Oni ih mogu dati kad god im se to sviđa, i oduzeti ih kad god to požele, i mogu ih otvoreno kršiti kad god hoće. Ali, pošto su u islamu ljudska prava Allahov dar, nikakva zakonodavna skupština na svijetu, nikakva vlada, nema pravo ni ovlaštenje na nešto na njih dodaje ili da ih mijenja. Niko nema pravo da ih ukida ili povlači. To nisu ljudska prava napisana na papiru radi pokazivanja i izlaganja, koja se negiraju u stvarnom životu kad je predstava završena. Ona nisu ni filozofski pojmovi iza kojih stoje sankcije. Povelje, proglasi i rezolucije Ujedinjenih nacija ne mogu se usporediti sa pravima koja je dao Allah subhanehu ve te'ala, jer, prva nisu primjenjiva na bila koga, dok su druga primjenjiva za svakog vjernika. Ona su dio islamske vjere. Svaki musliman i svi vladari koji se smatraju muslimanima, moraju ih priznati, prihvatiti i provoditi. Ukoliko ih ne provode, ili ako poriču prava koja je garantirao Allah subhanehu ve te'ala ili ako ih dopunjavaju i mijenjaju, i ako ih krše u stvari, a drže ih samo na riječima, Časnog Kur'ana o ovakvom ponašanju je jasan i nedvosmislen: "A ONI KOJI NE SUDE PREMA ONOM ŠTO JE ALLAH OBJAVIO, TO SU PRAVI NEVJERNICI." (Maide 44) LJUDSKA PRAVA U ISLAMSKOJ DRŽAVI 1. Sigurnost života i imovine Na oprosnom hadždžu Muhammeda sallallahu alejhi ve sellem rekao je Poslanik: "Zabranjeni su vam tuđi životi i tuđe imovine sve dok ne dođete pred vašeg Gospodara na Sudnji dan." Za nemuslimanske građane u muslimanskoj državi, Poslanik sallallahu alejhi ve sellem je rekao: "Onaj ko ubije nemuslimana (bespravno) neće omirisati džennetski miris." 2. Zaštita časti Časni Kur'an kaže: "O vjernici, neka se muškarci jedni drugima ne rugaju." ili "I ne kudite jedni druge!" ili "I ne zovite jedni druge ružnim nadimcima!" ili "I ne uhodite jedni druge i ne ogovarajte jedni druge!" Hudžurat 11-12 3. Svetost i sigurnost privatnog života Kur'an je postavio sljedeći propis: - Ne uhodite jedni druge. - Ne ulazite u tuđe kuće, ako niste sigurni da je vlasnik suglasan. 4. Sigurnost lične slobode Islam je postavio princip da nijedan građanin ne smije biti zatvoren ukoliko njegova greška nije dokazana na javnom suđenju. U islamu nije dopušteno uhapsiti čovjeka samo na osnovu sumnje i zatvoriti ga bez odgovarajućeg sudskog postupka i osiguranja mogućnosti odbrane. 5. Pravo na protest protiv tiranije Među pravima koja islam daje ljudima nalazi se pravo na protest protiv tiranije vlade. U vezi s tim Kur'an kaže: "Allah ne voli da se pred ljudima govori loše, osim ako to ne govori neko koga su oni uvrijedili." U islamu, kao što smo već spomenuli, sva moć i vlast pripadaju Allahu subhanehu ve te'ala, a čovjek je samo namjesnik kome je vlast povjerena, a svako ko je primalac ili uživalac prava na tu vlast mora uživati izuzetno poštivanje svog naroda, prema kojem i za čije dobro će biti pozvan da promijeni svoju vlast. Ovo je potvrdio Ebu Bekr radijallahu anhu koji je u svom prvom govoru rekao: "Surađujte sa mnom kada sam u pravu, ali me ispravite kada griješim, slušajte me dok slijedim Allahove i Poslanikove naredbe, ali ako zastranim, okrenite se od mene." 6. Sloboda izražavanja Islam daje puno pravo na slobodu mišljenja i izražavanja svim građanima Islamske države, pod uvjetom da se ona koristi za propagiranje vrline i istine, a ne za širenje zla i poroka. Islamski koncept slobode izražavanja znatno je iznad koncepta koji je usvojen na Zapadu. Islam ni u kom slučaju ne dopušta propagiranje zla i poroka. On također ne daje nikome pravo da koristi pogrdne i uvredljive riječi u ime kritike. Muslimani su praktikovali da upitaju Poslanika sallallahu alejhi ve sellem da li je po nekom pitanju dobio božansku uputu. Ako bi on odgovorio da nije, oni su slobodno izražavali svoja mišljenja u tome. 7. Sloboda udruživanja Islam daje ljudima i pravo na slobodu udruživanja i formiranja stranki i organizacija. I to pravo podliježe nekim općim pravilima. 8. Sloboda svijesti i uvjerenja Islam je postavio sljedeći stav: Nema prisile u vjeri. Za razliku od njega, totalitarna društva potpuno lišavaju pojedince njihove slobode. Naime, pretjerano uzdizanje autoriteta države dovodi do neke vrste služenja, robovanja od strane čovjeka. Nekada je ropstvo značilo potpuno upravljanje čovjeka nad čovjekom - sad je ta vrsta ropstva zakonski ukinuta, ali umjesto njega totalitarna društva nameću sličnu vrstu upravljanja pojedincima. 9. Zaštita religijskih osjećanja Uz slobodu mišljenja i slobodu svijesti, islam daje pojedincu pravo na poštivanje njegovih religijskih osjećaja, i ništa što bi moglo uzurpirati to pravo ne smije se reći niti učiniti. 10. Zaštita od proizvoljnog lišenja slobode Islam također priznaje pravo pojedinca da ne bude uhapšen ili zatvoren za tuđe prekršaje. Kur'an je jasno postavio taj princip: Niko neće biti opterećen tuđim teretom. 11. Pravo na osnovne životne potrebe Islam siromašnima priznaje pravo na osiguranje pomoći: A u njihovom bogatstvu je pravo koje pripada siromašnim i ubogim. 12. Jednakost pred zakonom Islam svim građanima daje pravo na apsolutnu i potpunu jednakost pred zakonom. 13. Vladari nisu iznad zakona Neka žena, je pripadala uglednoj i plemenitoj obitelji, i bila je uhapšena radi krađe. Slučaj je iznešen pred Poslanika sallallahu alejhi ve sellem, i predlagalo se da ona bude pošteđena kazne. Poslanik sallallahu alejhi ve sellem je odgovorio: "ALLAH JE UNIŠTIO NARODE KOJI SU ŽIVJELI PRIJE VAS ZATO ŠTO SU KAŽNJAVALI OBIČNE LJUDE ZA NJIHOVE PREKRŠAJE, A DOSTOJANSTVENIKE PUŠTALI DA BUDU NEKAŽNJENI ZA NJIHOVE ZLOČINE. KUNEM SE ALLAHOM U ČIJOJ JE RUCI MOJ ŽIVOT DA BIH I FATIMU KĆERKU MUHAMMEDOVU DA JE POČINILA OVAJ ZLOČIN, KAZNIO ODSJECANJEM RUKE." 14. Pravo na sudjelovanje u državnim poslovima "I one koji se o poslovima svojim dogovaraju." Šura 38 "Šura" odnosno zakonodavna skupština ima samo jedno značenje: Izvršni poglavar vlade i članovi skupštine moraju biti birani kroz slobodne i nezavisne narodne izbore. I na kraju, treba naglasiti da islam nastoji da postigne gore navedena ljudska prava ne samo kroz osiguranje zakonskih sredstava, nego i pozivajući čovječanstvo da nadmaši nisku razinu životinjskog načina života, kako bi bilo u mogućnosti da se oslobodi spona istkanih srodstvom po krvi, rasnom superiornošću, jezičkom arogancijom i ekonomskim privilegijama. On poziva čovječanstvo da se uzdigne do one razine življenja na kojoj, zahvaljujući svojoj urođenoj izuzetnosti, čovjek može ostvariti bratstvo ljudi. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Eniz Написано Март 20, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Март 20, 2010 Zamolio bih administratora da izbriše komentar kojeg je dao Petar.Mislim da smo se dogovorili kako da ovA TEMA IDE.BRATE OVO DA BI BUDUĆI ČITAOCI MOGLI DA DIREKTNO ČITAJU ŠTA JEDNA A ŠTA DRUGA VJERA NUDI KAO RJEŠENJE.aKO ODSTUPIMO OD DOGOVORENOG BIT će ko sa ostalim temama malo lijevo malo desno,i ništa od zadatog.Stoga poštujmo dogovore na koji smo svi pristali! Ovdje nam ne trebaju navijaći poznato je ko za koga navija.Ovdje nam trebaju pravila da ih se pridržavamo da bi ovo ispalo što bolje! Mislim da ćete se složiti samnom oko toga! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Eniz Написано Март 21, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Март 21, 2010 brate Zvonko podsječam te da je do noćas termin da predamo komentare na ovo što smo pisali! A do sutra je vrijeme komentar na komentar napisanog! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Eniz Написано Март 21, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Март 21, 2010 Citat brata Zvonka: Шта то значи "имати права"? Када кажемо да "имамо на нешто права" онда то подразумева да постоји неко или нешто што нас ограничава - неки "закон" који одређује шта је дозвољено, а шта не. Такође значи да постоји ауторитет који спроводи тај закон и санкције када се он прекрши. Значи "имати права" може се само тамо где постоје ограничења - тамо где не постоји слобода. Слободно биће "има права" на све што жели. Друга важна ствар овде је да постојање закона ослобађа личне одговорности. Ако "имам права", онда не постављам питање "да ли је то добро". Неко други је то већ одлучио уместо мене. Следеће, "имати права" може да значи бити "привилегован". Ако неко "има права", значи да неко други (може да) нема. Полицајац има по закону права да човека заустави на улици и легитимише, али обични грађани немају то право. Odgovor: Kada govorimo o ograničenjima ona u istinu postoje.Ali ta ograničenja nisu postavljena od čovjeka nego od Onoga ko je stvorio čovjeka i sve ostalo.Taj autoritet koji je postavio prava i zabrane u islamu je niko drugi osim dragi nam Bog! Allah dž.š. zna bolje od čovjeka što je dobro za njega a što loše. Stoga, Allah je dozvolio čovjeku ono što je dobro za njega a zabranio mu je ono što je loše za njega. Čovjeku je islamom dozvoljerna apsolutna sloboda ali u stvarima koje su korisne za njega.Dok ono što mu šteti tu postoje ograničenja. Čovjek ako ima apsolutnu slobodu u svemu onda će on raditi i dobro i zlo! Što se tiče činjenja zla drugom islam postavlja zabranu .Allah dž.š u jednom od hadisa Kudusijj kaže: O moji robovi ja sam sebi zabranio činjenje nasilja i vama sam to zabranio.Nemojte jedni drugima nasilje činiti....Čovjek ako je slobodan i ako nema ograničenja postoje realne mogućnosti da ubija, da krade da nemoral radi!Ali islam postavlja jasne granice u kojima se određuje šta je muslimanu dozvoljeno a šta zabranjeno. Zbog čega je Allah postavio ograničenja muslimanu? Iz ljubavi prema njemu ne iz želje da se nad njim ižiNaravno vi ćete reći možda da je u islamu odnos između čovjeka i Boga odnos rob-Gospodar. Da, ja sam rob jedino svome Gospodaru, Allahu i nikome više! Pred Njim kada molitvu obavljam pognem glavu iz poniznosti, prema roditeljima se obraćam načinom punim poštovanja, a prema drugima islam me uči kako se oni prema meni odnoise i ja se prema njima odnosim.Ako mi pružaju ruku prijateljstva ja je još više pružam prema njima, ali ako mi rukom hoće naštetiti ta šteta koju hoće meni biva im samo jedan neostvareni san!vljava. Isto tako Allah nije nešto zabranio a da nije nasuprot tome dozvolio nešto drugo koje je bolje za čovjeka i u čemu je korist za čovjeka! Zabranio je alkohol koji odnosi razum čovjeku, i koji je uzrok danas u mojoj Bosni preko 40 posto udesa, koji je uzrokom ubistava, i činjenja mnogih loših djela a dozvolio je svako drugo piće u kojem nema opojnosti.Zabranio je kamatu dozvolio trgovinu.I za trgovinu Allahov Poslanik kaže da je u njoj devet desetina berićeta!Zabranio je blud , vidimo koliko se samo bolesti proširilo zbog te pojave, a dozvolio brak .Allahov Poslanik koji je čuo za trojicu kako su rekli: Jedan od njih će neprestano postiti i neće mrsiti, drugi će neprestano molitvu činiti i neće spavati a treeći je rekao da se neće ženiti .Allahov Poslanik je rekao : Tako mi Allaha ja sam bolji kod Allaha od vas ali ja postim i mrsim se , ja molitvu činim i odmaram se i ja se ženim !Ko odstupi od moga sunneta(prakse)taj nije od mene! Islam je postavio i garante kojima se ta prava ostvaruju.Svaki čovjek u islamu bez obzira na njegovu vjeru ima pravo na halal zaradu.Sada čovjek ima imetak i neko mu hoće to ukrasti.Islam ima mehanizme zaštite. Prvo islam kroz vjerski odgoj upoznaje čovjeka šta je dobro a što loše po njega, zatim islam propisuje i sankcije onima kojima nije dovoljan taj vjerski odgoj.Vi poštovana braćo krščani morate znati da je cilj islama osigurati sigurno društvo i jaku zajednicu. Onome kome nije dovoljna knjiga da ga uputi uputit će ga u islamu štap da ne čini zlo! Šta mene briga što je islam odredio za krađu sječenje ruke ako ja nisam lopov.Onaj koji krade neka ima to na umu. Onaj koji čini preljub neka se boji islamske kazne a onaj koji to ne čini nema razloga da se toga boji! Pitam vas koliko se u mojoj Bosni ili u Srbiji samo krađa desi?Na stotine, dnevno.U Americi koja je država sloboda slobodno te svako može ubiti, opljačkati silovati ili ti neko drugo zlo nanijeti. Bog mi je svjedok kroz svoj život od sedam godina u Jordanu nikada nisam čuo da je neko banku obio, mjenačnicu, trgovački centar is lično( osim jedan slučaj kada je tip pronevjerio velike pare i Australija ga je izručila Jordanu!!Vi se sažaljevate na prestupnika a ne sažaljevate onoga kome je taj prestupnik zlo učinio.Da li taj prestupnik treba reći eto odoh ja u crkvu i kajem se kroz ispovjed i ja sam slobodan! A ovamo ubio, silovo, ukrao , oteo, prevario itd.Islam kroz kazneno pravo štiti one ljude koji su pošteno stekli da im to niko nemože bespravno uzeti stečeno! U Saudiji jedna zlatara ima prosječno oko 100 kg zlata.Znate li kako ljudi idu na molitvu, za vrijeme posla.Zatvore vrata, ne zaključaju, ili stave štap preko polovine vrata i odu.Znate li zašto ljudi ne kradu:? Pošteni ne kradu zbog vjerskog i kućnog odgoja Lopovi ne kradu jer se boje kazne.Citat brata Zvonka: Ми хришћани свесни смо да у овом палом свету никада нећемо моћи да имамо потпуну слободу. Све нас ограничава грех и смрт. Знамо ко је "кнез овога света" (Јн 12:31). Сваки покушај да се у таквом свету успостави неки закон по коме би "имали права" осуђен је на пропаст јер може да буде само иронично сведочанство наше немоћи. Наше темељно право је право на живот. Међутим, ми то право у овом палом свету немамо - сви умиремо. Имамо ли права да једемо ово или оно? Имамо ли права да се облачимо овако ли онако? Чему све то...? Зато апостол каже: "Јер Закон ништа није довео до савршенства, а уводи се боља нада кроз коју се приближујемо Богу." (Јев. 7:19). Odgovor: Mi muslimani znamo da je potpuna pravda samo kod Allaha na onome svijetu.Tada će svako doboti ono što je zaslužio.Ali do onga svijeta ja moram proživjeti život na ovom.Islam pruža najsavršeniji sistem na ovom svijetu koji čovjeku donosi blagostanje najbliže savršenstvu! Kod nas smrt predstavlja opomenu i kada se sjetimo smrti znamo da je to stanica koju moramo svi proći! Naše temeljno pravo je pravo na život, ali život koji ima kraj.I dok živimo moraju biti pravila po kojima će se živjeti da se nebi prvo sebi činila nepravda a zatim drugima! Citat brata Zvonka: Тако обесправљени и понижени, да ли ми можемо да се задовољимо неким безначајним и привременим "правима"? Odgovor: Možemo, mi smo zadovoljeni ovim pravima koja su privremenog karaktera jer je i ovaj svijet privremen Ovim pravima se obezbjeđuje normalan život. Iako je ovaj svijet privremen da li to znaći da trebamo se patiti na njemu i trpiti svakojake neugodnosti.Ako je to tako ne trebaju nam ni auta niti avioni niti deve niti magarci niti odjeća niti vatra ništa nam ne treba, svakako ćemo otići s ovog svijeta!Ima li ovo smisla: Allahov Poslanik nas uči: Živi na ovom svijetu kao da nikada nećeš otići sa njega a spremaj se za onaj svijet kao da ćeš sutra ići na njega.Citat, brata Zvonka: Хришћанство поставља другачије питање - како да дођемо до савршене слободе? Ево списка наших "права" која нам је Христос дао: 3. Блажени сиромашни духом, јер је њихово Царство небеско;4. Блажени који плачу, јер ће се утјешити; 5. Блажени кротки, јер ће наслиједити земљу; 6. Блажени гладни и жедни правде, јер ће се наситити; 7. Блажени милостиви, јер ће бити помиловани; 8. Блажени чисти срцем, јер ће Бога видјети; 9. Блажени миротворци, јер ће се синови Божији назвати; 10. Блажени прогнани правде ради, јер је њихово Царство небеско. 11. Блажени сте када вас срамоте и прогоне и лажући говоре против вас свакојаке рђаве ријечи, због мене. 12. Радујте се и веселите се, јер је велика плата ваша на небесима, јер су тако прогонили и пророке прије вас. (Матеј 5) Приметите да свака овоземаљска "обесправљеност" коју нам Христос обећава доноси једно "право" у Царству Небеском. Он нам даје пут како да кроз обесправљеност на овом свету дођемо до савршене слободе, "велике плате на небесима". Апостол Павле нам јасно ставља до знања да "права" и "правде" на овом свету нема: "а и сви који хоће да живе побожно у Христу Исусу биће гоњени" (2.Тим 3:12). Дакле, онај ко је решио да следи Христа Богочовека не треба да очекује овоземаљска права, јер "нам кроз многе невоље ваља ући у Царство Божије" (Дела 14:22). Odgovor: Ovo ukoliko sam ispravno razumio poštovani brate znaći da svaku obespravljenost koju doživite da ćete time imati naknadu u Carstvu nebeskom!Dali to onda znači da treba cilj jednom krščaninu biti da bude obespravljen na ovome svijetu.Znam ja da krščanstvo po onome što piše u evanđeljima propovjeda mir i ljubav, samo ovo nisam znao da poziva u obespravljenost!(ovo se odnosi ako sam ispravno razumio citirane stihove ali ako nisam pojasnite) Kod Allaha Dunjaluk je bezvrijedan, u odnosu na bezgraničnu vlast koju ima;uprkos tome on muslimanu daje prava i pravila koja mu pomažu da na ovom svijetu živi sretnim životom!Što se tiče vlasti na zemlji Allah kaže: Zemlju će nasljediti moji dobri robovi! Što se tiče iskušenja koja čovjek musliman pretrpi na ovom svijetu a on bude strpljiv u tome njemu je nagrada nema sumnje velika zbog toga, ali islam mu nudi i prava i zakone kojima će njegova ljudska prava biti zaštičena.Ono što nisam vidio u tvom izlaganju moj uvaženi sugovorniče jeste što meni krščanstvo kao vjera , meni ko nekrščaninu nudi? Imam li ja kakva prava!Citat brata Zvonka: Зато права која нам Христос даје превазилазе све што би на овом свету могли да сањамо: 24. Тако нам закон постаде васпитач за Христа, да би се вјером оправдали;25. А када дође вјера, више нисмо под васпитачем. 26. Јер сте сви синови Божији вјером у Христа Исуса. 27. Јер који се год у Христа крстисте, у Христа се обукосте. 28. Нема више Јудејца ни Јелина, нема више роба ни слободнога, нема више мушког ни женског, јер сте ви сви један (човјек) у Христу Исусу. (Галатима 3) 1. Али кахем, за вријеме док је насљедник дијете ништа се не разликује од роба, ако и јесте господар свега. 2. Него је под старатељима и управитељима до рока који је отац одредио. 3. Тако и ми, када бијасмо дјеца, бијасмо поробљени стихијама свијета; 4. А кад дође пуноћа времена, посла Бог Сина својега, који се роди од жене, који би под законом, 5. Да искупи оне који су под законом, да примимо усиновљење. 6. А пошто сте синови, посла Бог Духа Сина својега у срца ваша, који виче: Ава, Оче! 7. Тако ниси више роб, него син; ако ли си син, и насљедник си Божији кроз Христа. (Галатима 4) Kod nas muslimana, u potpunom robovanju Allahu dž.š i primjeni Njegovih naredbi i zabrana, rađa se potpuna sloboda za nas.Allah nam je korisno dozvolio a štetno zabranio.I u primjeni korisnog kako za mene tako i za moju porodicu i ostavljanju zabranjenog rađa se moja potpuna sloboda! Ко има већа права у некој кући - син или роб? Који је једини начин да човек добије највећа права од домаћина? Ево шта каже апостол - "ниси више роб, него син ... насљедник си Божији". Син и наследник има сва права. Оно што јесте битно - колико сам се заиста "обукао у Христа"? Јер, као што сам рекао на почетку, "слободно биће има права да ради шта жели". Бог је људима дао потпуну слободу, чак да га одбаце и не верују у Њега ако то не желе. Међутим, када смо то урадили, сами смо себе потпуно обесправили. Јер "све ми је дозвољено, али све не користи; све ми је дозвољено, али не дам да ишта овлада мноме" (1. Кор 6:12). Бог ми даје сва права, али да би био слободан питање је - шта желим? Христос нам је да потпуну слободу, али зато тражи личну одговорност. "Све ми је дозвољено", али морам да будем довољно духовно зрео да "разликујем добро и зло" (Јев 5:14). Он од нас тражи да сазримо, да "будемо савршени као што је Отац наш небески" (Мат 5:48), јер Бог је потпуно слободан, има "сва права", али је уједно и морално савршен. Бог је Љубав (1.Јн 4:8) и ми смо слободно онолико колико имамо Божије љубави у себи. "Имамо права" онолико колико волимо Бога и ближњег. Претпостављам да ће моји саговорници бити разочарани још једном уобичајеном хришћанском "непрактичном философијом", али ми хришћани једина "права" очекујемо у Царству Божијем. На овом свету не очекујемо ништа (осим невоља), а и не тражимо ништа - шта ће ми овде било каква "права" када свакога дана умирем? Сва права која очекујемо јесу у Царству Божијем, као што је Отац обећао својој верној деци. Свако добро Odgovor: Kao krščanin objasnio si filozofskim odgovorom prava koja ti krščanstvo kroz vjeru u Isusa daje.Ali u odgovoru mnogo toga je rečeno ali ništa skoro opipljivo iz nekoliko razloga: 1)Mislim da kada bi ovaj odgovor dao običnom krščaninu da te ništa nebi razumio.a vjera treba biti lahka za shvatanje! 2)Ovdje iako nejasno izloženo mogu se konture prava nazreti koja ima jedna krščanin u krščanstvu !Ali ja kao nekrščanin se nespomenu, da li ja imam ikakva prava po krščanstvu?(vjerujem da si ovo nenamjerno izostavio stoga spomeni to da bih tu informaciju mogao imati kao i čitatelji! 3)Koliko sam mogao razumjeti kod vas večina prava se ostvaruju u Carstvu nebeskom, dok na ovom svijetu osnov je da patite, plačete, itd. 4)U jednom momentu kao da se odričete bilo kakvih prava jer svakim danom kao ljudi umiremo.To ako je krščansko shvatanje to je onda veliki apsurd!Koji smisao života postoji ako ću patiti, plakati, maltretiran biti?(Ako pogledamo život velike većine krščana vi brate živite u potpunoj suprotnosti sa vašim načelima!) 5)Drugi problem jeste u toj potpunoj slobodi koju imate, sve vam je dozvoljeno ali ima lična odgovornost.To je problematično jer ako nema zakona koji te ograničava ljudi će svašta u ime krščanstva(misleči da to čine u ime krščanstva a u stvari rade protiv krščanstva) uraditi jer imaju bezgranične slobode, a mnogi zločinci baš i nemare za onim što ćemo nazvati lična odgovornost. Zbog onih koji nemare za ličnu odgovornost islam je odredio precizne zakone kojim da će se takvi sprečiti u njihovim bolesnim namjerama i nakanama. Moj brate kada nema zakona vlada anarhija, a anrhiju bog nevoli!Da se nebi desila anarhija dragi Bog je odredio precizne zakone kojma se regulišu prava kako muslimana tako nemuslimana! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Март 22, 2010 Пријави Подели Написано Март 22, 2010 Помаже Бог, Овде већ видимо неколико важних разлика. У Хришћаству не постоји појам паралелан појму "исламске државе" у Исламу. Христос је послао своје апостоле да проповедају целом свету "идите, дакле, и научите све народе крстећи их у име Оца и Сина и Светога духа." (Мт. 28:19) и направио јасну разлику између Цркве и световне власти - "Подајте царево цару, а Божије Богу" (Мк. 12:17) јер његово Царство "није од овога свијета" (Јн. 18:36). Зато не постоји дословна "хришћанска држава" која би законом спроводила "хришћански закон", то је за нас парадоксално. Христова Држава је Царство Божије и Христов Закон је Божија Љубав, а љубав се не спроводи законом. Не можемо људе законом присилити да воле Бога и ближње. Само успостављање дословне "хришћанске државе" значило би кршење људских права. Ако је Бог дозволио људима чак и да не верују у Њега, ко смо ми да им то оспоравамо и намећемо супротно? Ипак, у областима где су у већини, може се видети велики утицај хришћанских принципа на уређење друштва и државе. Пре свега (да узмемо пример како су размишљали оснивачи једне савремене "хришћанске државе") "сматрамо за очигледно само по себи да су сви људи створени једнаки, да их је Творац обдарио одређеним неотуђивим правима, а међу њима су Живот, Слобода и потрага за Срећом" ("Декларација Независности", Т.Џеферсон). Хришћани знају да када би покушали да заведу "Царство Божије" на Земљи, то би заправо довело до кршења права неких људи. Хришћански принципи руководе нас да заштитимо управо оне који другачије мисле и оне који су слабији - "мањине", па се тај принцип огледа и у савременим хришћанским државама. Ево првог члана из Устава Републике Србије - "Република Србија је држава српског народа и свих грађана који у њој живе, заснована на владавини права и социјалној правди, начелима грађанске демократије, људским и мањинским правима и слободама и припадности европским принципима и вредностима" (Устав Републике Србије). Очигледно, у овим случајевима не прави се апсолутно никаква разлика међу "грађанима" на основу вере или другог личног става. То управо јесте хришћански принцип који Писмо наглашава - "Бог не гледа ко је ко" (Дела 10:34). Нажалост, мој саговорник је пропустио неке важне детаље из исламског закона које би требало нагласити, што није увек пријатан задатак. На пример, поменуто је да Ислам не дели људе на основу разлика као што су "nacija, boja kože ili rasa". То је тачно. Међутим пропуштено је да Ислам и те како дели људе на основу вере. У исламској држави не-муслимани имају сасвим различит статус од муслимана, они су под тзв. "заштитом" (арапски: "зимма"). Они који су под таквом "заштитом" у исламској држави зову се "зиммије" или како је код нас под Отоманском окупацијом било уобичајено "раја". "Зиммије" су дужни да исламској држави плаћају посебан порез (арапски: "џизја") и морају да поштују читав низ ограничења слободе о којима би се могло опширно писати, али су (не)срећом на нашим просторима одлично позната. О каквој се онда то "заштити" ради? Од чега то исламски закон "штити" не-муслимане? Оно што претходном Енизовом коментару може да се прочита "између редова" је Ислам има сасвим другачију стратегију "ширења" од Хришћанства. Христос је наредио ученицима - "идите и научите све народе", али се (као што смо већ показали) сасвим одрекао успостављања дословне "хришћанске власти" на овом свету. Хришћани зато чине све што могу да "проповедају Јеванђеље свим народима" и желе свим срцем да сви људи на свету постану хришћани, али не покушавају да силом успоставе "хришћанску власт". Са друге стране, Ислам има сасвим другачију стратегију. Већина не-муслимана није свесна да главни циљ у Исламу није да сви људи постану муслимани, него да се успостави "правда", тј. владавина исламског закона (арапски: Шерија, Шеријат) на целом свету. При том, није обавезно да сви људи постати муслимани, али они који нису морају да буду у статусу "зимме", или како Куран каже "борите се против оних којима је дата Књига (тј. јевреја и хришћана) ... све док не дају главарину послушно и смерно" (Куран 9:29). Дакле, то значи да не-муслимане треба једноставно поробити и ставити у статус грађана другог реда. Они морају да плаћају "џизју", али још и да буду "послушни и смерни", тј. потпуно покорени. Куран каже "i borite se protiv njih dok mnogoboštvo ne iščezne i dok samo Allahova vjera ne ostane" (8:39) Чак шта више, друге вере у почетку нису имале ову "повластицу" коју Шеријат даје јеврејима и хришћанима - њихова једина опција била је да се боре до смрти или прихвате Ислам (Куран 9:5), али је та листа касније мало проширена из практичних разлога - боље је узимати порез од многобожаца него их све "елиминисати". Суштина јесте у следећем - ко не верује у Алаха и да је Мухамед његов посланик, већ је прекршилац исламског закона и заслужује казну. На пример, ако муслиман промени веру и постане хришћанин или нешто друго, по исламском закону кажњава се смртном казном. "Заштита" овде заправо значи "заштићен од закона", јер по закону би требало да буде кажњен. "Заштита" од мача који му је стално над главом. То су "људска права" не-муслимана у исламској држави, а овде наведено представља само врх леденог брега. Нажалост, време и простор ми не дозвољавају да обрадим тему детаљније, можда ћемо нешто од тога разјаснити у наставку дискусије. Нисам ни поменуо женска права и многа друга спорна питања у исламском закону. На крају само издвајам пар цитата из Енизовог текста, да покажем како је истина заправо вешто сакривена. Видећете како исламски проповедници користе двосмислене појмове да би сакрили истину о Исламу и обманули своје читаоце или слушаоце. Pošto je Allah subhanehu ve te'ala apsolutni i jedini Gospodar ljudi i svijeta, On je vrhovni Vladar, Branitelj i Hranitelj, Milostivi, čija milost obasjava sva bića, a pošto je On svakom čovjeku dao ljudsko dostojanstvo i čast, znači da su ljudi u suštini isti i da se među njima ne može praviti nikakva opipljiva niti stvarna razlika, na osnovu slučajnih razlika kao što su nacija, boja kože ili rasa. Овде је испуштено - "под условом да су муслимани". Вера не спада у ову групу "небитних разлика". То је добар пример како проповедници Ислама заварају многе не-муслимане, јер употребљавају свима добро познате појмове које обично схватамо генерално и примењујемо на све људе (без обзира на веру), али се то у Исламу односи само на муслимане (што се изостави). Tako su sva ljudska bića međusobno povezana i sva sačinjavaju jednu zajednicu bratstva u svom časnom i ugodnom služenju najmilostivijem Vladaru svijeta. Видите како се овде имплицитно из тог "братства" избацују они који нису муслимани, јер они не служе "најмилостивијем Владару свијета". Ево шта каже Куран: "Neka vjernici ne uzimaju za prijatelje nevjernike kad ima vjernika; a onoga ko to čini - Allah neće štititi. To učinite jedino da biste se od njih sačuvali. Allah vas podsjeća na Sebe i Allahu se vraća sve!" (3:28) "O vjernici, za prisne prijatelje uzimajte samo svoje, ostali vam samo propast žele: jedva čekaju da muka dopadnete, mržnja izbija iz njihovih usta, a još je gore ono što kriju njihova prsa. Mi vam iznosimo dokaze, ako pameti imate." (3:118) "O vjernici, ne prijateljujte sa nevjernicima umjesto s vjernicima! Zar hoćete pružiti Allahu očigledan dokaz protiv sebe?" (4:144) "O vjernici, ne uzimajte za zaštitnike jevreje i kršćane! Oni su sami sebi zaštitnici! A njihov je onaj među vama koji ih za zaštitnike prihvati; Allah uistinu neće ukazati na Pravi put ljudima koji sami sebi nepravdu čine." (5:51) Ово је шта Мухамед каже о односима са "неверницима" само до пете суре, а има их укупно 114. Прочитајте сами. U ovakvoj pobožnoj atmosferi islamsko propovijedanje jedinstvenosti Allaha subhanehu ve te'ala je dominantna i centralna tačka, i ono nužno podrazumjeva i jedinstvo čovječanstva i bratstvo ljudskih bića. Mada se islamska država može uspostaviti na bilo kojem dijelu Zemlje, islam ne želi ograničiti ljudska prava i privilegije na geografske granice vlastite države. Islam je postavio neka temeljna i univerzalna prava za cijelo čovječanstvo, koja se moraju poštivati i uvažavati u svim okolnostima, bez obzira na to da li određena osoba živi na teritoriji islamske države ili nije, i da li je u ratu ili miru s tom državom. Још једном скидам капу реторичкој вештини мог саговорника. Дакле, "доминантна и централна тачка" је исламски закон - Шеријат. "Људска права и привилегије" су заправо прописи овога закона и они нису "ограничени на географске границе властите (исламске) државе" која се "може успоставити на било којем дијелу Земље". У преводу - и када живе у хришћанској држави муслимани стављају свој закон изнад закона државе у којој живе, а у међувремену раде на успостављању исламске државе. Питање је само када ће бити у могућности да то ураде. Ljudska je krv uvijek sveta i ne smije se prolijevati bez opravdanog razloga. A ako neko oskrnavi tu svetost ljudske krvi i ubije bez opravdanja, "Kur'an to poredi sa ubistvom cijelog čovječanstva." Ko ubije, a ne da nadoknadu za ubijenu dušu, ni za štetu napravljenu na zemlji, isto kao da je poubijao sve ljude. Још једно лукавство. Хајде да погледамо овај цитат из Курана у контексту: "Zbog toga smo Mi propisali sinovima Israilovim: ako neko ubije nekoga koji nije ubio nikoga, ili onoga koji na Zemlji nered ne čini - kao da je sve ljude poubijao; a ako neko bude uzrok da se nečiji život sačuva - kao da je svim ljudima život sačuvao. Naši poslanici su im jasne dokaze donosili, ali su mnogi od njih, i poslije toga, na Zemlji sve granice zla prelazili." (Kuran 5:32) Иронично - први део је у ствари дослован цитат из јеврејског Талмуда, а Мухамед је у наставку додао и своје карактеристично тумачење које мој саговорник није цитирао: "Kazna za one koji protiv Allaha i Poslanika Njegova vojuju i koji nered na Zemlji čine jeste: da budu ubijeni, ili razapeti, ili da im se unakrst ruke i noge odsijeku ili da se iz zemlje prognaju. To im je poniženje na ovome svijetu, a na onome svijetu čeka ih patnja velika, ali ne i za one koji se pokaju prije nego što ih se domognete! I znajte da Allah prašta i da je milostiv." (Куран 5:33-34) Заиста је Аллах "милостив"! Дакле, видимо која је казна за оне који не прихвате Мухамедову објаву и чине "неред". Не само да је њих дозвољено убијати, него им се још одсеку супротна рука и нога (дакле, да се човек потпуно обогаљи), да се разапну или протерају (ово су заправо казне за разне категорије "нереда" што је изван оквира ове дискусије). Како онда разумети претходни ајет "ако неко убије некога ... као да је све људе поубијао"? Врло једноставно - ово се односи само на муслимане. Ко убије муслимана, као да је убио читав свет, за све остале увек постоји "оправдан разлог". Nije dozvoljeno ugnjetavati žene, djecu, starce, bolesne i ranjene. Čast i nevinost žene moraju se poštivati u svim prilikama. Како само ово лепо звучи! Међутим, ради се само о још једном примеру како муслимани "редефинишу појмове". Част и невиност жене поштују се тако што се уводи низ забрана - жена мора да се облачи како је прописано (покривена од главе до пете), не сме да се виђа са мушкарцима који јој нису најближи рођаци, не сме да одбије мужа у брачној постељи и тако даље. Заиста има жена у Исламу изузетна права! Али о томе смо већ разговарали на другој теми. Да не би преоптеретио читаоце, препуштам да свако још једном до краја прочита Енизов текст и сам уочи сличне лукавости. Да ствар буде занимљивија - овакав "стил" проповедања Ислама је такође прописан исласмким законом и постоје исламске доктрине које говоре о томе, што је изван ове теме. У суштини, своди се на то да муслиман може да прећути, или чак некада каже неистину, ако је то у интересу ширења Ислама или заштите сопственог живота. Свако добро желим ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Eniz Написано Март 22, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Март 22, 2010 Podsjetio bih da sada ostavljamo prostor za komentar na komentar.Poslije ovog napisanog neka bude sutra do deset sati naveče nema pravo nijedan učesnik da piše četvrti tekst na oviu temu i onda poslije ovoga otvaramo novu tema a neka naši cjenjeni čitaoci čitaju ono što napisasmo.Svako dobro i hvala! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Eniz Написано Март 24, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Март 24, 2010 Одг: ŠTA ISLAM NUDI A ŠTA KRŠČANSTVO NUDI KAO RJEŠENJE PO SLJEDEČIM PITANJIMA?! « Одговор #9 послато: данас у 21:36:46 » Цитат ________________________________________ U ime Allaha Gospodara svih svjetova! Izvinjavam se uvaženim čitaocima na dužini mog odgovora, zaista sam bio prisiljen da odgovor napišem u dužoj formi iz jednog razloga, moj sugovornik je toliko grešaka o islamu napisao da sam prisiljen bio iza skoro svakog citata objašenje islamskog stava dati o onome što je on krivo naveo.Problem je što ljudi nerazumiju a nesreća je kada ljudi misle da razumiju ono što sa njihovim razumijevanjem nema veze.Dragi moji Bog mi je svjedok da prezentujem islam onako kako sam ga učio.Kada bih to radio drugačije to bi značilo da sam pišem nasuprot svojih ubjeđenja!Sami prosudite i bez predrasuda čitajte i moje i brata Zvonka komentare! Moje komentare sam pisao ispod citata Zvonkovih, pisani su latinicom tako da možete to lahko uočiti. Zato počnimo: Помаже Бог, Овде већ видимо неколико важних разлика. У Хришћаству не постоји појам паралелан појму "исламске државе" у Исламу. Христос је послао своје апостоле да проповедају целом свету "идите, дакле, и научите све народе крстећи их у име Оца и Сина и Светога духа." (Мт. 28:19) и направио јасну разлику између Цркве и световне власти - "Подајте царево цару, а Божије Богу" (Мк. 12:17) јер његово Царство "није од овога свијета" (Јн. 18:36). Зато не постоји дословна "хришћанска држава" која би законом спроводила "хришћански закон", то је за нас парадоксално. Христова Држава је Царство Божије и Христов Закон је Божија Љубав, а љубав се не спроводи законом. Не можемо људе законом присилити да воле Бога и ближње. Само успостављање дословне "хришћанске државе" значило би кршење људских права. Ако је Бог дозволио људима чак и да не верују у Њега, ко смо ми да им то оспоравамо и намећемо супротно? U ovome što ste napisali jasno stoji da niste sposobni da napravite državnu zajednicu koja bi funkcionisala po zakonima postavljenim od Boga. Znači samim time si rekao da ste nesposobni za to!Ako biste i uspostavili krščansku državu samim time biste kršili ljudska prava!To su tvoje riječi! To znači da ste nemoćni da ostvarite takvo nešto jer u biti kršite time ljudska prava! Kod nas u islamu ljudi imaju slobodu vjerovanja:Allah kaže:A ko hoće da vjeruje neka vjeruje a ko neće nemora! Međutim svi se moraju pokoravati tim zakonima da bi se uspostavio red na zemlji.Za razliku od vas mi nismo nebeski narod, mi smo narod koji živi na zemlji i dok dođemo do nebesa život na ovoj zemlji uređujemo islamskim zakonima.Tek mi je na osnovu ovoga jasno zašto kršanski arapi u Jordanu nasljedno pravo uređuju po islamskom vjerskom zakonu.Toga kod vas nema, ne čudi me jer zaista vi kršite ljudska prava i neznate ih urediti! "Подајте царево цару, а Божије Богу" (Мк. 12:17) јер његово Царство "није од овога свијета" (Јн. 18:36). Što se tiče ovoga citata, iskreno šokiran sam njime(ne vrijeđajuči vaša vjerska osječanja)Ovdje se otvoreno govori da Bog na ovom svijetu nema ništa sa njime.Na ovom svijetu znači vladar vlada! Ovim citatom se podilazi vlastima i odobrava im se da čine ono što žele da čine.Bog im je prepustio vlast na zemlji!Kod nas nije tako, kod nas je sistem od Boga koji se mora poštovati.Kod nas u islamu se bježi od vlasti zato što vladati kod nas neznaći privilegiju nego znači odgovornost! Vladar će pred Bogom biti pitan za svaku stvar koju je uradio i za svakog podanika jeli mu što iskračeno i za svakog nemuslimana koji je živio u islamskoj državi! Nevašću ti govor Omera koji je rekao:Tako mi Boga ako koza slomi nogu zbog toga što nema puta Omer će biti odgovoran zbog toga! Jedne prilike je rekao: Volio bih d sam svama na moru na lađi sa koje nemogu sići i ako pogrešim da me ubijete, rekoše vođo pravovjernih mogao si reći da me smijenite, rekao je rekao sam da me ubijete pa da budem pouka onima koji budu došli da vladaju poslije mene. Takvih primjera je bezbroj! Ипак, у областима где су у већини, може се видети велики утицај хришћанских принципа на уређење друштва и државе. Пре свега (да узмемо пример како су размишљали оснивачи једне савремене "хришћанске државе") "сматрамо за очигледно само по себи да су сви људи створени једнаки, да их је Творац обдарио одређеним неотуђивим правима, а међу њима су Живот, Слобода и потрага за Срећом" ("Декларација Независности", Т.Џеферсон). Хришћани знају да када би покушали да заведу "Царство Божије" на Земљи, то би заправо довело до кршења права неких људи. Opet otvoreno tvrdite da bi osnivanjem krščanske države kršili prava nekih ljudi, tu se slažemo okusili smo prava koja nam se daju kada smo pod krščanima, o leđa su nam se ta prava slomila, da niste poštovali naša osnovna prava i tu se slažem sa vama.Zahvaljujem vam na iskrenosti u odgovaranju! Хришћански принципи руководе нас да заштитимо управо оне који другачије мисле и оне који су слабији - "мањине", па се тај принцип огледа и у савременим хришћанским државама. Ево првог члана из Устава Републике Србије - "Република Србија је држава српског народа и свих грађана који у њој живе, заснована на владавини права и социјалној правди, начелима грађанске демократије, људским и мањинским правима и слободама и припадности европским принципима и вредностима" (Устав Републике Србије). Очигледно, у овим случајевима не прави се апсолутно никаква разлика међу "грађанима" на основу вере или другог личног става. То управо јесте хришћански принцип који Писмо наглашава - "Бог не гледа ко је ко" (Дела 10:34). Sada se derogirate, kontradiktorni ste sami sebi.Prvo tvrdite da biste ugrozili prava nekih ljudi osnivanjem krščanske države, a sada tvrdite da je Srbija pod uticajem crkve donijela zakon u kojem kaže da su svi jednaki.Kažete da je to uzela na osnovu citata Bog ne gleda ko je ko.Možda su to uzeli i iz islama jer i kod nas se ta vrijednost vrednuje ali u pravom smislu!Samo me zanima kao muslimana jer me se to itekako tiče ako toliko poštujete prava manjina gdje su one silne džamije i medrese koje su bile u Beogradu i ostalim gradovima prelijepe Srbije? Kao što reće jedan moj sugovornik na forumu(kojeg cijenim zbog njegove iskrenosti)vjetar ih je oduvao!Iako Srbija nije krščanska nego sekularna država pitam se da li je pod uticajem krščanstva broj policajaca muslimana daleko manji od njihovog procenta kojeg imaju u njihovoj domovini Srbiji! Ali da nebi ovo mješao sa politikom zadovoljit ću se ovim mada ima tu mnogo što da se još napiše!Manastiri i Gračanica i Dečani koliko poznajem historiju bili su izgrađeni(postojali su) za vrijeme turske vlasti, jesu li oni srušeni ili ih je vjetar ijednom oduvao.Čudi me bio Uragan u Beogradu koji je oduvao džamije i medrese samo njih, a zaobišao dole djelove oko kosova.Zaista je Božija moć čudna! Нажалост, мој саговорник је пропустио неке важне детаље из исламског закона које би требало нагласити, што није увек пријатан задатак. На пример, поменуто је да Ислам не дели људе на основу разлика као што су "nacija, boja kože ili rasa". То је тачно. Међутим пропуштено је да Ислам и те како дели људе на основу вере. У исламској држави не-муслимани имају сасвим различит статус од муслимана, они су под тзв. "заштитом" (арапски: "зимма"). Они који су под таквом "заштитом" у исламској држави зову се "зиммије" или како је код нас под Отоманском окупацијом било уобичајено "раја". "Зиммије" су дужни да исламској држави плаћају посебан порез (арапски: "џизја") и морају да поштују читав низ ограничења слободе о којима би се могло опширно писати, али су (не)срећом на нашим просторима одлично позната. О каквој се онда то "заштити" ради? Од чега то исламски закон "штити" не-муслимане? Fino si to spomenuo da u islamskoj državi postoje ljudi koji nisu muslimani i oni su zimijji, ili štičenici islamske države.Da, oni plačaju simboličan porez islamskoj državi a zauzvrat oslobođeni su služenja vojske, obavljaju poslove kojima stiču ogromne dobiti, ne učestvuju u plačanju opskrbe vojske isl.Bilo bi ti fer da si i ovo spomenuo. Rekoh ja tebi neku noć objektivnost je vrlina!Samo da ti kažem, Zvonko kod nas za razliku od vas ne postoji tabu tema, o kojoj ne želimo govoriti! Оно што претходном Енизовом коментару може да се прочита "између редова" је Ислам има сасвим другачију стратегију "ширења" од Хришћанства. Христос је наредио ученицима - "идите и научите све народе", али се (као што смо већ показали) сасвим одрекао успостављања дословне "хришћанске власти" на овом свету. Хришћани зато чине све што могу да "проповедају Јеванђеље свим народима" и желе свим срцем да сви људи на свету постану хришћани, али не покушавају да силом успоставе "хришћанску власт". Са друге стране, Ислам има сасвим другачију стратегију. Већина не-муслимана није свесна да главни циљ у Исламу није да сви људи постану муслимани, него да се успостави "правда", тј. владавина исламског закона (арапски: Шерија, Шеријат) на целом свету. При том, није обавезно да сви људи постати муслимани, али они који нису морају да буду у статусу "зимме", или како Куран каже "борите се против оних којима је дата Књига (тј. јевреја и хришћана) ... све док не дају главарину послушно и смерно" (Куран 9:29). Дакле, то значи да не-муслимане треба једноставно поробити и ставити у статус грађана другог реда. Они морају да плаћају "џизју", али још и да буду "послушни и смерни", тј. потпуно покорени. Куран каже "i borite se protiv njih dok mnogoboštvo ne iščezne i dok samo Allahova vjera ne ostane" (8:39) Moj brate ovdje postoje dvije napomene: 1)Istinu si rekao da je strategija širenja islama potpuno drugačija od strategije širenja krščanstva.Vi šaljete vaše misionare širom svijeta a pogotovo su vam meta muslimani koji su pogođeni raznim nedaćama u Africi Indoneziji i drugim pogođenim zemljama.Tamo ljudima dajete hranu u zamjenu za vjeru u Isusa.Čak ste Isusa napravili crncem među afričkim stanovništvom da bi vas što lakše skužili! Dok je naš metod u pozivu metod dokaza i razgovora.Čak vaši misionari primaju islam zahvaljujući tom metodu kojeg mi koristimo a on je zasnovan na Kuranskom ajetu:I kada raspravljate sa pripadnicima knjige, raspravljajete sa njima na najljepši mogući način!Ti to nazivaš lukavošću ili nekim možda drugim neprimjerenim imenom ali ja to nazivam bontonom! Drugo:Dragi brate Zvonko sve do navođenja ovih ajeta koje si naveo mislio sam da nešto razumiješ o islamu, ali si navođenjem ovih ajeta meni pokazao da razumiješ islam kao ja kinesku umjetnost.Dragi brate ovi ajeti nemaju veze sa temom!ali da bih bio pravedan u svome odgovoru prema tebi i prema krščanima kao i prema muslimanima protumačit ću ti ih kako budem nailazio na ajete koje si naveo! Чак шта више, друге вере у почетку нису имале ову "повластицу" коју Шеријат даје јеврејима и хришћанима - њихова једина опција била је да се боре до смрти или прихвате Ислам (Куран 9:5), али је та листа касније мало проширена из практичних разлога - боље је узимати порез од многобожаца него их све "елиминисати". Суштина јесте у sледећем - ко не верује у Алаха и да је Мухамед његов посланик, већ је прекршилац исламског закона и заслужује казну. На пример, ако муслиман промени веру и постане хришћанин или нешто друго, по исламском закону кажњава се смртном казном. "Заштита" овде заправо значи "заштићен од закона", јер по закону би требало да буде кажњен. "Заштита" од мача који му је стално над главом. То су "људска права" не-муслимана у исламској држави, а овде наведено представља само врх леденог брега. Нажалост, време и простор ми не дозвољавају да обрадим тему детаљније, можда ћемо нешто од тога разјаснити у наставку дискусије. Нисам ни поменуо женска права и многа друга спорна питања у исламском закону. Moj brate ti ovdje meni govoriš da nešto skrivam ali istina je suprotno od toga.U gore spomenutom djelu si rekao da ljudi koji promjene vjeru i postanu nemuslimani oni se u islamu kažnjavaju smrću!Ovdje nisi namjerno napravio razliku između ljudi koji su nemuslimani u startu i između ljudi koji su bili muslimani i žele ostaviti islam.Prvo kod nas niko nema pravo nikoga prisiliti da bude musliman to na osnovu kuranskih citata koji su poznati,ali ako čovjek je musliman i želi ga ostaviti, islam ne dozvoljava da se iko igra sa njim.To je naravno u suprotnosti sa vašom vjerom od koje cirkus se pravi.Nemojte misliti da vas vrijeđam govorim samo činjenice, zar se na desetine filmova nije snimilo u kojima se ismijava ne samo crkva i liturgija nego i svaka vaša vrijednost.Čak se sa imenom Isusa ismijava.Izvinite ako to kod vas može kod nas nemože! На крају само издвајам пар цитата из Енизовог текста, да покажем како је истина заправо вешто сакривена. Видећете како исламски проповедници користе двосмислене појмове да би сакрили истину о Исламу и обманули своје читаоце или слушаоце. Цитат: samo dijalog 20. Март , 2010, 10:59:49 Pošto je Allah subhanehu ve te'ala apsolutni i jedini Gospodar ljudi i svijeta, On je vrhovni Vladar, Branitelj i Hranitelj, Milostivi, čija milost obasjava sva bića, a pošto je On svakom čovjeku dao ljudsko dostojanstvo i čast, znači da su ljudi u suštini isti i da se među njima ne može praviti nikakva opipljiva niti stvarna razlika, na osnovu slučajnih razlika kao što su nacija, boja kože ili rasa. Овде је испуштено - "под условом да су муслимани". Вера не спада у ову групу "небитних разлика". То је добар пример како проповедници Ислама заварају многе не-муслимане, јер употребљавају свима добро познате појмове које обично схватамо генерално и примењујемо на све људе (без обзира на веру), али се то у Исламу односи само на муслимане (што се изостави). Moj brate Zvonko ja bih se više stidio da nastavljam stavljanjem riječi koje nisam rekao.Vi to kontinuirano radite i ja vas ponovo opominjem da to ne činite.Zar to nije dokaz vaše nemoći!Molim vas ko rođenog brate nemojte mi podvaljivati i stavljati u usta ono što nisam rekao.Ali izgleda vuk dlaku mjenja a čud nikada! Цитат: samo dijalog 20. Март , 2010, 10:59:49 Tako su sva ljudska bića međusobno povezana i sva sačinjavaju jednu zajednicu bratstva u svom časnom i ugodnom služenju najmilostivijem Vladaru svijeta. Видите како се овде имплицитно из тог "братства" избацују они који нису муслимани, јер они не служе "најмилостивијем Владару свијета". Ево шта каже Куран: Ovdje se niko ne izbacuje, postoje dobre i loše sluge Bogu! Ali ovo nije toliko bitno koliko su bitni ajeti koje ste naveli kao dokaz za vaše tvrdnje.Brate ja ako ne razumijem nešto iz tvog govora mogao si gore u mom izlaganju da sam prije bilo kakvog komentara tražio pojašnjenje, da ti ne bi slučajno nepravdu nedaj Bože nanio, za razliku od tebe koji navodiš citate iz Kurana kao da si najveći učenjak islama.Epa brate nisi ni blizu.Ako zaista hoćeš da naučiš o islamu dođi i nauči pred učenjacima islama a ne na osnovu proizvoljnog tumačenja! Opet se vraćamo na obektivnost koja zaista nekome je jednačina sa više nepoznanica.Ali ja ću našim čitaocima objasniti: "Neka vjernici ne uzimaju za prijatelje nevjernike kad ima vjernika; a onoga ko to čini - Allah neće štititi. To učinite jedino da biste se od njih sačuvali. Allah vas podsjeća na Sebe i Allahu se vraća sve!" (3:28) "O vjernici, za prisne prijatelje uzimajte samo svoje, ostali vam samo propast žele: jedva čekaju da muka dopadnete, mržnja izbija iz njihovih usta, a još je gore ono što kriju njihova prsa. Mi vam iznosimo dokaze, ako pameti imate." (3:118) "O vjernici, ne prijateljujte sa nevjernicima umjesto s vjernicima! Zar hoćete pružiti Allahu očigledan dokaz protiv sebe?" (4:144) Ova tri ajeta se odnose na one nemuslimane koji imaju neprijateljske namjere prema muslimanima i muslimani se od njih moraju zaštititi.Valjda nam nećete uzeti za sramotu to što hoćemo da se štitimo!Imamo li pravo, zar to nije elementarno ljudsko pravo! Dokaz da se na te misli je i sam kuranski ajet u kome se kaže: Allah vam ne zabranjuje da činite dobro i da budete pravedni prema o nima koji ne ratuju protiv vas zbog vjere i koji vas iz zavičaja vašeg ne izgone - Allah, zaista, voli o ne koji su pravični - ali vam zabranjuje da prijateljujete sa o nima koji ratuju protiv vas zbog vjere i koji vas iz zavičaja vašeg izgone i koji pomažu da budete prognani. o ni koji s njima prijateljuju sami sabi čine nepravdu.Mumtehineh:8-9. "O vjernici, ne uzimajte za zaštitnike jevreje i kršćane! Oni su sami sebi zaštitnici! A njihov je onaj među vama koji ih za zaštitnike prihvati; Allah uistinu neće ukazati na Pravi put ljudima koji sami sebi nepravdu čine." (5:51) Ah brate, ovaj ti je ajet na mjestu.Da smo bogdom ovaj ajet praktikovali i shvatili ne bi nam se desila Srebrenica, ne bi i nakon više od petnaest godina tražili kosti naših ubijenih po provalijama istočne Bosne.Zar ovaj ajet nije dokaz istinitosti božije poruke:Čuvali su naše bošnjake Holandžani koji su ih predali da sa njima se uradi što je se uradilo.Nemam snage o ovom pisati, srce mi se slama! Da su jevreji i krščani jedni drugima zaštitnici zar najbolje ne potvrđuje i sami savez između Amerike i Izraela.Zar Amerika otvoreno nekaže:Jevreji su vjećni saveznici Amerike! Ово је шта Мухамед каже о односима са "неверницима" само до пете суре, а има их укупно 114. Прочитајте сами. Svaki ajet koji navedeš ja ću ti ga protumačiti ne onako kako ti želiš nego onako kako je to po islamu.Od objektivnosti je da čovjek uzima značenje od onoga ko je pripadnik te vjere.To je objektivnost! Цитат: samo dijalog 20. Март , 2010, 10:59:49 U ovakvoj pobožnoj atmosferi islamsko propovijedanje jedinstvenosti Allaha subhanehu ve te'ala je dominantna i centralna tačka, i ono nužno podrazumjeva i jedinstvo čovječanstva i bratstvo ljudskih bića. Mada se islamska država može uspostaviti na bilo kojem dijelu Zemlje, islam ne želi ograničiti ljudska prava i privilegije na geografske granice vlastite države. Islam je postavio neka temeljna i univerzalna prava za cijelo čovječanstvo, koja se moraju poštivati i uvažavati u svim okolnostima, bez obzira na to da li određena osoba živi na teritoriji islamske države ili nije, i da li je u ratu ili miru s tom državom. Још једном скидам капу реторичкој вештини мог саговорника. Дакле, "доминантна и централна тачка" је исламски закон - Шеријат. "Људска права и привилегије" су заправо прописи овога закона и они нису "ограничени на географске границе властите (исламске) државе" која се "може успоставити на било којем дијелу Земље". У преводу - и када живе у хришћанској држави муслимани стављају свој закон изнад закона државе у којој живе, а у међувремену раде на успостављању исламске државе. Питање је само када ће бити у могућности да то ураде. Opet brate nerazumiješ!Musliman gdje god bio vjeruje da je najbolji i najispravniji islamski zakon, da ne misli tako ne bi bio musliman.ali gdje on god živio mora poštovati zakone te države! To je ispravno shvatanje ovoga pitanja ne kako ga ti pokušavaš prezentovati i poslije toga ti ništa ne preostaje osim da nas proglasiš potencijalnom opasnošću po zapad! Цитат: samo dijalog 20. Март , 2010, 10:59:49 Ljudska je krv uvijek sveta i ne smije se prolijevati bez opravdanog razloga. A ako neko oskrnavi tu svetost ljudske krvi i ubije bez opravdanja, "Kur'an to poredi sa ubistvom cijelog čovječanstva." Ko ubije, a ne da nadoknadu za ubijenu dušu, ni za štetu napravljenu na zemlji, isto kao da je poubijao sve ljude. Још једно лукавство. Хајде да погледамо овај цитат из Курана у контексту: "Zbog toga smo Mi propisali sinovima Israilovim: ako neko ubije nekoga koji nije ubio nikoga, ili onoga koji na Zemlji nered ne čini - kao da je sve ljude poubijao; a ako neko bude uzrok da se nečiji život sačuva - kao da je svim ljudima život sačuvao. Naši poslanici su im jasne dokaze donosili, ali su mnogi od njih, i poslije toga, na Zemlji sve granice zla prelazili." (Kuran 5:32) Иронично - први део је у ствари дослован цитат из јеврејског Талмуда, а Мухамед је у наставку додао и своје карактеристично тумачење које мој саговорник није цитирао: Ironično je to što ti nevidiš da islam ovdje štiti čovjekov život i prijeti velikim kaznama onima koji ljudski život napravdi boga uzimaju i kaže kao da je taj cjeli svijet pobio.Pročitao si hadis u kome Allahov Poslanik kaže:ko ubije napravdi boga nemuslimana neće osjetiti džennetski miris! "Kazna za one koji protiv Allaha i Poslanika Njegova vojuju i koji nered na Zemlji čine jeste: da budu ubijeni, ili razapeti, ili da im se unakrst ruke i noge odsijeku ili da se iz zemlje prognaju. To im je poniženje na ovome svijetu, a na onome svijetu čeka ih patnja velika, ali ne i za one koji se pokaju prije nego što ih se domognete! I znajte da Allah prašta i da je milostiv." (Куран 5:33-34) Opet ajet koji nema veze sa temom:Ovaj ajet moj gospodine je objavljen povodom jednog beduinskog plemena koji su učinili drumsko razbojništvo.Islam kao što si mogao pročitati garantuje imetak čovjeku i obezbjeđuje zakone i pravila kojima se taj imetak štiti.Ljudi su prije trgovačkim karavanima prenosili trgovačku robu a postojali su drumski razbojnici koji su plačkali i ubijali ljude napravdi Boga.Islamom je takvim razbojnicima takva kazna određena da budu pouka drugima.Zato moj brate države koje imaju iole islamske zakone su najsigurnije države na svijetu a države koje imaju neke druge zakone sami živimo u takvim državama dobro znamo kakav je red u takvim državama a o sigurnosti da i ne govorimo! Заиста је Аллах "милостив"! U Njegovu Milost nema sumnje, ljudi o Njemu svašta govore a On im opskrbu daje! Дакле, видимо која је казна за оне који не прихвате Мухамедову објаву и чине "неред". Не само да је њих дозвољено убијати, него им се још одсеку супротна рука и нога (дакле, да се човек потпуно обогаљи), да се разапну или протерају (ово су заправо казне за разне категорије "нереда" што је изван оквира ове дискусије). Како онда разумети претходни ајет "ако неко убије некога ... као да је све људе поубијао"? Врло једноставно - ово се односи само на муслимане. Ко убије муслимана, као да је убио читав свет, за све остале увек постоји "оправдан разлог". Opet tvoja svojevoljna konstatacija.Zaista si me umorio ispravljanjem grešaka koje si naveo.Izvinjavam se dragim čitaocima na dužini odgovorenog. A što se tiče nereda ko ga čini na zemlji to je zaista dobra tema o kojoj možemo pisati naširoko.Obzirom da ti iduću temu biraš, izaberi onu temu za koju misliš da je najbolnija za muslimane i gdje misliš da nam najviše možeš poteškoća zadati, ali imaj na pameti ja te čekamda argumentovano odgovorim na svaku tvoju grešku koju navedeš!Možeš ti i bolje nema sumnje u to!Ovdje sam koristio tvoj metod u pisanju, stoga ako se meni nešto zamjeri prvo treba od tebe početi! Sami prosudite, nadam se da smo svi nešto naučili! Цитат: samo dijalog 20. Март , 2010, 10:59:49 Nije dozvoljeno ugnjetavati žene, djecu, starce, bolesne i ranjene. Čast i nevinost žene moraju se poštivati u svim prilikama. Како само ово лепо звучи! Међутим, ради се само о још једном примеру како муслимани "редефинишу појмове". Част и невиност жене поштују се тако што се уводи низ забрана - жена мора да се облачи како је прописано (покривена од главе до пете), не сме да се виђа са мушкарцима који јој нису најближи рођаци, не сме да одбије мужа у брачној постељи и тако даље. Заиста има жена у Исламу изузетна права! Али о томе смо већ разговарали на другој теми. E moj brate ti govoriš o islamu na način koji ja prvi puta čujem.volio bih tog doktora koji te je učio tome sresti da mu kažem da je pobrkao lončiće!Brate opet greška.Prava žene u islamu su daleko veća nego bilo u kojoj vjeri i bilo kojem društvu.Ovo što si iznio je opet izvrtanje istine.Nisam ja vama kriv što ste vi zapostavili propis oblačenja žene koji je isti kao i u našoj vjeri, odakle li se samo časne sestre onako oblače, vjerovatno iz hira.ako nisi primjetio one pokrivaju iste djelove tjela kao i muslimanke zbog čega li?To je dio i vaše vjere kojeg ste zapustili.Ali nastranu to, islamski zakon koji se primjenjuje i po pitanju žena čine da su ti ljudi daleko moralniji od evropljana i amera i njima sličnih! Žena nema prava odbiti muslimana u postelji bez opravdanog razloga!ali o tome ćemo na jednoj od tema kada je otvorimo! Da ne bi preopterетио читаоце, препуштам да свако још једном до краја прочита Енизов текст и сам уочи сличне лукавости. Да ствар буде занимљивија - овакав "стил" проповедања Ислама је такође прописан исласмким законом и постоје исламске доктрине које говоре о томе, што је изван ове теме. У суштини, своди се на то да муслиман може да прећути, или чак некада каже неистину, ако је то у интересу ширења Ислама или заштите сопственог живота. Ja ovdje koliko si mogao vidjeti nisam stavljao tebi riječi u usta koje nisi govorio, to si ti učinio,ja ovdje nisam nvodio citate koji imaju potpuno drugo značenje od onog što si želio i tvrdio da znače, to si ti učinio. I na kraju kažeš da kod nas muslimana ima doktrina kojom se dozvoljava muslimanu prečutiti i slagati!Meni ovdje život nije ugrožen tako da nemam potrebe da ležem, ali ti govoriš kao da te cjeli svijet proganja da te ubije, nadam se da si razumio! Cinično je što si ti tu doktrinu koristio! Aferim ti bilo! U svakom slučaju hvala!Prvi puta sam malo oštriju retoriku u govoru koristio, ali moj me je sugovornik na to prisilio.Zahvaljujem sugovorniku na njegovu izlaganju i može on sigurno bolje!Свако добро желим Svako dobro svima ljudima bez obzira koje vjere bili želim! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Март 24, 2010 Пријави Подели Написано Март 24, 2010 Помаже Бог, Енизе, мени је твоја реторика сасвим у реду. Ако разговарамо отворено онда неслагања морају да дођу на ред. Важно је да нема личних увреда. Због прегледности издвојам твоје главне ставове и питања из претходне дискусије (ако сам нешто важно пропустио, реците): 1. Ислам дозвољава "апсолутну слободу", али само да се чини "добро". Иначе следе "санкције". Ово је само по себи контрадикторно. Бог је човеку дао слободу да погреши, али и прилику да се покаје. У Исламу људи чине оно што никако не би смели - узимају живот који је некоме Бог дао. Ако Бог не убија човека кад погреши (што би му било лако), откуд људима право да то чине? 2. Циљ Ислама је да успостави "праведно друштво", казне штите праведне људе. Управо то сам хтео да покажем - немогуће је на овом свету успоставити потпуно "праведно друштво". Што наравно не значи да не треба да се трудимо да друштво буде што праведније, напротив, али ће по природи ствари вера и држава увек бити у раскораку. Немогуће је успоставити потпуно "верску државу" јер држава има земаљске циљеве, а вера небеске. На Небу, у Царству Божијем, нема смрти, нема болести, нема греха. 3. Шта Хришћанство нуди нехришћанима? Љубав Божију. 4. Да ли Хришћанство позива на обесправљеност? Не, Христос је (про)рекао да ће сви верници бити прогоњени јер је овај свет неправедан и не воли истину. Ми нисмо неки мазохисти који тражимо мучење, него знамо да овај свет "сав у греху лежи". 5. Који је смисао живота ако само страдамо? Који је смисао када се ратар мучи по Сунцу читав дан на њиви? Да касније убере плод. Тако и ми на овом свету страдамо, да би дошли до Васкрсења. Ко проживи читав живот здрав и без невоља, на крају ипак мора да страда тако што умире. То је закон овога света, али смисао живота је да након смрти будемо вечно у Царству Божијем. 6. Проблем је потпуна слобода, где нема закона влада анархија. Проблем је што закон који се спроводи насиљем не води никуда. Није циљ вере да се људи "спрече" да греше, него је циљ да се људи изнутра поправе. Ако неко погреши па га убијемо, шта смо постигли? Само смо уништили живот који је Бог створио, а што немамо никакво право да урадимо. Његов живот је у Божијим рукама, ако Бог жели да га казни Он ће то лако учинити. Ако људима претимо казнама, шта смо постигли? Људи ће само замрзети веру и Бога. Једини начин да се боримо против греха је љубав. Када неко греши, помогни му. Покажи му да је Бог стрпљив, жртвуј се за њега. Ако је украо, не сеци му руку, него му опрости. Тако се показује да је "велики Бог". Убити некога каменицама не показује да је "велики Бог", него да немамо савести. 7. Звонко погрешно тумачи ајете из Курана и хадисе, као и Ислам уопште. Волео би да ми се то у наредним темама аргументима докаже. За све што напишем ја наведем цитате из исламских извора - Куран, хадисе, тефсире итд. 8. Хришћани нису способни да направе државу по Божијем закону. Нико није способан да то уради осим Бога. Само Он може да уреди свет како треба, и слава Му, то ће и урадити када дође време. До тада ми морамо да се трудимо да свима проповедамо истиниту веру. 9. Хришћанство препушта власт владарима, а Бог нема ништа са тим. Хришћанство не жели да буде "власт", јер да је Христос хтео да буде земаљски цар Он би то и постао. Као што сам већ рекао - Црква није Полиција, него Болница. Нама није интерес да "спроводимо закон", него да лечимо душе. Лекар не тражи власт да би лечио људе. 10. Контрадикција - како онда тврдим да су неке државе засноване на "хришћанским принципима"? Рекао сам да се може видети утицај хришћанства тамо где су хришћани већина - на снази су људске слободе, поштују се свачија права, свака вера може да се проповеда, може да гради своје храмове, може да живи и ради равноправно са хришћанима. То се не може у Саудијској Арабији, Ирану или Пакистану. 11. Где су џамије из Београда и других градова ако се поштују права мањина? Трудим се да избегавам политичка питања, али ево да одговорим питањем - како су те џамије доспеле у Београд и друге српске градове? Како су дошле, тако су и отишле... Да не буде забуне - као и сваки човек при здравој свести сваки злочин и свако уништење осуђујем и не волим, али историја има такође неке своје законе. Терор који су отомански освајачи четири века спроводили у Србији морао је да роди свој горак плод. Српске мајке су плакале четири стотине година за децом коју су им отимали у хареме и јаничаре. Историја такође има неке своје законе - ко се мача лати, од мача и страда. 12. У Исламу нико нема право да присили другог да промени веру. То је само делимично тачно - у Исламу нико нема право да другоме стави нож под грло и каже "прихвати Ислам или ћеш бити убијен". Међутим, читав систем зимме у исламској држави је уређен тако да не-муслимане доведе у такав положај да они буду практично принуђени да читав живот живе у страху или прихвате Ислам. И то није случајно, већ исламски учитељи објашњавају како је то намерно тако уређено да се покаже која је вера права. Могу да потражим и конкретне цитате ако је потребно, немам их тренутно при руци. 13. Филмови исмевају нашу веру, а ми то дозвољавамо. У Исламу то не може. Па шта би требало да радимо? Треба ли да људе који то раде пресрећемо на улици и убијамо? Њима је Бог дао живот и слободу да раде шта желе и ми немамо права да им одузмемо ни једно ни друго. Можемо само да им покажемо смирење и љубав као што им Бог показује. 14. Ајети о "неузимању неверника за пријатеље" односе се само на оне који "имају непријатељске намере" према муслиманима. Верујем и радује ме да ти то тако тумачиш, али опште прихваћено тумачење код исламских је другачије. Ево тумачења ибн Кесира на 4:144: "Allah forbids His believing servants from taking the disbelievers as friends instead of the believers. This includes being friends and associates of the disbelievers, advising them, being intimate with them and exposing the secrets of the believers to them." (Тефсир ибн Кесира) 15. Ислам штити људски живот, а ајет о убијању и масакрирању се односи на нешто друго Ислам има посебан угао гледања на ствари. Тачно је да из угла муслимана то тако изгледа, јер свако разуман би требало да прихвати Ислам па би онда све било у реду. Иначе праве неред, "фитну", а то има одређене границе (као што си сам рекао изнад). Зато мени у исламској држави не би било дозвољено да јавно кажем ово што овде кажем. Зато критичари Ислама нису безбедни чак ни на Западу, већ морају да живе под обезбеђењем. Да не дужим причу, ево једног ајета који потврђује што сам рекао: "Nezamislivo je da vjernik ubije vjernika, to se može dogoditi samo - nehotice" (4:92) Зашто се овде не каже "незамисливо је да верник убије човека" (без обзира на веру)? Дакле, није исто у Исламу убити верника и убити неверника. 16. Права жене у Исламу су далеко већа него у било ком другом друштву. Мислим да смо ово обрадили у посебној теми. Заиста не могу више да понављам колико су жене обесправљене у Исламу. Можда ви за то видите неко оправдање, али ми не. 17. Монахиње се облаче исто као муслиманке. Облаче се слично, али то чине по својој вољи. Нико их не присиљава, не туче и не полива киселином ако не желе да се тако облаче. Свако добро желим свима ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Eniz Написано Март 25, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Март 25, 2010 Raduje me sto eto na tvoj prijedlog nastavljamo govoriti na ovu temu.Zalosti me brate sto na neobjektivan nacin i dalje pises samo u manjem obliku.Ali pred nama je ono sto imamo i nastavljamo i dalje.Ovdje su komentari na tvoju prepisku:Po tackama si iznosio a ja ti ispod navoda odgovorih! 1. Ислам дозвољава "апсолутну слободу", али само да се чини "добро". Иначе следе "санкције". Ово је само по себи контрадикторно. Бог је човеку дао слободу да погреши, али и прилику да се покаје. У Исламу људи чине оно што никако не би смели - узимају живот који је некоме Бог дао. Ако Бог не убија човека кад погреши (што би му било лако), откуд људима право да то чине? Komentar: Brate Zvonko ja sam napisao da u islamu čovjek ima apsolutnu slobodu da radi ono što je dobro.Dok je Allah postavio mu granice u činjenju štete sebi i drugima.To Allah nije uradio osim iz ljubavi prema čovjeku! Da li roditelj će dozvoliti da njegova beba se igra pored rijeke, neće jer postoji mogućnost da dijete padne u rijeku i sebe dovede u opasnu situaciju.Zašto mu to roditelj brani?Iz ljubavi prema djetetu i iz brige da mu se što loše ne desi!Dok ako se desi da roditelj iz ljubavi pusti djete da izađe i da se igra gdje hoće, vrlo vjerovatno se može desiti da djete padne u vodu i utopi se!Onda se ta ljubav pertvara u bol!A Bogu ništa nije slično! One slobode koje je Bog učinio dozvoljenim u njima je dobro čovjeku, a ograničenja koja je postavio u njima je zlo čovjeku da ih ne čini.Da li Bog , onaj koji je stvorio čovjeka zna šta je bolje za njega a što lošije?Da li će Bog učiniti nepravdu čovjeku, neće sigurno i na čovjeku je ako želi sreću na ovome svijetu da slijedi ono što mu je Bog propisao! Kaže Omer :Mi smo narod kojeg je Allah učinio ponosnim sa islamom i kada god budemo slijedili nešto drugo mimo islama,Allah će nas poniziti!Kaže Allahov Poslanik: Pomozo svome bratu bez obzira činilo mu se nasilje ili on činio nasilje!(evo ti prilike da opužiš za pristrasnost muslimane, ali navodimo cjeli tekst) Prisutni rekoše: Dobro znamo kako ćemo pomoći bratu ako mu se čini nasilje, ali kako ćemo mu pomoći ako on bude taj koji čini nasilje?Allahov Poslanik je rekao: Pomoći ćete mu time što ćete ga spriječiti od činjenja tog nasilja! Kod vas ovoga nema, jer kod vas je bezgranična ljubav , nasilnici koji u ime krščanstva učine nepravdu idu i ispovjede se i sve im oprošeteno a ovamo ubili ,silovali, oteli isl.Aferim.Ovamo ako se određuje kazna za prestupnika kojom se i drug čine ljudima nasilje vi to nazivate silom a mi nazivamo zakonom kojim se čini red na zemlji , a vi što u ime ljubavi ostajete pasivni vi na indirektan način pozivate takvim shvatanjem u anarhiju, nered, i bezakonje.Dragi moji iako tvrdite da je vaše carstvo na nebesima vi ipak živite na zemlji a na njoj moraju postojati zakoni koji se poštuju! 2. Циљ Ислама је да успостави "праведно друштво", казне штите праведне људе. Управо то сам хтео да покажем - немогуће је на овом свету успоставити потпуно "праведно друштво". Што наравно не значи да не треба да се трудимо да друштво буде што праведније, напротив, али ће по природи ствари вера и држава увек бити у раскораку. Немогуће је успоставити потпуно "верску државу" јер држава има земаљске циљеве, а вера небеске. На Небу, у Царству Божијем, нема смрти, нема болести, нема греха. Komentar: Slažem se da na ovom svijetu nema savršenstva, da je savršenstvo jedino na onome svijetu.slažem se da u prirodi čovjeka postoji određen vid nepravednosti i sklonosti da učini nepravdu kako sam prema sebi tako prema drugima.Tu se slažem sa vama.Ali na ovom svijetu se najveća pravda postiže zakonom koji je od Boga.Zamolio bih te brate Zvonko da malo otvoriš oči i racionalnije pogledaš prema islamskom svijetu u kojem ima sigurno određena doza nepravde, a to nije zbog toga što ima propust u islamu nego što su muslimani u određenoj mjeri se udaljili od islamskih rješenja u praktičnom životu.U onoj mjeri u kojoj su se udaljili od islama u toj mjeri ima nepravda u mjestima u kojima žive.Uprkos tome mora se priznati da su ta društva najsigurnija za život.Najmanje samoubistava, kriminala, moralnog izopačenja, isl je u tim državama.Amerika je krščanska država koja ima na milione zatvorenika, zatvori pretrpani, bolesti, ubistva pljačke, rasna i u zadnje vrijeme sve veća vjerska diskriminacija, a u toj državi isto crkva poziva u ljubav.Rezultati te ljubavi su dobrim djelom u djelima ljudi!Ne kritikujem krščanstvo zbog toga, čovjek treba voljeti inače bi bio robot, bezosječajno biće ali nije dovoljna brate samo ljubav, nekim ljudima to ništa ne znači.Za takve moraju biti zakoni koji će ih sprečavati od činjenja bilo kakvog nasilja drugima! 2. Шта Хришћанство нуди нехришћанима? Љубав Божију. Komentar: Kroz historiju su bili čudni izlivi te ljubavi, inkvizicija to je praktična ljubav, rastegnem te razgulim te itd.Malo su mi čudni izlivi te ljubavi.Jerusalem pada u ruke svetih ratnika koji propovjedaju ljubav i potoci krvi teku od strane onih koji im ljubav nude.Brate moj mi u islamu ako nemamo dovoljno ljubavi prema nemuslimanima(kako neki ustvrdiše)bar imamo pravedan odnos prema drugima koji nije zasnovan na osečajima nego na sistemu koji se poštuje i koji je pravedan.evo ti jedan od mora primjera: Omer(kako volim ovog čovjeka) je išao jedne prilike Medinom i vidio starca da prosi i rekao mu je zašto prosi rekao je snaga izdala zdavlje ostavilo mladost otišla.Rekao mu ti nisi musliman,rekao je nisam, jevrej sam.Tada mu je Omer rekao: Bio si iskren prema nama, mi te nećemo ostaviti i naredio je da se iz bjetul mala izdvaja mjesečna naknada tom čovjeku da živi od toga! 3. Да ли Хришћанство позива на обесправљеност? Не, Христос је (про)рекао да ће сви верници бити прогоњени јер је овај свет неправедан и не воли истину. Ми нисмо неки мазохисти који тражимо мучење, него знамо да овај свет "сав у греху лежи". Izvini ali biblijski citat da onaj ko odluči da ide stazama Isusa bit će progonjen! Ovdje je jedno od dvoje ili vi niste pravi krščani jer se ne progonite na zemlji, ili ovaj citat nije tačan! To prvo!A drugo ovaj citat zaista tjera ljude od krščanstva, čuj što bih ja vjerovao u nešto gdje ću biti obespravljen, ponižen itd! 4. Који је смисао живота ако само страдамо? Који је смисао када се ратар мучи по Сунцу читав дан на њиви? Да касније убере плод. Тако и ми на овом свету страдамо, да би дошли до Васкрсења. Ко проживи читав живот здрав и без невоља, на крају ипак мора да страда тако што умире. То је закон овога света, али смисао живота је да након смрти будемо вечно у Царству Божијем. Ovo je fina materijal za filmove u kojima se priča o napačenima koji trpe cjelog života i na kraju ko ptičice u Carstvi nebeskom.Ali ovdje se mi muslimani razilazimo u potpunosti svama.Kod nas ima iskušenje i to stoji .U Kuranu Allah navodi da će nas dovoditi u iskušenja gubljenjem imetka života, usjeva, stoke, porodice itd.ali to nije smisao našeg života.Ja netražim iskušenje da padnem u njega, ali ako padnem u iskušenje ja sam strpljiv u njemu!Dok ako nemam iskušenja ja uživam u Allahovim blagodatima.Dok kod vas je osnov obespravljenost.Ima jedan fin hadis od čovjeka koji je za nas Allahov poslanik i koji je nama draži od naših života, djece imetaka i svega ostalog osim Allaha on kaže: Divan li je primjer vjernika nikada ne gubi.ako ga zadesi neko dobro zahvaljuje Allahu na tome, a ako padne u iskušenje, biva strpljiv u njemu i u obe situacije dobiva nikada ne gubi!Razmisli malo o tome ne bili ti se srce malo otvorilo! 5. Проблем је потпуна слобода, где нема закона влада анархија. Проблем је што закон који се спроводи насиљем не води никуда. Није циљ вере да се људи "спрече" да греше, него је циљ да се људи изнутра поправе. Ако неко погреши па га убијемо, шта смо постигли? Само смо уништили живот који је Бог створио, а што немамо никакво право да урадимо. Његов живот је у Божијим рукама, ако Бог жели да га казни Он ће то лако учинити. Ако људима претимо казнама, шта смо постигли? Људи ће само замрзети веру и Бога. Једини начин да се боримо против греха је љубав. Када неко греши, помогни му. Покажи му да је Бог стрпљив, жртвуј се за њега. Ако је украо, не сеци му руку, него му опрости. Тако се показује да је "велики Бог". Убити некога каменицама не показује да је "велики Бог", него да немамо савести. Dragi brate, bezakonje nevodi nikuda ono vodi neredu kako si to ti nazvao (fitni) a Bog nevoli nered na zemlji! Dok zakon koji je od Boga bez obzira koliko on bio strog u tvojim očima , on je učinio najsigurnija društva u svijetu islamska društva.U islamskim kućama moj brate nema više sigurnosnih brava na vratima, običnim ključem se zaključavaju.Dok u ovim naprednim društvima, nekako kriminalci su našli raj za svoje poslove. A što se tiče oduzimanja života kojeg je Bog stvorio, zbog određenog prestupa, tu mi je nešto kod tebe iskreno čudno a to je solidarišeš se prema ubici a za ubijenog te nije briga. Moraš shvatiti da islam određuje kaznu prema visini određenog prijestupa. Odgojne posljedice tih kazni za društvo su velike.U islamskoj državi kada ubije nekoga zna da ako je to namjerno učinio napravdi boga da će i njegov život otiči.Stoga hiljadu puta će prije razmisliti nego što se odluči na taj postupak.Dobar je primjer za drogu: U ulazu u Saudiju stoji tabla: Droga je smrt! Unesi drogu ako te otkriju klanjo si sam sebi dženazu.rezultat toga je da u saudiji nema centara za odvikavanje od droge! Dok u srbije je zaplijenjeno dvije ipo tone droge.Sada ćeš ti reči, ubijate čovjeka zbog droge.A ja ću reči koliko će ovaj sa dvije ipo tone ubiti ljudi.Hiljade sigurno.A koliko centara za odvikavanje od droga ima u Srbiji?Koliko registrovanih ovisnika? Koji su to troškovi za državu a opasnost za društvo? Zar nije bolje spriječiti nego liječiti.dodudše ti si rekao da je krščansvo bolnica, eto vam prilike liječite ako ste bolnica!Čovjek ima djete koje voli on mu kaže fino iz ljubavi sine idi mi donesi nešto a sin kaže neću i još izvrijeđa roditelja, šta je na roditelju da radi!Moj brate Zvonko živite vi na nebesima dušama to je pohvalno ali tjela su vam na zemlji stoga se osvjestite! 7. Звонко погрешно тумачи ајете из Курана и хадисе, као и Ислам уопште. Волео би да ми се то у наредним темама аргументима докаже. За све што напишем ја наведем цитате из исламских извора - Куран, хадисе, тефсире итд. Zvonko jasam to tebi argumentovano i dokazao.Samo moraš zanti da kod nas se po čejfu vjera ne tumači. Kuran se tumači na više načina a dva načina koja sam ja tebi navedio kroz primjer je tumačenja Kurana Kuranom, i tumačenje Kurana hadisom.stoga sam ti napisao malo oštrijim tonom nerazumiješ brate, nisi učen u islamu, tvoje tumačenje ajeta i citata je dokaz koji ide u prilog ovoj tvrdnji! 8. Хришћани нису способни да направе државу по Божијем закону. Нико није способан да то уради осим Бога. Само Он може да уреди свет како треба, и слава Му, то ће и урадити када дође време. До тада ми морамо да се трудимо да свима проповедамо истиниту веру. Hriščani to nisu u stanju jer je kod vas osnov za sve ljubav!A od ljubavi se ne živi.Jesi li čuo za poslovicu u kojoj se kaže: U čiju kuću glad uđe na vrata ljubav leti kroz prozor!Ljubav je pohvalno imati ali u svakom slučaju nedovoljno za osnivanje države!Stoga taj odgovor da nemožete imati vjersku državu se odnosi na vas.Historijska je činjenica gdje god ste to pokušali nered ste činili! Dok mi muslimani imamo rješenja u zakonima koja zaista nam omogučavaju osnivanje jedne države uređene po islamskim zakonima koja je ustanju davati prava svima i zaštititi svakoga!O tome smo već govorili da se ne ponavljam. Хришћанство препушта власт владарима, а Бог нема ништа са тим. Хришћанство не жели да буде "власт", јер да је Христос хтео да буде земаљски цар Он би то и постао. Као што сам већ рекао - Црква није Полиција, него Болница. Нама није интерес да "спроводимо закон", него да лечимо душе. Лекар не тражи власт да би лечио људе. Sami citat Bogu božje a caru carevo je podilaženje crkve vladarima!Kada je nastao ovaj citat, ima li konstantin car, išta stime? Hristos na zemlji šta je bio otvorio bih pandorinu kutiju i nebismo završili za tri mjeseca izlaganje ali i o tome treba govoriti jer ovdje nema tabu tema! Контрадикција - како онда тврдим да су неке државе засноване на "хришћанским принципима"? Рекао сам да се може видети утицај хришћанства тамо где су хришћани већина - на снази су људске слободе, поштују се свачија права, свака вера може да се проповеда, може да гради своје храмове, може да живи и ради равноправно са хришћанима. То се не може у Саудијској Арабији, Ирану или Пакистану. Da u nekim državama to je tačno, i čovjek mora biti objektivan ali to nije zaslugom crkve niukom slučaju, jer neke zemlje poput francuske su dizale otvoreno bune protiv crkve i njenog jarma u prošlim vremenima.Tada kada je crkva suvremeno vladala prava ljudi su bila kakva jesu, ali danasnja sekularna društva koja imaju građanske zakone , ti zakoni nisu postavleni zaslugom crkve nego postavljeni su na osnovu nekih drugih prava, a mnoge postulate su preuzeli iz islamskog prava!Tako da ti taj fini govor u vodu pada nema težine ispario se!Da u saudiji je zabranjena bilo kakva bogomolja jer je to za nas sveta zemlja kao što u Vatikanu nema džamije.dok u drugim islamskim zemljama je na hiljade crkava sinagoga isl.A Pakistan nije država koja sudi šerijatom iako su većina stanovnika muslimani.Što se tiče Irana u iranu ima diskriminacije čak prema nama sunitima, i više nego prema vama.Iran po nama sunitima nije islamska država, tako da neke stvari koje se u Iranu rade nemaju veze sa islamom! 11. Где су џамије из Београда и других градова ако се поштују права мањина? Трудим се да избегавам политичка питања, али ево да одговорим питањем - како су те џамије доспеле у Београд и друге српске градове? Како су дошле, тако су и отишле... Да не буде забуне - као и сваки човек при здравој свести сваки злочин и свако уништење осуђујем и не волим, али историја има такође неке своје законе. Терор који су отомански освајачи четири века спроводили у Србији морао је да роди свој горак плод. Српске мајке су плакале четири стотине година за децом коју су им отимали у хареме и јаничаре. Историја такође има неке своје законе - ко се мача лати, од мача и страда. Tek sam shvatio zašto je u Bosni uništeno preko 600 džamija, samo koliko ja znam da smo mi imali jako dobre komšijske odnose.ali neka si mi objasnio da mogu to prenijeti učenicima kojima predajem! 12. У Исламу нико нема право да присили другог да промени веру. То је само делимично тачно - у Исламу нико нема право да другоме стави нож под грло и каже "прихвати Ислам или ћеш бити убијен". Међутим, читав систем зимме у исламској држави је уређен тако да не-муслимане доведе у такав положај да они буду практично принуђени да читав живот живе у страху или прихвате Ислам. И то није случајно, већ исламски учитељи објашњавају како је то намерно тако уређено да се покаже која је вера права. Могу да потражим и конкретне цитате ако је потребно, немам их тренутно при руци. Neznam da li ti je poznato da su u islamskoj državi i krščani imali izuzetno velike položaje.bili su ministri, doktori, savjetnici, isl.Narvno ti to nisi nigdje pročitao jer na internetu samo tražiš ono mržnja muslimana prema krščanima i što izađe to je tvoj stav!13. Филмови исмевају нашу веру, а ми то дозвољавамо. У Исламу то не може. Па шта би требало да радимо? Треба ли да људе који то раде пресрећемо на улици и убијамо? Њима је Бог дао живот и слободу да раде шта желе и ми немамо права да им одузмемо ни једно ни друго. Можемо само да им покажемо смирење и љубав као што им Бог показује. Ne postavlja se pitanje šta da radimo? Vi nemožete da uradite ništa jer vi pozivate ljubavi a koliko u ljubavi prevara ima moj Zvonko.Dok kod nas je zakonom od DragogBoga sve regulisano! 14. Ајети о "неузимању неверника за пријатеље" односе се само на оне који "имају непријатељске намере" према муслиманима. јем и радује ме да ти то тако тумачиш, али опште прихваћено тумачење код исламских је другачије. Ево тумачења ибн Кесира на 4:144: "Allah forbids His believing servants from taking the disbelievers as friends instead of the believers. This includes being friends and associates of the disbelievers, advising them, being intimate with them and exposing the secrets of the believers to them." (Тефсир ибн Кесира) Rekoh ti da koristiš kopy paste tehniku , dobro ti ide samo ovo je na engleskom jeziku. Što se tiče ovog ajeta ako hoćeš da ga tumačiš kako treba a izgleda da ti to nije cilj, moj brate to ide ovako: Prije ovog ajeta spominju se licemjeri koji su pred muslimanima iskazivali islam a išli među nevjernike i odavali njima tajne muslimana i štetu muslimanima time činili.Ovdje Allah zabranjuje muslimanima takvu vrstu prijateljovanja.Ja nikada neću biti prijatelj sa nemuslimanom tako što ću odavati mu tajne muslimana i štetu im činiti.To se odnosi na to.Dok dragi moj Zvonko prijateljovanje sa nemuslimanima koji ne ratuju protiv muslimana i koji im ne čine zlo niti ih žele protjerati sa nihovoh ognjišta islam nema ništa protiv toga. Možeš ti i bolje moj, brate! 15. Ислам штити људски живот, а ајет о убијању и масакрирању се односи на нешто друго Ислам има посебан угао гледања на ствари. Тачно је да из угла муслимана то тако изгледа, јер свако разуман би требало да прихвати Ислам па би онда све било у реду. Иначе праве неред, "фитну", а то има одређене границе (као што си сам рекао изнад). Зато мени у исламској држави не би било дозвољено да јавно кажем ово што овде кажем. Зато критичари Ислама нису безбедни чак ни на Западу, већ морају да живе под обезбеђењем. Mi imamo jedno shvatanje a to je ako postoje ljudi koji žele otimati ljudima imetke i ubijati ih i uzimati im časti a sve to napravdi boga mi imamo sistem koji će ih sprečiti u tome pa makar ih to koštalo Života.Valjda nevine treba štititi od kriminalaca. Naravno kod vas je ljubav sve a govorili smo koliko ta ljubav sprečavala je krščanine kroz historiju da postupaju prema nekrščanima na varvarski način.Ovamo osuđuješ islam zboh navodnog nasilja nad ubicama koji ubijaju nevine ljude.Dok ste ubijali jevreje kroz cjele srednje vijekove i ljudi su našli sklonište od krščanskog jarma pod muslimanskom vlašću!E sad što su oni nama vratili kako nam vračaju u Palestini, to govori o njima ne o nama! Да не дужим причу, ево једног ајета који потврђује што сам рекао: "Nezamislivo je da vjernik ubije vjernika, to se može dogoditi samo - nehotice" (4:92) Зашто се овде не каже "незамисливо је да верник убије човека" (без обзира на веру)? Дакле, није исто у Исламу убити верника и убити неверника. Brate moj ja ti gore navedoh neke od načina tumačenja Kurana.Nekada hadis pojašnjava određeni ajet: Ovaj ajet se dodatno pojašnjava hadisom: Ko ubije nemuslimana napravdi boga neće osjetiti miris Dženneta! 6. Права жене у Исламу су далеко већа него у било ком другом друштву. Мислим да смо ово обрадили у посебној теми. Заиста не могу више да понављам колико су жене обесправљене у Исламу. Можда ви за то видите неко оправдање, али ми не. Da čitao sam tvoje komentare i budili su gnušanje u meni zbog tvoga nerazumijevanja!Ako hoćeš na tu temu opet nas dvojica da je iscrpimo do kraja ja sam ti na raspolaganju! 7. Монахиње се облаче исто као муслиманке. Облаче се слично, али то чине по својој вољи. Нико их не присиљава, не туче и не полива киселином ако не желе да се тако облаче. Ovom brate tvrdnjom se otkriva tvoa „dobronamjernost“ i iskrenost i objektivnost u tumačenju i etiketiranju muslimana!Na osnovu postupaka par divljaka koji nemaju veze sa islamskim shvatanjem, ti generalni stav donosiš o islamu!Ja brarte sam slao nekoj braći krščanima video klipove u kojima go svečenik i goli prisutni održavaju misu i propovjed.Znam ja da ti ljudi su otpadnici od krščanstva, i ja nisam poletio da optužim krščane za razvrat u crkvama.Niti krščanstvo optužujem za druge razvratne pojave.Optužujem počinioce tih djela a ne vjeru.Ti vjeru optužuješ islam, za djelo koje su dva imbecila učinila, optužuješ nas muslimane za svašta, tumačiš moj brate kako ti se čejfne, ja ti opet sasvim bratski kažem:Brate to nije hriščanski, brate ako je po tebi krščanstvo istina nema potrebe da se se dokazuje nekrščanskim načinima, poput iznošenje neistina, podvaljivanja isl.Ovo je žalosno ali brate ja sam opet tebi na raspolaganju jer mislim da jedan od drugog možemo dosta naučiti.Ta odječa opatica je odječa koja govori kako je bilo ženama naređeno da se oblače u krščanstvu.to što ste i to zapostavili i iskrivili to je na vama, niti ćete vi biti pitani za nas niti mi za nas.U svakom slučaju tu sam tebi na raspolaganju!Hvala Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Март 25, 2010 Пријави Подели Написано Март 25, 2010 Raduje me sto eto na tvoj prijedlog nastavljamo govoriti na ovu temu. Мислио сам да је мој коментар последњи на ову тему, пошто је био договор да изнесемо своје ставове и дамо по два коментара. Ако сам добро разумео правила дискусије. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука