МилошБГ Написано Новембар 20, 2015 Пријави Подели Написано Новембар 20, 2015 Ја колико знам он је ''удаљен од колектива''... и повукао се... и ћутао... бар у медијима га није било на његову иницијативу... нисам чуо да се нешто батрга и да хоће из пеМзије да ускочи, поново, у радни стаж... Него, откуд сад опет ова прича и њему и ''преко'' њега напад на СПЦ... питам се? Kako udaljen od kolektiva? On je vazeci i punovazeci episkop SPC,koji ucestvuje na saborima,samo je penzionisan i to na svoj sopstveni zahtev,praveci paralelu kao sto je penzionisan vladika Atanasije Jeftic,dakle na istoj razini je sa vladikom Atanasijem Jefticem.Nije udaljen sa mesta episkopa i stavise dobio je mogucnost da bira u kojoj ce eparhiji biti i naravno ostao je u svojoj. Четник, Debora and Јефимија Крунић је реаговао/ла на ово 3 Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
МилошБГ Написано Новембар 20, 2015 Пријави Подели Написано Новембар 20, 2015 Па ти мене захебаваш. Стварно ме захебаваш. veruj mi da sam to isto pomislio citajuci tvoje poruke na ovoj temi. Razumem tu suzdrzanost do neke mere,to sklapanje i pravoslavlje kroz tvoje reci,ali bre...BRE. Sta ti hoces vise?nije mi jasno. Nijedan dokaz ti nije dovoljan,snimci su ti nebitni,ocevidci su zlonamerni,slike su nebitne,izjave su ko zna kakve...pa ti ni ne trazis dokaze. Debora је реаговао/ла на ово 1 Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Golub Написано Новембар 20, 2015 Пријави Подели Написано Новембар 20, 2015 punovazeci episkop SPC,koji ucestvuje na saborima Мислим да ниси у праву брате Милоше. Василије никакву епископску пуноважност више нема... нити га, уопште, можеш поредити са никадумировљеним Атанасијем!!! Таса непрестано служи, беседи и сведочи Христа, за разлику од овог педера, који се можда и покајао... интересантно је питање, откуд он поново у медијима??? "Господ је неизрециво милосрдан, али нам се даје у мери у којој смо ми, надарени неограниченом слободом, спремни да Га примимо" Архимандрит Софроније Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
МилошБГ Написано Новембар 20, 2015 Пријави Подели Написано Новембар 20, 2015 Мислим да ниси у праву брате Милоше. никакву епископску пуноважност он више нема... Pojasni... Evo mogu naci bar pet mesta na kojima je sluzio sa drugim episkopima u svom episkopskom dostojanstvu i oslovljavan je kao episkop. npr slava u Backoj eparhiji vladika Vasilije Kačavenda služio je liturgiju, kojoj su prisustvovali episkop bački Irinej, vranjski Pahomije, mileševski Filaret, dalmatinski Fotije, bregalnički Marko, stobijski David, raško-prizrenski Teodosije, kruševački David i jegarski Porfirije. advokatribaric, Џуманџи and lab_man је реаговао/ла на ово 3 Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Golub Написано Новембар 20, 2015 Пријави Подели Написано Новембар 20, 2015 npr slava u Backoj eparhiji vladika Vasilije Kačavenda služio je liturgiju, kojoj su prisustvovali episkop bački Irinej, vranjski Pahomije, mileševski Filaret, dalmatinski Fotije, bregalnički Marko, stobijski David, raško-prizrenski Teodosije, kruševački David i jegarski Porfirije. Он служио, а ови сви присуствовали??? Је ли се то ти шалиш? Стварно верујеш овом новинарском цитату ? "Господ је неизрециво милосрдан, али нам се даје у мери у којој смо ми, надарени неограниченом слободом, спремни да Га примимо" Архимандрит Софроније Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
МилошБГ Написано Новембар 20, 2015 Пријави Подели Написано Новембар 20, 2015 Он служио, а ови сви присуствовали??? Је ли се то ти шалиш? Стварно верујеш овом новинарском цитату ? Ne naravno,ali on je sasluzivao zajedno sa navedenim episkopima i bio je u episkopskom dostojanstvu. Za sta se vi hvatate... Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Џуманџи Написано Новембар 20, 2015 Пријави Подели Написано Новембар 20, 2015 интересантно је питање, откуд он поново у медијима??? Ne moze se doveka zataskavati. Da se na vreme reagovalo onda bi se u medijima pisalo o sudskom procesu i presudi, a ne ovako... "You know something is messed up when you see it" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драган_Петровић Написано Новембар 20, 2015 Пријави Подели Написано Новембар 20, 2015 Мирославе разумијем твој став јер нико од нас овде поуздано не зна шта је од свега овога истина. Међутим, мене интересује да ли би ти послао своје дијете на бригу и духовно старање код једног од двојице контраверзних епископа? Драшко, lab_man, Debora and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
МилошБГ Написано Новембар 20, 2015 Пријави Подели Написано Новембар 20, 2015 Види, Качавенда је сносио последице. Како је то Црква урадила и да ли је то примерено или не примерено, да ли је могло другачије или не, то је за мене небитно. Они су сматрали да то тако треба и то је то. А то што теби и још некима није довољно, јер некима на овом форуму изгледа ни једна казна није довољна осим изгледа вешања по Теразијама, то ме се апсолутно не тиче. Па прикане, кад судиш, кад пресуђујеш, онда испред себе мораш да имаш јасне чињенице, доказе које не остављају ни 1% сумње и упитаности. Разумеш? Ово су озбиљне оптужбе, озбиљне ствари, са тим нема зезања. Капираш? Значи ако је неко нешто изјавио, онда та изјава мора да се провери, да се изврне на поставу. Није довољно да неко изађе и каже "Ево било је то и то и тако и тако" да би се његов исказ одмах узео као валидан. А осим ових снимака за које цела Србија зна годинама, и ове дебилне фотке којом ти ту сад као нешто замазујеш очи (не знам коме, фотка ко фотка, сликала се два човека, не знам шта је ту инкриминишуће) ти ништа овде ниси показао осим рекла-казала трабуњања. Дај нешто опипљиво да можемо да се ухватимо за то, да људи не би бзвз испирали уста разним сплеткарошким спекулацијама. Ако ти као најинформисанији човек форума и свезналац о дешавањима у Цркви то ниси у стању, онда не знам шта остаје нама што смо боранија. E pa vidi ovako prikane... Vasilije Kacavenda ili je nevin ili je kriv,treceg nema,jer trece ne postoji. Ako je crkva resila da ga kazni time sto ce prihvatiti njegovu molbu za penzionisanjem onda znaci da je kaznjen,a ako je to kazna i ako je kaznjen,onda znaci da je kriv. Da prvo razgranicimo tvoju tezu da i nije puno kriv. O primerenosti ili neprimerenosti ne znam sta da kazem,smesno bi bilo uopste diskutovati da li je to primerena kazna. Sto se tice fotke kao fotke u pitanju je gej striper Nestorovic,covek koji je ucenjivao svog bioloskog "dedu" koji mu nije deda i koji kaze da ga je on prevario jer mu nije dao neke silne novce zauzvrat?!,ja ne znam sta ce jedan takav covek sa takvim pedigreom u vladicanskom dvoru kod jednog vladike nocu (http://turbofolk.blog.siol.net/files/2013/11/dejan-nestorovic-trdi-pevke-so-prostitutke-november-2013-1.jpg) Mene interesuje sledece ti si vernik SPC ja sam takodje,da li si bio ikada u vladicanskom dvoru sa bilo kojim episkopom nase crkve nocu? E sad posto tu tebi nema nista cudno i sve je ok,onda u redu,molim lepo. I pusti me ironije,zaboga... I da i snimci su fotomontaza,samo da znas i na njima nije vladika Vasilije,nego su nasli dublera (neko je imao slicne izjave kad su snimci objavljeni,ne bi me cudilo da si ti) Debora and lab_man је реаговао/ла на ово 2 Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Golub Написано Новембар 20, 2015 Пријави Подели Написано Новембар 20, 2015 Још ће испасти да браним педерастији склоног и грешног Василија?! Оно што сам ја до сад видео са видеа је да је дотични био склон љубакању са мушкадијом, или сличним радњама, а то је по мени болест, а сваког болесника некако треба и жалити, и некако му помагати да се ослободи те болести... можда ови што га позову да служи са њима, му само људски покушавају помоћи да се излечи... Бог сами зна. "Господ је неизрециво милосрдан, али нам се даје у мери у којој смо ми, надарени неограниченом слободом, спремни да Га примимо" Архимандрит Софроније Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
VaSa110 Написано Новембар 20, 2015 Пријави Подели Написано Новембар 20, 2015 Значи ако је неко нешто изјавио, онда та изјава мора да се провери, да се изврне на поставу. Није довољно да неко изађе и каже "Ево било је то и то и тако и тако" да би се његов исказ одмах узео као валидан. пре 31 минута, HOA+ рече (dodeljivanje ordenja): Тиме свака Црква сваком верном народу указује на систем хришћанских вредности и врлина које хришћанин треба да има. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
МилошБГ Написано Новембар 20, 2015 Пријави Подели Написано Новембар 20, 2015 Још ће испасти да браним педерастији склоног и грешног Василија?! Оно што сам ја до сад видео са видеа је да је дотични био склон љубакању са мушкадијом, или сличним радњама, а то је по мени болест, а сваког болесника некако треба и жалити, и некако му помагати да се ослободи те болести... можда ови што га позову да служи са њима, му само људски покушавају помоћи да се излечи... Бог сами зна. Pa totalno si u pravu...srecom pa necemo biti u prilici da gledamo ostale snimke iz opusa slucaja vladike Vasilije Kacavende pa da vidimo cemu je jos sklon,sigurno je samo ljubakanju i paznji,a to stvarno nije nista strasno. Debora је реаговао/ла на ово 1 Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Golub Написано Новембар 20, 2015 Пријави Подели Написано Новембар 20, 2015 Ne naravno,ali on je sasluzivao zajedno sa navedenim episkopima i bio je u episkopskom dostojanstvu. Za sta se vi hvatate... Не хватам се ја за лажне вести као ти! Ово што си навео је лажна вест, где се лаже да је Василије служио, а да су други присуствовали његовом служење... "Господ је неизрециво милосрдан, али нам се даје у мери у којој смо ми, надарени неограниченом слободом, спремни да Га примимо" Архимандрит Софроније Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
МилошБГ Написано Новембар 20, 2015 Пријави Подели Написано Новембар 20, 2015 Не хватам се ја за лажне вести као ти! Ово што си навео је лажна вест, где се лаже да је Василије служио, а да су други присуствовали његовом служење... sustina je u vesti da je sluzio i da je on episkop,a ne da li je neki nepismen ili neocrkovljen novinar u potrebi da ga istakne u prvi plan napravio kardinalnu gresku umesto sasluzivao napisao sluzio a da su ostali prisustvovali,ali ok,lazna vest,lazni dokazi,lazne slike,lazni snimci. Po meni onda treba napasti patrijarha i SPC da ukinu kaznu vladici i vrate ga iz penzije i poniste svoju kaznu. Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Новембар 20, 2015 Пријави Подели Написано Новембар 20, 2015 Да ли ће црква судити владики Качавенди Питање канонске кривице владике Василија, којег оптужују за наводне блудне радње са малолетницима, могло би да буде покренуто после телевизијског сведочења његовог бившег сарадника Бојана Јовановића Случај владике Василија (Качавенде) за Српску православну цркву трајно је разрешен, пише у једном од докумената са меморандумом канцеларије патријарха српског Иринеја, приказаних у телевизијској емисији „Живот прича“ у којој је гостовао Бојан Јовановић, бивши ђакон Епархије зворничко-тузланске, како је представљен. Наиме, Свети архијерејски Сабор СПЦ, највише црквено тело, на заседању 2013. трајно је разрешио управљања епархијом владику Василија и пензионисао га. Ипак, поглед на јучерашње насловне стране бројних дневних новина и таблоида који су пренели изјаве Јовановића о блудним радњама бившег зворничко-тузланског епископа, наводе на закључак да „случај Василије” јавност није ставила „ад акта”. Духове су наново усталасала сведочења о хомосексуалним склоностима епископа, подвођењу и довођењу малолетника у његов владичански двор у Бијељини, смрти богослова Милића Блажановића у манастиру Папраћа, за коју је Јовановић уверен да је била насилна, иако је исти сведок, под монашким именом отац Серафим, пре неколико година за медије говорио о свим овим догађајима. И нико га, до сада, није демантовао. Ствари о којима се шушкало о једном од најутицајнијих епископа СПЦ, владики Василију Качавенди, почеле су да се одмотавају пре три године. Изјаве малолетних богослова да их је овај епископ сексуално искоришћавао, узнемиравао, стигле су, црно на бело, до „црквене владе“, Светог архијерејског Синода. Видео-снимци, на којима наводно владика обљубљује малолетнике, процурили су у јавност, право на „ју-тјуб“ средином 2013. О свему је обавештена и полиција, па се чинило да ће се кривицом или невиношћу тадашњег епископа зворничко-тузланског позабавити не само црквени него и световни суд. Ипак, до тога, бар за сада, није дошло. За разлику од четворице архијереја српске цркве против којих је од 2010. године на овамо вођен канонски поступак, углавном због финансијских неправилности у епархијама којима су управљали, како нам је објашњено у црквеним круговима владики Василију се никада није судило. Синод је наводно прикупио четрдесетак изјава сведока о његовим недозвољеним сексуалним радњама, добио је чак и поменуте компромитујуће видео-снимке, али канонски поступак против њега никада није покренут. Владика Василије крајем 2012. године сам је затражио да се повуче са владичанског трона из здравствених разлога и Синод, а касније и Сабор усвојили су његову оставку. И тиме је случај „трајно разрешен“. Како објашњава један од „Политикиних“ саговорника из црквених кругова, питање канонске кривице владике Василија могло би да буде покренуто, будући да је он и даље владика српске цркве, иако не управља ниједном епархијом. Српска црква би могла, а и требало би, да и самој себи, као и својој пастви, кроз тај поступак да одговор да ли је у праву Јовановић који тврди да су снимци аутентични, или владика Василије који је изјављивао да су они монтирани. Како је реч о веома озбиљним оптужбама, право је чудо што су се и епископ и српска црква одлучили за најгоре могуће решење: недореченост. Тешке оптужбе на рачун епископа Качавенде, које, хтели то неки или не, увек са собом повлаче и компромитовање целе српске цркве, враћају јој се као бумеранг. Као што јој се као бумеранг враћа и случај једног другог епископа, иако је он судски епилог добио пре девет година. Кад год се говори о „гресима српских владика“, медији подсећају на владику врањског Пахомија. Он је 2002. године изведен пред суд због оптужби неколико малолетника да их је сексуално узнемиравао. Суд је 2006. године два кривична дела одбацио због застарелости, а за два донео ослобађајућу пресуду. Остао је, после тога, не мали број оних који сумњају да се са процесом намерно отезало и да правда није задовољена. Као и у случају епископа Василија, ни владики Пахомију никада није судио црквени суд. У поплави информација вероватно има оних који се више и не сећају због чега је СПЦ сменила, на пример, владику западноевропског Константина. То, међутим, није случај са епископима Василијем и Пахомијем, који ће се увек као јак аргумент згодно наметати онима који желе да нападну српску цркву. Све док оптужбе против њих не добију јасан одговор. А тај одговор није –пензионисан је и случај је застарео, већ крив је или није крив. Најомиљенији пастир у Републици Српској? Занимљиво је да је дан пре емитовања емисије у којој је гост био владикин некадашњи блиски сарадник, објављено да група невладиних организација из Републике Српске петицијом од патријарха Иринеја тражи да Качавенду врати у редове активних владика. Предлажу да он, због својих заслуга за цркву и народ, буде, на пример, нови митрополит дабробосански и одбацују оптужбе на његов рачун, верујући да је он, ни мање ни више него најомиљенији пастир у Републици Српској. Јелена Чалија, ПОЛИТИКА Онлајн Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука