Драгана Милошевић Написано Новембар 17, 2015 Пријави Подели Написано Новембар 17, 2015 @@Jovan mi je ime, Иконе. Прву икону је насликао један од 12 великих апастола, и ту икону је благословила Сама Пречиста Богородица. Не клањамо се дрвету или злату већ лику који је иконописан. Зар и ми сами, будући занети чежњом, не љубимо слике удаљених роћака? Па, опет, нико од нас не каже да је пољубио папир. Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана Милошевић Написано Новембар 17, 2015 Пријави Подели Написано Новембар 17, 2015 Е. па видиш, пало је апостолу на ум и урадио је. Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Jovan mi je ime Написано Новембар 17, 2015 Пријави Подели Написано Новембар 17, 2015 Е. па видиш, пало је апостолу на ум и урадио је. Како то онда да тај апостол никад није ништа рекао о томе? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана Милошевић Написано Новембар 17, 2015 Пријави Подели Написано Новембар 17, 2015 Речено је у црквеном предању, и у житију апостола. Нисам сигурна да л је Тома или Лука, зато ћутим. Свети Оци су одавно побили иконоборачку јерес. И дан данас се дешавају чуда и исцељења кроз иконе, тако да немамо ни мало разлога да сумњамо. Kaludjerovic Sreten and Suncokret54 је реаговао/ла на ово 2 Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Jovan mi je ime Написано Новембар 17, 2015 Пријави Подели Написано Новембар 17, 2015 Речено је у црквеном предању, и у житију апостола. Нисам сигурна да л је Тома или Лука, зато ћутим. Свети Оци су одавно побили иконоборачку јерес. И дан данас се дешавају чуда и исцељења кроз иконе, тако да немамо ни мало разлога да сумњамо. Иконоборство не може бити јерес. А ако баш желиш, иконоборство је у крви угушено. Зар је то Христов Дух? Многи "јеретици" су побијени и протјерани. Зар је то Христов Дух? "И отвори се храм Божији на небу, и показа се ковчег завјета Господњег у храму његовом; и бише муње, и јека, и громови, и земљотреси, и град велики". Зато иконоборство не може бити јерес. Свако чудо које се дешава има за циљ освједочење у постојање Бога. Које чудо је Бог више пута извео у Светом Писму у том циљу. Увијек на различите начине. А кад се нешто понавља и понавља и понавља онда то поприма хипнотички ефекат. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Arsenija Написано Новембар 17, 2015 Пријави Подели Написано Новембар 17, 2015 Како то онда да тај апостол никад није ништа рекао о томе? Apostoli nisu pominjali ni krst , a mi kazemo danas - Krstu Tvome klanjam se ,Gospode ... Suncokret54 је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Новембар 17, 2015 Пријави Подели Написано Новембар 17, 2015 Је ли се свештеник клањао можда или цјеливао статуе херувима? "Гледај да начиниш по слици и прилици која ти је показана..." Стари завјет је предсказање и осликавање будућих догађаја и небеског, оног што се не види. Ја не видим никакав проблем са тим. А иконама се људи клањају. А Бог каже да се то не ради. Ne klanjaju se ikonama nego se klanjaju pred ikonom i onim što ona izobražava.A izobražava oboženog čoveka u Hristu i može se reći da se klanjaju samom Hristu jer su oni Sveti jer su u Njemu. El Jahve u SZ ukorevao za klanjanje pred kovčegom zaveta? Suncokret54 је реаговао/ла на ово 1 Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Новембар 17, 2015 Пријави Подели Написано Новембар 17, 2015 Како год, то је клањање лику. То са сликом је нешто друго. А то са првом иконом, то би сад отворило другу расправу. Не вјерујем да би то било коме од апостола пало на памет. Kada su se klanjajli Isusu koji je bio čovek kome su se klanjali Bogu ili čoveku? Suncokret54 је реаговао/ла на ово 1 Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Новембар 18, 2015 Пријави Подели Написано Новембар 18, 2015 Иконоборство не може бити јерес. А ако баш желиш, иконоборство је у крви угушено. Зар је то Христов Дух? Многи "јеретици" су побијени и протјерани. Зар је то Христов Дух? "И отвори се храм Божији на небу, и показа се ковчег завјета Господњег у храму његовом; и бише муње, и јека, и громови, и земљотреси, и град велики". Зато иконоборство не може бити јерес. Свако чудо које се дешава има за циљ освједочење у постојање Бога. Које чудо је Бог више пута извео у Светом Писму у том циљу. Увијек на различите начине. А кад се нешто понавља и понавља и понавља онда то поприма хипнотички ефекат. Aj sad već kad si krenuo u tom pravcu zar je Hristov duh da se pobiju prvenci u Egiptu?Zar je Hristov duh da se potopi čitav svet osim osmoro ljudi?Zar je Hristov duh da se naređuje kamenovanje dece zato što opsuju roditelje?Zar je Hristov duh da se kamenuju preljubnici etc..... Suncokret54 је реаговао/ла на ово 1 Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Jovan mi je ime Написано Новембар 18, 2015 Пријави Подели Написано Новембар 18, 2015 Apostoli nisu pominjali ni krst , a mi kazemo danas - Krstu Tvome klanjam se ,Gospode ... Јесу помињали. "А ничим другим нећу да се хвалим осим крстом Господа нашег Исуса Христа којим се мени разапе свијет и ја свијету". Једни су се хвалили обрезањем, мислећи да ће им то дати живот вјечни, а апостол се хвали страдањима Христовим, јер га то избавља од смрти. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Jovan mi je ime Написано Новембар 18, 2015 Пријави Подели Написано Новембар 18, 2015 Ne klanjaju se ikonama nego se klanjaju pred ikonom i onim što ona izobražava.A izobražava oboženog čoveka u Hristu i može se reći da se klanjaju samom Hristu jer su oni Sveti jer su u Njemu. El Jahve u SZ ukorevao za klanjanje pred kovčegom zaveta? Икона, човјек, па Христос. Дуг пут пријатељу до Христа. А шта Христос каже: "У онај дан ћете у име моје заискати и не кажем вам да ћу ја умолити Оца за вас, јер сам Отац љуби вас, јер сте ви љубили мене и вјеровали да ја од Бога изиђох". Кад сам Христос каже "нећу ја умолити Оца" зашто нам се онда стално намеђу посредници? А нема другог посредника осим Христа. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Jovan mi je ime Написано Новембар 18, 2015 Пријави Подели Написано Новембар 18, 2015 Kada su se klanjajli Isusu koji je bio čovek kome su se klanjali Bogu ili čoveku? Ко се клањао пред ковчегом? Што је рођено од тијела тијело је, што је рођено од Духа Дух је. О овоме добро треба размислити, прије него изведемо велике закључке. Христос зна Ко је и одакле је дошао. Отац рађа, а мајка порађа. Исаија 45.10. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Arsenija Написано Новембар 18, 2015 Пријави Подели Написано Новембар 18, 2015 Јесу помињали. "А ничим другим нећу да се хвалим осим крстом Господа нашег Исуса Христа којим се мени разапе свијет и ја свијету". Једни су се хвалили обрезањем, мислећи да ће им то дати живот вјечни, а апостол се хвали страдањима Христовим, јер га то избавља од смрти. Ja sam mislila na simbol krsta + , ne na krsno stradanje ... Suncokret54 је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Jovan mi je ime Написано Новембар 18, 2015 Пријави Подели Написано Новембар 18, 2015 Aj sad već kad si krenuo u tom pravcu zar je Hristov duh da se pobiju prvenci u Egiptu?Zar je Hristov duh da se potopi čitav svet osim osmoro ljudi?Zar je Hristov duh da se naređuje kamenovanje dece zato što opsuju roditelje?Zar je Hristov duh da se kamenuju preljubnici etc..... Стари завјет је правда, а плата за гријех је смрт. Огрјешење о закон је смрт, и то је по правди. То је слика коначног суда. Нови завјет је милост, позив на покајање. Али та милост не може џабе. Јер правда коју закон захтијева је испуњена у Христу. Не може се спасити без правде. А ми се уздамо једино у Христа Господа нашег. Неко је раније поменуо херувиме над ковчегом завјета, а у ковчегу двије камене плоче, исписане прстом Божијим. Шта то значи? Зашто су херувими заклањали крилима заклопац? Слава Божија се спуштала на заклопац од ковчега, а унутра заповијести Бога Сведржитеља. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Jovan mi je ime Написано Новембар 18, 2015 Пријави Подели Написано Новембар 18, 2015 Христос је дошао да испуни закон да би правда била задовољена, а све за наше спасење. Suncokret54 је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука