Jump to content

Ђакон др Петар Дабић: "Смисао полности и родни проблеми у православном браку" „Трансплантација органа: појам и етичке дилеме“

Оцени ову тему

Препоручена порука

У сали Центра за културу и спорт "Шумице", 7. новембра 2015. године, храм Преображења Господњег на Пашином Брду организовао је предавање на тему Смисао полности и родни проблеми - Свети Оци и наше доба. Предавач, ђакон и кардиолог др Петар Дабић, у духу Светих Отаца одговара на многе савремене феномене који су Цркву довели до био-етичких дилемама, за које је, како и сам каже, уверен да "увек нова, жива и актуелна" Црква може дати одговоре

http://www.slovoljubve.com/sites/default/files/3006/15/11/djakon_dr_petar_dabic.mp3

Преузмите аудио

SAM_0905.jpg

http://www.slovoljubve.com/vesti/djakon-dr-petar-dabic-smisao-polnosti-i-rodni-problemi-u-pravoslavnom-braku

• Волим 1

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Prilicno zanimljiva tema...

Mada sam se uvek pitala, da li pitanje nemanja dece (bezdetnosti) poprima drugaciju konotaciju sada kada je moderna medicina toliko uznapredovala? 

Iskreno, kako mozemo znati ciji je put da u braku nema dece? I da ne pokusava cak i neke metode koje Crkva ne odobrava (donacije jajnih celija/sperme, surogat majcinstvo i dr., ako sam dobro razumela iz predavanja, one nisu prihvacene)?  

Poznajem zenu koja je rodila dete iz donirane jajne celije. Ona ga je nosila 9 meseci u stomaku, sad ga ona i muz gaje. Kako reci da to nije njihovo dete? 

Ili ljudi koji usvoje decu? I to je njihovo dete. Nije bioloski, ali ga oni gaje i vole. 

Dileme, dileme :)

"We are such stuff
As dreams are made on; and our little life
Is rounded with a sleep."

Подели на овим сајтовима

Ствар је у томе да се брак схвати и доживи као мартиријум, простор у коме се сведочи жива вера. Сврха брачног односа није остављање потомства већ спасење. Утолико боље ако има потомства али оно није пресудан фактор.

"Пролази обличје овога света..." (Кор. 7, 31)

podviznickaslova.wordpress.com

Подели на овим сајтовима

Ствар је у томе да се брак схвати и доживи као мартиријум, простор у коме се сведочи жива вера. Сврха брачног односа није остављање потомства већ спасење. Утолико боље ако има потомства али оно није пресудан фактор.

Moram priznati da sam se vise koncentrisala na bioeticka pitanja u medicini, nego na svrhu braka. Jednostavno, tako me vuklo ono sto sam slusala u ovom predavanju.

Moja mudra keva kaze: tja, deca, kad ih nemas, bas si tuzan, a kad ih imas, kuku i lele :)

Postoji ipak i neki nagon za tim da ostavis potomstvo, bioloski, tako da, tema o tome kako je svrha braka spasenje nije velika uteha, ako ti Crkva na neki nacin stavlja veto na pravo da se ostvaris kao roditelj modernom medicinom. 

"We are such stuff
As dreams are made on; and our little life
Is rounded with a sleep."

Подели на овим сајтовима

A шта је наследство од Бога: деца.

Псалам 126.
Песма степеница. (МТ: Псалам 127)

1. АКО ГОСПОД не сазида дом,
    узалуд се труде зидари;
    ако Господ не сачува град,
    узалуд не спава чувар.
  2. Узалуд вам је да раните;
    устајете после седења
    ви који једете хлеб бола,
    кад (Он) љубљенима својима даде сан.
  3. Ево наслеђе Господње су синови,
    награда плода утробе.
  4. Као што су стреле у руци јакога,
    тако су синови онемоћалих (родитеља).
  5. Блажен је који испуни жељу своју од њих;
    они се неће постидети кад говоре непријатељима својим на вратима (града).
Подели на овим сајтовима

Moram priznati da sam se vise koncentrisala na bioeticka pitanja u medicini, nego na svrhu braka. Jednostavno, tako me vuklo ono sto sam slusala u ovom predavanju.

Moja mudra keva kaze: tja, deca, kad ih nemas, bas si tuzan, a kad ih imas, kuku i lele :)

Postoji ipak i neki nagon za tim da ostavis potomstvo, bioloski, tako da, tema o tome kako je svrha braka spasenje nije velika uteha, ako ti Crkva na neki nacin stavlja veto na pravo da se ostvaris kao roditelj modernom medicinom.

Stavlja veto na modernu medicinu,mucnu,dugotrajnu,neizvesnu(znam prica i prica na tu temu sa raznoraznim psihickim posledicama od toga narocito na zene).A daje mogucnost za resenje kroz npr.lozu sv.Simeona mirotocivog (krajnje hriscanska miroljubiva neinvazivna metoda,blaga kao blagi Gospod nas:) ) I opet nam ne valja? :)

• Волим 1

Follow your bliss and the universe will open doors where there were only walls.

Подели на овим сајтовима

• 3 months later...

Ђакон др Петар Дабић говорио је на трибини суботом увече у парохијском дому Цркве св. Александра Невског на тему „Трансплантација органа: појам и етичке дилеме“.

http://www.slovoljubve.com/sites/default/files/79/16/03/10.03.16_zbor_-_djakon_dr_petar_dabic_-_transplantacija_-_pojam_i_eticke_dileme_nevski.mp3

http://www.slovoljubve.com/naslovna?page=1

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...