Jump to content

Kristofer, jedini Amiš u Srbiji, živi u Niškoj Banji

Оцени ову тему

Препоручена порука

U Niškoj Banji, koja je u svojoj više vekova dugoj istoriji ugostila brojne rimske i turske vladare, srpske kraljeve i industrijalce, već godinu i po dana živi jedini Amiš u Srbiji, Kristofer Petrović (34), koji je došao iz američke države Virdžinije.

IZVOR: BETA SREDA, 4.11.2015. | 12:15

4170227865639e3b71da52730994047_v4_big.j

Foto: Beta/SASA DJORDJEVIC/DR

Petrovića je u Nišku Banju dovelo srpsko poreklo i porodično stablo u kojem je zapisano da je jedan od njegovih predaka, Denča Petrović, rođen u Donjoj Studeni, koja je od Niške Banje udaljena svega par kilometara. 

Nekoliko kratkih poseta mestu iz kojeg je 1912. godine njegov deda krenuo u svet bilo je dovoljno da donese odluku da se preseli iz Amerike u Srbiju. 

Kako je porodična kuća Petrovića u Studeni potpuno urušena, Kristofer je stan pronašao u Niškoj Banji. 

Iz ovog mesta pokušava da dobije srpsko državljanstvo i da imanje, čiji je jedini zakonski naslednik, uknjiži na svoje ime. 

"Imam 25 parcela na različitim mestima u Studeni, pored Niške Banje i Niša. Nekoliko parcela je pogodno za gajenje voća i povrća, a na drugima je šuma", rekao je agenciji Beta Kristofer Petrović, koji je sada jedini Amiš u Srbiji, a verovatno i na čitavom Balkanu. 

Njegova želja je da što pre krene da obrađuje zemlju koju je nasledio, da obnovi porodičnu kuću u Studeni i da u njenoj blizini izgradi stolarsku radionicu u kojoj bi mašine pokretala voda sa obližnjeg potoka. 

Nažalost, procedura oko dobijanja državljanstva i prenosa nasledstva ide veoma sporo i Kristofer ne može ni da nasluti kada će biti završena. 

"Godinu dana sam odlazio u policijsku stanicu da bi mi dali prijavni formular za državljanstvo, a na kraju sam ga pronašao na sajtu američke ambasade. Tek kad sam ga odneo u policiju, službenica mi je rekla da i oni imaju taj formular", kazao je Kristofer Petrović. 

Dok čeka na odgovor srpskih državnih organa, on vredno radi - vodi poslovne knjige za jednu američku firmu, piše tekstove za biznis žurnal koji je namenjen uglavnom amiškim zajednicima i za magazin koji se bavi putovanjima, pošto je do sada obišao 65 zemalja. 

Dva puta godišnje piše istraživačke radove za istorijski magazin jer je diplomirao teologiju i istoriju. 

Na pitanje da li je rođen u porodici Amiša, Kristofer je oprečno odgovorio i objasnio da je postao Amiš kada je imao 23 godine. 

"Kršten sam u baptističkoj crkvi, ali mi je zasmetao snažan nacionalizam koji sam 2001. godine primetio u njoj. Smatram i da su moralni standardi i disciplina popustili kod hrišćana u Americi i zato sam otišao Amišima. Prihvatio sam sa uživanjem njihovo učenje i način života", kazao je Kristofer Petrović. 

Amiši su miroljubiva, konzervativna hrišćansku grupa koja ne koristi dostignuća moderne tehnologije poput električne energije i automobila. Procenjuje se da u SAD živi oko 300.000 Amiša, ali je samo 100 konvertita, odnosno ljudi iz drugih religija koje su Amiši prihvatili kao svoje, a Kristofer je jedan od njih. 

Kristofer kaže da svojim izgledom i načinom života Amiši izazivaju pažnju drugih ljudi u Americi, tako da razume i čuđenje ovdašnjih ljudi. 

"Ljudi odavde se uglavnom ponašaju prema meni kao da sam sa druge planete, a deca naročito. Ona umeju da budu i surova, da se smeju i upiru prstom. To je zbog toga što nemaju često priliku da sreću strance. U Vojvodini je drugačije, jer tamo ima puno ljudi različitih nacionalnosti", dodao je Kristofer Petrović. 

Iako je dosta toga pročitao o Srbiji pre nego što se ovde preselio, Kristofer kaže da ga je ipak dosta toga iznenadilo. 

"Iznenađen sam tradicijom, običajima i životom ljudi uopšte. Čudno mi je to što više porodica živi u jednoj kući, što mnogo ljudi ne radi, i što mnogi od njih i ne pokušavaju da pronađu posao. Neverovatno mi je takođe da neko može da poseče šumu, a da ne posadi novu", podvlači Kristofer. 

Prema njegovim rečima, u Srbiji je dobro to što se oseća bezbedno i što je hrana odlična. 

Zbog nepoznavanja srpskog jezika, Kristofer za sada malo može da komunicira sa rođacima, ali već je stekao neke prijatelje u Nišu, kao i u Leskovcu i Novom Sadu.

http://www.b92.net/zivot/vesti.php?yyyy=2015&mm=11&dd=04&nav_id=1059132

Подели на овим сајтовима

To je zbog toga što nemaju često priliku da sreću strance. U Vojvodini je drugačije, jer tamo ima puno ljudi različitih nacionalnosti", dodao je Kristofer Petrović.

Ово нема везе са здравом памећу. Никоме на челу не пише да је странац, ставр је у у бради и шеширу. И шта је сурово ако дијете упери прст у некога и смије се ?

И како он води књиге и пише за часописе, ако не користи ел.енергију, па ни компјутер ?

Подели на овим сајтовима

Ово нема везе са здравом памећу. Никоме на челу не пише да је странац, ставр је у у бради и шеширу. И шта је сурово ако дијете упери прст у некога и смије се ?

И како он води књиге и пише за часописе, ако не користи ел.енергију, па ни компјутер ?

Управо. Ја сам из Ниша, у граду има колко 'оћеш странаца, нон-стоп на улици чујем енглески, немачки...понекад и грчки и руски. Кинеза исто има баш пуно, стално налећем на њихове туристе, сликају и разгледају унаоколо (у ствари нисам ни сигуран да су баш Кинези, углавном су дефинитивно из неке далекоисточне земље :))) ). Ствар је у његовом изгледу, и неки локалац да тако изгледа, исто би га сви гледали и деца показивала прстом на њега.

:)

Подели на овим сајтовима

Papirče i olovka?Pisaća mašina?

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

"Iznenađen sam tradicijom, običajima i životom ljudi uopšte.

Ah, to će tek bit ioznenadjen kad uvidi dače po grobljima, badnjak i slavski kolač.

Ovi su naletili na nekakve Amiše u Ohaju (Ohio) pa pogledajte:

https://youtu.be/WhxgWv77H_g?t=10m31s

https://youtu.be/r8NcUwJX_-4

https://youtu.be/q8zf0l2BVe8

Amish - A Secret Life (BBC 2012)

Подели на овим сајтовима

Papirče i olovka?Pisaća mašina?

Не, гушчије перо и мастионица :.mislise.

Ако амричка фирма није у Србији, тешко да може без компа да им води књиге. а и ако пише за те новине не знам да ли примају текстове писане оловком, пошто нисам сигуран да ли Амиши користе писаће машине. И оловка је упитна , ако им је дугме проблем joooj

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Kristofer Petrović

Неки Мирољубов рођак. Што ти је генетика чудо. :))

Још и личи на ортодоксног Јеврејина. Само да сретне Микита и правац Света земља :)

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...