Jump to content

Uloga ikona u Hriscanstvu

Препоручена порука

• Одговори 2.1k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

[quote author=Милан Меденица ака Меда Брутал :) link=topic=11876.msg440335#msg440335 date=1305498622]

[] заграде, или тако неки знаци, обично су оне које прибијене уз слова направе проблем  4chsmu1

Hvala ....puno  :drugarstvo: :bla: :)

omnea mea mecum porto

Подели на овим сајтовима

Ја сам горе очигледно погрешио критикујући хексаграм са оком на оном крсту.

Пронашао сам два слична примера у нашим Манастирима.

Први је на поду храма у Крушедолу.

manastirkruedol6.jpg

Други је мислим из Горњег Матејевца:

235w.jpg

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

0442_feel Natsa  facenew22222222 0442_feel 0442_feel

posaljisvojuporuku.png

Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.
Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши?

Подели на овим сајтовима

Икона Богородице Владимирска

VI.jpg

Владимирска икона Мајке Божије у складу са Предањем била је насликана још за живота Богородичиног од стране Апосстола и еванђелисте Луке на дасци стола за којим је обедовала Света Породица. Ова изузетна икона се од половине 5. века налазила у Јерусалиму, и тек за време Теодосија Млађег пренели су је у Цариград , а почетком 12. века Патријарх Лука Христоверг послао је специјалну копију те иконе на дар великом кнезу Кијевском Јурију Долгорокоме који ју је поставио у Виштородском женском манастиру близу Кијева. Његов син Андреј, назван Богољупски, прелазећи у владимирску кнежевину (у оквиру Ростовске земље), пренео је са собом и Богородичину икону.

Боравивши два и по века у Владимиру, икона се почела називати Владимирска; она се прославила мноштвом чудеса и у безбројним копијама се раширила по земљи, окружена свеопштим поштовањем.

Многи догађаји у Русиј, а нарочито из периода монголско-татарског јјарма, били су повезани са овом светињом. Године 1146. она је пратила кнеза Андреја Богољупског у његовом победоносном походу против поволшких Бугара; она се сачувала у време страшног пожара 13. априла 1185 године када је изгорела Владимирска саборна црква и остала је неоштећена приликом Бакијевог разарања Владимира 17. фебруара 1237. године.

Трикратно празновање Владимирске иконе сваке године установљено је поводом тркратног избављења Москве због уништења од стране Татара и као спомен свргавања татарског јарма.

Њено преношење у Москву извршено је крајем 14. века у време Тамерланове најезде. Године 1395. Тамерлан је са војском  ушао у Рјазанску земљу , опљачкао је и разорио затим кренуо на Москву пустошећи и уништавајући све пред собом. На брзину скупивши војску, велики кнез Московски Василије кренуо му је у сусрет и зауставио се на крај Коломне на обали Оке. Престоница и њена околина били су обузети ужасом и пометњом; служени су молебани, сам Митрополит, свештенство, кнежевска породица и народ који су се молили: Мајко Божија, спаси земљу Русију". Икону су унели у Успенску сабормну цркву. Летопис каже да се Тамерлан, зауставивши се на једном месту две недеље, изненада уплашио, окренуо на југ и напустио границе Московске кенжевине. У знак сећања на то избављење Москве од разарања установњено је празновање иконе 26. августа.

Друго празновање иконе Владимирске врши се 23. јуна у спомен свргавања татарског јарма за време Ивана III и избављање Москве 1480. Године од најезде хана Златне хорде Ахмата.

Трећим празновањем 21 маја спомиње се чудесно обновљење иконе 1521 године и избаљењње Москве од уништења од стране Махмет Гиреја, казанског хана, који 1521. године дошао до граница Москве и почео да спаљује њена предграђа, али изненада је доступио од престонице, не наневши јој штету.

Вера у непрестану помоћ ове чудотворне иконе постала је толико јака, да је приликом наредне татарске најезде на Москву цар Фјодор Иванович послао против њих само неколико пукова са иконом, рекавши им при томе: "Сутра моливама Богородице безбожника неће бити.": И заиста после тешког  боја који је трајао цео дан, непријатељ је побегао. Светитељи Московског Јо и Јермоген молили су се пред овом чудотворном иконом у страшним годинам аСмутног времена, када је Русији претила нова страна најезда: Пољско-Литванске хорде у савезу са руским издајницима Отаџбине пљачкали су и уништавали земљу.

У време Отаџбинског рата 1812. године икона је била пренесена 2. септембра у Владимир, али је 20. октобра исте године, након протеривања непријатеља, била враћена у Москву, и поново постављена у поново освећеној Успенској саборној цркви.

Сви најважнији државни догађаји збивали су се пред овом прослављеном иконом: пред њом се полагала заклетва на верност Русији, пред њом су се молили војници који су се кретали у ратне походе пред њом се вршио избор Сверуских Митрополита, а касније и Патријарха целе Русије.

Владимирској икони Мајке Божије долазио је с молитвом сав руски народ, и у невољи и у радости, а од ње се изливала благодат Божија на сву верујућу Русију. Слава иконе изазвала је појаву њених копија, Нема руског храма у коме није било те иконе.

Света Православна Црква празнује икону Мајке Божије Владимирске 3. јуна/26 маја; 6јула/23 јуна; 8. септембра/26 августа

Призива се у помоћ приликом најезде туђинаца (рата).

omnea mea mecum porto

Подели на овим сајтовима

Natsa

ova poslednja ikona je prelepa...  :djetalina: :cheesy2: :cheesy2: :cheesy2: .hvala.

slava3 slava3 slava3 slava3 slava3 slava3 slava3 slava3 slava3

znas li nesto vise o njoj... ako imas napisi onoj drugoj temi nesto o tome

:drugarstvo:

Немам ни ја баш неке информације о овој икони. У мом рачунару стоји стоји назив иконе М.Б.Печерская, е сад ја сам тражила мало по нету и видела сам да постоје три иконе са тим називом, то су: ПЕЧЕРСКАЯ (С АНТОНИЕМ И ФЕОДОСИЕМ), ПЕЧЕРСКАЯ СВЕНСКАЯ и ПЕЧЕРСКАЯ ЯРОСЛАВСКАЯ.

Ја мислим да је ова икона једна верзија ПЕЧЕРСКАЯ (С АНТОНИЕМ И ФЕОДОСИЕМ).

Икона Богородице Печерска сматра се нерукотвореном и налази се на зиду олтара у Цркви Успења Кијевско-Печерске Лавре.

СВЕТИ СВЕШТЕНОМУЧЕНИЧЕ ТЕОДОРЕ ВРШАЧКИ И ПРЕПОДОБНИ ОЧЕ РАФАИЛО БАНАТСКИ, МОЛИТЕ БОГА ЗА НАС

Подели на овим сајтовима

Natsa

ova poslednja ikona je prelepa...  :djetalina: :cheesy2: :cheesy2: :cheesy2: .hvala.

slava3 slava3 slava3 slava3 slava3 slava3 slava3 slava3 slava3

znas li nesto vise o njoj... ako imas napisi onoj drugoj temi nesto o tome

:drugarstvo:

Немам ни ја баш неке информације о овој икони. У мом рачунару стоји стоји назив иконе М.Б.Печерская, е сад ја сам тражила мало по нету и видела сам да постоје три иконе са тим називом, то су: ПЕЧЕРСКАЯ (С АНТОНИЕМ И ФЕОДОСИЕМ), ПЕЧЕРСКАЯ СВЕНСКАЯ и ПЕЧЕРСКАЯ ЯРОСЛАВСКАЯ.

Ја мислим да је ова икона једна верзија ПЕЧЕРСКАЯ (С АНТОНИЕМ И ФЕОДОСИЕМ).

Икона Богородице Печерска сматра се нерукотвореном и налази се на зиду олтара у Цркви Успења Кијевско-Печерске Лавре.

Хвала за информације.  slava3 slava3 slava3 slava3

Мени се много свидела па сам помислила можда имаш неких податак. Али и ово је довољно.. Хвала slava3

omnea mea mecum porto

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...