Jump to content

Uloga ikona u Hriscanstvu

Препоручена порука

О чудотворној икони Пресвете Богородице - Казанска

bogorodicakazanskabraon.jpg

Под заштитом Војводкиње која се бори за нас, 1552 године Казанско ханство је било припојено Русији од стране цара Ивана IV Грозног који је ослободио заребљеништва око 100 000 Руса; почело је просвећење Татара светлошћу хришћанске вере. У Казану се Пречиста Богородица три пута јављала 10-огодишњој девојчици Матрони са заповешћу да каже архиепископу и градским властима да у земљи, на месту недавног пожара, пронађу Њену икону. Девојчициним речима нису придавали значај, и тада је она сама, уз помоћ своје мајке, откопала на поменутом месту икону Мајке Божије која је сијала чудесном светлошћу (Кондак 3). Ово се догодило 8. јула 1579. године. Благословом архиепископа Јеремије, свештеник оближње цркве Св. Николе, будући патријарх Московски Јермоген, у литији је на рукама унео икону у свој храм. После молебана она је била пренесена у Казанску Благовештенску саборну цркву. Многобројна чуда од многојављене иконе почела су од прогледања двају слепаца (као и од иконе Одигитрије, у Цариграду), у знамењу покрова Божије Мајке, просвећењу муслимана православном вером (икос 3).Копија иконе и опис њених чудеса исте године су били послати цару Ивану IV Грозном и он је наредио да се на месту јављања сагради храм у част Казанске иконе Мајке Божије и оснује женски манастир у којем су Матрона и њена мајка примиле постриг. Године 1954. Јермоген, тад већ митрополит Казански, састаавио је „Повест и чудеса Пречисте Богородице, часне и славне њене иконе која се јавила у Казану“ (кондак 4).

У периоду Смутног времена, када су руску земљу раздирали међусобни сукоби, Пољаци су освојили Москву и хтели су да на руски престо поставе странца и иноверца. На позив Православне Цркве у лицу светитеља Московског Јермогена, Руски народ се подигао у одбрану свете бере и Отаџбине, „Дома Пресвете Богородице“. Војвоткиња која се бори за нас штитила је руску војскум и Њеним заузимањем  Русија је била спасена. Казанска народна војска донела је са собом копију Казанске чудотворне иконе и предала је кнезу Димитрију Михаиловичу Пожарском. Народној војсци која је савладала огромне тешкоће и која је одбила многобројну војску која је ишла у помоћ Пољацима опкољеним у Москви, предстојало је још да заузме на јуриш Китај град и Кремљ. Православна руска војска је три дана постила и молила Пресвету Богородицу за милост пред Њеном Казанском иконом, и Пречиста Владичица је услишила њихове молитве. Тих дана је у Кремљу од глади умирао заточени архиепископ Арсеније. Ноћу уочи 22. октобра њему се јавио Преподобни Сергије Радоњешки и рекао: „Арсеније, наше молитве су услишене; посредовањем Мајке Божије суд Божији Отаџбини је замењен за милост; ујутру ће Москва бити у нашим рукама, и Русија је спашена“ (икос4). Падосну вест им је успело да пренесу руској војсци, и она је, дозвавши у помоћ Царицу Небеску, на јуриш заузела Китај-рад и за два дана ушла у Кремљ. У част овог догађаја цар Михаил Фјодорович је установио празновање Казанске иконе, са литијом, два пута годишње – 8. јула и 22. октобра. Казанску икону Мајке Божије кнез Димитрије Пожарски поставио је у својој парохијској цркви у част Ваведења у храм Пресвете Богородице, а Лубјанци. Око 1636. године икона је била пренесена у Казанску саборну цркву коју је кнез подигао у знак захвалности Господу и Његовој Пречистој Мајци због спасења Москве и Русије. Копија чудотворне иконе била је смештена у капели изнад гробнице организатора народне војске Кознај Мињина , у нижњеновгородском Спасо-Преображенској саборној цркви.

Године 1709. уочи Полтавске победе, император Петар I се молио Војвоткињи која се бори за нас, пред њеном Казанском иконом која је пратила руску војску. Године 1701. поштована копија иконе била је постављена у Петровграду. На дан освећења Казанске саборне цркве, 15. септембра 1811. године, чудотворна икона је била свечано пренешена овамо. Године 1812. пред одлазак у војну, у Казанској саворној цркви кнез Михаил Кутузов се на коленима молио пред Казанском иконом Мајке Божије и слушао молебан „Заступници Усрдној и Покровитељици Руске земље“ и са сузама је молио Пречисту Богородицу да спасе Русију. Након молебана протојереј Саборне цркве поднео је фелдмаршалу Казанску икону Мајке Божије у медаљону коју је кнез ставио севи на груди. Прошло је мање од годину дана, и на истом месту, у Казанској саборној цркви, 25. децембра 1812. године служен је благодарни молебан „за избављање Русије од најезде Гала, и са њима 12 језика“. Овамо, за Казанску икону Мајке Божије, по завршетку рата, скупљали су се добровољни прилози Руса као знак захвалности због избављења од непријатеља. Донски козаци су донели на дар од непријатеља одузето опљачкано сребро од којег је био изливен иконостас цркве, а сверуска војска је поставила пред чудотворну икону Мајке Божије своје победничке трофеје: кључеве од градова, заставе одузете од непријатеља, орлове, царско жезло и друге знакове војничке славе. Саборна црква у част Казанске иконе постала је спомен- храм победе руског народа у Отаџбинском рату 1812. (кондак 7).

Икона коју је пронашла девојчица Матрона прославила се чудесима милости Божије и Пресвете Богородице према руском народу и постала свенародна светиња, знамење посебног учешћа Пречисте Владичице Богородице у судбини Русије. Није случајно Казанска икона копија древне Влахернске иконе Одигитрије – Путеводитељице, коју је некад насликао св. Еванђелиста Лука, и коју је Сама Пречиста Богородица Дјева благословила речима: „Благодат од Мене Рођеног и Моја милост са овим иконама нека буде“ (кондак 8). Казанска икона се од древне иконе Одигитрије разликује само наклоном главе Богоматере према Богомладенцу.

Безбројне милости указује Дјева Богородица онима који се моле пред Њеном Казанском иконом- једном од најраспрострањенијих у Русији икона Пречисте наше Матере, Покорвитељиче православног руског народа. Посебно поштована чудотворна Казанска икона налази се у Московској Богојављенској патријаршијској саборној цркви.

Света Православна Црква празнује икону Мајке Божије Казанске 21/8 јула.

Призива се у помоћ за повратак вида слепим људима, и уопште за оздрављење од чних болести.

omnea mea mecum porto

Подели на овим сајтовима

• Одговори 2.1k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

:bla: 1405_love crvenilo

Šta tu čudotvorne Ikone ili ne.Ćudotvorni Hrišćanin koji čini čuda i propoveda da se radja Hristos u dušama onih koji slušaju, to treba svetu a ne neke čudotvorne ikone.

у праву си, ја пукох од смеха на сред Литургије у недељу због неког свештеника и његове луде проповеди о томе како се Господ оваплотио на ''мајци'' планети Земљи и о томе како је Путин малтене свет што је ''покрстио'' Русију crvenilo

ал исто тако, нећу се одрећи благодати које ми је Васкрсење Христово пружило  smej.gif

Подели на овим сајтовима

Evo jednog divnog audio zapisa na temu Čudotvornih ikaona, pa ako imate vremena i volje poslušajte.

http://www.esnips.com/doc/b9c83d0a-f19a-404e-9d52-b185bf62b5f7/Protosindjel-Jovan--Socanica--Cudotvorne-ikone-i-svetiteljsk

sv-maksim isus-sinai joooj

"Невоља је било и биваће, људи и нељуди је бивало и биваће. Околности не зависе увијек од нас, али да ли ћемо бити људи или нељуди то од нас зависи."

Подели на овим сајтовима

4chsmu1 isus-sinai sv-maksim

Šta tu čudotvorne Ikone ili ne.Ćudotvorni Hrišćanin koji čini čuda i propoveda da se radja Hristos u dušama onih koji slušaju, to treba svetu a ne neke čudotvorne ikone.

у праву си, ја пукох од смеха на сред Литургије у недељу због неког свештеника и његове луде проповеди о томе како се Господ оваплотио на ''мајци'' планети Земљи и о томе како је Путин малтене свет што је ''покрстио'' Русију :)

ал исто тако, нећу се одрећи благодати које ми је Васкрсење Христово пружило  womens

Kao vi ste se ne molite pred ikonama ?! joooj

"Невоља је било и биваће, људи и нељуди је бивало и биваће. Околности не зависе увијек од нас, али да ли ћемо бити људи или нељуди то од нас зависи."

Подели на овим сајтовима

Hvala i Slava Bogu, ikone da nisu potrebne Bog ih ne bi dao, one svakako imaju svoje mjesto u Pravoslavlju. Uostalom onima kojima ne trebaju uvijek mogu da ignorišu ovu temu, niko se zbog toga neće naći uvrijeđen, a smatram da je svakako važno da znamo žitija naših ikona, i ne vidim ništa u tome loše. Nekome su ovakve priče potrebne, pa stoga ne bi bilo loše da se takvima pruži prilika da saznaju nešto više o tome.  :drugarstvo:

posaljisvojuporuku.png

Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.
Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши?

Подели на овим сајтовима

prstgore dada 0110_hahaha

...da,i uopste cuda...primjecujem da se dosta ljudi iz moje okoline 'lozi' na cuda,a meni nijedno cudo zapravo nije cudo,a ustvari mi je,opet sve cudo :group111:....nekako mi je cudo prosto normalno,Bogu je sve moguce,sta je NJemu da tvori jedno cudo......ne treba mi cudo da Mu vise vjerujem,cudo je tu samo da NJega proslavlja ...

''govorim tiho i nosim psa sa sobom'' :)

Подели на овим сајтовима

И ја имам Озарење ума, али малу. Негде сам прочитала да помаже код учења и тржила сам је али у црквама је није било. И онда се ''случајно'' задесим у црквеној продавници, и нађем је, само што је стигла из Русије, донеле је монахиње. Мојој радости није било краја  prstgore Нису је ни пластифицирали још, а позади има молитву на руском  dada

Вера је моја мисао о Теби, што покреће Тебе, Најеластичнијега, да мисли о мени.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...