Trifke Написано Мај 31, 2014 Пријави Подели Написано Мај 31, 2014 A sto se tice ikona i problema sa postovanjem ikona evo ti jedan link u kome ce ti sve lepo biti objasnjeno. To je jedan spis Sv Jovana Damaskina koji je najbolji teolog ikona. http://www.verujem.org/sveti_oci/damaskin_oikonama.html ИгорМ, obi-wan and Ignjatije је реаговао/ла на ово 3 "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bojan Lazic Написано Мај 31, 2014 Пријави Подели Написано Мај 31, 2014 Vidim prijatelju da ne poznajes ni Sv Pismo. Evo ti prvog pitanja: Kazes da su apostoli koristili Stari Zavet mozes li mi onda reci koji je prorok rekao da ce se Isus nazvati Nazarecanin jer apostol Matej u Jevandjelju kaze: И дошавши онамо, намјести се у граду који се зове Назарет, да се збуде као што су казали пророци да ће се Назарећанин назвати. Mt 2,23 U Delima apostolskim 20,35 apostol Pavle pored ostalog kaze: Све вам показах да се тако ваља трудити и помагати немоћнима, и опомињати се ријечи Господа Исуса коју он рече: много је блаженије давати неголи узимати. Mozes li mi reci kada je to Isus rekao i u kojem to Jevandjelju pise? U poslanici apostola Jude kaze ovako: А МИхаило Аранђел, кад се препираше с ђаволом и говораше за Мојсијево тијело, не смијаше проклета суда да изговори, него рече: Господ нека ти запријети. stih 9 Gde je u Starom Zavetu opisan ovaj dogadja i kako to apostol Juda zna za njega? U istoj poslanici u 14 stihu pise: Али и за овакве пророкова Енох, седми од Адама, говорећи: гле, иде Господ с хиљадама светијех анђела својијех. Gde se ovo prorocanstvo nalazi u Starom Zavetu? U Jevrejima poslanici 11 glava 37 kaze:Камењем побијени бише, претрвени бише, искушани бише, од мача помријеше; идоше у кожусима и у козјим кожама, у сиротињи, у невољи, у срамоти; Mozes li mi reci ko to bese pretrven? Naravno to neces naci u Bibliji vec u jednom apokrifnom spisu o prorku Jeremiji. Dakle kao sto vidis apostoli su upotrebljavali neke spise kojih nema u Bibliji. Svi ovi tekstovi iz poslanice Judine se nalaze u apokrifnoj knjizi Enohovoj i knjizi Mojsijevoj. Tekst iz Mateja se nalazi u spisu koji nam nije ni poznat. Tako prijatelju tvoja prica da su se apostoli drzali Starog Zaveta ocigledno ne stoji. Vidis da cak nisu ni sve reci Gospodnje zapisali u Jevandjeljima a na kraju krajeva to i sam apostol Jovan pise na kraju svog Jevandjelja. Neznam da li bi se sablaznio alio apostol Pavle upotrebljava citate od neznabozackih pesnika i cak Jevrejskog talmuda a li to je prica za sebe. Evo, jos jedan primjer potiskivanja Bozje Rijeci u stranu. Kada kazem "Bozije rijeci" mislim na cjelokupnu Bibliju koja je nadahnuta Sv. Duhom. Nisi stvatio ono sto sam ja htio time da kazem, nego si se odmah uhvatio da uzdizes tradiciju i usmena predanja iznad pisma - da ih bar ujednacavate, nego izdizete jedno izbad drugog. Kada su apostoli preobracivali nevjerne Jevreje koristili su tom prilikom S.Zavjet da bi im dokazali da su u pravu. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Мај 31, 2014 Пријави Подели Написано Мај 31, 2014 Evo, jos jedan primjer potiskivanja Bozje Rijeci u stranu. Kada kazem "Bozije rijeci" mislim na cjelokupnu Bibliju koja je nadahnuta Sv. Duhom. Nisi stvatio ono sto sam ja htio time da kazem, nego si se odmah uhvatio da uzdizes tradiciju i usmena predanja iznad pisma - da ih bar ujednacavate, nego izdizete jedno izbad drugog. Kada su apostoli preobracivali nevjerne Jevreje koristili su tom prilikom S.Zavjet da bi im dokazali da su u pravu. A Grke i Rimljane? Ali eto vidis da su koristili predanje a ne tradiciju i cak spise koji su apokrifni. Ali sada mi licis na macku koja se nasla u uglu pa grebe na sve strane. I sta sa time ako su tako dokazivali Jevrejima? Citaj govor apostola Pavla u Atini koji je rekao Grcima i ne pominje Bibliju. "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Плутон Написано Мај 31, 2014 Пријави Подели Написано Мај 31, 2014 Evo, jos jedan primjer potiskivanja Bozje Rijeci u stranu. Kada kazem "Bozije rijeci" mislim na cjelokupnu Bibliju koja je nadahnuta Sv. Duhom. Nisi stvatio ono sto sam ja htio time da kazem, nego si se odmah uhvatio da uzdizes tradiciju i usmena predanja iznad pisma - da ih bar ujednacavate, nego izdizete jedno izbad drugog. Kada su apostoli preobracivali nevjerne Jevreje koristili su tom prilikom S.Zavjet da bi im dokazali da su u pravu. То ништа не значи. Јевреји су распели Христа користећи Стари завет. Не схвати ово као поређење већ као чињеницу да робовање слову није одлика учења Цркве. DYNABLASTER, ИгорМ, obi-wan and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Мај 31, 2014 Пријави Подели Написано Мај 31, 2014 Jos nesto SVETO PREDANJE JE VECE OD BIBLIJE JER JE BIBLIJA SAMO NJEGOV DEO, DUDUSE NAJLEPSI I NAJBOLJI ALI SAMO JEDAN DEO. "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bojan Lazic Написано Мај 31, 2014 Пријави Подели Написано Мај 31, 2014 Tebe niko ne tera da postujes ikone, ali ne radi se o tome, nego ti imas otpor prema ikonama i ova tema je napad na ikone, a to je vec nesto drugo. A sto kazes MP te banovo, nema veze, on ti je posejao seme zla i shodno tome tvoja reakcija. Pokusaj da razlucis sta je dobro a sta nije. Zalosno je sve ovo. Mi smo jedini u pravu( Pravoslavna Crkva) sve ostale ce Bog da rostilja u paklu.Zasto? Jel zato sto se nisu ispovedali kao mi; sto se nisu krstavali kao mi; sto nisu primali pricest kao mi? AKO JE BOG TAKAV KAKVOG GA MI PRESTAVLJAMO, ONDA BOLJE DA SE LJUDI I NE RADJAJU. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Мај 31, 2014 Пријави Подели Написано Мај 31, 2014 Zalosno je sve ovo. Mi smo jedini u pravu( Pravoslavna Crkva) sve ostale ce Bog da rostilja u paklu.Zasto? Jel zato sto se nisu ispovedali kao mi; sto se nisu krstavali kao mi; sto nisu primali pricest kao mi? AKO JE BOG TAKAV KAKVOG GA MI PRESTAVLJAMO, ONDA BOLJE DA SE LJUDI I NE RADJAJU. Nece da rostilja, to ti je MP reminiscent otrova. Nista nije zalosno, naprotiv, radosno je ako imas Nade, Vere i Ljubavi. To "zalosno" ubacuje djavo, to je laz i prevara. Nemam pojma sta pise na linku, to sam odoka izabrao, procitaj i ja cu http://www.svetosavlje.org/biblioteka/Porodica/UdzbenikZivotaArtemijeVladimirov/Lat_UdzbenikZivotaArtemijeVladimirov16.htm Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bojan Lazic Написано Мај 31, 2014 Пријави Подели Написано Мај 31, 2014 A Grke i Rimljane? Ali eto vidis da su koristili predanje a ne tradiciju i cak spise koji su apokrifni. Ali sada mi licis na macku koja se nasla u uglu pa grebe na sve strane. I sta sa time ako su tako dokazivali Jevrejima? Citaj govor apostola Pavla u Atini koji je rekao Grcima i ne pominje Bibliju. Ocito ne znas ko je bio Apostol Pavle, cim tako pises. Sv. Pavle kao apostol neznaboscima, bio je najobrazovaniji izmedju apostola i veliki znalac svetih spisa; Zbog toga je on i poslat medju neznabosce. Kakvo bre predanje? Apostoli su bili svjedoci, ocevidci, i sve to su za zivota i zapisali, za spomen ostalim pokoljenjima. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bojan Lazic Написано Мај 31, 2014 Пријави Подели Написано Мај 31, 2014 Jos nesto SVETO PREDANJE JE VECE OD BIBLIJE JER JE BIBLIJA SAMO NJEGOV DEO, DUDUSE NAJLEPSI I NAJBOLJI ALI SAMO JEDAN DEO. Nece da rostilja, to ti je MP reminiscent otrova. Nista nije zalosno, naprotiv, radosno je ako imas Nade, Vere i Ljubavi. To "zalosno" ubacuje djavo, to je laz i prevara. Nemam pojma sta pise na linku, to sam odoka izabrao, procitaj i ja cu http://www.svetosavlje.org/biblioteka/Porodica/UdzbenikZivotaArtemijeVladimirov/Lat_UdzbenikZivotaArtemijeVladimirov16.htm Kako nece, pa crkva uci da oce, zar ne? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Мај 31, 2014 Пријави Подели Написано Мај 31, 2014 Zalosno je sve ovo. Mi smo jedini u pravu( Pravoslavna Crkva) sve ostale ce Bog da rostilja u paklu.Zasto? Jel zato sto se nisu ispovedali kao mi; sto se nisu krstavali kao mi; sto nisu primali pricest kao mi? УФ брате одакле ти то вадиш Па ти стварно мислиш да црква верује у таквог Господа??? oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Мај 31, 2014 Пријави Подели Написано Мај 31, 2014 Ocito ne znas ko je bio Apostol Pavle, cim tako pises. Sv. Pavle kao apostol neznaboscima, bio je najobrazovaniji izmedju apostola i veliki znalac svetih spisa; Zbog toga je on i poslat medju neznabosce. Kakvo bre predanje? Apostoli su bili svjedoci, ocevidci, i sve to su za zivota i zapisali, za spomen ostalim pokoljenjima. Treba malo dublje da se udubiš u ovu priču. Apostoli su na pravi način shvatili Hrista tek nakon silaska Svetog Duha na apostole ili pedesetnice, kako sada nazvamo taj praznik. Dakle ispunili su se Duhom, počeli da govore različite jezike, da prorokuju, izgone demone i sl.Tek nakon toga kreće njihovo misionarsko delovanje a deo toga je bio i pisanje poslanica . Primer tome ti je i sveti Jovan Bogoslov i njegovo otkrovenje, u pećini je imao otkrovenje i zapisao je .Nije mu Isus u lice , dok je hodao zemljom, rekao šta da napiše. Obzirom da Duh Sveti rukovodi Crkvom, taj dogadjaj se dešava dok god Crkva diše Duhom, a disaće dok god postoji. Zato i dan dans imamo ljude koj imaju dar jezika, proročki dar, dar besedništva, izgone demone , taspoznaju duhove i sl.Imaš ljude koji nikada pismo nisu čitali a ispunili su sve zapovesti, upravo jer je Sveti Duh u njihovim srcima i rukovodi ih.Na taj način su Apostoli pisali poslanice, tumačili stari zavet, sveti oci pisali svoja dela. Cilj Hrišćanskjog života je sticanje Duha Svetog i kao rezultat toga imamo sve što danas imamo, sveto pismo, kanone, svetootačko prednje. DYNABLASTER је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bojan Lazic Написано Мај 31, 2014 Пријави Подели Написано Мај 31, 2014 То ништа не значи. Јевреји су распели Христа користећи Стари завет. Не схвати ово као поређење већ као чињеницу да робовање слову није одлика учења Цркве. Narod je volio Isusa.Njega su fariseji raspeli i potcinili narod.Ubili su ga iako su znali da je nevin; Ubili su ga jer ih je on javno zigosao i osudjivao za prestupe Bozje Rijeci, za namecanje ljudskih zakona/zapovjesti; Ubili su ga jer je bio pretnja njihovom apsolutnom autoritetu. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Мај 31, 2014 Пријави Подели Написано Мај 31, 2014 Kako nece, pa crkva uci da oce, zar ne? Link nije bas dao odgovor na tvoje pitanje o ikonama, al nema veze, bilo je dobro procitati Crkva ne uci o rostiljanju, o tome je bilo reci na forumu, to je Bogoostavljenost, sto plotskim jezikom moze da se nazove rostiljanje. Ako bi uzeli da poredimo neuporedivo, onda bi to bilo nesto nalik neopisivoj beskonacnoj Ljubavi i ovog stanja u kojem smo sad. Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bojan Lazic Написано Јун 1, 2014 Пријави Подели Написано Јун 1, 2014 УФ брате одакле ти то вадиш Па ти стварно мислиш да црква верује у таквог Господа??? Crkva uci da nema spasenja van nje.A, sta ce biti sa onima koji su van Crkve? Crkva uci da je dusa besmrtna, samim tim oni koji su otisli u blazenstvo tu ce i ostati, a tako i oni koji su u paklu - kasnije u ognjenom jezeru - A, nema ni cistilista. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Јун 1, 2014 Пријави Подели Написано Јун 1, 2014 Narod je volio Isusa Koji narod? Oni što su vikali, raspni ga raspni? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука