Jump to content

SZO: Kobasice i slanina izazivaju rak

Ignjatije

Препоручена порука

Чекајте, па зар није општепознато да се ради о намирницама које су изразито нездраве ако се конзумирају у количинама у којима их ми уносимо данас? Наши преци су јели месо кад се закоље овца, а у периодима између су јели проју, качамак и клин-чорбе. Помало сланине, димљеног меса или роштиља је сасвим океј, али онај ко свакодневно једе сланину у већим количинама заиста не може ничем добром да се нада осим ако нема врло јаку генетику.

Ја нпр. много волим сланину, роштиљ, димљену шунку, добро црвено вино, добар дуван, турску кафу. Али ако бих свакодневно доручковао 200г сланине, ручао месо са роштиља, вечерао шунке, пио литар вина, пет кафа и пушио 20 цигарета умро бих колико би ми се смучило и да не дочекам ту дијагнозу...

Bolje dumres nazderan od slanine i bolestan nego dumres zdrav i prav od trave. 

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Под условом да је патка СЗО о канцерогености сланине, кобасица и места тачна, шта то значи?

1. Живећу 200 године и умрети здрав, ако тих 200 година будем јео траву?

2. Живећу 70-80 година и умрећу од рака, ако будем јео сланину, кобасице и месо 70-80 година?

Лако ми је да одлучим. Не желим да 200 година једем траву. Хоћу да 70-80 година једем месо.

И, на крају, зашто да умрем здрав!? Па ако умрем здрав биће ми жао што сам умро, јер нећу знати зашто сам умро. Хоћу да умрем болестан. Да знам зашто сам умро и да ми жао није.

Није питање да ли ћу умрети здрав или болестан, увек се умире од болести. Него да ли ћу у 55. добити тежак инфаркт и након тога живети физички полу-ограничен, а у 60. умрети од другог, или ћу бити крепак и виталан и са 65, а умрети у 75. или 85. од изненадне болести.

Једино ако бих знао да ће ме пре старости ударити ауто, па да ме је баш брига...За мене је здрав живот као улагање у банку која те неће преварити.

Подели на овим сајтовима

Чекајте, па зар није општепознато да се ради о намирницама које су изразито нездраве ако се конзумирају у количинама у којима их ми уносимо данас? Наши преци су јели месо кад се закоље овца, а у периодима између су јели проју, качамак и клин-чорбе. Помало сланине, димљеног меса или роштиља је сасвим океј, али онај ко свакодневно једе сланину у већим количинама заиста не може ничем добром да се нада осим ако нема врло јаку генетику.

Ја нпр. много волим сланину, роштиљ, димљену шунку, добро црвено вино, добар дуван, турску кафу. Али ако бих свакодневно доручковао 200г сланине, ручао месо са роштиља, вечерао шунке, пио литар вина, пет кафа и пушио 20 цигарета умро бих колико би ми се смучило и да не дочекам ту дијагнозу...

U meri je resenje... pa to i vi 'riscani znate pre svih nas.

Lepo si primetio ovo za nase stare... a ako odes  i ranije  u proslost videces da je energetska hrana (ugljeni hidrati i masti) veoma teska za pribavljanje u prirodi. Evolucija je onda lepo napravila osecaj nagrade koji imamo kad konzumiramo energetski bogate namirnice. To pre mnoooogo godina  nije bio nikakav problem jer ionako se takva hrana u prirodi tesko nalazi tako da  i da oces ne mozes da je jedes  u velikim kolicinama, ali danas je situacija kao sto znamo, drasticno drugacija... Sve namirnice su nam na raspolaganju a evolucijski osecaj nagrade je i dalje tu i tesko da ce skoro da nestane. Zato je umerenost odnosno konstano pobedjivanje sebe od vitalnog znacaja za zdravlje svakog coveka.

Tu lezi negde i teoloski aspekt svega koji bi svakako imao sta da kaze na temu... A da se ja pitam, post kao sto je moj bi trebalo svestenici i teolozi prvi da napisu.

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

Bolje dumres nazderan od slanine i bolestan nego dumres zdrav i prav od trave. 

Реално, више бирам да се наједем дупле порције пребранца, киселих краставаца и свеже испеченог хлеба, па све залијем криглом хладног пива, ма колико некима пасуљ, лук, краставчићи, пшеница, хмељ и јечам били "траве". :)

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Niko ne govori da je zdravo jesti velike kolicine bilo cega, imas onih frutarijanaca koji jedu 30 banana dnevno i pricaju kako je to zdravo. Ni jedna hrana nije zdrava kad se jede u velikim kolicinama, mada sve zavisi od tvojih potreba. Mozes da se posluzis BMR formulom, kao nekim okvirom, ona nije 100% precizna jer dva covjeka mogu imati isto kilograma a izgledati totalno drugacije. E sad ako se bavis fitnesom i hoces da znas sve precizno, vremenom ces vidjeti koliko ti treba P; UH, M, pa onda kombinujes u zavisnosti od treninga i tolerancije UH.

Подели на овим сајтовима

Aubrey de Grey 2005. godine na TED-u odgovori nekom covjeku na pitanje o smrtnosti svih zivih bica, kako za hidre ne mozemo reci da su smrtne po prirodi.

Подели на овим сајтовима

Реално, више бирам да се наједем дупле порције пребранца, киселих краставаца и свеже испеченог хлеба, па све залијем криглом хладног пива, ма колико некима пасуљ, лук, краставчићи, пшеница, хмељ и јечам били "траве". :)

Dobro prebranac je uvek dobar ehe kad krenu posne slave, meni nekad lepse nego mrsne. Osim ribe em sto je meso em sto ni ne volim da je jedem ne jer mi se ne svidja ukus nego me mrzi da se mucim sa stinim kostima. 

Подели на овим сајтовима

Niko ne govori da je zdravo jesti velike kolicine bilo cega, imas onih frutarijanaca koji jedu 30 banana dnevno i pricaju kako je to zdravo. Ni jedna hrana nije zdrava kad se jede u velikim kolicinama, mada sve zavisi od tvojih potreba. Mozes da se posluzis BMR formulom, kao nekim okvirom, ona nije 100% precizna jer dva covjeka mogu imati isto kilograma a izgledati totalno drugacije. E sad ako se bavis fitnesom i hoces da znas sve precizno, vremenom ces vidjeti koliko ti treba P; UH, M, pa onda kombinujes u zavisnosti od treninga i tolerancije UH.

Слажем се, него су неки одреаговали на то да сланина повећава ризик од рака ако се свакодневно уноси више од 50г. као да бисмо умрли да не једемо пола кила сланине дневно и као да свеједно не испадамо из те групе јер половину дана у години ионако не једемо сланину јер су дани поста. :)

Ја нпр. обожавам сланину, али оно... кад је има, једем пар дана док се не поједе, па после зна да прође и два месеца док је не купим поново. И оно што се нађе у сарми или пасуљу, то су океј количине...

Подели на овим сајтовима

Nego vidim neki zapeli za meso, brane slaninu brane cvarke radije bi da umru sa parcem suvog vrata u ustima nego sa travom. 

Meso se jesti mora sta god veguni mislili, neka oni unose sve potrebne aminokiseline 10 puta na dan. Ali ako zamislimo da je SZO u pravu, onda je valjda racionalno sa nase strane da smanjimo unos nekih mesnih preradjevina i gotove proteine potrazimo negde drugde. Bolje jesti travu nego umreti od prsute. Ja bih licno pasao travu kad bi SZO bio u pravu ako bih bio zdraviji i duze ziveo, a vi slobodno umrite :D

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Aј мало да оговарам кума :)

Елем, ради у фамилијарној фирми (меснопрерађивачка индустрија) са дугим стажом и искуством ( татко на мафију једног сектора ) и имао сам више пута прилику да обиђем са њим погоне за обраду, прераду, димљење и слично. Морамо бити реални. Све је то јестиво али... оно што сам видео да се обрађује (да не изнесем погрешно нећу набрајати али велики је проценат искориштености и мало отпада од животиње која се обрађује) и меша укључујући много зачина и стабилизатора од којих ми је за неке рекао да их обавезно уносим што мање кроз намирнице, није ми баш одало утисак поверења у неке намирнице. Иначе раде под свим могућим стандардима, провером исправности, тестирањем и слично и имају доста добар квалитет. Ако неко конзумира често сухомеснато то је он и његова породица, да не кажем и фамилија и ужи круг пријатеља који су запослени тамо па и радници.

Знам сигурно да не би дао својој деци никада нешто што му је сумњиво а видео сам онолико пута да то ради када је храна у питању. И оно што се углавном избегава јесу те полу барене намирнице са много зачина и додатака. Све је у умерености. Али сланина - он никада није без ње :)

Треба бити опрезан, знам да није баш исто индустријска и домаћа, сеоска производња.

А што се дуговечности тиче, није битна. Бар мени. За мене је квалитетан (здрав) живот приоритет па макар, као и до сада, комбиновао разне намирнице али у највећој мери су биљног порекла. Да ли ће ми нешто кврцнути када будем ђед, генетика и то, видећу или осетити - ваљда, старост  :D

Само не треба ширити панику.

Подели на овим сајтовима

Слажем се, него су неки одреаговали на то да сланина повећава ризик од рака ако се свакодневно уноси више од 50г. као да бисмо умрли да не једемо пола кила сланине дневно и као да свеједно не испадамо из те групе јер половину дана у години ионако не једемо сланину јер су дани поста. :)

Ја нпр. обожавам сланину, али оно... кад је има, једем пар дана док се не поједе, па после зна да прође и два месеца док је не купим поново. И оно што се нађе у сарми или пасуљу, то су океј количине...

Ma nije nista strasno da jedes sve umjereno, covjek je svastojed, smo pazi da se ne ugojis, jer ako svaki dan jedes vise od tvojih energetski potreba vremenom ces povecati kilaza kao i procenat masnoce. Mozes ti jedan dan da pojedes vise ali onda sledeci manje i tako. Ja se slazem sa cloudkingom trebali bi svi da jacamo svoj karakter i da ne pretjerujemo u prejedanju. Ovo je tesko, ali nije nemoguce, mnogo je teze zenama nego muskarcima to cesto gledam u fitness clubovima. Kad su PMS-u i zene cesto ublazavaju simptome jedenjem velike kolicine hrane koja sadrzi dosta prostih secera, nije im lako.

Подели на овим сајтовима

Kad sam bio klinac mnogo sam voleo mleko, pio sam ga kao vodu. 

Па то није случајно,млеко и јесте прва храна за одојчад и децу...скоро ми рече једна докторка за гастро проблеме, да желудац временом слабије вари млеко и млечне производе,нестају неки ензими или шта већ,која су много активнија у млађем добу...

"Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато"

Гандалф

Подели на овим сајтовима

Da se samo osvrnem na drugi deo stvari o kojima nismo pricali a to su virsle,pastete i slicne preradjevine,one su uistinu stetne i ne treba ih konzumirati,otpad otpada smeca se tu nalazi a deci se daje to za dorucak, u bolnicama je dorucak virsla i slicno.I sto se toga tice to jeste ok.... trudim se da takve neke stvari ne konzumiram ili da to ne bude cesto. Recimo virsle iliti hot dog sam uvek voleo,medjutim vec duze vreme takve stvari iskljucivo koristim za svoje pse. 

Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...