Jump to content

Ко је папа Бенедикт?

Оцени ову тему


Препоручена порука

Мислим да је много нас радознало и жели да сазна понешто из биографије папе Бенедикта (за коју сам чуо са није ни мало блистава).

Дакле, ко зна било шта нека напише.

И данас, кад дође до последњег боја,

Неозарен старог ореола сјајем,

Ја ћу дати живот, отаџбино моја,

Знајући шта дајем и зашто га дајем.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • 4 weeks later...

Kardinal Ratzinger bio je jedan od najbližih suradnika svojeg prethodnika Ivana Pavia II. Za poglavara Katoličke crkve izabran je 19. travnja 2005. g. U vrijeme izbora imao je 78 godina; 20 godina više nego što je imao Ivan Pavao II. kada je on izabran za papu, 1978. g.

U četiri godine svojega pontifikata Benedikt XVI. potpuno je izmijenio vrh Rimske kurije. Gotovo se nijedna osoba koju je na čelo nekoga važnog dikasterija postavio Ivan Pavao II. više ne nalazi na tome mjestu.

Pastirski štap, palij, liturgijske svečanosti... Benedikt XVI. mijenja sve što može podsjećati na držanje njegova prethodnika, a u siječnju 2009. g. donio je i kontroverznu odluku o poništenju izopćenja Lefebvreovih sljedbenika, dakle, poništio je odluku Ivana Pavia II.

U ovoj se iznimnoj knjizi dugogodišnji dopisnik iz Vatikana i Italije Silvije Tomašević bavi jedinstvenom i dosad još neobrađenom problematikom - razlikom između Ivana Pavia II. i Benedikta XVI. Nastoji objasniti što povezuje, a što razdvaja dvojicu papa, toliko različitih, a istodobno jednakih te objasniti da razlike između njih nisu samo one koje se percipiraju na površini - u načinu njihova obraćanja vjernicima već i u sadržaju onoga što poručuju.

Овако се описује садашњи папа у књизи DVOJICA PAPA - IVAN PAVAO II. I BENEDIKT XVI од Silvije Tomašević

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Ево и његове краће биографије.

Benedikt XIV ili građanskim imenom – Joseph Alois Ratzinger rođen je 16. travnja 1927. godine u mjestu Marktl am Inn (Gornja Bavarska) u obitelji Josepha i Marie. Kršten je samo četiri sata nakon rođenja na Uskrsno jutro. Uz Josepha, koji je bio najmlađi, Ratzingerovi su imali još dva sina. Otac budućeg pape bio je policajac, a majka Maria je prije udaje radila kao kuharica u mnogim hotelima. Djetinjstvo i mladenaštvo je proveo u Traunsteinu, malom selu uz austrijsku granicu, 30 km udaljenom od Salzburga. Njegova mladost nije bila laka, vjera i obrazovanje koje je primio pripremili su ga za teška iskustva kroz koja je prošao tijekom nacističkog režima. Baš nekako u to vrijeme učvrstio je svoju vjeru u Krista. No, kada mu je bilo 14 godina postao je članom udruge Hitlerova mladež, a detalje o toj životnoj epizodi i sudjelovanju u 2. svjetskom ratu iznio je u svojoj knjizi "Sol zemlje".

Iako je pohađao katoličko sjemenište u Tranusteinu 1943. stigao mu je poziv za vojsku. Unovačen je u protuzračnu obranu. Bilo mu je tek 16 godina. Vojni rok je odslužio od kolovoza 1943. do rujna 1944. godine. Ali nakon što je razvojačen uvedena je radna obveza te je dva mjeseca proveo na austrijsko-mađarskoj granici. Mađarska je kapitulirala i budući papa je radio na postavljanju nasipa i tenskovskih prepreka kojima je bio cilj spriječiti napredovanje sovjetskih postrojbi. Nakon dva mjeseca raspoređen je u pješaštvo u Traunstein. Tu je dočekao dolazak američkih snaga i završio u američkom zarobljeničkom logoru u Ulmu. Po okončanju rata Ratzinger će tvrditi da nikada nije uporabio vatreno oružje dok je bio u vojsci i to zbog teške infekcije prsta.

Nakon završetka rata posvetio se obrazovanju te je od 1946. do 1951. studirao filozofiju i teologiju na minhenskom sveučilištu. Godinu dana nakon završenog školovanja postao je predavač na minhenskom sveučilištu. Doktorirao je 1953. godine s temom Ljudi i Kuća Božja u crkvenoj doktrini Sv. Augustina. Pored minhenskog predavao je i na drugim njemačkim sveučilištima: bonskom (1959. -1963.), minsterskom (1963.–1966.) i na sveučilištu Tübingen (1966.–1969.). Sveučilišnu karijeru okončao je na sveučilištu u Regensburgu gdje je obnašao dužnost dodekana sveučilišta. Uz sveučilišnu karijeru aktivan je i na drugom vatikanskom koncilu gdje obnaša dužnost teološkog savjetnika kardinala Josepha Fringasa, nadbiskupa od Cologne. U to doba smatran je liberalom, ali je nakon pojave prolijevih studentskih poketa 1968. prihvatio konzervativnije stajalište. No i ranije je imao konzervativnij pristup nekim temama, npr. rock glazbi koju s svojoj knjizi "Ein Neues Lied für den Herrn" (Nova pjesma za Gospodina) na stranici 160 opisuje ovako: "Glazba je danas tako postala odlučujućim pokretačem jedne protureligije te poprištem dijeljenja duhova. Budući da rock glazba traži ispunjenje na putu oslobođenja od vlastite osobe i njezine odgovornosti, ona se s jedne strane vrlo točno identificira s anarhističkim slobodarskim idejama, koje su danas u velikom dijelu svijeta ponovno podigle glavu."

Koliki je ugled današnji papa uživao u to vrijeme govori i činjenica da je imao važno mjesto u njemačkoj Biskupskoj konferenciji i Međunarodnom teološkom povjerenstvu. U suradnji s Hansom Urs von Balthasarom, Henri de Lubacom i drugim važnim teolozima tog vremena 1972. pokrenio je list Communio. Papa Pavao VI 25. ožujka 1977. imenuje ga minhenskim nadbiskupom, a 27. lipnja iste godine i kardinalom. Godinu dana kasnije sudjeluje u konklavama koje izabiru Ivana Pavla I za papu. U listopadu iste godine sudjeluje u konklavama koje izabiru novog papu Ivana Pavla II, a koji će Ratzingera 25. studenog 1981. imenovati na mjesto pročelnika Kongregacije za nauk vjere i na tom će mjestu naslijediti hrvatskog kardinala Franju Šepera. Nešto kasnije postati će i savjetnik za teološka pitanje Ivanu Pavlu II. Njih dvojica postati će bliski prijatelji, a posmrtnu cereminiju Ivana Pavla II voditi će upravo Ratzinger.

Za papu je izabran 19. travnja 2005. godine postavši tako 265. papa po redu i najstariji papa (imao je 78 godina kada je izabran) u posljednjih 275 godina. Također osmi je Nijemac koji je izabran za papu i prvi papa Njemac nakon 948 godina. Njegov izbor za papu mediji nisu dočekali blagonaklono. Naime, njegovi istupi u javnosti donijeli su mu nadmike božiji rotvajler i panzer kardinal. Razlog tomu leži u tome što je oštro osudio homoseksulanog i jednospolne brakove, disciplinirao je latinoameričke sljedebenike tzv. Liberalne teologije, a bio je i glavni pisac i potpisnik deklaracije Dominus Iesus objavljene 2000. godine. U toj je deklaraciji Rimokatolička crkva ponovila svoj stav o kršćanstvu kao jednoj vjeru te Rimokatoličkog crkvi kao jedinoj čuvarici te vjere. Taj je dokument šokirao druge kršćanske crkve. Također je zatražio da se svim političarima koji su bili za pobačaj zabrani bilo kakva aktivnost u Crkvi za vrijeme predizborne kampanje u Sjedinjenim Državama, a zalaožio se i da Turska ne uđe u Europsku Uniju.

Papa Bendikt XIV govori deset jezika i vrlo je dobar pijanst, a omiljeni skladatelj mu je Mozart. U papinskim prostorijama stoga ima vlastiti glasovir. Za Mozartovu glazbu kaže: "Njegova glazba nije samo zabava, u njoj je sadržana cijela tragedija ljudskog postojanja." Za Mozartovu glazbu tvrdi kako je imala velik utjecaj na njega u mladosti te da mu je "duboko ušla u dušu". Pored Mozartovih djela papa Benedikt XIV voli i mačke koje su mu omiljene životinje. U svojoj prvo enciklici "Deus caritas est" (Bog je ljubav) analizira i pokušava pomiriti shvaćanje kršćanske i erotske ljubavi. Neke njegove knjige prevedene su i na hrvatski jezik ("Uvod u kršćanstvo"; "Sol zemlje"; "Bog i svijet"; "Razgovor o vjeri"; "Bog je s nama"; "Vjera - istina - tolerancija"; "Božićni blagoslov"; "Bog Isusa Krista"; "Moj život" (autobiografija); "Duh liturgije"; "U službi istine"; "Nazvao sam vas prijateljima", "U početku stvori Bog"...)

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • Гости
Guest Инсајдер

Ко је папа Бенедикт?

Архијеретик, јер се усудио поставити себе у исту раван у којој је Христ или "Христов заменик на земљи"

и смешно и жалосно

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Мислим да је много нас радознало и жели да сазна понешто из биографије папе Бенедикта.

Искрено мислим да је он један јако "мутан тип"  vaistinu

Мени он нимало није јасан. Има јако чудне изјаве и понашање.......

Шта је ту истина само Бог зна.....

Мислим да тбамо ипак да пустимо време да нам покаже ко је заиста папа Бенедикт 16............

п.с. Ја сам наишао на два римокатоличка извора у којима се он различито назива. У једном је Бенедикт 16 у другом је Бенедикт 14.... ја сам их тако овде пренео од речи до речи па ви сами пресудите....

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Како не бих? Какав год да ти је отац треба да га волиш и поштујеш. vaistinu То је право православно учење. (То ти је прави живот.) vaistinu

Друга је ствар што имамо теолошке разлике, то јест еклисиолошке и догматске. Треба заједно да се боримо, али љубављу и стрпљењем, да изгладимо проблеме, нађемо усаглашење, јер то Христос тражи - да будемо ,,једно''.

vaistinu

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Прочитао сам његово дјело ''Исус из Назарета''... Ријеч је о студији која се бави историјским Исусом, ставља одређене јеванђелске догађаје у историјски контекст, тумачи њихова значења, и међусобне односе... Види се да је човјек врло поткован знањем,врсан теолог, а иначе ми дјелује као човјек који посматра ствари врло широко...  Надам се да ћу ускоро набавити његово капитално дјело ''Увод у хришћанство''- неки који су читали, рекли су ми да је сјајно.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • Гости
Guest Инсајдер

Значи ти свесно пљујеш на Свете Оце који су и своју крв проливали док су разобличавали јереси тог истог папе или те исте назови "цркве"!?      Они су давно престали да буду Црква а ти сад кажеш Христос тражи да будемо једно?   Вековима Свеци причали и писали једно а ти сад пишеш нешто сасвим супротно, мислим да је сасвим јасно коме треба веровати....    

Друга је ствар што имамо теолошке разлике, то јест еклисиолошке и догматске. Треба заједно да се боримо, али љубављу и стрпљењем, да изгладимо проблеме, нађемо усаглашење, јер то Христос тражи - да будемо ,,једно''.

Какве разлике и какво усаглашење?   Усаглашење обично значи попуштање, а попуштање доводи до кварења наше вере....       Да се сав тај труд који је уложен у екуменизам, уложио у мисионарење, где би нам био крај.........      Никад нам ништа добро неће донети тај еку дијалог и с правом се народ буни и виче потпашћемо под папину власт (јер ово усаглашавање и попуштање личи да прича иде у том смеру) а ти и теби слични их називате параноицима!  

Срамота!    

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Какве разлике и какво усаглашење?   Усаглашење обично значи попуштање, а попуштање доводи до кварења наше вере....      

Пост није упућен мени,али бих прокометнарисао, укратко.

''ОСНОВАЋУ ЦРКВУ СВОЈУ, И ВРАТА ПАКЛЕНА НЕЋЕ ЈЕ НАДВЛАДАТИ.''

Господ и Спаситељ Исус Христос

Поздрав

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • Гости
Guest Инсајдер

Какве разлике и какво усаглашење?   Усаглашење обично значи попуштање, а попуштање доводи до кварења наше вере....      

Пост није упућен мени,али бих прокометнарисао, укратко.

''ОСНОВАЋУ ЦРКВУ СВОЈУ, И ВРАТА ПАКЛЕНА НЕЋЕ ЈЕ НАДВЛАДАТИ.''

Господ и Спаситељ Исус Христос

Поздрав

Да, али опет се дешавало да се у нашој Цркви појаве свакакве јереси па су сазивани Сабори где се та и та јерес разобличавала....   

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Значи ти свесно пљујеш на Свете Оце који су и своју крв проливали док су разобличавали јереси тог истог папе или те исте назови "цркве"!?      Они су давно престали да буду Црква а ти сад кажеш Христос тражи да будемо једно?   Вековима Свеци причали и писали једно а ти сад пишеш нешто сасвим супротно, мислим да је сасвим јасно коме треба веровати....    

Вековима су свети Оци и покушавали да дијалогом изнесу своје аргументе римокатолицима. Ништа се у том погледу не мења; неће се ни променити.

Какве разлике и какво усаглашење?  Усаглашење обично значи попуштање, а попуштање доводи до кварења наше вере....

Треба да имамо теолошко знање да бисмо знали о чему је реч. Јер, не постоји никакво попуштање. Дијалогом се покушава направити што боља подлога, а то значи, са најбољим намерама за јединство, да се теолошке теме што више продубе и разјасне.

Да се сав тај труд који је уложен у екуменизам, уложио у мисионарење, где би нам био крај.........

Не знам у чему је проблем. Прво, овај дијалог има користи и за саме православце. Друго, требало би да се запитамо шта свако од нас лично доприноси својој Цркви, а не да се бавимо само другима. Зато, не питај, где би нам био крај да смо мисионарили уместо разговарали (са римокатолицима), јер ако нисмо у томе (дијалогу) разумели живу активност Цркве у историји, онда ћемо тешко сами нешто допринети.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Какве разлике и какво усаглашење?   Усаглашење обично значи попуштање, а попуштање доводи до кварења наше вере....      

Пост није упућен мени,али бих прокометнарисао, укратко.

''ОСНОВАЋУ ЦРКВУ СВОЈУ, И ВРАТА ПАКЛЕНА НЕЋЕ ЈЕ НАДВЛАДАТИ.''

Господ и Спаситељ Исус Христос

Поздрав

Да, али опет се дешавало да се у нашој Цркви појаве свакакве јереси па су сазивани Сабори где се та и та јерес разобличавала....   

...што значи да немамо разлога за бригу и страх... dada

catfight catfight

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Чланови који сада читају   0 чланова

    • Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
×
×
  • Креирај ново...