Џуманџи Написано Октобар 24, 2015 Пријави Подели Написано Октобар 24, 2015 Газди увек можеш да кажеш нећу , да се окренеш и одеш и то све културно , без свађе . Нећеш бити плаћен наравно али слободу имаш да одбијеш такву погодбу . И то је на неки начин супротстављање тиранији . Када би сви радници тако радили, тај надређени би морао да размисли како поступа са радницима . Е сад, свако супротстављање има цену . Izrabljivanje se takodje ne bi trebalo tolerisati, kao ni mobing. Svakako, recimo, ti mozes da se okrenes i odes (jer si osigurao sebi posao na nekom drugom mestu), a sta je sa ljudima koji nemaju taj "luksuz" (izdrzavaju celu porodicu, imaju hronicnog bolesnika u familiji, kredite i tsl.)? Svakakvih primera ima. Secam se da mi je rodjak pricao kako je sef gradilista polio kofom vode jednog fizikalca. Covek je morao da cuti jer je (bio) puka sirotinja. Ostali su takodje trpeli... Teske su to situacije... Човек Жоја је реаговао/ла на ово 1 "You know something is messed up when you see it" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Снежана Написано Октобар 24, 2015 Пријави Подели Написано Октобар 24, 2015 Secam se da mi je rodjak pricao kako je sef gradilista polio kofom vode jednog fizikalca. Covek je morao da cuti jer je (bio) puka sirotinja. Ostali su takodje trpeli... Teske su to situacije... Тачно Џу, врло тешке ситуације, али због тог става, ћути и трпи, тај исти газда ће следећи пут да удари лопатом радника, или ће да га уцењује да ради 18 сати, или му неће плаћати...зашто? Зато што му се може, зато што му се није супротставило први пут, а зло нема мере... Човек Жоја and Џуманџи је реаговао/ла на ово 2 Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем! А.М. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Џуманџи Написано Октобар 24, 2015 Пријави Подели Написано Октобар 24, 2015 Upravo tako. Sa druge strane (a sto se tice primera koji sam navela), pitanje je sta bi njih 15 radilo da su istog dana svi dali otkaz. Mozda se npr. petoro ne bi brzo snaslo. A taj "sef" bi lagano za par dana nasao nove ljude koji su u istoj teskoj situaciji... Zacarani krug (siromastvo je najveci problem). Ali sam ipak pri stavu da treba ustati i pobuniti se (u tim i takvim situacijama). Kada nas licno (hriscane) vredjaju - ne treba da uzvracamo, ali ni da dozvolimo gazenje, a posebno smo odgovorni za druge koji nisu hriscani i, na kraju krajeva, nisu duzni da trpe ma kakvo maltretiranje. Снежана and Човек Жоја је реаговао/ла на ово 2 "You know something is messed up when you see it" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Октобар 24, 2015 Пријави Подели Написано Октобар 24, 2015 @@Anika,Па зато нам и јесте овако, зато што пристајемо на све, и прећуткујемо све. Као што свако има право да чини зло, имам и ја свако право да се браним. И не мислим да је довољно да се само молиш за некога, довољно је само када знаш да си дао све од себе. Amin. БанеЛ је реаговао/ла на ово 1 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Октобар 24, 2015 Пријави Подели Написано Октобар 24, 2015 Онда разговарате тим језиком, ако већ други неће да разумеју . Али опет, без мржње ако је могуће . . Mislim da se nismo razumeli,nije u pitanju bukvalan jezik i razgovor.Tiranin se uzmiče samo pred jačim i moćnijim od sebe,onim koji svojom silom nadvalada njegovu.To je takav mentalni sklop.Jezik sile je jezik fizičkog nasilja i spuštanja tiranina na zemlju tj. da je i on kao i ovaj tlačeni samo čovek i da nad popom uvek ima pop. Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Октобар 24, 2015 Пријави Подели Написано Октобар 24, 2015 Христос није дошао на овај свет да прави моралне људе, већ добре људе. Добар човек је човек који воли, када постоји љубав постоји и одговорност, када постоји одговорност често између два зла бирамо мање, мање зло је често нешто неморално, употреба силе, чак и лишавање живота. Вук на овцу право има, као што чобанин има право да заштити овце од вука, само се поставља питање ко је бољи у свом послу. To samo po sebi nije nemoralno. Ako na primer ubijem ko vola u kupusu nekog pedofila koji je hteo da napastvuje neko dete to je izuzetno moralan čin. zuti car је реаговао/ла на ово 1 Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
zuti car Написано Октобар 24, 2015 Пријави Подели Написано Октобар 24, 2015 A kako da staneš tiranstvu za vrat i da istovremeno po zapovesti Hristovoj ljubiš neprijatelje svoje?Tiranstvo razume samo jezik sile. Molis mu se za dusu kad bu precvikas vrat Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Октобар 24, 2015 Пријави Подели Написано Октобар 24, 2015 Па зато хришћанство и није моралисање, и док то људи сконтају утом ће и Христос доћи. Узгред, не мораш да га бијеш и бијеш и бијеш, примениш физичку силу онолико колико је потребно да заштитиш дете а њега проследиш даље, има оних који су стручни за ту работу. A greh?Kada se kaže grešan čovek?El to moralisanje?Recimo ako kažem nekoj ženi da je švalerisanje greh el morališem tad? Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Октобар 24, 2015 Пријави Подели Написано Октобар 24, 2015 Molis mu se za dusu kad bu precvikas vrat Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Октобар 24, 2015 Пријави Подели Написано Октобар 24, 2015 Ти још ниси научио шта је грех, и да грех и морал нису исте ствари. Preljuba greh ili ne? Krađa greh ili ne? Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Октобар 24, 2015 Пријави Подели Написано Октобар 24, 2015 Питај аву, ил Милојкова, а и о. Сава је скоро писо нешто на тему греха. Pa pitam tebe.Znam za priču o grehu kao ontološkoj a ne etičkoj kategoriji ako na to aludiraš. Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
zuti car Написано Октобар 24, 2015 Пријави Подели Написано Октобар 24, 2015 Preljuba greh ili ne? Krađa greh ili ne? Kako gde i kako za koga . Ne moze danas covek vise da bude siguran ni u sta Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Октобар 24, 2015 Пријави Подели Написано Октобар 24, 2015 Kako gde i kako za koga . Ne moze danas covek vise da bude siguran ni u sta Za Boga. Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Октобар 24, 2015 Пријави Подели Написано Октобар 24, 2015 Е па нећу да ти кажем. Ти би све на готово. Мућни мало својом главом, спусти се у себе, мучи се мало, свађај се са Богом. Ради мало на себи брате, ти би да ти неко све сервира и дефинише а ти само да конзумираш. Не ваља. A ko ti traži da mi bilo šta serviraš.Pitanja su bila prosta.I nema šta da ponirem u sebe znam da su i jedno i drugo greh,kršenje Božije volje.To mi svedoči Duh Sveti kroz savest. Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Anika Написано Октобар 24, 2015 Пријави Подели Написано Октобар 24, 2015 Па зато нам и јесте овако, зато што пристајемо на све, и прећуткујемо све. Као што свако има право да чини зло, имам и ја свако право да се браним. И не мислим да је довољно да се само молиш за некога, довољно је само када знаш да си дао све од себе. Шта знам... Некад реагујеш, некад прећутиш, јер је тако паметније. Кад сам видела да они који би први били на реду да проговоре заправо ћуте, схватила сам да не морам ја бити "грбава". Вреди се бунити кад то има смисла. Присуствовала сам бројним разговорима где људи причају како ће се побунити за нешто, а кад дође тај моменат сви заћуте и праве се блесави... Људи су данас сувише превртљиви и влада велико сиромаштво, па се пристаје на свашта. "Ја сам сакупљач необичних ствари. Нека други сакупљају значке и марке. Ја сакупљам дане, часове и тренутке. " - Мирослав Антић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука