Jump to content

Dal treba papa Franja da dodje u Srbiju

Оцени ову тему

24 члановâ је гласало

1. 1. Dal treba papa Franja da dodje u Srbiju

• da
      10
    • ne
      11
    • nisam siguran
      3

Препоручена порука

Ja sam 100 % za to da vec jednom papa dodje u Srbiju, jedina cemo biti zemlja gde nije bio. 

Bas je simpatican covek i Srbiji bi dosta dalo da dodje.

Nek svrati prvo do Jasenovca i nek klenke i pokaže kajanje za delovanje svoga klera pa onda mož da dođe.Do tad daleko mu lepa kuća.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

Мени лично не би сметало, али слушајући ставове других који су у већини , бојим се да би то имало више штете него користи. Са друге стране , схватам и потребе Католика да виде папу, тако да опет бирам средњи став и гласам да нисам сигуран.

Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. :mazenje:

Наше писмо   је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо .

Подели на овим сајтовима

% za to da vec j

Опције ти нису баш потпуне. Требао си да наведеш ово што рече Кратос, што СПЦ тражи, а и сама историја.

Ако призна оно што треба, поклони се и извини жртвама које су починили свећеници РКЦ, нека дође. Ко све код нас није био... Кад је могао Солана нека дође и папа Фрања.

Подели на овим сајтовима

Има ту више фактора:

1. То није јавно питање, него питање дипломатије. Не одлучује народ ко ће да посети Србију и где ће да иду наши државници, него на изборима бира оне који одлучују о томе.

2. Папа је и верски и државни лидер. Као верски лидер, треба видети да ли 500.000 католика у Србији имају право да их посети верски лидер, или немају то право.

3. Папа као државни лидер тј. владар државе Ватикан - ако је председник Србије био у службеној посети Ватикану, ваљда и владар Ватикана сме да дође у службену посету Србији.

4. Стално се помиње сагласност СПЦ и ту се поставља питање да ли папа жели да дође у посету католицима у Србији или у посету православцима, где ће га СПЦ дочекати као "епископа града Рима". Ако је ово у питању, не може да дође док га СПЦ не позове и то не објави својим верницима, пошто је у питању контроверзна ствар.

Подели на овим сајтовима

Треба. Без икаквог "али". Да би се решили постојећи проблеми, потребна је комуникација. А комуникације нема без сусрета. Односи ПЦ и РКЦ су у успону и међусобном уважавању и разумевању, што је свакако одличан амбијент за сусрет и за разговор о отвореним питањима. Они који мисле да ће ствари доћи на своје или да ће бити било каквог добра тако што ћемо стављати зидове и забране, једноставно су људи уских груди, слаби и неспособни да одговоре изазовима.

Подели на овим сајтовима

Ево патријарх изгледа гласао против:

"Bila bi nam čast da primimo papu, ali..."

Papu kao državnika naša država može da pozove uvek, mi se u to ne mešamo, rekao patrijarh SPC Irinej u intervjuu za Vesti.

Međutim, kako je rekao, "ono što se nas tiče, smatramo da za sada, nije prilika da papa poseti našu crkvu".

"To pitanje dolaska pape u Srbiju odavno se postavlja. Papa je državnik. Pored toga što je glava crkve, on je i glava države Vatikana. Njega kao državnika naša država može da pozove uvek, mi se u to ne mešamo, ali ono što se nas tiče, smatramo da za sada, nije prilika da papa poseti našu crkvu", rekao je poglavar SPC. 

Patrijarh Irinej je rekao da crkva ne bi imali ništa protiv da dođe papa. 

"Nama bi čak bila i čast da primimo papu, ali imamo u vidu ogroman broj našeg naroda koji je iz Hrvatske proteran, a neki i danas žive kao izbeglice u teškim uslovima. Za vreme Drugog svetskog rata strašne tragedije su se dogodile na tim prostorima, čak je veliki broj njihovog klira uzeo učešća u najgnusnijim delima nad našim narodom. Mi smo bili jedna crkva do polovine 11. veka i imamo mnogo zajedničkog. Kamo sreće da smo bliži jedni drugima, jer na onom zajedničkom treba da gradimo zajednicu od koje sigurno ne bi bilo štete, nego koristi, ali smatramo da još nije vreme za takvu posetu", rekao je Irinej.

И опет помиње избеглице из Хрватске, је ли то имплицира да их је папа протерао из ХР? Једном је чак рекао да би неко од Крајишника могао да убије папу  joooj

Подели на овим сајтовима

Prvo odbacivanje ideje o kanonizaciji Stepinca,onda odlazak u Jasenovac i molitva za oprost,pa onda mozda i moze. Nazalost ovo sve zavisi samo od politicara,pa ako im treba nesto ugostice i crnog djavola a mi cemo se pitati koliko se pitamo i o poskupljenju kafe na Madagaskaru.

Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...