Jump to content

Јеромонах Фотије учесник музичког такмичења "Глас"(видео)

Оцени ову тему

Препоручена порука

iguman_fotije.jpg

https://www.youtube.com/watch?v=4WfDy7GFEKQ

Јеромонах Фотије (Мочалов) изводи арију Ленски. Примио је благослов митрополита Климента за учествовање на музичком такмичењу. Чланови жирија су посебно приметили очев тенор. Свештеник је за своју музичу пратњу одабрао групу Григорија Ленса који је неколико питао оца Фотија да ли извођење шансона и поп музике спада у његов репертоар.

Јеромонах Фотије(29) сабрат је манастира Боровски. У манастиру живи већ 10 година. Диригент је манастирског хора.

Рођен је у Горком. Од детињства  је волео певање. Због кривих прстију није похађао музичку школу - но на крају ипак завршава одсек за клавир. Музичку школу није довршио због пресељења у Немачку. Са 20 година одлучио је да оде у манастир - прича отац Фотије.

"За мене, учешће на такмичењу је креативни изазов. Мислим да ме смирује. Зацртао сам себи да гурам што даље и да се опробам у различитим музичким жанровима.

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Подели на овим сајтовима

По завршетку пројекта јеромонах Фотије је дао интервју за портал Супер.

- Оче Фотије, како сте одлучили да учествујете у "Глас"-у?

Певам доста. Желео сам да се покажем широј јавности, стога нисам смео да пропустим ни конкурс, ни ово такмичење. То је била прва помисао када сам видео ову емисију.У почетку сам се нећкао.

- Колико дуго се бавите певањем?

- Озбиљним певаем се бавим последњих 10 година, укључујући и приватне часове.

- Зашто сте изабрали арију "Ленски" из опере "Евгеније Оњегин"?

- Ова арија некако изражава моју природу. Вероватно, мој темперамент. У техничком смислу има шта да покаже.

- Када сте ишли на аудиције, да ли сте се надали да ће вас приметити?

- Као и сви учесници, желео сам да покажем шта могу да урадим. Да се ово прикаже у целој земљи да сви виде; не само моји пријатељи но и други људи: и верници и неверници. Можда ће неко у томе видети знак. Отац излази на бину певајући. Наравно да жели да победи било ко да дође на аудицију. Нема потребе за претварањем. Испоставило се: како Бог хоће- тако и буде.

• Волим 1

Подели на овим сајтовима

По завршетку пројекта јеромонах Фотије је дао интервју за портал Супер.

- Оче Фотије, како сте одлучили да учествујете у "Глас"-у?

Певам доста. Желео сам да се покажем широј јавности, стога нисам смео да пропустим ни конкурс, ни ово такмичење. То је била прва помисао када сам видео ову емисију.У почетку сам се нећкао.

- Колико дуго се бавите певањем?

- Озбиљним певаем се бавим последњих 10 година, укључујући и приватне часове.

- Зашто сте изабрали арију "Ленски" из опере "Евгеније Оњегин"?

- Ова арија некако изражава моју природу. Вероватно, мој темперамент. У техничком смислу има шта да покаже.

- Када сте ишли на аудиције, да ли сте се надали да ће вас приметити?

- Као и сви учесници, желео сам да покажем шта могу да урадим. Да се ово прикаже у целој земљи да сви виде; не само моји пријатељи но и други људи: и верници и неверници. Можда ће неко у томе видети знак. Отац излази на бину певајући. Наравно да жели да победи било ко да дође на аудицију. Нема потребе за претварањем. Испоставило се: како Бог хоће- тако и буде.

...bilo šta da se kaže, suviše je...

Подели на овим сајтовима

Ех, то је само почетак интервјуа преведен.

Подели на овим сајтовима

• 1 year later...

Руски монах, победник музичког конкурса Глас, дарује храмовима средства од турнеја

30. Новембар 2016 - 15:14

57634.jpg

Јеромонах Фотије (Мочалов), победник (руског) музичког телевизијског конкурса Глас, изјавио је како користи средства од турнеја, саопштава информативна агенција Интерфакс-религија.

„Имамо парохију и подворја Пафнутијевог манастира. Када пишемо молбу Митрополиту Клименту за благослов ради одласка на турнеје, указујемо да део средстава од награде за концерт иде на обнову куполе или на грађевинске радове у Покровском храму“, изјавио је отац Фотије у разговору објављеном у понедељак на електронској страници волгогградских новина Интер.

Према речима свештенослужитеља, који је сабрат Светопафнутијевског Боровског манастира у Калушкој области, помоћ се усмерава и храмовима који нису у Епархији калушкој. Он је, такође, изјавио да не би отишао на Евровизију јер сматра да је тај музички фестивал „провокативни и политизирован конкурс“.

„Када је победио (или победила?) Кончита Вурст, то је била провокација, намеран скандал! Претпостављам да чим бих се тамо појавио, почела би поређења са Кончитом. У смислу, већ смо имали н екога с брадом и сукњом, а сада нам је из Русије стигао неко са брадом и сукњом. То је неприхвативо за мене као свештенослужитеља, изјавио је отац Фотије.

превод: ђакон А. Прашчевић

Извор: Интерфакс - религија

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...