Ignjatije Написано Септембар 26, 2015 Пријави Подели Написано Септембар 26, 2015 “Možete na nebo i ako ne verujete u Boga, ali činite jednu stvar” Nije važno samo slediti veru, bitno je i slušati savest, kaže papa. Izvor: express.hr Foto: Republic of Korea / Flickr.com Papa Franja napisao je osnivaču novina 'La Repubblica', Evgeniju Skalfariju, dugo otvoreno pismo koje je privuklo pažnju publike i donelo papi brojne pohvale zbog progresivnog načina razmišljanja. Naime, papa je napisao da će Bog oprostiti nevernicima njihove grehe ako odluče da slede svoju savest. Odgovarajući na mnoga pitanja objavljena u Skalfarijevim novinama (koji, usput rečeno, nije katolik), papa Franja je napisao: "Pitali ste me da li hršćanski Bog oprašta i osobama koje ne veruju i koje ne traže veru. Počeću rečima - a to je osnovna stvar - da je božja milost bezgranična ako dođete pred njega iskrenog i skrušenog srca. Oni koji ne veruju u Boga stoga bi trebalo da slušaju svoju savest. Greh, čak i kod nevernika, javlja se kad ljudi ne slušaju svoju savest." Robert Mikens, 'Tabletov' dopisinik iz Vatikana, izjavio je da su papini komentari još jedan dokaz da katolička crkva pokušava da se reši zastarelog imidža, kojem je doprineo papa Benedikt XVI. "Franja je i dalje konzervativan. Ali, na ovaj način on ipak pokušava da ostvari otvoreniji dijalog sa svetom", objasnio je Mikens. U odgovoru na ovo pismo, Skalfari je i sam napisao da su papini komentari dalji dokaz da je on sposoban i ima želju da pređe preko svih prepreka na putu prema otvorenom razgovoru sa svima. Podsetimo, papa je dokazao i svoju veliku otvorenost prema seksualnosti kad je u maju izjavio: "Ako je neko homoseksualnog opredeljenja i traži Boga, ko sam ja da mu sudim?", piše Independent. http://www.b92.net/zivot/vesti.php?yyyy=2015&mm=09&dd=26&nav_id=1044073 Џуманџи and Биљана је реаговао/ла на ово 2 http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Џуманџи Написано Септембар 26, 2015 Пријави Подели Написано Септембар 26, 2015 Uh, moglo je to malo bolje... Ali, makar je ukazao na mogucnost spasenja "nevernika". "You know something is messed up when you see it" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Септембар 26, 2015 Пријави Подели Написано Септембар 26, 2015 I Hitler je slušao svoju savest...i Staljin takođe,i neke serijske ubice slušaše svoju savest i glas koji im je govorio da kazne ,,grešnike,,...mora da su i oni svi na nebu po papici... geronymo је реаговао/ла на ово 1 Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Септембар 26, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 26, 2015 Uh, moglo je to malo bolje... Ali, makar je ukazao na mogucnost spasenja "nevernika". Ово ме подсети на речи Св. ап. Павла "Јер који без закона сагрешише, без закона ће и изгинути; и који у закону сагрешише, по закону ће се осудити (Јер пред Богом нису праведни они који слушају закон, него ће се они оправдати који га творе; Јер кад незнабошци не имајући закон сами од себе чине шта је по закону, они закон не имајући сами су себи закон: Они доказују да је оно написано у срцима њиховим што се чини по закону, будући да им савест сведочи, и мисли међу собом туже се или правдају)" I Hitler je slušao svoju savest...i Staljin takođe,i neke serijske ubice slušaše svoju savest i glas koji im je govorio da kazne ,,grešnike,,...mora da su i oni svi na nebu po papici... Њима је савест отупела, помрачила се. Прочитај изнад цитат ап. Павла. Он се односи на оно божанско што је усађено у сваком човеку. Мада ретко ко данас нема прилику да чује за правог Бога... Господ Исус Христос је говорио да неће свако ко Му говори "Господе, Господе" ући у Царство, него онај ко извршава вољу Оца. Верујем да добар број међу неверницима несвесно извршава доста тога што је Богу мило. Paradoksologija је реаговао/ла на ово 1 http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Септембар 26, 2015 Пријави Подели Написано Септембар 26, 2015 Ako je samo do savesti koja je dovoljna za spasenje šta će nam onda Hristos?Ispada da čak ne moraš ni da veruješ u Boga,ni u Hrista samo treba da budeš moralan čovek.Onda je Hristov dolazak totalno besmislen.Da su Apostoli propovedali Hrista kao što ga propoveda papa hrišćanstvo nikada ne bi zaživelo. Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Септембар 26, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 26, 2015 Ako je samo do savesti koja je dovoljna za spasenje šta će nam onda Hristos?Ispada da čak ne moraš ni da veruješ u Boga,ni u Hrista samo treba da budeš moralan čovek.Onda je Hristov dolazak totalno besmislen.Da su Apostoli propovedali Hrista kao što ga propoveda papa hrišćanstvo nikada ne bi zaživelo. Наравно да не. Али са друге стране да ли ће милијарде добрих људи завршити у паклу само због тога што Добра вест није допрла до њих? За спасење су потребни и вера и дела. Сам Бог зна кога ће и због чега спасити. Компликована је то тема, али су обе крајности нелогичне. Зар не? http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Септембар 26, 2015 Пријави Подели Написано Септембар 26, 2015 Наравно да не. Али са друге стране да ли ће милијарде добрих људи завршити у паклу само због тога што Добра вест није допрла до њих? За спасење су потребни и вера и дела. Сам Бог зна кога ће и због чега спасити. Компликована је то тема, али су обе крајности нелогичне. Зар не? A što Hristos kaže ne boj se stado malo i na početku i na kraju će tako biti?Zašto je stado malo?Očigledno da će se većina naći s leve strane...i da te pitam recimo el po tebi nije extremno,kad već govorimo o tome tvrdnja Crkve da se jeretici neće spasiti? geronymo је реаговао/ла на ово 1 Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Септембар 26, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 26, 2015 A što Hristos kaže ne boj se stado malo i na početku i na kraju će tako biti?Zašto je stado malo?Očigledno da će se većina naći s leve strane... Зато што ће тако и бити на крају времена. А што стадо мало ако већина становништва планете себе сматра хришћанима Значи не ради се само о декларативном припадању Цркви... .i da te pitam recimo el po tebi nije extremno,kad već govorimo o tome tvrdnja Crkve da se jeretici neće spasiti? Јеретик није исто што и незнабожац. Јеретик свесно отпада од Цркве и уноси своја, лажна учења. За собом води у пропаст још људи... Само Бог зна ко ће се спасити. По речима ап. Павла сигурно је да ће се и неки незнабожци спасити. Који и под којим условима је сасвим друга тема. Нека се неко од наших теолога огласи по овом питању. http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Септембар 26, 2015 Пријави Подели Написано Септембар 26, 2015 Pa papa se ovde obraća ateistima koji su svesno odbacili Boga i radosnu vest...Nisam ni rekao da su neznabšci isto što i jeretici već smo govorili o extremnim stavovima.Ako samo Bog zna ko će se spasiti kako može onda Crkva da tvrdi da se jeretici neće spasiti?Dal je neko učenje lažno ili ne mi ne znamo.Možemo samo da verujemo u sud Crkve. Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Септембар 26, 2015 Гости Пријави Подели Написано Септембар 26, 2015 Kad ste Boga predstavili kao upravnika konc logora sa savrsenim sistemom za nadzor. Meni vest da sam se probudio u Severnoj Koreji ne deluje ni malo radosno, jer ne patim od Stokholmskog sindroma. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Септембар 26, 2015 Пријави Подели Написано Септембар 26, 2015 Kad ste Boga predstavili kao upravnika konc logora sa savrsenim sistemom za nadzor. Što bre?Pa SK je ateistička zemlja.Ne sviđa ti se ateistički raj na zemlji?Možda bolje onda se probudiš u Albaniji za vreme Envera Hodže.. zuti car and Ignjatije је реаговао/ла на ово 2 Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Џуманџи Написано Септембар 26, 2015 Пријави Подели Написано Септембар 26, 2015 1. Pa papa se ovde obraća ateistima koji su svesno odbacili Boga 2. Dal je neko učenje lažno ili ne mi ne znamo. 1. Bog nije fakt koji se moze odbaciti. Mozes samo da verujes ili ne, stoga nema veze sa svescu. Ako ne verujes - nemas koga/sta ni da odbacis. 2. Ucenja su najmanji problem, stav je vazan. Ako mene nahrani Musliman on je ispunio Hristove reci. Ako me ne nahrani zato sto sam mu antipaticna, dosana, jer ga "mrzi da se cima" itd. i tsl. to najmanje ima veze sa tim sto se on izjasnjava kao Musliman. Kontas? Cak stavise, to moze samo da mu bude dobar izgovor. zuti car and Ламех је реаговао/ла на ово 2 "You know something is messed up when you see it" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Септембар 26, 2015 Пријави Подели Написано Септембар 26, 2015 1. Bog nije fakt koji se moze odbaciti. Mozes samo da verujes ili ne, stoga nema veze sa svescu. Ako ne verujes - nemas koga/sta ni da odbacis. 2. Ucenja su najmanji problem, stav je vazan. Ako mene nahrani Musliman on je ispunio Hristove reci. Ako me ne nahrani zato sto sam mu antipaticna, dosana, jer ga "mrzi da se cima" itd. i tsl. to najmanje ima veze sa tim sto se on izjasnjava kao Musliman. Kontas? Cak stavise, to moze samo da mu bude dobar izgovor. 1.Ni Zevs nije fakt ali postoji u svesti ljudi koji i ne veruju u njega.Isti je slučaj i sa Perunom,Svarogom,Jupiterom pa i Jahveom.Dakle jeste deo svesti.Ako ne veruješ znači da si svesno odbacio njiovo postojanje ili njegovo. 2.Šta će nam onda religija(e) i njene institucije?Za human stav one nisu uopšte potrebne. Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Џуманџи Написано Септембар 26, 2015 Пријави Подели Написано Септембар 26, 2015 1.Ni Zevs nije fakt ali postoji u svesti ljudi koji i ne veruju u njega.Isti je slučaj i sa Perunom,Svarogom,Jupiterom pa i Jahveom.Dakle jeste deo svesti.Ako ne veruješ znači da si svesno odbacio njiovo postojanje ili njegovo. 2.Šta će nam onda religija(e) i njene institucije?Za human stav one nisu uopšte potrebne. 1. Jaooo, jao, kol'ko ih se puta dnevno setis, 'leba ti? Ne bi mi palo na pamet da ih ovako ponabrajam, a kamoli da odlucim "e, (ne) verujem". 2. Ne znam, ne veru'em ni u jednu religiju, ni instituciju, ni tsl., da ti pravo kazem. "You know something is messed up when you see it" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Септембар 26, 2015 Гости Пријави Подели Написано Септембар 26, 2015 Što bre?Pa SK je ateistička zemlja.Ne sviđa ti se ateistički raj na zemlji?Možda bolje onda se probudiš u Albaniji za vreme Envera Hodže.. Nemas transcedentnog, ali imas retardiranog boga - Kim Jong Una. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука