Jump to content

Koja djela cine Hriscanina i Mulimana pravim vjernicima?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Pet stubova islama  čine pet glavnih dužnosti koje muslimani moraju da ispunjavaju

Stubovi islama su prvi put predstavljeni u Džibrilovom hadisu. Njih čine:

* šehadet - srcem, jezikom i djelom posvedočiti da je Allah jedan i jedini i da je Muhamed božji rob i božji poslanik

* namaz - molitva pet puta dnevno

* zekat - jedanput godišnje deo svog imanja izdvojiti sirotinji (ako su u toj mogućnosti)

* post mjeseca Ramazana

* hadž - hodoscasce u Meku barem jednom u zivotu

Подели на овим сајтовима

Разбојник који је био разапет са десне стране крста Христовог није морао ништа да уради на моралном нивоу да би га Богочовек признао за сина Свог Царства. Међутим, преломни тренутак који тог човека разликује од другог разбојника са леве стране, иако су по делима били истоветни, јесте што је разбојник са десне стране пројавио "исповедање вере" у Христа као Сина Божијег. Покајање поред личне смирености (добровољне скрушености) приказује ову димензију и као исповедање вере. Зато Христос многим супер-моралним протагонистима у оно време (фарисејима, књижевницима, и другима) говори да је дошао болеснима а не здравима, иронично гледајући на нечије самозадовољење у врлинама. Исто тако, тек у тој светлости "исповедања вере" у Сина открива зашто сваки грешник налази исцељење од неке болести, незнања, неморала, итд. као што видимо у Јеванђељима. Дакле, постоје и одређена правила као што су: пост, морал, исповест, Литургија, итд. али ништа од тога не мора имати јуридички призвук али она нису експлицитно мерило да ће се неко 100% спасити ако нема смирење јер Бог гледа на срце (личност).

Подели на овим сајтовима

Да љубе БОГА,ближње и непријатеље своје.

samo to?

Ове ствари се вјероватно траже и од муслимана па питање је колико муслимана може искрено да љуби своје ближње а поготово своје непријатеље(наравно ово питање постављам и хришћанима) ? Нема пуно људи на свијету који могу искрено да љубе Бога и све људе

У хришћанству нема пречица

Подели на овим сајтовима

Kod nas prvi uslov da bi čovjek bip pravi vjernik jeste znanje o svojoj vjeri!

Kaže Allah dž.š. Znaj da nema drugog Boga osim Allaha!

Drugi uslov je iskrenost u vjeri:

Kaže Allahov Poslanik: Onaj ko bude urdio neko djelo koje se radi radi Allaha a on to bude uradio u ime nekog drugog, reči će mu se na Sudnjem danu: Idi neka ti onaj radi koga si učinio to djewlo da nagradu.

Nastavak slijedi!

vmzn06.jpg
Подели на овим сајтовима

Шта мислиш, ко је већи пред Богом: човек који не зна за Бога а има љубав, или човек који зна за Бога а нема љубав према другима?

Подели на овим сајтовима

Kod nas prvi uslov da bi čovjek bip pravi vjernik jeste znanje o svojoj vjeri!

Kaže Allah dž.š. Znaj da nema drugog Boga osim Allaha!

Drugi uslov je iskrenost u vjeri:

Kaže Allahov Poslanik: Onaj ko bude urdio neko djelo koje se radi radi Allaha a on to bude uradio u ime nekog drugog, reči će mu se na Sudnjem danu: Idi neka ti onaj radi koga si učinio to djewlo da nagradu.

Nastavak slijedi!

Шта мислиш, ко је већи пред Богом: човек који не зна за Бога а има љубав, или човек који зна за Бога а нема љубав према другима?

Подели на овим сајтовима

Oni koji ne znaju za Boga dzaba im ljubav:

Kuran, 4

150. Oni koji u Allah i poslanike Njegove ne vjeruju i žele da između Allah i poslanika Njegovih u vjerovanju naprave razliku, i govore; "U neke vjerujemo, a u neke ne vjerujemo", i žele da između toga nekakav stav zauzmu –

151. oni su zbilja pravi nevjernici; a Mi smo nevjernicima pripremili sramnu patnju.

A oni koji znaju

Kuran, 2

2. Ova Knjiga, u koju nema nikakve sumnje, uputstvo je svima onima koji se budu Allaha bojali;

3. onima koji u nevidljivi svijet budu vjerovali i molitvu obavljali i udjeljivali dio od onoga što im mi budemo davali;

4. i onima koji budu vjerovali u ono što se objavljuje tebi i u ono što je objavljeno prije tebe, i onima koji u onaj svijet budu čvrsto vjerovali.

5. Njima će Gospodar njihov na pravi put ukazati i oni će ono što žele ostvariti.

Подели на овим сајтовима

Код нас је супротно - љубав се цени више од знања, ево шта каже Библија:

"1. Ако језике човјечије и анђеоске говорим, а љубави немам, онда сам као звоно које јечи, или кимвал који звечи.

2. И ако имам дар пророштва и знам све тајне и све знање, и ако имам сву вјеру да и горе премјештам, а љубави немам, ништа сам.

3. И ако раздам све имање своје, и ако предам тијело своје да се сажеже, а љубави немам, ништа ми не користи.

4. Љубав дуго трпи, благотворна је, љубав не завиди, љубав се не горди, не надима се,

5. Не чини што не пристоји, не тражи своје, не раздражује се, не мисли о злу,

6. Не радује се неправди, а радује се истини,

7. Све сноси, све вјерује, свему се нада, све трпи.

8. Љубав никад не престаје, док ће пророштва нестати, језици ће замукнути, знање ће престати."

(Прва посланица Коринћанима 13)

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...