Баба Написано Децембар 25, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 25, 2012 Мислим да је ово суштина нашег неслагања, а не ко организује трибине, које НВО и остале ствари. Ја верујем без обзира на све тј. на околности које су такве какве су. Верујем зато што је миру и помирењу алтернатива мржња и рат. Да ме остали погрешно не схвате на основу твог поста јер стиче се утисак да сам рекао да желим рат. Дакле јесте суштина неслагања у томе што рекох , али је то уједно и суштина различитости погледа на саму слободу. Дакле није мени никакав мотив рат а верујем и већини Срба него је нама мотив слобода. Но мир без слободе не може бити добар и пожељан мир. Такав "мир" смо имали 500 година под Турцима. Том таквом миру о коме тим говориш није алтернатива рат , него ИСТИНА ! Walter је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Децембар 25, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 25, 2012 Као што је то и обичај, презвитер мора за догађаје овакве врсте да тражи благослов од надређеног му архијереја, а у случају о. Вукашина је то Архиепископ Београдско Карловачки, то јест Његова Светост Патријарх Српски, г. Иринеј. Да развејемо све сумње, о. Вукашин је ту био по благослову и све што је рекао је било одмерено. Жао ми је што поједини сматрају ову трибину субверзивном јер је циљ био разговор о конкретизацији активности Цркава и вз у процесима помирења али ја никога не желим да убеђујем у супротно. Видимо се на некој од следећих трибина. И мени је жао што се ти ниси ни потрудио да појасниш смисао трибине и онога шта се на њој догађало, него просто на поједина питања и недоумице форумаша кажеш да нећеш одговарати. feeble, verum est in beer, DYNABLASTER and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Децембар 25, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 25, 2012 Не знам зашто не би могло да дође до помирења, ако су могли да се помире Амери и Јапанци, Немци, Французи и Британци, онда можемо и ми. Па ти нас идеализујеш ... Grizzly Adams је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Душко Дугоушко Написано Децембар 25, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 25, 2012 Оца Вукашина изузетно ценим (имао сам и задовољство да га упознам) и уопште не сумњам у његов рад (да је у најбољем интересу Цркве). Николу Кнежевића не познајем, али читајући неке његове текстове као и оно што је писао на форумима чини ми се да је човек достојан уважавања и сваког поштовања (иако се да тако кажем „философски” гледано не слажем с њим по питању самих концепата нпр. тзв. политичке теологије или хришћанске демократије). Е сад што се тиче саме трибине и њене теме, мишљења сам да је такав покушај јалова работа: наиме, свака заједница послаће свога представника и сви ће да кажу понешто „политички коректно”, али то наравно неће имати апсолутно никакав ефекат на стварно помирење, нити ће променити мишљење, да се тако изразим „прос'ог народа”... verum est in beer and Баба је реаговао/ла на ово 2 Шефе, који ти је враг? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Marjanovic Написано Децембар 25, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 25, 2012 Не може једна или више трибина да доведе до помирења. То је процес. На томе се мора радити постепено и дуготрајно јер помирење није неко ново братство и јединство. Што се тиче "простог" народа, код неког ће сигурно имати ефекта кад види своје свештенике заједно. Слика некад говори више од хиљаду речи. А и некако је нормално да цркве говоре о помирењу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Nikola Knezevic Написано Децембар 25, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 25, 2012 И мени је жао што се ти ниси ни потрудио да појасниш смисао трибине и онога шта се на њој догађало, него просто на поједина питања и недоумице форумаша кажеш да нећеш одговарати. Питаш ме Жељко шта се догађало? Да ли си погледао снимак трибине? Слика говори више од 1000 речи. Постоји видео запис и ту се налази сва дискусија, сва питања и одговори, од почетка па до краја. Нема ништа сакривено. Marjanovic је реаговао/ла на ово 1 Центар за истраживање религије, политике и друштва http://www.cirelstud.org Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
uros Написано Децембар 25, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 25, 2012 Као што је то и обичај, презвитер мора за догађаје овакве врсте да тражи благослов од надређеног му архијереја, а у случају о. Вукашина је то Архиепископ Београдско Карловачки, то јест Његова Светост Патријарх Српски, г. Иринеј. Да развејемо све сумње, о. Вукашин је ту био по благослову и све што је рекао је било одмерено. Жао ми је што поједини сматрају ову трибину субверзивном јер је циљ био разговор о конкретизацији активности Цркава и вз у процесима помирења али ја никога не желим да убеђујем у супротно. Видимо се на некој од следећих трибина. Биће да наш брат протестант више зна о функционисању хијерархије православне Цркве од неких православаца... irina је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Децембар 26, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 26, 2012 На жалост већина религиозних људи не схвата како функционишу и чему служе интернет форуми. Нит је мени овде циљ да оптужујем икога нити да се правдам због својих ставова. Форуми су ту да се дискутује да људи изложе своје ставове и мишљења и да се кроз те дискусије нешто схвати. Ако је проблем у постављеним питањима и дилемама, онда брате ајде лепо да закључамо верске форуме. Ако пак није проблем , не видим разлога што се поједини једе. Како неко може да тврди да ће водити плодотворне трибине о помирењу у региону , када није у стању да на једном интернет форуму презентује оно што жели људима који имају другачије ставове? irina је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Nikola Knezevic Написано Децембар 26, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 26, 2012 На жалост већина религиозних људи не схвата како функционишу и чему служе интернет форуми. Нит је мени овде циљ да оптужујем икога нити да се правдам због својих ставова. Форуми су ту да се дискутује да људи изложе своје ставове и мишљења и да се кроз те дискусије нешто схвати. Ако је проблем у постављеним питањима и дилемама, онда брате ајде лепо да закључамо верске форуме. Ако пак није проблем , не видим разлога што се поједини једе. Како неко може да тврди да ће водити плодотворне трибине о помирењу у региону , када није у стању да на једном интернет форуму презентује оно што жели људима који имају другачије ставове? Нико се није једио, већ заиста услед својих обавеза и као професор, свештеник, муж и отац нисам у стању да учествујем много на дискусијама на форуму као што је то некада био случај на Верујем. А што се дијалога тиче, пробајте да будете аутор на блогу Тв Б92 као ја и да годинама трошите време дискутујући са ратоборним левичарима, атеистима и црквомрзитељима и све у љубави да им објашњавате... Ја волим дијалог, али нажалост, обавезе чине своје и све мање имам времена да диваним на овакав начин. Суштина трибина и програма које водим јесте да се да нагласак односу Цркава и међунационалног помирења, да се нагласи мировни капацитет Цркве који није уопште искоришћен на овим просторима, да се покрену и шкакљиве теме попут односа религије и политике, религије и превазилажења конфликата, итд. Трибине су поред академских предавања и публикација начин на који ЦИРПД жели да бар мало актуелизује ову тему. Ту је још и тема политичке теологије (делатног богословља које се бави друштвено политичким феноменима и проблемима) какве на овим просторима готово да нема (но то је посебна тема и на овом форуму је у другој рубрици) Баба је реаговао/ла на ово 1 Центар за истраживање религије, политике и друштва http://www.cirelstud.org Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Децембар 26, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 26, 2012 Мислим јасно ми је како функционише уређивање сајтова и форума јер сам на многима уредник , такође ожењен, срећом нисам поп па немам тих обавеза али имам других јер свако мора да живи од неког рада, јел... Па у реду онда значи неможемо очекивати од тебе неко подуже објашњење ... Оке што се мене тиче ова тема је завршена прича. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Nikola Knezevic Написано Децембар 26, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 26, 2012 Заправо много више о теми Религије, помирења и политике моћи ће се ускоро прочитати на сајту www.religion-and-peace.com - "Религије, политика и помирење", првом регионалном сајту који ће се бавити анализом односа религије и политике, религије, помирења и процеса транзиционе правде на просторима Западног Балкана! Центар за истраживање религије, политике и друштва http://www.cirelstud.org Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Nikola Knezevic Написано Децембар 27, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 27, 2012 Све је то у реду, људи имају обавезе, нико не каже да треба да се виси на форуму да би се некоме дали одговори. Али је сигурно могло да се одвоји 10 мин времена да се дају одговори на недоумице, да си дао одговор па да сам ја још запиткивао онда би твој одговор био на месту. Овако се само бацала сумња на цео пројекат. Не мора сигурно да ми објашњаваш зашто организација коју је направила циа финансира то, то је већ ствар НВО, али ме баш занимало до којих закључака се дошло и да ли вреди настављати даље, значи да ли је дало позитиван резултат. Иако се ниси обраћао мени, ја само кажем моје мишљење. Закључак трибине је као што су то и медији пренели да Цркве и вз као институције од великог културног значаја могу да имају снажан утицај на међунационално помирење и да оваквим и сличним догађајима ову тему треба подстицати и тематизовати. Трибине које ће уследити биће на трагу томе а припрема се и конференција у Сарајеву која ће бити посвећена развијању подршке Цркава и вз у процесима транзиционе правде! Центар за истраживање религије, политике и друштва http://www.cirelstud.org Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Walter Написано Децембар 29, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 29, 2012 Епископ Бачки Иринеј о РЕКОМ-у ... и још понечем... '' Свештенике адвокате РЕКОМ-а и апологете арнаутских зулумћара не познајем, али ако их има – а верујем да их Ви нисте измислили – требало би да се макар постиде својих речи.'' https://www.pouke.org/forum/page/index.html/_/-/иринеј-буловић-владика-бачки-на-делу-је-духов-r995 PetarP and Баба је реаговао/ла на ово 2 .. Нек пропадне није штета !.. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иринеј Написано Фебруар 12, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 12, 2013 Одлично предавање О. Вукашина Бог свагда пребива у Својој слави: нити Га славословље увеличава, нити Га хула умањује... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Фебруар 12, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 12, 2013 Предавање је заиста лепо, али није постављено цело. Има ли негде цело предавање ? Иринеј је реаговао/ла на ово 1 http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука