Лазар Написано Март 9, 2010 Пријави Подели Написано Март 9, 2010 Слушам исту музику као и када није пост. Ако нека музика не ваља у вријеме поста онда не ваља никада. 0102_laugh У хришћанству нема пречица Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Март 9, 2010 Пријави Подели Написано Март 9, 2010 Добро збориш. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
antoneta Написано Март 9, 2010 Пријави Подели Написано Март 9, 2010 Цитат Цитат Онда не би требало ићи ни ван поста, уколико је грех (молим вас узмите у обзир да говорим о представама које нису непристојног карактера), Господ ипак не очекује од нас да се само у посту уздржавамо од греха... Цитат Хришћани-позоришлије не схватају у поптуности да се Царство Божије, т.ј. рођење духа - центар свега - не достиже никаквим другим путевима, осим добровољним самораспињањем старог духа човјечијег. И управо добровољно, свјесно умртвљавање у себи старог свијета, његових утјеха, страсти, похота и радости, чији је смисао данас у одвлачењу човјека од путева духа. Ка театрима се људи вуку, наравно, само од досаде, од духовне празнине, од префињеног духовног унинија, и хришћанска свијест не може, никаквим софизмима, да се заштити од те истине. Архиепископ Јован (Шаховској) Па добро, не могу баш са свим да се сложим... Не могу да кажем да сам позоришлија јер у позориште не идем по сваку цену, већ када нпр. долазе гостујућа позоришта уколико представе завређују пажњу, и наравно уколико ми време то дозвољава, обавеза на факултету имам заиста пуно и моменти када могу да приуштим себи иоле слободног времена су веома ретки. При том одлазак у позориште наравно да не чиним на рачун богослужења или молитве, јасно је шта је примарно... Ноћне проводе не волим, тако да ми се позориште једном у току месеца (и то ако се испуне сви претходно наведени услови) чини пријемчивијим, и наравно некад уколико прилике не дозвољавају ни тај један пут не одем... а некад ни ја сама нисам расположена за икаква културна дешавања, али идем јер се мојој љубљеној другарици и сестри у Христу тада иде... Мислим да ипак постоји разлика између одласка у позориште по сваку цену и умерености којој тежим. Потребно је да све што чинимо - чинимо тако да се са тим не поистовећујемо, да се не деси да без тога не можемо, да се не деси да се у томе пронађе срце наше, а таква одрицања чинимо и ван поста, зато некако сматрам да и (не)одлазак у позориште у време поста није пресудан за наше смирење већ да је битан целокупан наш однос према појавама таквог типа... А уколико заиста то позориште само по себи јесте грех, зар то не значи онда да и музику не треба слушати ни ван поста 0102_laugh... Кад смо живели у Краљеву, једном сам у биоскопу видела и свештеника... а ми смо сад отвoрили у Нишу православни радио Глас, на коме се пушта музика свих жанрова (наравно постоје људи који контролишу текст пре пуштања)... "Ако је бол све што видиш, можда тада губиш из вида Мене?" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
deda Написано Март 10, 2010 Пријави Подели Написано Март 10, 2010 Опет неко напада позориште и културу уопште. Да, то је баш ђаволска работа..јесте :) 0110_hahaha 0110_hahaha јој мајко моја са свим дужним поштовањем према било коме, онај који мисли да у театру иду људи који су духовно празни, ГРЕШИ.... у театар иду људи који су или духовно пуни или који траже да се напуне духовно... нажалост, Црква се још ослободила предрасуда према глуми, позоришту и култури.... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
И.стојковић Написано Март 10, 2010 Пријави Подели Написано Март 10, 2010 Цитат То што ви волите, то је ваша ствар. Али немојте објашњавати другима да је то добро и исправно. Нећете код отаца наћи благослов за одлазак у позориште уопште... Цитат У позоришту се многи осјећају пријатно, а у цркви им је - тешко, досадно: од чега? Од тога што је у позоришту све врло добро прилагођено чулном човјеку, и ђавола тамо ми не узнемиравамо. О. Јован Кронштатски. А тек у посту... Видиш, брате мој у Христу, наше је пре свега , волети човека онаквог какав јесте, а не онаквог како би ми хтели да буде. Узгред, и сам цитат који си навео има одредницу коју си вероватно превидео, а то је да се односи на оне који између одласка у цркву и одласка у позориште бирају позориште. Колико видех у досадашњим одговорима нико није напоменуо да не иде у цркву на Богослужења, зато што иде у позориште, а ако си прочитао одговор моје маленкости, могао си видети, да сам се био вратио управо са вечерњег. Тако да они, а мислим да је таквих већина, ако не и сви на овом форуму, који током Великог Поста, умножавају свој труд ка молитви и Богослужењима, једноставно умножавају и рационалност одабира шта је то примерено а шта не, слушати, посматрати или прочитати, у овом Часном периоду. Ако томе додамо, да се и у току осталог дела свог живота понашамо, као и на свакој Литургији, а не само у току Великог Поста, онда нема бојазни да ли ћемо умети или не, да одаберемо шта је Богуугодно, јер више не живимо ми, већ Христос Живи у нама.... Братски поздрав и свако добро од Господа Ти желим... 0110_hahaha "Прости верник" Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе. http://www.pravoslav...ta Filareta.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Методије Написано Март 10, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Март 10, 2010 Цитат Опет неко напада позориште и културу уопште. Да, то је баш ђаволска работа..јесте :cheesy2: dada 0409_feel јој мајко моја са свим дужним поштовањем према било коме, онај који мисли да у театру иду људи који су духовно празни, ГРЕШИ.... у театар иду људи који су или духовно пуни или који траже да се напуне духовно... нажалост, Црква се још ослободила предрасуда према глуми, позоришту и култури.... ''Духовно пуни људи'' саветују Цркви да се ''ослободи предрасуда''... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Методије Написано Март 10, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Март 10, 2010 Цитат Човек који пости треба да се на одговарајући начин суздржава., да буде скрушен, а не опијен бесом. Али да ли сте учинили своје ближње робовима? У време исаијино они (= Јевреји - прим. прев.) су се свађали и гложили док су постили. Сада када посте они се још више предају претеривању и разузданости, играјући боси на тржницама. Овако, они посте али се понашају као човек који се опио. Чуј како их пророк подстиче да посте: "Осветите пост", каже. Није рекао "начините параду од свог поста" већ "сазовите збор. окупите заједно старе". Али ови Јевреји су окупили хор млитавих, и велику разбојничку гомилу блудника. Вуку у синагогу читаво позориште, глумце и остале. Јер нема ни разлике између позоришта и синагоге. Знам да ме неки сумњиче за наглост јер сам рекао да нема разлике између позоришта и синагоге. Али ја сумњичим њих за наглост ако они не сматрају да је то тако. Знам да ме многи сумњиче за наглост јер сам рекао да нема разлике између синагоге и позоришта. Али ја сумњичим њих за наглост ако не мисле тако! Ако се ова моја тврдња да је то исто оснива на мом сопственом ауторитету онда ме слободно осудите за наглост. Али ако је ово што ја тврдим, реч пророка онда то прихватите. Место на коме се налази блудница је бордел. Али синагога није само бордел и позориште. Она је такође и пећина разбојничка и станиште за дивље звери. Јеремија каже: "Кућа ваша постала је за мене станиште хијена:". Он није једноставно рекао "станиште дивљих звери". И опет: "Одрекао сам се свога дома, одбацио сам наслеђе моје". Али када Бог напусти свој народ каква нада на спасење остаје? Када Бог напусти неко место оно постаје збориште демона. СВЕТИ СВЕТИ ЈОВАН ЗЛАТОУСТИ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Март 10, 2010 Пријави Подели Написано Март 10, 2010 Колико ја знам свети оци су пиисали против позоришта зато што су многобошци тамо исмевали хришћанство Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
PD Написано Март 10, 2010 Пријави Подели Написано Март 10, 2010 Sta da rade ljudi koji su u svetu muzike, glumci itd....da za vreme posta ne rade uopste a to je skoro pola godine...ima i njih vernika i koji idu na liturgije i pricescuju se i sta da radi njihov svestenik ili duhovnik, da ih odluci od pricesca jer su bili na svom radnom mestu citave te nedelje i sad dosli da se priceste? Od ne idenja u crkvu, bez posta i pricesca kroz vreme komunizma, sada odjednom hocemo da postanemo veci podviznici od monaha u manastirima. Nemojte odmah sada osuti da se zelim pricescivati 365 dana u godini, jer to nije poenta mog javljanja. Mislim da treba da se savetujemo i slusamo svog parohijskog svestenika ili duhovnika ako ga vec imamo (mada ne vidim zasto da se juri u manastire i traze saveti duhovnika pored svestenika), a ne ako nam se ne svidja sto nam kaze nas parohijski svestenik trazimo drugog ili duhovnika koji ce nam reci sto nam se vise svidja jer Boze moj, znamo mi sta nam treba. Da li mi mislimo da smo mi dostojniji ako postimo na vodi od onog koji posti na ulju...treba da se smirujemo i uzdrzavamo od kritika i pljuvanja po nekome samo zato sto ima drugacije misljenje od nas. To je veci podvig od posta na vodi, bar po meni. Oprostite ako sam nekog uvredila ali ako smo pravoslavni i pricamo o postu i podvizima a sada je evo vreme posta pa dajte malo bratske ljubavi i tolerancije jer ipak je ovo pravoslavni forum. KOme da pricamo o nama i nasoj veri i da ga ubedimo da je to jedina ispravna, a kakav primer dajemo nekom ko nije u veri i dodje na ovaj forum, ili bilo koji drugi forum, sta ce vidjeti, da omalovazamo svog bliznjeg, svog brata u Hristu, svog svestenika, duhovnika, vladiku, patrijarha...o kakvoj mi ljubavi i prastanju pricamo. My wish for you Be with God-and may God be with you! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ЛазарД Написано Март 10, 2010 Пријави Подели Написано Март 10, 2010 Цитат Sta da rade ljudi koji su u svetu muzike, glumci itd....da za vreme posta ne rade uopste a to je skoro pola godine...ima i njih vernika i koji idu na liturgije i pricescuju se i sta da radi njihov svestenik ili duhovnik, da ih odluci od pricesca jer su bili na svom radnom mestu citave te nedelje i sad dosli da se priceste? Znam da je jedan covek batalio da se bavi muzikom,jer mu je tako duhovnik rekao... "Православан си стално и сваког дана, у свакој животној ситуацији, или уопште ниси православан" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
мирођија Написано Март 10, 2010 Пријави Подели Написано Март 10, 2010 Цитат Sta da rade ljudi koji su u svetu muzike, glumci itd....da za vreme posta ne rade uopste a to je skoro pola godine...ima i njih vernika i koji idu na liturgije i pricescuju se i sta da radi njihov svestenik ili duhovnik, da ih odluci od pricesca jer su bili na svom radnom mestu citave te nedelje i sad dosli da se priceste? Od ne idenja u crkvu, bez posta i pricesca kroz vreme komunizma, sada odjednom hocemo da postanemo veci podviznici od monaha u manastirima. Nemojte odmah sada osuti da se zelim pricescivati 365 dana u godini, jer to nije poenta mog javljanja. Mislim da treba da se savetujemo i slusamo svog parohijskog svestenika ili duhovnika ako ga vec imamo (mada ne vidim zasto da se juri u manastire i traze saveti duhovnika pored svestenika), a ne ako nam se ne svidja sto nam kaze nas parohijski svestenik trazimo drugog ili duhovnika koji ce nam reci sto nam se vise svidja jer Boze moj, znamo mi sta nam treba. Da li mi mislimo da smo mi dostojniji ako postimo na vodi od onog koji posti na ulju...treba da se smirujemo i uzdrzavamo od kritika i pljuvanja po nekome samo zato sto ima drugacije misljenje od nas. To je veci podvig od posta na vodi, bar po meni. Oprostite ako sam nekog uvredila ali ako smo pravoslavni i pricamo o postu i podvizima a sada je evo vreme posta pa dajte malo bratske ljubavi i tolerancije jer ipak je ovo pravoslavni forum. KOme da pricamo o nama i nasoj veri i da ga ubedimo da je to jedina ispravna, a kakav primer dajemo nekom ko nije u veri i dodje na ovaj forum, ili bilo koji drugi forum, sta ce vidjeti, da omalovazamo svog bliznjeg, svog brata u Hristu, svog svestenika, duhovnika, vladiku, patrijarha...o kakvoj mi ljubavi i prastanju pricamo. klapklap Одличан пост и желела бих да додам зато неко своје запажање. Недавно је мој парохијски свештеник био у посети у мом дому, и при том је рекао да у нашем , чачанском , крају људи сада више посте и причешћују се, него пре другог светског рата. А, тако је и у другим деловима Србије. Зато је јако важно , бар по мени, људима објаснити прави смисао поста, када нас је Господ удостојио те милости.Треба инсистирати на духовном значају поста, то јест обожењу наших карактера. На умножавању милосрђа,јер без тога никада нећемо спознати ко је Бог и шта је љубав. Није најважније како ћемо и колико баш канонски постити,важно је испоштовати све облике поста.Ове које сам горе навела. Лично, путиру са крвљу Христовом прилазим сигурна у себе само ако сам испоштовала своју породицу,људе које волим и до којих ми је стало, а то да ли сам постила на води седам или седамдесет дана, препуштам Господу да процени. Све вас волим и молим да о томе размислите ако нисте, и да ширите реч и дело Божије онако како то ваша срца осећају,за добробит младих који остају за нама. Исто мислим и о музици и позоришту у Великом посту, јер мислим да нас Бог призива све више кроз пост,а тиме и начином живота заправо,јер види шта смо све преживели. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
rasha Написано Март 10, 2010 Пријави Подели Написано Март 10, 2010 Архимандрит Лука (Анић) Разговор о књизи "Бог и рокенрол", али доста је речено уопште о музици и уметности. Ако нисте послушали раније, а имате сат времена, послушајте, моја препорука. http://www.svetigora.com/node/1616 Ако, дакле, једете, ако ли пијете, ако ли што друго чините, све на славу Божију чините.(1. Кор 10, 31) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
antoneta Написано Март 10, 2010 Пријави Подели Написано Март 10, 2010 Љубљени моји... била сам у позоришту и уопште није тако страшно као што се шушка... шалим се bleh.gif' class='bbc_emoticon' alt='bleh' /> Представа је била лепа, глумио је и један наш брат у Христу, који је члан Нишког културног центра па су га ангажовали... (на сцени се појавио два пута као продавац оних куваних ђеврека који су посни на води, хехе...) И ево сад се враћам молитви, захваљујем Богу што ме је удостојио и овог дана... Размишљала сам нешто... пошто повремене одласке у позориште не сматрам грехом, (и иначе позориште само по себи не посматрам као стециште зла), а опет то неког можда може ипак да саблазни... једини за мене прихватљив разлог да не идем садржан је у следећем - Ако једење меса саблажњава брата мог, нећу јести меса довека... Али како би поштовање тога само у посту значило лицемерје, онда би то правило требало применити и на дане ван поста... Онда сам се запитала и да ли је ту проблем позориште или афинитет других ка саблажњавању... Онда сам се подсетила да треба да се трудимо да кроз нас саблазан не долази... и онда сам промишљала о самом позоришту, као појави која није ни стриктно добра ни лоша по себи, и како онда тако што може донети саблазан... (свако види оно што жели) али опет знам да имамо одговорност према другима... и онда сам почела да се бавим питањима шта значи саблазнити се... консултовала неке познаваоце проблематике... и као што се може видети, скренула са теме у потпуности... али углавном, када сам се поново преиспитала, чини ми се да сам задржала поимања која сам раније овде изнела... 0705_read "Ако је бол све што видиш, можда тада губиш из вида Мене?" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
И.стојковић Написано Март 11, 2010 Пријави Подели Написано Март 11, 2010 Цитат Љубљени моји... била сам у позоришту и уопште није тако страшно као што се шушка... шалим се https://www.pouke.org/forum/public/style_emoticons/default/Plava_ptica.gif.gif' class='bbc_emoticon' alt='0110_hahaha' /> ................ klapklap dada 0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha Брате мој у Христу, "Методије", Нема потребе да величином слова и снажним болдовањем истих указујеш на Твоје виђење по овој теми, јер то подсећа на вику у директном дијалогу, што ми, правослвни, никада не користимо зар не? Потпуно разумем Твоју бојазан за душе људи којима би позоришна представа, или нека врста музике померила....шта?....Љубав ка Богу у срцу своме? То би могло бити само, ако је сами никада нису ни осетили, односно Бога нису упознали. Једно од "помоћних средстава" које нам је Предивни и Љубљени оставио баш и јесте Велики Пост, када су свакодневна Богослужења као секвенце Великог Путовања ка најлепшем Циљу-Васкрсењу Господњем!Она су толико снажна, да истерују сваку бојазан из нас, а дају нам утемељење у вери, јер ето ту смо, Путујемо кроз време, ка Безвременом! У позоришту, на концертима, али потпуно једнако ако не и доминантније, у школи, на послу, у продавници, на путу ка цркви на Богослужење, свуда и на сваком месту, онај, коме се име не помиње, нас искушава, јер је он цар пале природе наше. Представу у позоришту и врсту музике на концертима можемо одабрати, али у школу, на посао, у продавницу, у цркву на Богослужење, и свуда на даље морамо отићи. Ако би покушали сами да се боримо против свега што ће нам нечастиви понудити, изгубили смо унапред, јер само Бог може против њега. Чак би тиме, на неки начин рекли, можемо сами..... Ако би одабрали да одредимо шта је то све опасно по нас, никуда не би ишли, ништа не би научили, посао би изгубили, на Богослужење не би отишли, једноставно не би живели, а црква је живот, јер је Христос Жив и Глава Цркве којој смо сви заједно удови. Чак би тиме, на неки начин рекли, можемо сами и без цркве, Богослужења, Свете Литургије. Тако, Велики Пост, Путовање ка Радости, помаже нам да себе утврђујемо у вери, односно да још јаче препознамо Бога у себи, јер Њему сваког трена хрлимо ишчекујући Радосно Васкрсење, а тако, Њиме оснажени, неће нам проблем бити да препознамо и одолимо подвалама нечастивог. Проповедање Христа са кровова, није ништа друго до сведочење свега што ново спознамо у себи, а током Богослужења, а најјаче током Литургија којих, Богу хвала, током Великог Поста имамо скоро сваке седмице, средом, петком, суботом и Недељом, и још када је празник. А коме ћемо сведочити, ако се склањамо од свих који нису утемељени у Христу? Није сведочење туча и вика, већ онај неописиви осећај смирености који сија из сваког од нас, оне речи које иако благе, остављају у саговорнику клицу за размишљање, коју ћемо својом љубављу а дарованом од Христа, нежно заливати, а све Бога ради, а никада себе ради. Када додамо и вечерња и јутарња Богослужења, погледај брате мој какво моћно "оружје", током Великог Поста, нам Даде Бог!!! Уз такву Силу коју стичемо у нама, безначајни су покушаји палога, свуда и на сваком месту, било то на путу ка цркви на Богослужење, продавницу, школу , посао, позоришну представу или концерт. Јер у потпуности престајемо да видимо само оно што не ваља, што нас плаши, престајемо у потпуности да живимо као људи -"муве", а све јаче видимо лепоту стварања Најсавршенијег, односно све јаче живимо као људи-"пчеле". 0110_hahaha 1405_love 0442_feel "Прости верник" Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе. http://www.pravoslav...ta Filareta.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Методије Написано Март 11, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Март 11, 2010 Цитат Брате мој у Христу, "Методије", Нема потребе да величином слова и снажним болдовањем истих указујеш на Твоје виђење по овој теми, јер то подсећа на вику у директном дијалогу Повећавам и болдујем слова из цитата светих отаца, не истичем своје писање. Понекад истакнем нечију хулу или глупу изјаву, али ако се добро сећам своје писање нисам увеличавао. Под 1. Под 2. Нађите савезнике за ваше писање у светим Оцима. Не занемарујте оно што они уче - шта је пост и како треба да постимо. Да ли се иде на коцерте и позоришта у време припреме за дочек оних дана када се сећамо најстрашнијих страдања Господа Исусуа Христа? Да ли се слушају песме Боре Чорбе са ''љубавном'' тематиком (и у посту и ван поста)? Да ли се иде на концерт Цанета ''хришћанина'' Партибрејкерса у Великом посту? Узми дозволу од духовника и иди бре... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука