Jump to content

Како "Атеисти Србије" виде Цркву (конкретно СПЦ)

Guest свештеник Иван

Препоручена порука

Ту већ озбиљан проблем! Људи прихватају да су потомци мајмуна а не Царски синови!

Boško888 jeste li barem pogledali dokaze koji idu u prilog evoluciji i abiogenezi? Ja sam najpre detaljno i sa pažnjom pročitao Bibliju i još par verskih knjiga, pa sam tek onda rešio da postanem ateista. Vernici sa druge strane odmah i smesta odbacuju svaku mogućnost da su ove dve teorije istina. Čak postoje vernici koji napadaju one druge vernike koji pokušavaju da nadju kompromis izmedju abiogeneze i vere, nastojeći da prilagode veru nauci.

Kako može čovek biti stvoren po liku božijem kada je čovek bliži majmunu nego bogu? Ako bi postojao bog onda bi on bio savršenstvo, a čovek je sve samo ne savršeno biće. A ako je bog stvorio čoveka namerno sa smanjenim kapacitetom, gde je tu onda čoveku sloboda, to je onda isto kao kada čovek na nekoj veštačkoj podlozi manipuliše sa mikrobima.

Не прихватају начин живота онај којим су живели сви праведници, више воле деструкцију, блуд, неморал, абортус, алкохол, дрогу и сл.

Odakle vam to da neko mora biti vernik kako bi bio dobar čovek? Neko može biti dobar, plemenit, častan, ne drogirati se, ne krasti, itd. a pritom biti ateista. Čovek treba da bude human i velik radi sebe i radi drugih ljudi a ne radi ispunjenja zahteva neke vere ili zbog straha od neke potencijalne večne kazne.

Знаш како, брате математичару? Ја сам такав човек да мени није потребно да видим чудо Божије или неког светитеља да бих поверовао у Бога. Такође, није ми потребан научни доказ постојања. Да не скрећемо са теме, али науку данас држе атеисти, за њихове пројекте се издвајају милијарде, имају веше медијског простора него Обама итд. Понашају се на исти начин као и фарисеји у доба док је Христос ходао земљом. Ко су они? Најобразованији слој друшта који су уживали највеће поштовање после цара, и њихова реч је била светиња-све што они кажу тако је, само они знају да тумаче Мојсијева писма (иако те то не интересује, можеш да упоредиш фарисејска и православна тумачења неких делова Старог завета). Елем, данашњи еволуционисти су ми исти као некадашњи фарисеји, инквизитори..... Немам обичај да препоручујем Мирољуба Петровића, јер се не слажем са његовим ставовима у многим случајевима, он као научник, научним методама доказује стварање. Из овог твој излагања схватио сам да је теби потребно чудо да би поверовао, као Св.Апостолу Павлу, ја ту не могу да ти помогнем, али одгледај одговоре које Петровић има на нека питања о стварању, Наравно, није ти он потребан да схватиш да има Бога, него једноставно да се увериш да је теорија еволуције једна бајка и нечија лепа жеља.

Што се тиче тога, да ли је човек ближи мајмуну а не Богу, делимично могу да се сложим- кад је човек створен по Божијем обличју и испуњавао Његове заповести, онда и јесте био ближи Богу. Данашњи просечни човек, иако је и даље Икона Божија, он својим животом је ближи мајмуну.

Није довољно само прочитати Библију, јер она није неки стрип или лектира! Уколико си имао неких нејасноћа, требао си да питаш неког свештеника да ти појасни. Данас постоји више стотина секти, управо због свог неког погледа на Библију.

На крају, ево ти пар линкова, одгледај па размишљај о томе да ли је монтжа:

за сада, оволико!

http://www.svetigora.com/node/5903

Радуј се мучениче и Цјелевниче, Пантелејмоне!

Подели на овим сајтовима

• Одговори 41
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

U objašnjavanju: psihološkog uticaja vere na čoveka, ubedjenosti u ispravnost svoje vere, religijskog osećaja kao i prenošenja vere sa roditelja na decu ; možda pomogne citiranje Dawkinsonove teorije "Vera je virusna bolest uma"

http-~~-//www.youtube.com/watch?v=nLqkhVwQI8c

http-~~-//video.google.com/videoplay?docid=-8210522903232438954&ei=mquvS-yVNZm62wL1ipTJBg&q=virus+of+faith#

Citat:

Vera je virusna bolest uma

Evo, da ne bi bilo zabune - idemo prvo postaviti par definicija

VERA: uverenje u 'nešto' bez dokaza za to 'nešto' i bez mogućnosti da se dokaže, bilo samo promatranjem ili empiričkim eksperimentisanjem.

VIRUS: a) medicinski = parazitski organizam koji koristi DNA organizma domaćina da se sam razmnožava

:) tehnološki = program koji se koristi tuđim programima (naredbom 'kopiraj me' da se duplicira i razmnoži

A sada - da argumentujemo tvrdnju iz naslova - evo kako bi doktor opisao simptome kada bi se vera tretirala kao psihološka bolest.

1. Pacijent ima nagon da veruje i čvrsto je uveren da je nešto istinito, pravedno ili vrlina. Izgleda da to uverenje ne treba nikakve dokaze ili razlog da bi pacijet bio uveren da je to stvarno tako. Mi doktori takvu vrstu uverenja zovemo vera.

2. Pacijenti su uvereni da je sama vera vrlina, iako nema nikakvih dokaza za tu tvrdnju. Štaviše, pacijenti čak znaju tvrditi da što je manje dokaza, to je njihova vera čišća i jača. Paradoksalna ideja da je nedostatak dokaza vrlina kad je u pitanju vera bi se može usporediti sa samodržavajućim rastućim sistemom zbog pozitivne povratne veze koju upućuje sistem na samog sebe.

3. Pridruženi simptom koji pacijent koji boluje od vere može pokazati je uverenje da je tajanstvenost ili misterija dobra stvar. Pacijent obično govori kako se misterije ne trebaju rešavati, već ih trebamo prihvatiti i uživati u njihovoj nerešivosti. Štaviše, bilo koji poriv da se reši misterija može jako smanjiti širenje virusa vere, pa izgleda da virus vere deluje na način da onemogućuje pojavljivanje takvih misli ili postavljanja pitanja.

4. Pacijent se može naći u situaciji da - ukoliko je bolest težeg oblika ili dugotrajna (od ranog djetinjstva) - reaguje netolerantno, neprijateljski ili u ekstremnim slučajevima čak i nasilno (ubijajući ili zagovarajući smrt) prema drugim pacijentima koji pate od drukčije, verovatno mutirane verzije istog virusa vere. Jednako tako se može netolerantno odnositi i prema 'otpadnicima vere' (ljudima koji su nekad bili pacijenti, ali su izlečeni), krivovjercima tj. jereticima (ljudi koji pate od vrlo slične, ali dovoljno različite vrste virusa vere, te prema drugim načinima razmišljanja poput naučne metode koja bi inače dobro funkcionisala kao lek ili anti-virusni softver.

5. Iako obdareni visokom inteligencijom, pacijenti se retko upitaju "zašto imam ovaj komplet uverenja, a ne neki drugi?" iako su sasvim svesni činjenice da ljudi na drugoj zemljopisnoj širini imaju potpuno druga uverenja. Izgleda da odgovor leži u epidemiologiji i činjenici da su jeca u mladoj dobi posebno osetljiva na virus vjere. Silan broj dokaza pokazuje da se virus vere prenosi sa roditelja na dete, koje još nije izgradilo imuni sistem da bi se odbranilo od virusa vere - preko 90% slučajeva pokazuje da je vera deteta identična veri roditelja.

Naravno, moguće je da je pacijent obišao celi svet i upoznao sve religije, te da je svesno izabrao onu koja mu najviše odgovara. Međutim, to je vrlo redak slučaj i možemo reći još nezabeležen u istoriji medicine. Uvek je još neki faktor doprineo tome. Kod većine slučajeva kada dete ne nosi istu varijantu virusa vere poput roditelja radi se verovatno o tome da je dete bilo izloženo vrlo moćnom prenositelju zaraze - poput Davida Koresha, Jima Jonesa, Ivana Lukića, Sai Babe, 'svetog' Pavla ili nekog drugog.

6. Unutarnji osjećaji u pacijenta mogu (ali ne moraju) zapanjujuće jako podsjećati na osjećaje koji se javljaju prilikom ustvari želje za prokreiranjem ili seksualnom ljubavi. To je vrlo moćna sila u mozgu, pa nije čudo da je evoluirao i virus koji će to eksploatirati.

Подели на овим сајтовима

Konkretno, iako sam ateista  ipak priznajem da naša crkva pre ima pozitivan nego negativan uticaj na naše društvo, jer je pravoslavlje i SPC  jedan od stubova naše tradicije i društva. Jeste da se u crkvi zapatilo dosta toga  lošeg da tu ima ljudi koji su sveštenici samo da bi se obogatili , da možda ima i pedofila, ali takodje ima i ljudi koji su poput pokojnoga Gospodina Patrijarha Pavla. Takodje i Gospodin Irinej je veoma odmeren, pošten i inteligentan čovek. U narodu koji ima ovako nisku nacionalnu svest poput našeg, SPC je jedna veoma važna i moćna kohezivna sila i ja to pozdravljam. Nisu ni svi ateisti LDP-isti pa da mrze crkvu, ja lično poštujem našu tradiciju iako nisam vernik, a po oredeljenju sam radikal....

Подели на овим сајтовима

Па да ти будем искрен ја не мислим да се запатило у задње време већ је тако у Цркви од кад Црква постоји,рецимо свети Јован златоусти је говорио свештеницима да не треба да имају кућне помоћнице итд...

Ако дођеш до књиге монах Калист прочитај је ,веома реална књига .

Подели на овим сајтовима

Nisam na tom forumu iz par razloga.

1. Tamo su sve LDP-isti koji nisu ateisti zato što su do toga došli razmišljanjem i uvidjanjem kontradiktornosti u svakoj veri, već su ateisti iz mode i mržnje prema svemu Srpskom.

2. Mnogo se prave pametni tipa, ja sve znam svi drugi su glupi.

3. Naposletku, smatram da ateizam nije vera pa prema tome ateisti ne treba da se udružuju, formiraju grupe, organizacije, jer je to nepotrebno za sam ateizam. Ili veruješ ili ne veruješ , ateizam je lični stav, pa prema tome nema potrebe da ateisti formiraju novu sektu...

Подели на овим сајтовима

Mislim da je ta formulacija ili veruješ ili ne veruješ nemoguća. Čovek je sigurno verujuće biće. Ako ne veruješ u Boga, verovaćeš ako ništa onda u samog sebe, da nešto možeš da uradiš sam, da nešto učiniš sam, da nešto ili nekog voliš itd.... A da, "voliš". Ljubav! Šta je ljubav? Matematičaru, dokaži mi šta je ljubav..!? Evo ne mora ljubav prema Bogu, može ljubav prema devojci, ženi, deci, porodici, roditeljima, prijateljima................................... Nije i to valjda lučevina nekog hormona...?  :smiley:

Подели на овим сајтовима

Ljubav! Šta je ljubav? Matematičaru, dokaži mi šta je ljubav..!? Evo ne mora ljubav prema Bogu, može ljubav prema devojci, ženi, deci, porodici, roditeljima, prijateljima................................... Nije i to valjda lučevina nekog hormona...? 

Nažalost i ljubav pa i to kakvi smo ljudi zavisi od hemije u mozgu. Evo dva primera za koje sam ja čuo, u Engleskoj jedan poslovan čovek je bio izuzetan poslodavac, muž i otac sve dok nije u saobraćajnoj nesreći pretrpeo snažan udarac u glavu, nakon toga pretrpeo je snažnu promenu ličnosti, postao je sušta suprotnost negdašnjem sebi, radnike je nemilosrdno otpuštao, ženu  i decu je svirepo tukao, jednostavno nakon udarca poremetio mu se balans u mozgu i promenio se. Drugi primer je jedna žena koja je rodila četvoro dece. Bila je divna i požrtvovana majka sve dok usled jedne retke bolesti nije bila primorana da pije jedan lek koji kao nus pojavu ima inhibiranje (smanjenje) oksitocina, hemikalije koja je zaslužna za ostvarivanje i održavanje emotivne veze izmedju ljudi, sve dok je pila taj lek bila je očajna majka koja uopšte nije marila za svoju decu.

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest свештеник Иван

Драги Матеметичар(е)у, касно сам ушао у дискусију, али видим да подржаваш атеистички став. У реду је, сасвим се слажем са Тобом да си Ти до тога дошао. Имам једно питање, ако може:

-Шта је за Тебе потребно да се деси да би Ти рекао: Ево, сад верујем да Бог постоји? Да ли има икакве шансе за то?

Да се разумемо, ја не желим да ми сада "научно" потврђујемо да постоји Бог, то дефинитивно неће променити ни Твој ни мој став. Овде мислим на једни дубљи однос- однос слободе и љубави, који јесу предуслов за познање Бога, који се спознаје кроз заједницу.

Да, мало сам све ово набацио...

У сваком случају, добродошао и боље Те нашли брате :drugarstvo:

Подели на овим сајтовима

Ljubav! Šta je ljubav? Matematičaru, dokaži mi šta je ljubav..!? Evo ne mora ljubav prema Bogu, može ljubav prema devojci, ženi, deci, porodici, roditeljima, prijateljima................................... Nije i to valjda lučevina nekog hormona...? 

Nažalost i ljubav pa i to kakvi smo ljudi zavisi od hemije u mozgu. Evo dva primera za koje sam ja čuo, u Engleskoj jedan poslovan čovek je bio izuzetan poslodavac, muž i otac sve dok nije u saobraćajnoj nesreći pretrpeo snažan udarac u glavu, nakon toga pretrpeo je snažnu promenu ličnosti, postao je sušta suprotnost negdašnjem sebi, radnike je nemilosrdno otpuštao, ženu  i decu je svirepo tukao, jednostavno nakon udarca poremetio mu se balans u mozgu i promenio se. Drugi primer je jedna žena koja je rodila četvoro dece. Bila je divna i požrtvovana majka sve dok usled jedne retke bolesti nije bila primorana da pije jedan lek koji kao nus pojavu ima inhibiranje (smanjenje) oksitocina, hemikalije koja je zaslužna za ostvarivanje i održavanje emotivne veze izmedju ljudi, sve dok je pila taj lek bila je očajna majka koja uopšte nije marila za svoju decu.

Mene ne bi mogli zadovoljiti ovakvi primeri nikako. Da su kojim slučajem ovakvi argumenti vere, nikad ne bih verovao. Možda smo i mi svi verni doživeli kakvu povredu glave ko će znati ..?  0104_cheesy Šalim se. Isto ne verujem da je sve tako jednostavno (Oksitocini?) u vezi funkcionisanja mozga? Da je to tako do sada bi se već pronašao, ili bi se oberučke radilo na tome da se pronađe neki lek koji bi neki masovni ubica ili pedofil popio i polako se vratio u normalu. Veće se tu stvari dešavaju od ovih naših naklapanja. I ja bih voleo da znam kako sve to funkcioniše. Opet se ponavljam, kroz Boga jedan mali delić nam se i otkrije. Svakom koliko treba. Ali to ne možeš negde da pročitaš i neko ne može to da ti kaže. Tvoj lični odnos sa Hristom. I samo će ti se reći....

Подели на овим сајтовима

О брате Математичару, па добро ти нама дошао. Некако набасах на ову тему, па видим да се не слажеш уопште с вјерницима. Па добро, то је твоје право које ти нико неће одузимати јер и не жели а и нема право. Ја сам задовољна што ти као један атеиста имаш позитиван став према СПЦ, што атеисти ријетко имају, свака ти част за то.

Лицемјерство наравно да постоји, људи су грешни знаш. Само је Исус Христос био на земљи и није прекршио ниједну заповијест. Није да ја сад сматрам да је у реду гријешити, него некад човјек није довољно јак да се избори са свим искушењима. Што се тиче овог кориштења антибиотика и лијекова уопште, не иде сваки вјерник одмах доктору, мноштво их се излијечило молитвом, посјетом моштима светитеља, итд. Можемо да причамо и о "нервно-обољелим" како ви атеисти називате оне који су предали душу ђаволу и о томе како су исјељени, о онима који су се излијечили од зависности од дроге итд.Вољела бих да чујем твоје мишљење о томе. И објашњење из твог угла ако га имаш наравно. Брате свако добро од Господа.

posaljisvojuporuku.png

Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.
Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши?

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...