Аурор Написано Септембар 7, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 7, 2010 И драги мој пријатељу, припази како са мном разговараш. Нисам ја са Тобом играо кликере. То непоштовање свештеника и домаћина можеш да оставиш за нека друга места, има их нажалост и одвише. То сакривање иза српства и Православља, а заправо цркворушитељства је показатељ зле намере- свесно или несвесно. Moram voleti ovog čoveka. greengrin Zašto si ljut, dobri Ivane? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Никола Ђоловић Написано Септембар 7, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 7, 2010 Модерни саблазнитељи своје вере, заражени робовањем бесмисленим правилима, а која ни њих у потпуности не испуњавају иако их заговарају, у ово време измишљају насртаје на изворно Предање Цркве а да га сами не познају, него и у ономе што јесте изворно проналазе изговор за јерес и отпадију хулећи тако несвесно на Духа Светога иконизованог у Светим Тајнама. Сметају им многи потези свештенослужећих које дотад нису знали, а само нису раније учествовали, или боље упознали древне Литургије првих векова, а превиђају комплетан мистични символизам положен у богослужбени поредак стварности. Ето шта се дешава када гордост дође на престо да влада под изговором очувања типика, догмата и канона уместо свештеника а насупрот владика које клеветају. Зар су се толико вежбали у покајању за ниже грехове из прошлости да би се сада усавршили у некајању за више грехове? http://upodobljavanje.wordpress.com/ https://www.facebook.com/Upodobljavanje Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Semberac Написано Септембар 7, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 7, 2010 Моје прво питање је, које су све разлике између Вас и "СНП-а 01389"? (морам да ставим нулу, да се не би претворило у смајли) Какав је Ваш став према Милошевићу, а какав према Шешељу? Јел организујете путовања на Хиландар и Косово? Хвала унапред на одговорима. greengrin Разлике између нас и СНП 1389 су велике. Пре свега они немају неку идеологију, односно њима Православље није на првом месту. Воле да носе комунистичке мајице (Че Гевара, Куба...). Пре су односи са њима били бољи, једноставно откада су почели да се љубе са партијама, нису више исти. Незванично њих Александар Вучић финансира. Иначе имаш два покрета 1389- један је уз СРС а други је уз СНС. Овај о којем причамо је уз СНС. И ту је велика разлика. Ми Образовци не симпатишемо ни једну партију, јер сматрамо да је демократија а самим тим и партијашење нешто негативно за Србе. Ако желиш могу ти неке критичке текстове о демократији послати, ако имаш интересе да изучаваш заблуде демократије. Шешеља поштујемо као србског затвореника, србског националисту, али ми немамо везе са њим. Пре свега његов национализам није заснован на Православној вери. О Милошевићу немамо добро мишљење али сматрамо да ови данас нису ништа бољи. Милошевић је исто био као неки националиста али без вере. Све је ово доказ да национализам без вере пропада. И нас не интересује политика на принцпипима позиција-опозиција. Нас интересује саборност, једномислије и остале Православне врлине. За нас је политика дар Божији и тако се односима према политици. Залажемо се за политику са поштењем. Велики узор од политичара нам је Димитрије Љотић, политичар са крстом. Или како су га исто звали, теолог међу политичарима. На Косово се иде често, али не туристички. За Видовивдан се исто иде на Косово. За Хиландар нема организовано нешто, али наши саборци приватну иду и на Свету Гору. А иначе има организовано обилажење манастира по Србији. Свако добро "Ја браним свој народ и своју земљу а не Ратка Младића"- ђенерал Ратко Младић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest свештеник Иван Написано Септембар 7, 2010 Гости Пријави Подели Написано Септембар 7, 2010 Не одговори ми где то Владика Игнатије или Владика Иринеј заговарају екуменизам каквим Ти све време осуђујеш Цркву? Као што се ти не слажеш са неким ставовима тако и ја са неким ставовима поменутих владика. Добро признајем они су тврди антиекуменисти... Када неко каже да је РКЦ сестринска Црква шта теби то значи?Ко је задужен за екуменизам у Цркви?Дал није можда Епсикоп Иринеј? Не осуђујем ја никога, већ ме само интересују неке ствари који ме збуњују. А ви као свештеник сте дужни да ми појасните, јер сам жедан истине. Како ви гледате на екуменизам? Ако будемо наставили да разговарамо достојанствено како и приличи господи хришћанској, разјаснићемо све оно што збуњује и Тебе и мене. Наравно да имаш право да се не слажеш са неким ставовима које Црква доноси јер постоји нетшо што се назива "рецепцојом", прихватањем одлука пастира од стране читаве Цркве. Ако си заиста жедан истине и да се Твоје недоумице разјасне, морао би да се прилично потрудиш. Ја то најпре по себи знам. Знам и сам колико сам предрасуда имао према многим стварима а овде на форуму познајем огроман број људи који су исто наступали са предрасудама. За почетак је потребно да се искључиш са форума и дадобро простудираш предавања Владике Игнатија: https://www.pouke.org/audio.php?cid=154 Али полако. Ако Ти је нешто нејасно, можеш да питаш а не да се овде постављаш као учитељ свих. Ово Ти кажем крајње добронамерно. Потребан је огроман подвиг за разбијање предрасуда које непрестано намећу разни цркворушитељи који се не либе чак и да прекидају Литургију (то је заиста најгоре богохуљење), да пљују све то је свето у нашој Цркви а да себе називају хришћанима. Ако си искрен свакако ће Господ пројавити Теби пут. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest свештеник Иван Написано Септембар 7, 2010 Гости Пријави Подели Написано Септембар 7, 2010 А ево и о западној теологији: https://www.pouke.org/audio.php?cid=154&id=4078&do=view https://www.pouke.org/audio.php?cid=154&id=4080&do=view Верујем да ниси ни свестан који је Владика Игнатије критикант западне теологије која је довела до огромних катастрофа у свету. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest свештеник Иван Написано Септембар 7, 2010 Гости Пријави Подели Написано Септембар 7, 2010 И нас не интересује политика на принцпипима позиција-опозиција. Нас интересује саборност, једномислије и остале Православне врлине. За нас је политика дар Божији и тако се односима према политици. Залажемо се за политику са поштењем. Ако је ово заиста истина што кажеш, а верујем да Ти то желиш, не прекидајте Литургије и не одвлачите народ од Цркве. Оставите јефтину демагогију и политику у Цркви. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Semberac Написано Септембар 7, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 7, 2010 Оче ми не прекидамо литургије односно Образ није учество ту. Питам се што има толке побуне међу народом рецимо у Епархији Браничевској ако је тамо све уреду?Што таквих побуна рецимо нема у нашој Епархији Зворничко-Тузланској? Ја понављам да наши саборци рецимо у Новом Саду иду нормално на литургије и помињу свога канонског Епископа. Исто важи рецимо за наше саборце у Херцеговини. "Ја браним свој народ и своју земљу а не Ратка Младића"- ђенерал Ратко Младић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest свештеник Иван Написано Септембар 7, 2010 Гости Пријави Подели Написано Септембар 7, 2010 Значи да највише црквенорушитеља има у епархији браничевској који користе доброту и смирење Владике Игнатија. Ако Образ није прекидао Литургије одакле онда они снимци са линка који сам Ти поставио? Па зар не видиш ту и Младена и о. Жарка и оног тзв. хаџију који не прави разлику између Свете Тројице и "светог тројства", али зато пљује по +Игнатију? Шта Теби то говори? Молим Те, одгледај пажљиво, мало се сконцетриши и потруди се да разумеш да није све тако како се представља од стране непослушних калуђера и недоучених људи. Чисто да знаш, Владика Игнатије је човек који увек жели да чује друго мишљење. То свако ко је студирао теологију зна. И мали сам ја њега да браним, нема за тим потребе. Свакако да ми је драго када ме на разним пљуваоницама прозивају зато што браним ставове Цркве. Чак се изузетнпо радујем да ја мали и никакав будем бар мало на помоћи мојој Цркви. Ако будеш кренуо путем Евхаристије и сам ћеш да осетиш шта је крст хришћана али ће ти бити мило што га носиш, ма колико тежак био. Евхаристијски пут јесте пут Христов и нема ништа лепше него њиме ходити. Зато је добро баталити политиканство у Цркви. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Semberac Написано Септембар 7, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 7, 2010 Па знам да је то тако. Мени је драго што као хришћанин страдам само зато што сам Православац. Е исто тако и ја гледам да браним Цркву од оних који би да је руше. Понављам никада нисмо позивали на линч неког Епископа или свештеника, а да смо имали тешке речи- јесмо свакако. Али и ми грешимо као и сви људи. И још нешто: Ако ми имамо за сваку акцију благослов или Епископа или свештеника, дал нас и даље можете теретити као црквенорушитеље?Ако вам смета то, ајмо на Црквени суд па нас изопштите из Цркве заједно са нашим духовницима. Све док имамо благослов канонских свештеника и Епископа (као и овај форум например) неможе те тврдити да смо црквенорушитељи. Да је стварно тако онда би био парадокс у самој Црвки, јер што нас не изопште из Цркве ако смо такви? Ево рецимо Младен студира теологију. Када је почео да студира замјеник патријарха је био митрополит Амфилохије и вјероватно има његов благослов за факултет. Шта ћемо сад? "Ја браним свој народ и своју земљу а не Ратка Младића"- ђенерал Ратко Младић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest свештеник Иван Написано Септембар 7, 2010 Гости Пријави Подели Написано Септембар 7, 2010 Заиста студира теологију? Ако то ради, надам се да ће да коначно научи Догматику и да не пљује по +Игнатију и да не иде у емисије једног секташа Слободана да подржава прекидање Литургије. Брате, то је неоспорна чињеница и све што добро ради пада у воду, као крава која да пуну кофу млека па се ритне и све проспе. Све док тако буде радио џаба му је што студира теологију (мада га нешто нисам виђао на факултету) јер ништа не ради накорист Цркве. Сваки духовник који вам благосиља да нападате Епископе и да се хушка народ на "миран протест" није духовник. Духовник је онај који сабира а не онај који растура. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Никола Ђоловић Написано Септембар 7, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 7, 2010 Све док имамо благослов канонских свештеника и Епископа (као и овај форум например) неможе те тврдити да смо црквенорушитељи. Да је стварно тако онда би био парадокс у самој Црвки, јер што нас не изопште из Цркве ако смо такви? Зато што вам се оставља слобода за покајање а не зато што је у питању инквизиторски систем који ће тако наивно и патетично да селектује ко је за спасење а ко за отпадију... http://upodobljavanje.wordpress.com/ https://www.facebook.com/Upodobljavanje Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Semberac Написано Септембар 7, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 7, 2010 Да он студира, али у Фочи. Сад је завршио прву годину. Тамо владика Игњатије и митрополит Зизјулас нису толко "популарни" као у Београду. Реци ти мени што догматика Аве Јустина није обавезна литература а Зизјуласова јесте?Каква је разлика између догматике Аве Јустина и митрополита Зизјуласа? Сваки народ би се поносио да има светог богослова као што је отац Јустин. Мало је чудно да је Зизјулас популарнији у Београду рецимо него у Грчкој и ако је он Грк. Али неби да судим, досада ништа нисам чито од Зизјуласа, али од Аве Јустина јесам и то је мени ауторитет. "Ја браним свој народ и своју земљу а не Ратка Младића"- ђенерал Ратко Младић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest свештеник Иван Написано Септембар 7, 2010 Гости Пријави Подели Написано Септембар 7, 2010 https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,4019.msg105084.html#msg105084 Ево, он овде изузетно хвали прекидање Литургије. А секташ Слободарство одлично попуњава причу. А ово што он прича са отварањем и затварањем двери је заиста невероватно! Баш бих волео да чујем шта има да ми каже о теологији двери. А овај"хаџија" је прича за себе. Треба да се стиди што се кити са тим "хаџија" а једног Епископоа кога Црква признаје назива "Мидић" и "непослушник". Како ли онда Црква таком једном "непослушнику" поверава Епархију, уџбенике веронауке, катедру најозбиљнијег предмета на факултету и остало? Схваташ ли логичку грешку? Ко је заправо овде непослушан? Када би бар мало познавали елементе еклисиологије ови вајни бранитељи би се стидели доласка у ову емисију код секташа Слободарства. За неупућене који не знају ко је Слободан: https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,4019.msg105144.html#msg105144 https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,4019.msg105149.html#msg105149 https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,4019.msg105151.html#msg105151 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest свештеник Иван Написано Септембар 7, 2010 Гости Пријави Подели Написано Септембар 7, 2010 Да он студира, али у Фочи. Сад је завршио прву годину. Тамо владика Игњатије и митрополит Зизјулас нису толко "популарни" као у Београду. Реци ти мени што догматика Аве Јустина није обавезна литература а Зизјуласова јесте?Каква је разлика између догматике Аве Јустина и митрополита Зизјуласа? Сваки народ би се поносио да има светог богослова као што је отац Јустин. Мало је чудно да је Зизјулас популарнији у Београду рецимо него у Грчкој и ако је он Грк. Али неби да судим, досада ништа нисам чито од Зизјуласа, али од Аве Јустина јесам и то је мени ауторитет. Када будеш прочитао Митрополита Јована и светог Авву Јустина видећеш. Владика Игнатије тражи обавезно читање и једног и другог али полаже се по Митрополиту зато што је конкретнији и зато што је полазна основа личност на не природа. Наравно, то не значи да је Аввина догматика лоша. Ја читам и једну и другу и има много ствари које Авва по мени боље образлаже него Митрополит. Иначе, зашто мислиш да Митрополит није свет? Зато што још није умро и што није канонизован? Свети су сви они који су у Цркви јер их освећује Онај који је "једин свјат". А да ли је Митрополит Јован популаран у Грчкој- малио је безвезно причати. Он је председник Грчке академије наука. Њему је Авва Јустин прорекао да ће бити велики теолог а духовни је син чувеног старца Софронија Сахарова (који је написао "Видети Бога као што јесте" и "Живот Светог старца Силуана атонског") Није баш све тако како нам неко сервира брате. Треба се мало потрудити и сам. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
trapa Написано Септембар 7, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 7, 2010 Па знам да је то тако. Мени је драго што као хришћанин страдам само зато што сам Православац.Питање је како је то наше радовање страдању да ли је то гордо хвала ти Боже што нисам као овај цариник или овај атеиста и хвала ти што си ми дао прилику да се наслађујем у борби са њима и да храним свој его тиме што ће ме неко тамо прозивати а ја ћу тобоже страдати Тебе ради а уствари ћу се смешкати у себи.Чврстог сам убеђења да онај који се није обратио Богу речима докле више Боже не могу више, помагај, или узроптао чак мало, или рекао ако може чаша ова да ме мимоиђе или рекао Боже уклони моја страдања или ми дај трпљење, нека буде Воља Твоја ал ја не налзим довољно снаге у себи. Ако то нисмо прошли онда нисмо страдали за Цркву. То што ме неки атеисти примера ради прозивају а ја у себи говорим "само удрите ви ћете у пакао а ја у рај", то и није неко страдање. Немој ме погрешно разумети не мислим на тебе конкретно али сам срео много таквих примера који као нешто много страдају а уствари само хране свој его. Као средњошколци које грди разредни старешина а они се диче својом посебношћу и неваљалством, типа ми нисмо сморови као други, имаћу 2 из владања ал ћу бити фаца. Волео бих да преиспиташ себе и да ми кажеш искрено на који од ова два начина ти страдаш за веру и дал препознајеш у својим колегама из образа неки од ова два вида страдања ил је нешто треће у питању а ја ћу ти поверовати и не замери молим те немам лошу намеру. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука