Jump to content

Да ли Србија треба да буде монархија?

Оцени ову тему

32 члановâ је гласало

1. 1. Да ли Србија треба бити монархија?

• Да.
      20
    • Не.
      7
    • Не знам/свеједно је.
      5

Препоручена порука

http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/578475/ANKETA-Da-li-Srbija-treba-da-bude-monarhija

Пошто сам ја убијеђени монархиста, наравно да сам гласао за монархију. Ако би се увела парламентарна монархија по угледу на британску, гдје монарх има симболичне овласти али сама институција монархије даје одређени престиж самој држави, било би од користи за Србију.

Уопште није проблем што нам престолонаслиједник не говори течно српски. Ни први британски ркаљ из династије Хановераца није знао ни ријечи енглеског, његов син је мало нешто говорио али је унук већ био прави Енглез. Дакле то би се временом исправило. А са друге стране, не би се узалуд трошио новац из буџета за предсједничке кандидате, него би носила изборне листе водио изборну трку за премијера. На крају би резултат био поштенији, јер онај за кога се гласало би и водио државу.

Хајд да спроведемо и овдје анкету.

Подели на овим сајтовима

Централизован систем, то ми се свиђа. Друга ствар- зближавање Цркве и државе, у некој разумној мери наравно. Не пратим дешавања на том плану али ово су разлози због којих сам и ја дао глас за.

"Пролази обличје овога света..." (Кор. 7, 31)

podviznickaslova.wordpress.com

Подели на овим сајтовима

Да. Без краља не ваља!

Монарх је до краја живота на положају, њега наслеђује његов син... Не може се осеђати ни понашати исто као председници који су ту 4-8 година и после ђао, долази други који наслеђује проблеме, обавезе, дуговања... који опет исто тако уради док не дође опет такав....

Подели на овим сајтовима

Nema nista gore od ovoga.  

Објасни да знам зашто. Можда променим мишљење... :)

Подели на овим сајтовима

Monarhija ili republika uopste nije bitno. U svim tim ustavnim monarhijama monarh nema nikakve vazne funckije, sve to obavlja parlament i vlada. A po meni britanski parllamentarizam je jedan od najruznijih mogucih. 

Zato mi nije jasno zasto ljudi misle da bi sa monarhom nesto bilo bolje. 

Dakle svejedno. 

Подели на овим сајтовима

Објасни да знам зашто. Можда променим мишљење... :)

Zato sto centralizam podrazumeva da se sve vazne odluke donose jel te u centru. Znaci ako treba da se nabavi npr. protivgradna zastita, za to mora da se pita Beograd a ne Surdulica. Tako kada Beograd to ne nabavi, Surdulica ostane bez zastite i seljaci trpe stetu.

Decentralizam je daleko demokraticniji, jer jaca lokalne samouprave, a u njima gradjani mogu sami da odlucuju sta hoce i kako hoce, sta im treba a sta ne treba i sta im je prioritet. Samim tim gradjani postaju vise politicki aktivni, dok u centralizmu se sve to prepusta centru i gradjani se "otudjuju" od zoon politkona. 

+ jaca se odgovornost i sloboda lokalnih politicara jer odgovaraju direktno gradjanima i ne moraju da se pravdaju glupim izjavam "Nije to u nasoj nadleznosti". 

Подели на овим сајтовима

Zato mi nije jasno zasto ljudi misle da bi sa monarhom nesto bilo bolje. 

Рекао бих да је зато што делује некако романтично... Не шалим се. Од малена "снимам" ситуацију и пасивно слушам расправе оних "за краља" са онима "за Тита" и под јаким сам утиском да и једне и друге води нека фантазија. Неостварљив идеал, бар историјски неостварљив. Људи чезну за Царством а да тога нису ни свесни...

Подели на овим сајтовима

gradjani mogu sami da odlucuju sta hoce i kako hoce

Немојте да ми верујете али ово ме мало брине кад чујем. Можда сам само много пута био сведок да кад се нешто одвоји од "главе" скоро обавезно буде изгубљено. Људи често или нису одлучни не умеју да донесу праве одлуке. Исправите ако грешим.

odgovornost i sloboda lokalnih politicara

Ал' да ли...?  :.mislise. Да, под условом да су заиста одговорни...

Подели на овим сајтовима

Рекао бих да је зато што делује некако романтично... Не шалим се. Од малена "снимам" ситуацију и пасивно слушам расправе оних "за краља" са онима "за Тита" и под јаким сам утиском да и једне и друге води нека фантазија. Неостварљив идеал, бар историјски неостварљив. Људи чезну за Царством а да тога нису ни свесни...

Za politiku se romantika ne gleda, nego daje li nesto dobre rezultate, poboljsava li zivot ljudi, uredjuje odnose tako da budu koliko toliko pravedni i efikasni. 

Carstvo sa C nije od ovoga sveta :D A to znaci da u njemu nema politike, niti potrebe za njom. Politika je potrebna dok smo u palom svetu. 

Подели на овим сајтовима

Za politiku se romantika ne gleda, nego daje li nesto dobre rezultate, poboljsava li zivot ljudi, uredjuje odnose tako da budu koliko toliko pravedni i efikasni. 

Jа см човек сељак, око мене сељани... :ladan:  :dedica:  :fik:  Бистре политику по кафани а нико ништа корисно од тога да добије. Отуд мој утисак о романтици и фантазијама.

Подели на овим сајтовима

Ако говоримо о некаквом опоравку Србије, или економском напретку, мислим да је питање државног уређења потпуно небитно. Проблеми са којима се суочава Србија су дубоко уткани у наш менталитет и политички систем, и краљ ту ништа не би могао да промени. Ионако би имао само протоколарну улогу (пошто, наравно, говоримо о парламентарној монархији, све друго би било сулудо), а наша политичка ''елита" би његову улогу у пракси још више смањила и служио би им само као пајац за сликање за вести и за добијање политичких поена (све ово је оптимистична варијанта у којој он не би ушао у цело политичко врзино коло из неких својих интереса).

Наравно, било би лако напалити народ да у монархији "лежи спас" и да у краљу гледају неког новог месију који ће их спасити, пошто су их сви на политичкој сцени издали и разочарали, што би на крају довело само до још једног губљења времена и разочарања.

Зато сам гласао за трећу опцију, по мени није много битно питање у овом тренутку.

Подели на овим сајтовима

Немојте да ми верујете али ово ме мало брине кад чујем. Можда сам само много пута био сведок да кад се нешто одвоји од "главе" скоро обавезно буде изгубљено. Људи често или нису одлучни не умеју да донесу праве одлуке. Исправите ако грешим

Moze da brine ako su ti gradjani zapravo masa bez mozga, samo tom glupavom masom najlakse upravljaju razne vodje i diktatori koji uspostavljaju centralizme.

Ali gradjanin nije pripadnik mase vec suprotnost, odnosno gradjanin mora biti politicki obrazovan, a toga u nasem drustvu i velikom broju drustava nikako nema.

A drugo, valjda gradjani najbolje znaju sta je njima potrebno. Seljaci znaju da im treba protivgradna odbrana i seljaci ce uvek zagovarati takvu politiku. Ljudi u nekom naselju najbolje znaju da im treba mesto gde ce odlagati smece ili najbolje znaju da im ne treba gas jer se svi greju na struju npr. 

Ali to najbolje vazi na lokalu u nekom selu, manjem gradu i tako dalje.

Ал' да ли...? 

Da, ako imaju slobodu i zavisnost od gradjana u isto vreme. I ako ne zavise od toga sta partija trazi da radi. Kod nas toga nema, jer ko sto rekoh uvek ce se pravdati da to nije u njihovoj nadleznosti.  

Подели на овим сајтовима

Ако би се увела парламентарна монархија по угледу на британску, гдје монарх има симболичне овласти али сама институција монархије даје одређени престиж самој држави, било би од користи за Србију.

Prvo sto mi je palo na pamet (da bi mogao biti tipican komentar) : "Legalizovali zaposljavanje clanova familije". :D

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

Jа см човек сељак, око мене сељани... :ladan:  :dedica:  :fik:  Бистре политику по кафани а нико ништа корисно од тога да добије. Отуд мој утисак о романтици и фантазијама.

Pa to sto se u kafani svadjaju oko Slobe jel kriv ili nije kriv ne znaci da su to primeri zoon politkona. Da oni zaista jesu, izasli bi iz te kafane i radili nesto za zajednicku korist. 

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...