Jump to content

Фазе развоја у хришћанском животу: неофитство, занос, разочарење, криза,...па опет...

Guest ЖРУ Администрација

Препоручена порука

Da li vam se desi da doživite "ne pripadam ovde" osećaj u crkvi?

а зашто се тако осећаш?

колико сам до сад приметио из твојег писања, ти скоро ништа не знаш о вери и слабо и идеш на Литургију и приде ... па ме ни не чуди што се тако осећаш. не желим да звучим осуђивачки, видим да си се интересовао, али јеси ли некако напредовао у вери. хоћу рећи, вера се утврђује временом знањем и/или искуством ником од нас то није пало с неба.

јел имаш барем с неким да идеш?

Подели на овим сајтовима

• Одговори 216
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

[quote name=Милан Меденица :)' timestamp='1323148734' post='538498]

шта ли би тек мислила о себи да су неки нормални људи око тебе ...

мислиш ли да бих била гордија? могуће. ово ме држи на земљи. на прави начин ме Господ управља на прави Пут

uCttp1.png

Th1rp1.png

Подели на овим сајтовима

. . . дешава ми се да се саблазним упознајући вернике и свештенике за које се питам верујемо ли у истог Бога и да ли они уопште верују у Бога ( а најгори је тај вернички атеизам и то ми је највећа саблазан у животу :( ).

У таквом окружењу не делујем себи смешно него трагикомично.

Али ,хвала Богу,упознала сам дивне православце и њихова вера и њихова љубав увек ће на мене остављати јачи утисак него нечије глупости,безверје,лицемерје.

Међу људима има убица које никад нису убиле,лопова који никад нису украли и лажљиваца који говоре сушту истину.

Подели на овим сајтовима

. . . дешава ми се да се саблазним упознајући вернике и свештенике за које се питам верујемо ли у истог Бога и да ли они уопште верују у Бога ( а најгори је тај вернички атеизам и то ми је највећа саблазан у животу :( ).

У таквом окружењу не делујем себи смешно него трагикомично.

Али ,хвала Богу,упознала сам дивне православце и њихова вера и њихова љубав увек ће на мене остављати јачи утисак него нечије глупости,безверје,лицемерје.

Da, to je i meni trip :blink: , prija im odlazak u crkvu, ali u sustini ne veruju u to :wacko: , weird :wacko:

Подели на овим сајтовима

Није добро саблажњавати се, а и помало је досадно.

По мени је далеко интересантније, а сигурно Богуугодније, потрудити се, да у људима који нас на први утисак саблажњавају, пронађемо све то што их краси и због чега би и нама могли бити узор. Шта на тај начин заиста чинимо? Потврђујемо себи веру да ја сваки човек Божијом вољом створен, да свако ко је крштен има на себи Печат Духа Светог, односно да у сваком човеку тражимо Бога Љубав. Не смемо никад заборавит Христове речи записане у Светом Јеванђељу, не зато што тако мора, већ зато што је то једини начин да се и сами Обожимо, а што слободним избором да учествујемо У Литургији исказујемо.Супротно би нас водило ка лицемерју........

"Прости верник"

Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе.

http://www.pravoslav...ta Filareta.htm

Подели на овим сајтовима

мислиш ли да бих била гордија? могуће. ово ме држи на земљи. на прави начин ме Господ управља на прави Пут

не, мислим да би тек онда дошла до изражаја, засијала би :)

лепо и утврђено мишљење о себи не говори о гордости него о остварењу личности у слободи и даровима која је обасута од Господа.

слобода је да се осећаш комотно у својој кожи у добру и злу, барем на Литургији, а дарови су ти дете и муж, па и та евхаристијска заједница са све богослужбом.

још да су здрави, па да не треба да се и угледају на тебе, како се ти угледаш на Христа, него све мисле обрнуто ... тражећи грешке у другом, сами своје обзнањујемо.

Подели на овим сајтовима

Da li vam se desi da doživite "ne pripadam ovde" osećaj u crkvi?

Ne, upravo suprotno

na mnogim drugim mestima sam se tako osecao a u Crkvi nikada,

jos od kada sam poceo redovno da pohadjam bogosluzenja!

Interesantno da niko ne prica o tome da li neko misli da on nekog sablaznjava,

vec su vecinom svi sablaznjeni od nekog drugog.

Jesus said to him, “Away from me, Satan! For it is written: ‘Worship the Lord your God, and serve him only.’'

Matthew 4:10

Подели на овим сајтовима

[quote name=Милан Меденица :)' timestamp='1323191783' post='538720]

. тражећи грешке у другом, сами своје обзнањујемо.

klapklap klapklap klapklap

Међу људима има убица које никад нису убиле,лопова који никад нису украли и лажљиваца који говоре сушту истину.

Подели на овим сајтовима

Medo, mnoge stvari sam ja doživeo u crkvi..))

U malim parohijama npr. u selima može da bude da red stajanja nije potrebno, ali u većim gradovima ono ima smisla. Mada ja na ovo gledam praktično, nikako teološki, pod uslovom da zadnje postoji. Mislim, ti si muško, pretpostavljam da te niko nije dirkao, pipkao, muvao se oko tebe, u toku velike gužve stao iza tebe i "gurao" te određenim delom svog tela itd. Naravno da ovo po pravilu nisu crkvenjaci, dakle oni koji redovno dolaze u crkvu, nego obično neki belosvetski bilmezi i ostalo.

Nije ovo nikakav moralizam, ne sa moje strane, nego nek se ljudi ostave na miru. Ljudi dolaze u crkvu da se mole, i ovo neka im se obezbedi, to im je pravo. I veruj mi, nije prijatno kad te neko npr. očima svlači; jedno vreme može da bude prijatno, kako kome, dobiješ dokaz da si zgodan ili aktraktivan ili bilo šta, i kome se ne sviđa takav kompliment; ali sa vremenom dosadi i osećaš kao napad na tvoju ličnost i dostojanstvo. To što je neko grešnik, fino, i ja sam grešnik, ali zbog toga nema pravo da radi sve po volji, te i moja sloboda prestaje tamo gde se ugrožava sloboda drugog.

Ko želi da se pipka i da se dirka nek ide u kafanu, pa nek se tamo pipkaju i dirkaju do mile volje...

што рече синергија на другој теми, како ћеш неког хомосексуалног и навалентног да одвратиш поделом на пол?

јел схваташ да подилажењем и устукнућем таквој негативности уствари подражаваш и шириш је у једном новом смеру?

не, то није решење.

решење је или ставити таквог са стране и молити се и учинити нешто да се тако нешто више не догађа или га удаљити са богослужења, па и перманентно.

замисли да се рецимо јереси манихејства (које каже да муж и жена морају да живе као брат и сестра у браку, да је полност грешна, да је тело прљаво, итд) подилазило устукнућем и подилажењем Литургије и/или верних, да ли бисмо стигли у активно остварење блуда и неморала од стране незаражених који би и сами временом пали у искушење и злоупотребу страсти које имају ...

не може се кварити Литургија и вера због пар кварних и дозлволити да се шири отров и кварење на чисто.

такви се или оздрављују или удаљују од чистог ако имају отровну тенденцију.

Подели на овим сајтовима

Да се направи посебан део за усплахирене :-[

Подели на овим сајтовима

Ne, upravo suprotno

na mnogim drugim mestima sam se tako osecao a u Crkvi nikada,

jos od kada sam poceo redovno da pohadjam bogosluzenja!

Interesantno da niko ne prica o tome da li neko misli da on nekog sablaznjava,

vec su vecinom svi sablaznjeni od nekog drugog.

Ја саблажњавам лако саблажњиве,формалисте и Бог зна кога све не.

Ето.

Сви ми долазимо у стање саблажњености због своје површности.

Кад гледаш човека с љубављу тешко да ћеш се саблазнити.

Мене само понекад стварно поразе атеистичке форе у Цркви Божијој, али то само понекад кад ми дозлогрде

Подели на овим сајтовима

Milane, baš to, ko zna zašto je to dobro, da nije tako nešto uradio ja sada možda ne bih imala ovako divna... pa mogu se osmeliti da kažem prijateljstva sa Protom Milom i Ocem Isaijom

не кажем да је добро, већ хтедох рећи да је добро да човек освести шта не жели, па да тражи нешто што није то ...

понекад човек не зна шта заиста жели, али је много боље да зна шта не жели па ће већ сузити лако избор од понуђеног :)

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...